Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Δημοσκόπηση
  • [4] Κυπριακό-Ελληνοτουρκικά
  • [5] Οικονομική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Τρίτο ΚΠΣ περιόδου 2000-2006

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/09/1997 (ΑΠΕ)

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ηρώδης στο Λύκειο. Για ένα μάθημα στην ίδια τάξη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βόμβα για τους μαθητές. Στην ίδια τάξη και οι μετεξεταστέοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σαμποτάζ στη Μερσεντές. Δολοφονία ο θάνατος της Νταϊάνα αφήνει να εννοηθεί η γιαγιά της.

    Η ΑΥΓΗ: Σχέδια του υπουργού Παιδείας: Σχολείο λαιμητόμος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φτύνει τον τέως ο Καραμανλής.

    ΕΘΝΟΣ: Τι τρέχει με τα εμφιαλωμένα νερά. Κόντρα υφυπουργού - υγειονομικών για έξι εταιρίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τον έκανε (τον Καραμανλή) η Σοφία να χορεύει φλαμέγκο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ομοτράπεζοι υπουργών οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σφαγή στα Λύκεια. Στην ίδια τάξη οι ανεξεταστέοι μαθητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ισόβια" οι ανεξεταστέοι. Το υπουργείο διευκρινίζει: θολό το νέο καθεστώς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μάχη στήθος με στήθος Σημίτη - Καραμανλή. 5 μονάδες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Πανελλαδική δημοσκόπηση.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ηρχισεν η εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν είς την Ελλάδα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ξανά στο κυνήγι των μαγισσών. Νέα κυβερνητική απόχη για οφειλές 1,25 τρις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πακτωλός 8 τρίς απο το πακέτο Σαντέρ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κατάσχεση ΙΧ και για θόρυβο, ταχύτητα με εγκύκλιο της Τροχαίας.

    ΝΙΚΗ: Διαβατήρια θανάτου... απο την Τουρκία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δικάζουν τα στελέχη της Πανθεσσαλικής.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ο θεσμός των ανεξεταστέων καταργείται, αλλά ο 'κακός' βαθμός θα συνοδεύει 'ισόβια' τους μαθητές. Οι δηλώσεις του κ. Ανθόπουλου, που έγιναν για να αποσαφηνιστούν τα όσα είπε ο κ. Αρσένης, διατήρησαν θολό το τοπίο. Το σίγουρο, πάντως είναι οτι η "δεύτερη ευκαιρία" για τους μαθητές χάνεται, ενώ η αποφοίτησή τους απο το Λύκειο δεν θα είναι πια εύκολη υπόθεση. Την ίδια στιγμή, εισάγεται συνεχής και πολλαπλή αξιολόγησή τους όλη τη σχολική χρονιά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "απολυτήριο λυκείου για λίγους ετοιμάζει η κυβέρνηση με απώτερο στόχο να μην δημιουργείται συνωστισμός στις πόρτες των πανεπιστημίων".

    Απο φέτος θα ξεκινήσει η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, όπως δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης στα ΝΕΑ. Φέτος με το νέο θεσμό θα λειτουργήσουν 162 νηπιαγωγεία. Ο κ. Αρσένης αναφέρει ακόμη οτι το 40% των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν τα επόμενα χρόνια θα είναι απο την επετηρίδα, ενώ σε ο,τι αφορά το νέο τρόπο διορισμού τους, υπογραμμίζει οτι οι σχετικές εξετάσεις θα διεξάγονται απο το ΑΣΕΠ και θα είναι τόσο αδιάβλητες, όσο είναι και των δικαστικών και άλλων κλάδων. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, θα παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ο 'κακός εκπαιδευτικός' εφόσον οι εκθέσεις των αξιολογητών το απαιτούν. Αν στοιχειοθετούνται απολύτως λόγοι τότε θα απολύεται. Κατά τον κ. Αρσένη, θα πρέπει σ'αυτή την περίπτωση να προσφέρεται στον εκπαιδευτικό μία εναλλακτική απασχόληση απο το δημόσιο.

    [3] Δημοσκόπηση

    Πρώτο κόμμα θα αναδεικνύετο το ΠΑΣΟΚ, αν σήμερα διεξάγοντο εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ RESEARCH ΑΕ που δημοσιεύονται στην ΕΞΟΥΣΙΑ.

    Υπερκαλύπτοντας τη διαφορά των πέντε ποσοστιαίων μονάδων που είχε απο τη Νέα Δημοκρατία το Μάιο, σήμερα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει την πρόθεση ψήφου του 32,9% των ερωτηθέντων απο 27,1% που είχε στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση.

