Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/09/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κοινωνικός διάλογος, τα δημόσια έργα και οι προμήθειες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μίζες θανάτου. Δεν αγόραζαν το μηχάνημα αφρού διότι μεθόδευαν τις προμήθειες!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συμφορά για συντάξεις - Ταμεία. Απο το 1998 και όχι απο το 2000 οι δραματικές αλλαγές.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ετσι πολεμώ τον καρκίνο. Αποκαλυπτική συνέντευξη της Ελληνίδας ερευνήτριας Βάσως Αποστολοπούλου.

    Η ΑΥΓΗ: Οι Ευρω-πράσινοι παρεμβαίνουν για το 2004. Προειδοποιούν με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σφυρί οι τσόντες της πορνο-Μιμής.

    ΕΘΝΟΣ: Πείραμα ελπίδας σε 100 Ελληνίδες με το εμβόλιο για τον καρκίνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ψυχροπολεμική η Αγκυρα - "Εδαφικό" βλέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα απο Κωνσταντίνο για επιστροφή Καραμανλή στην Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καβγάς για το εμβόλιο του καρκίνου. Αντιδράσεις Ελλήνων γιατρών. Πικράθηκε η ερευνήτρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ροκ νύχτα στα σύνορα. Οι ξένοι νταλικέρηδες άνοιξαν το δρόμο για τους U2.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κατάργηση του 8ώρου ζητά ο ΣΕΒ. Δέσμη μέτρων για εργασιακές σχέσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Η δικαιοσύνη επεμβαίνει δια σκάνδαλα του δημοσίου τομέως.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέγα ζητούμενο η διαφάνεια σε δημόσια έργα και προμήθειες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προνόμια τέλος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    ΤΑ ΝΕΑ: 2000 γιατροί σε λίστα για φοροδιαφυγή.

