Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τα εθνικά θέματα και οι δημοτικές εκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κ. Καραμανλής: Ετοιμοι για τη μεγάλη ρήξη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δουλειά και το Σάββατο. Καταργείται το οκτάωρο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πατερίτσα στους Τούρκους ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλεβε και πορτοφόλια η κυρία Μιμή.

    ΕΘΝΟΣ: 4 "Στοπ" στα Ι.Χ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φτωχότερο το ελληνικό Κοινοβούλιο από το θάνατο του Αθ. Τσαλδάρη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταιγίδα φόρων φέρνουν οι αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μηνιαία ληστεία με προείσπραξη φόρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 163 νεκροί σε ναρκω-πέδιο. Η ηρωίνη σκοτώνει, όλοι σηκώνουν τα χέρια, φέτος...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι κρύβουν οι αθλιότητες του Ομπζέρβερ.

    ΕΣΤΙΑ: Νέας προτάσεις προς Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νοκ-αουτ οι μετροπόντικες. Με άλλες μεθόδους θα τελειώσει το μετρό.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "οι υπαρκτές δυσκολίες στη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού και οι υπαρκτές ανάγκες για αύξηση των εσόδων το κρίσιμο 1998, αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναστείλει προσωρινά τα μέτρα που είχε επεξεργαστεί για τα Ι.Χ. Αναβάλλονται τα σχέδια για τη μείωση της τιμής στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα και για την απόσυρση των αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας. Στο συρτάρι μπαίνουν οι εισηγήσεις για την ελάττωση της φορολογίας στα καύσιμα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "πολύ λιγότερα χρήματα θα βάζουν κάθε μήνα στην τσέπη τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς αυξάνεται από το 1998 η μηνιαία παρακράτηση (προείσπραξη) φόρου. Στόχος φυσικά και της κίνησης αυτής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί το επόμενο έτος ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των εσόδων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "άσους στο μανίκι θα κρύβει σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ο νέος προϋπολογισμός, προκειμένου να επιτευχθούν χωρίς απόκλιση οι στόχοι για μείωση ελλείμματος και πληθωρισμού κάτω από τα επίπεδα του 3%. Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 1998 και κατά συνέπεια η δέσμη των μέτρων, που θα ανακοινωθούν μαζί του, έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και στηρίζονται πάνω στον άξονα της σφιχτής αλλά δίκαιης πολιτικής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "απίστευτη ληστεία σε βάρος 2,5 εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων, ετοιμάζεται να διαπράξει το 1998 η... εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη. Οι φόροι που θα παρακρατούνται από μισθούς και συντάξεις αυξάνονται έως και 75% από τον Ιανουάριο του 1998, ενώ παράλληλα μειώνονται σημαντικά επικουρικές συντάξεις και βοηθήματα από ταμεία αρωγής, καθώς υπεραυξάνονται οι παρακρατούμενοι φόροι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "πρωτοφανή μέθοδο φορολογικής "αφαίμαξης" των μισθωτών και συνταξιούχων εξετάζει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 1998. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει υποβληθεί εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων για νέα κλίμακα παρακράτησης φόρου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, με την οποία αυξάνεται θεαματικά ο φόρος που θα καταβάλουν κάθε μήνα στο Δημόσιο από 3.000 έως και πάνω από 4.000 δραχμές, με συνέπεια την αντίστοιχη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος τους".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "νέας προτάσεις προς Ελλάδα και Τουρκία επεξεργάζεται η Ουάσιγκτων εις μίαν ύστατην προσπάθειαν να συντηρηθή το περιεχόμενον της συμφωνίας της Μαδρίτης μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ και συγχρόνως, να δημιουργηθούν "συνθήκαι προσδοκίας" εις τρόπον ώστε να υπάρχη λόγος διά μίαν συνάντησιν -ουχί εθιμοτυπικού χαρακτήρος- εις την Κρήτην των πρωθυπουργών των δύο χωρών, κατά την διάσκεψιν των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την 3ην και 4ην Νοεμβρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "οι αλλεπάλληλες ελληνικές υποχωρήσεις θέτουν ήδη σε κίνδυνο το status quo στο Αιγαίο. Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα περιορίζονται, αποκλειστικές αρμοδιότητες της χώρας ανατρέπονται και νέες τουρκικές διεκδικήσεις τείνουν να αναδειχθούν σε διμερείς διαφορές. Ταυτόχρονα, η τακτική της λεγόμενης "βήμα προς βήμα προσέγγισης" έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς η Αγκυρα, με μια κίνησή της, κατάφερε να υπερακοντίσει την ελληνική πρόταση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με μοναδικό θέμα την αμφισβήτηση του καθεστώτος των Ιμίων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Μαθήματα ευπρέπειας" τονίζει ότι "τη θρασύτατη και προκλητική απάντηση της Τουρκίας προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια της προ εβδομάδος ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ισχυρή πίεση στην ΑΘήνα, αλλά και στην Αγκυρα, για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο ασκούν τις τελευταίες ημέρες ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, με πρόσχημα την πρόληψη ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου. Μετά και το ναυάγιο των συνομιλιών της Νέας Υόρκης, οι Αμερικανοί προσπαθούν τώρα να περιορίσουν τις αφορμές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στο Αιγαίο. Πιέζουν, λοιπόν τις δύο πλευρές να δεχθούν τη νέα "δέσμη" που έχει ετοιμάσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα για τις στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "την ώρα που στα Ηνωμένα Εθνη ο Τούρκος αντιπρόσωπος επικρίνει την Ελλάδα για το στρατό στα νησιά και τα 10 μίλια στον αέρα ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ζητάει διαπραγματεύσεις και συμφιλίωση με την Ελλάδα και εκφράζει την ελπίδα ότι στη συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη, τον άλλο μήνα "θα σημειωθούν εξελίξεις".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η επίσημη παρουσία της Εκθέσεως Σπράου για το ασφαλιστικό θα γίνη στις 13 Οκτωβρίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πάντως η κυβέρνησις αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή, λαμβάνοντας έτσι κάποιες αποστάσεις με στόχο να αποφύγη τυχόν όξυνσι των κοινωνικών αντιδράσεων".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "η υπό επεξεργασία φόρμουλα για τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. για το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο επισήμως έχει ως αντικείμενο την ανακοίνωση της Επιτροπής "Ατζέντα 2000".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 6 October 1997 - 15:08:55 UTC