    Μικρή άνοδο παρουσιάζει και η Νέα Δημοκρατία, η οποία συγκεντρώνει την πρόθεση ψήφου του 32,8% των ερωτηθέντων έναντι 31,8% που είχε. Ακολουθούν ο Συνασπισμός με 6,3% απο 6,5% που είχε, το ΚΚΕ με 5,6% απο 5,8%, το ΔΗΚΚΙ με 4,1% απο 6,3%, η Πολιτική Ανοιξη με 2,5% απο 3,8%. Το 1,7% των ερωτηθέντων δηλώνει οτι θα ψήφιζε άλλο κόμμα. Το αντίστοιχο ποσοστό το Μάιο ήταν 0,5%, ενώ λευκό το 1,5% απο 3,5% και άκυρο 0,8% των ερωτηθέντων απο 0,9%.

    Επίσης παρατηρείται μείωση του ποσοστού των αναποφάσιστων που είναι τώρα 11,4% απο 13,1%, ενώ δεν απάντησε το 0,4%.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 57,9% των ερωτηθέντων επιθυμεί οι επόμενες βουλευτικές εκλογές να γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα, ενώ το 37,3% με απλή αναλογική. Τέλος, το 49,1% επιθυμεί η κυβέρνηση όπως εξαντλήσει την τετραετία, το 22,6% να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και το 23,2% να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές με τις ευρωεκλογές.