    ΝΙΚΗ: 70% κάτω οι τιμές σε 200 φάρμακα με την ανακοστολόγηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τα νύχια των ΗΠΑ στις σάρκες της Ελλάδας.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "οι προκλητικές δηλώσεις της Μ. Ολμπράιτ αποδεικνύουν οτι η προώθηση των σχεδιασμών της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης περνά μέσα απο τη διχοτόμηση - ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και της Κύπρου".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "αιφνίδια αρνητική τροπή εκδηλώθηκε χθες στις προοπτικές της αμερικανικής παρέμβασης για τη βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά, μετά την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, σύμφωνα με την οποία "οι ελληνοτουρκικές εδαφικές διαφορές, όχι μόνο αυτής της Ιμια - Καρντάκ, πρέπει να επιλυθούν".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει οτι "μια νέα αμερικανική θέση εμφάνισε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την υπόθεση των Ιμίων, υποστηρίζοντας οτι στο Διεθνές Δικαστήριο "ή άλλο δικαιοδοτικό όργανο" πρέπει να παραπεμφθεί "όχι μόνον η υπόθεση των Ιμίων - Καρντάκ" αλλά "οι ελληνοτουρκικές εδαφικές διαφορές". Η εξέλιξη αυτή ήρθε να σφραγίσει την άκαρπη συνάντηση Πάγκαλου - Τζεμ και να προκαλέσει μια αστάθεια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανάλογη της οποίας υπήρχε πριν απο την συμφωνία της Μαδρίτης".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "ψυχρολουσία υπέστη χθες η κυβέρνηση και η πολιτική των συμβιβασμών (βλέπε συμφωνία Μαδρίτης) με την ανοιχτή παρέμβαση των Η.Π.Α. υπέρ της θέσεως της Τουρκίας ότι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να παραπεμφθούν και οι άλλες εδαφικές διαφορές στο Αιγαίο, πέραν των Ιμίων...".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Τελεσίγραφο" της Τουρκίας στον ΟΗΕ" γράφουν ότι "με μια κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων η Αγκυρα επιχειρεί να δικαιολογήσει το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στις συνομιλίες Πάγκαλου - Τζεμ στη Νέα Υόρκη, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "με την τακτική του "μία στο καρφί και μια στο πέταλο", το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας και να διασώσει την αμερικανική πρωτοβουλία για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που απέτυχε οικτρά με ευθύνη της Ουάσιγκτον και της της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "η Ελληνική διπλωματία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές "φιάσκο". Η διαδικασία που ξεκίνησε στη Μαδρίτη όχι μόνο δεν έφερε θετικά αποτελέσματα αλλά δημιούργησε τεράστιους κινδύνους εφόσον πλέον η Ελλάδα πιέζεται ανοιχτά για ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "νέες στρατιωτικές απειλές κατά της Κύπρου εξ αφορμής της παραγγελίας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων, εξαπέλυσε χθες η Τουρκία με επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, πρέσβη Χ. Τσελέμ".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "εις μείζον ζήτημα δια το Κυπριακόν και κατ' επέκτασιν δια τας Ελληνοτουρκικάς σχέσεις, εξελίσσεται το θέμα των Ρωσικών πυραύλων S-300 και της εγκαταστάσεως των εις την Κύπρον, καθώς από την μίαν πλευράν, η Τουρκία διογκώνει το ζήτημα εις τον ΟΗΕ, ζητούσα την παρέμβασιν του Γενικού Γραμματέως του Οργανισμού και από την άλλην, η Ρωσία φέρεται αποφασισμένη να αψηφήσει και τας Τουρκικάς προκλήσεις, αλλά και την Αμερικάνικην αντίθεσιν εις την εγκατάστασιν των πυραύλων αυτών.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "Αιφνιδίασε για άλλη μια φορά η Αγκυρα χθες, αφού ο μόνιμος αντιπρόσωπος της στον ΟΗΕ Χουσεϊν Τσεχέμη, απέστειλε επιστολή είδει τελεσιγράφου, ζητώντας την επέμβαση του ΟΗΕ και παρεμπόδιση της ανάπτυξης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Το τουρκικό τελεσίγραφο που αποπνέει αυταρχισμό και χαρακτηρίζεται από απαράδεκτο ύφος και τόνους σηματοδοτεί σκλήρυνση της τουρκικής στάσης και εκφράζει με σαφήνεια όχι μόνο τον εκνευρισμό αλλά και τον πανικό της τουρκικής πλευράς για την προοπτική στρατιωτικής ισχυροποίησης της Κύπρου με ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων αλλά και η επιμονή Αθήνας και Λευκωσίας να επιβεβαιώνεουν διαρκώς την ισχύ και την προσήλωσή τους στο ενιαίο δόγμα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "οι Αμερικανοί επιδιώκουν πάση θυσία, κατά τη σημερινή συνάντηση των Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς, να πετύχουν συμφωνία για απαγκίστρωση στη γραμμή αντιπαράταξης και για μορατόριουμ πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών της Ελλάδας, κατά την άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος ' 97" και της Τουρκίας κατά την άσκηση "Ταύρος ' 97".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "με επιστολή-τελεσίγραφο προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, από τον οποίο ζητεί την παρέμβασή του για να εμποδιστεί η εγκατάσταση των αμυντικών πυραύλων S-300, απάντησε η Τουρκία στην απάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ευγένι Πριμακόφ να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ στη Νέα Υόρκη".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "το θέμα της επέκτασης της μερικής απασχόλησης στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Χρήστο Πρωτόπαππα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "γραμμή πλεύσης... για τον κοινωνικό διάλογο αλλά και οδηγίες για τον ντόρο που δημιουργήθηκε για την πρότασι ότι η μερική απασχόλησι θα μπει και στο δημόσιο φαίνεται ότι έδωσε ο πρωθυπουργός προς τον υφυπουργό Εργασίας κ. Χρήστο Πρωτόπαπα, κατά την χθεσινή δίωρη συνάντησή τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "έντονη ανησυχία και αναταραχή προκάλεσαν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων και οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για επανεξέταση των "προνομίων" που τυγχάνουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "κλειδί για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στη χώρα, θεωρεί η κυβέρνηση τη δυνατότητα να διευθετούν οι επιχειρήσεις τον χρόνο εργασίας, ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες τους. Με αυτήν την προοπτική, η οποία αποτελεί πρόταση κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων στον κοινωνικό διάλογο, διαφωνεί κάθετα η Γ.Σ.Ε.Ε., συναρτώντας τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την αποδοχή του αιτήματός της για τη 35ωρο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "οι 6 προτάσεις που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου αλλάζουν άρδην το χάρτη των εργασιακών σχέσεων στην ελληνική βιομηχανία".

    [5] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/09/1997 (ΑΠΕ)

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού τύπου είναι:

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Νέο ιστορικό ρεκόρ στη Σοφοκλέους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καλά μηνύματα απο τη δημοπρασία με τα ομόλογα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ιστορικό ρεκόρ στη Σοφοκλέους"

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι όροι για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με υψηλότερο κόστος ο δανεισμός του Δημοσίου".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 26 September 1997 - 14:04:07 UTC