Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Ολυμπιάδα 2004
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [7] Συνέντευξη Παπαϊωάννου
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Πληθωρισμός-Ανοδος τον Αύγουστο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/09/1997 (ΑΠΕ)

    Η νέα άνοδος στις τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εδώ το καλό χασίς"! Ο νομάρχης Ηλείας προπαγανδίζει ανοιχτά την ελεύθερη καλλιέργεια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υπόγειο ζωντανών-νεκρών. Τριτοκοσμικές εικόνες φρίκης στην Ομόνοια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ηταν έγκυος η Νταϊάνα. Διέρρευσε το μεγάλο μυστικό της άτυχης πριγκίπισσας από στενές της φίλες.

    Η ΑΥΓΗ: Η ΕΡΤ ενδίδει στη μόδα του "λάϊφ στάϊλ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγριος τζόγος στη Σοφοκλέους. Οι "επιτήδειοι" ετοιμάζονται για μεγάλες αρπαχτές.

    ΕΘΝΟΣ: Ομόλογα: φόρος 15%. Από τις σειρές του Ιανουαρίου η αλλαγή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφήστε την Γιάννα να κόψη το νήμα του 2004.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βγήκαν μαχαίρια μετά τους πανηγυρισμούς για την ανάληψη της Ολυμπιάδας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύνταξη στα 65 για όλους. Ο ΟΟΣΑ στρώνει το δρόμο στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μισθολόγιο με "τρύπες". Οι νέοι μισθοί καθηγητών ΑΕΙ, ΤΕΙ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 100.000 η κατώτατη σύνταξη. Δήλωση-δέσμευση Παπαϊωάννου.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ακαρποι προσπάθειαι "διεμβολισμού" της Αριστεράς από τον Κ. Σημίτην.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επέρχονται "ειδικοί" φόροι.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καταργείται το τραπεζικό απόρρητο για ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παιχνίδια 66 δις στο Χρηματιστήριο με φήμες και τεχνητό κλίμα.

    ΝΙΚΗ: Εσωσε ζωές το αλκοτέστ. 50% λιγότερα τροχαία τα σαββατοκύριακα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανηγυρίζουν επιχειρηματίες και κομπιναδόροι.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "με παιχνίδια, που στηρίχθηκαν σε φήμες και δημιουργία τεχνητού κλίματος, άλλαξαν χθες χέρια μετοχές αξίας 66 δισεκατομμυρίων δραχμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι τιμές των μετοχών "άνοιξαν" το πρωί πολύ υψηλά και όλα έδειχναν ότι θα συνεχιστεί η ζήτηση, αλλά στη συνέχεια "κατρακύλησαν" εξαιτίας υπερπροσφοράς μετοχών. Στην πτώση των τιμών συνέβαλε και η φήμη ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 6% αντί του 5,6%".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "με ιδιαίτερον ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινόν 'κλείσιμον' είς το Χρηματιστήριον, αφού ήδη κατά την χθεσινήν συνεδρίασιν υπήρξε συγκρατημένη άνοδος των τιμών των μετοχών. Είς την επιφυλακτικήν στάσιν του επενδυτικού κοινού συνέβαλεν η διαρροή, από ενωρίς την πρωϊαν, των ανησυχητικών στοιχείων δια την εξέλιξιν του πληθωρισμού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι σημειώθηκε "ρεκόρ και χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά αυτή τη φορά για τα ταμεία των χρηματιστών, αφού 'τσέπωσαν' περίπου 500 εκατομ. δρχ. από τις συναλλαγές που έγιναν".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σκέψεις για διεύρυνση της φορολογίας του κεφαλαίου και δη του χρηματικού, δηλαδή των εισοδημάτων που προέρχονται από επενδύσεις σε σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ομόλογα και μετοχικούς τίτλους, διατυπώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στις συνεχείς διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών για τον προϋπολογισμό του 1998".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "τάραξε τα νερά" στο οικονομικό επιτελείο και δημιούργησε ταυτόχρονα νέους πονοκεφάλους η αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 5,6% του 5,4% τον Ιούλιο, καθώς μεγάλωσε η απόσταση από το στόχο του 4,5% και όλα πλέον δείχνουν ότι ο στόχος για το 1998 (κάτω από 3%) θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για την κυβέρνηση που μελετά τώρα δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά για τη συγκράτηση των τιμών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "αν διαβάσει κανείς με πολλή προσοχή ('κάτω από τις αράδες' που λένε) τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνική οικονομίας σίγουρα θα καταλήξει στο συμπέρασμα: ότι η Ελλάδα είναι η χώρα-μέλος της ΕΕ με τις μεγαλύτερες θυσίες του λαού της για τη "Σύγκλιση" και με τα πιο πενιχρά αποτελέσματα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "σε αυξήσεις όλων σχεδόν των άμεσων φόρων και εξέταση της επίδρασης που θα έχουν στον πληθωρισμό οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία προχωρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "διπλασιάζεται ο φόρος στα έντοκα γραμμάτια και στα ομόλογα του Δημοσίου. Από το 7,5% θα φτάσει τον προσεχή Ιανουάριο στο 15%. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάστηκε πακέτο μέτρων, που σκοπό έχει την αύξηση των κρατικών εσόδων, με τρόπου που να μην επηρεάζονται οι δείκτες του τιμαρίθμου και σε τελευταία ανάλυση, να θίγονται οι "έχοντες και κατέχοντες".