    [4] Κυπριακό-Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "δύο κινήσεις απεμπλοκής και εκτόνωσης της έντασης στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά φαίνεται να προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Ειδικότερα, στη Λευκωσία έγινε χθες γνωστό δια στόματος Μ. Ολμπράϊτ οτι πρόκειται να συναντηθούν άμεσα οι κ.κ. Κληρίδης και Ντενκτάς προκειμένου να συζητήσουν θέματα ασφάλειας. Κατά δημοσίευμα της "Μιλιέτ" εξάλλου η Ουάσιγκτον φαίνεται να σχεδιάζει τη σύγκληση μιας τριμερούς συνάντησης στη Ν. Υόρκη τον Σεπτέμβριο όπου υπο την αιγίδα της κ. Ολμπράϊτ θα ανανεώσουν οι κ.κ. Πάγκαλος και Τζέμ τη συμφωνία της Μαδρίτης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ομπρέλα" ασφαλείας στην Κύπρο στήνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες απειλές της Αγκυρας για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στο ελεύθερο τμήμα της νήσου. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μ. Ολμπράϊτ ανακοίνωσε οτι ο Κύπριος πρόεδρος Γλ. Κληρίδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς συμφώνησαν να αρχίσουν διάλογο για θέματα ασφαλείας. Η κ. Ολμπράϊτ χαρακτήρισε τη συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς ως ουσιώδες βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, στο ίδιο πνεύμα της διάθεσης για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών όπως έκαναν πριν μερικούς μήνες οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Μαδρίτη".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "ένα ταξίδι αστραπή της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράϊτ στη Λευκωσία σε συνδυασμό με την παρουσία εκεί του Τ. Μίλερ φαίνεται να 'πείθουν' τον Ρ. Ντενκτάς να αποδεχθεί την έναρξη διαλόγου σε ζωτικά θέματα, όπως αυτό των εξοπλισμών και της αποστρατικοποίησης".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "η σταδιακή αποστρατικοποίηση της Κύπρου φαίνεται οτι αποτελεί το πρώτο βήμα για την διευθέτηση του Κυπριακού. Οι αμερικανικές προσπάθειες για προσέγγιση των δύο πλευρών επί του θέματος φέρνουν, καταρχήν, κάποιο αποτέλεσμα καθώς ο Ρ. Ντενκτάς αποδέχθηκε χθες την πρόταση του Κυπρίου προέδρου Γλ. Κληρίδη για διάλογο σχετικά με θέματα ασφαλείας και κυρίως αποστρατικοποίησης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "με αμερικανικήν παρέμβασιν αναλόγου εκείνης που εξεδηλώθη είς Μαδρίτην ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς συνεφώνησαν να συναντηθούν συντόμως και να συζητήσουν θέματα ασφαλείας. Την ανακοίνωσιν δια την συνάντησιν έκαμεν η έχουσα την σχετικήν πρωτοβουλίαν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλήν Ωλμπράϊτ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών επαναβεβαίωσε χτες στις Βρυξέλλες με μια ανώδυνη δήλωση τις ειλημμένες αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, αλλά η ελληνική κυβέρνηση άρχισε ήδη τις εκπτώσεις, αποδεχόμενη κατ'αρχήν χωρίς αντιρρήσεις την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και όλων των υποψηίων για ένταξη χωρών".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι " την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ρ. Ντενκτάς για συζήτηση αποκλειστικά θεμάτων ασφαλείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η πρόταση Κληρίδη για σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση της νήσου και βεβαίως η αναστολή άφιξης των S-300 έχει πετύχει η αμερικανική μεσολάβηση στο Κυπριακό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "πόλεμος εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των προμηθευτών και μεσαζόντων οπλικών συστημάτων, βρίσκεται πίσω απο τη διαμάχη για την παράδοση των πυραύλων S-300 υπονομεύοντας εν ψυχρώ την άμυνα της Κύπρου και τη θωράκιση ολόκληρου του Ελληνισμού".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ομοτράπεζοι υπουργών είναι οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου. Για μια ακόμα φορά το υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύεται ανέτοιμο να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των επώνυμων ή μεγάλων 'ψαριών' όπως τους έχει 'βαφτίσει' ο υπουργός Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου που χρωστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές στο δημόσιο, αρκούμενο σε γενικόλογα στοιχεία που λίγο-πολύ είναι γνωστά και τετριμμένα, τη στιγμή που εκατοντάδες ανώνυμοι πολίτες σύρονται στα φορολογικά δικαστήρια για μικροποσά και κάτω των 5 εκατομμυρίων δραχμών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "το ίδιο το κράτος εμφανίζεται ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής του δημοσίου, αφού ευθύνεται για την συνεχώς αυξανόμενη 'μαύρη τρύπα' του προϋπολογισμού. Το 60% του ποσού που οφείλουν στις εφορίες οι φοροφυγάδες είναι χρέη δημοσίων οργανισμών και φορέων, ενώ τα υπόλοιπα 40% είναι χρέη ιδιωτών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "κάθε φορά που οι εισπράξεις του δημοσίου υστερούν, το υπουργείο Οικονομικών 'ανασύρει' ως σανίδα σωτηρίας τους φοροοφειλέτες επιδιδόμενο σε ένα απίθανο κυνήγι τρις δρχ. που στην ουσία δεν υπάρχουν. Ετσι και τώρα που τα κρατικά ταμεία αναζητούν εναγωνίως έσοδα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς ανακάλυψε και πάλι τους μεγαλοοφειλέτες, τους οποίους απειλεί με δημόσια διαπόμπευση με την ελπίδα οτι θα πιεσθούν και θα σπεύσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "κάθε φορά που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει νέα φορολογική επίθεση στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, προβάλλει την υπόθεση με τη δημοσίευση της λίστας των επωνύμων φοροφυγάδων. Η μέθοδος δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, εφαρμόζεται διεθνώς απο αρκετές σοβαρές κυβερνήσεις σαν απόδειξη φορολογικής δικαιοσύνης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "έτοιμη είναι η πρώτη 'μαύρη λίστα' οφειλετών του δημοσίου μέσα απο την οποία μεγαλύτερος οφειλέτης αναδεικνύεται το ίδιο το δημόσιο. Απο μελέτη που εκπόνησε το τμήμα της πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκύπτει οτι το δημόσιο αποτελεί το 1,5% των οφειλετών, όμως το μέγεθος του οφειλόμενου ποσού ισοδύναμη με το 59% της συνολικής οφειλής".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, οι οφειλές προς το Δημόσιο, η αυριανή δημοπρασία των ομολόγων και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πακτωλό 8 τρισ. δρχ. από το πακέτο Σαντέρ διεκδικεί η Ελλάδα από την ΕΕ στο διάστημα 2000-2006".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναμένονται 8 τρισ. δρχ. για την περίοδο 2000-2006 από το πακέτο Σαντέρ - Αισιοδοξία και για τον πληθωρισμό που αναμένεται στο 5,2% τον Σεπτέμβριο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ερχονται 8 τρισ. για νέα έργα - Γ. Παπαντωνίου: Το Ecofin έδωσε το πράσινο φως".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πόροι 8 τρισ. έως το 2006 από το πακέτο Σαντέρ - Αυξημένες χρηματοδοτήσεις ανεξάρτητα από την ένταξη στην ΟΝΕ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναπτυξιακά σενάρια με πόρους 11,3 τρισ. από το πακέτο Σαντέρ - Στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου το Δεκέμβριο οι τελικές αποφάσεις".

    [7] Τρίτο ΚΠΣ περιόδου 2000-2006

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Κοινοτικοί πόροι της τάξης των 8 τρισ. δρχ., στους οποίους προστίθενται άλλα 2,3 τρισ. δρχ. εθνικής συμμετοχής, αποτελούν το τρίτο ΚΠΣ ή το λεγόμενο Α' Πακέτο Σαντέρ για την περίοδο 2000-2006. Αυτό προκύπτει από την πρώτη συζήτηση για την Ατζέντα 2000 - όπως λέγεται στην Ευρώπη το πακέτο Σαντέρ - κατά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και Κυριακή στο Λουξεμβούργο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 16 September 1997 - 17:01:26 UTC