    [4] Ολυμπιάδα 2004

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σε μείζον πολιτικό θέμα καταλήγει η συγκρότησις του επιτελικού Οργάνου που θα αναλάβη την προετοιμασία διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως η τοποθέτησις του προσώπου το οποίον θα ηγείται του νέου θεσμού. Η κυβέρνησις φέρεται να μην έχει καταλήξει ακόμη στο εάν θα συσταθή ειδική προς τούτο Επιτροπή ή θα ιδρύση υφυπουργείο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "την εκκίνηση ενός ιδιότυπου αγώνα δρόμου για την ανάληψη της... επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων κήρυξε ουσιαστικά η κυβέρνηση αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα τόσο για τη μορφή του φορέα που θα συσταθεί όσο και για το ρόλο των προσώπων που θα τον στελεχώσουν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι "μίλησε ο πρωθυπουργός κατά της 'αρπαχτής' διαβλέποντας τους κινδύνους να γίνουν πράγματι 'αρπαχτές' στην εκτέλεση των έργων και στην όλη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Βέβαια δεν μας είπε τίποτε καινούργιο ο κ. πρωθυπουργός. Ολοι το ξέρουμε στην Ελλάδα τι σημαίνει εκτέλεση δημοσίων έργων και κρατικές προμήθειες. Το είδαμε και στη Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα '97 που είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "πριν ακόμη συμπληρωθούν τα πρώτα εικοσιτετράωρα από την απόφαση-θρίαμβο της Λοζάννης, η κυβέρνηση δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις. Κι ετοιμάζεται να θέσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων υπό τον ασφυκτικό έλεγχό της μεθοδεύοντας μέχρι και τον παραγκωνισμό της κ. Γιάννας Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το παιχνίδι στην Κύπρο 'χοντραίνει' καθώς, όσο περνά ο καιρός, διαγράφεται με σαφήνεια ο δρόμος που οδηγεί ολοταχώς σε μια διχοτομική λύση. Η κινδυνολογία των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής έκρηξης, με αφορμή την εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, συνοδεύει το "δεξί χέρι" του Ρ. Χόλμπρουκ που επισκέπτεται αυτές τις μέρες το τρίγωνο Αθήνας, Λευκωσίας, Αγκυρας".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "τις συμβιβαστικές προτάσεις της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό αναμένεται να παρουσιάσει στην τουρκική κυβέρνηση ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ ο οποίος άρχισε ήδη χθες επαφές στην Αγκυρα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "το συντονισμό της στρατηγικής πολιτικής Εξωτερικών και Αμυνας εν όψει της αυριανής επίσκεψης του Αμερικανού συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ στην Αθήνα θα καθορίσουν οι ηγεσίες των αρμοδίων υπουργείων σε έκτακτη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ασάφεια εννοιών και νοημάτων, ευρύτητα άγνωστης έκτασης και ευδιάκριτη ελαφρότητα χαρακτηρίζουν τη δήλωση του πρωθυπουργού περί casus belli. Και βεβαίως, είναι εκπληκτικό, ανησυχητικό και επικίνδυνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η κήρυξη πολέμου, προβαίνει σε μια τόσο επιπόλαιη τοποθέτηση. Εκπληκτικότερον, ωστόσο ανησυχητικότερο και επικινδυνότερο είναι το γεγονός ότι ουδείς μέχρι σήμερα εκάλεσε τον πρωθυπουργό να προβεί στις αναγκαίες διευκρινήσεις ούτε ώστε να είναι σαφής και απολύτως αξιόπιστη η θέση της χώρας".

    [7] Συνέντευξη Παπαϊωάννου

    "Παγώνει" η εφαρμογή της διάταξης του νόμου 2084/92 (νόμος Σιούφα), που αφορά στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, στο 20%, επεκτείνεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ θα μελετηθεί και το θέμα των κατώτατων συντάξεων, ώστε να μην είναι μικρότερες των 100.000 δραχμών. Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 10/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο, η άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι προτάσεις για αύξηση της φορολογίας των κρατικών τίτλων.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σκληρή άμυνα του πληθωρισμού - Ανέφικτος ο στόχος για τιμάριθμο 5% στα τέλη '97".

    ΕΞΠΡΕΣ : "Ερχονται δύο νέα λαχεία με απόφαση της κυβέρνησης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "15% ο φόρος σε έντοκα-ομόλογα. Στον πρωθυπουργό οι προτάσεις για ειδική φορολογία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο Internet οι εκδότες πλαστών τιμολογίων - Ηλεκτρονική διαπόμπευση για παραβάσεις πάνω από 50 εκατ.".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "858,6 δισ. έφθασαν οι πληρωμές του ΠΔΕ έως τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση 90% στο οκτάμηνο".

    [9] Πληθωρισμός-Ανοδος τον Αύγουστο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Ελαφρά πάνω από τις προσδοκίες διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο που αποδίδεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες αλλά και στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,6%, έναντι 5,4% τον Ιούλιο και 8% τον Αύγουστο του 1996. Για το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Ν. Καραβίτη οι εκτιμήσεις είναι ευνοϊκότερες, ενώ στο τέλος του χρόνου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,5%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 10 September 1997 - 14:52:23 UTC