Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/10/1997
  • [7] Χρηματιστήριο: Ανοδος - ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του κυβερνητικού έργου, η εφαρμογή του νομοσχεδίου "Καποδίστριας" και τα έργα για το μετρό της Αθήνας, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερχονται οι... Μαυρομιχαλαίοι! Ο Σημίτης αξιώνει την ψήφιση του νομοσχεδίου "Καποδίστριας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κερδίστε μια θέση στο Δημόσιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παρέμβαση Σημίτη για τα ναρκωτικά.

    Η ΑΥΓΗ: Λαγούμι ευθυνών για την πορεία των έργων του μετρό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εδερναν τον Ανδρέα.

    ΕΘΝΟΣ: Σκληρές αποφάσεις. Σημίτης: δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μονοβουλευτική χθες, η κοινοβουλευτική του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δωράκι Σημίτη στους βουλευτές του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οκτάωρο τέλος με νέο νόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σε σπηλιές το μυστικό της Πανεπιστημίου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ενας στους τέσσερις με μερική απασχόληση.

    ΕΣΤΙΑ: Πειθήνιον λόχον θέλει τους βουλευτάς του ο Πρωθυπουργός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αυξήσεις από 1,5% έως 2% σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοιγμα Σημίτη στα κόμματα της αριστεράς.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεπουλάνε καταπατημένα του Δημοσίου.

    ΝΙΚΗ: Στα χνάρια του... Εβερτ. Πυκνώνουν οι φωνές αμφισβήτησης κατά του Κωστάκη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τέρμα οι "διάλογοι". Ολα για την απεργία!

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει πως "ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ξεκαθαρίζει ότι χωρίς Χάγη για τα Ιμια θα υπάρχει πάντα βέτο από την Ελληνική πλευρά για απελευθέρωση της χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαίλ Τζέμ, λέει ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ θα πάει στην Κρήτη με πακέτο θεμάτων".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "περί θετικών εξελίξεων εις τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις προϊδεάζουν αι Ηνωμέναι Πολιτείαι, εις μίαν προσπάθειάν των να δημιουργήσουν ένα καλό κλίμα εν όψει της συναντήσεως κορυφής Σημίτη και Γιλμάζ εις την Κρήτην".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "το βαρύ κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταγράφηκε και χθες σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της Αγκυρας περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων. Από την Ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, "ζήτησε" από την Αγκυρα να πάψει να τρέφει ελπίδες για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο τονίζει ότι "εδώ και αρκετές ημέρες κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και κυβερνητικοί παράγοντες προσκείμενοι στο Μαξίμου κοινοποιούσαν τους φόβους τους, ότι δηλαδή η διαβαλκανική Συνάντηση Κορυφής στην Κρήτη κινδυνεύει να αυτοαναιρεθεί, εάν και εφόσον επικεντρωθεί αποκλειστικά και ουσιαστικά στα Ελληνοτουρκικά".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία, ότι όσο εκείνη δεν παραπέμπει το θέμα των Ιμίων στο Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορεί να υπάρξει ελληνοτουρκική προσέγγιση ή απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων, απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά την ελληνική παροιμία "οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους".

    [3] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στη δύναμη της Οικονομίας εναποτίθενται τώρα οι ελπίδες του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Ολα δείχνουν ότι η Οικονομία θα είναι το σημείο, στο οποίο θα αναζητηθεί η διέξοδος από την κρίση".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σκληραίνει τη στάση της στην αντιπαράθεση με τα συνδικάτα η κυβέρνηση, θέτοντας ουσιαστικά τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου προ τετελεσμένων γεγονότων. Χθες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου αναφερόμενος στις αντιδράσεις των συνδικάτων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποφάσεις παρά τις όποιες ενστάσεις κατατίθενται".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σε αδιέξοδο οδηγείται η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις εργασιακές σχέσεις και το νέο μοντέλο εργασίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο τονίζει ότι "από μια κλωστή κρέμεται ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των φορέων των εργαζομένων, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει σκληρή αντεργατική πολιτική. Πράγμα που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις δεκαετιών. Από την πλευρά τους βέβαια οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να σκύψουν το κεφάλι και να δεχθούν αδιαμαρτύρητα τις υπαγορεύσεις της κυβέρνησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "αποφασισμένη να προχωρήσει στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι η κυβέρνηση, παρά την έλλειψη συναίνεσης για το μέτρο αυτό από τη ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με συμφωνία επιχειρήσεων και εργαζομένων, ανεξάρτητα από το τι προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "την έντονη αντίδραση του υπουργού Εργασίας προκάλεσε η φημολογία των τελευταίων ημερών που θέλει τη ΓΣΕΕ να αποχωρεί από τον Κοινωνικό Διάλογο, εάν η κυβέρνηση εμμείνει στις θέσεις της για την ελαχιστοποίηση του ωραρίου".

    [5] Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "μποναμάς" Σημίτη στους βουλευτές του! Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έβγαλε ουσιαστικά τους βουλευτές του από το αδιέξοδο που τους είχε δημιουργήσει στις περιφέρειές τους, το σχέδιο "Καποδίστριας" για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "μονοβουλευτική ήταν η χθεσινή Κοινοβουλευτική συνεδρίασις του ΠΑΣΟΚ, όπου ο κ. Κ. Σημίτης επεσήμανε την υποχρέωσι όλων των Βουλευτών του κόμματός του να συμπράττουν στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, χωρίς αντιρρήσεις με δέσμια βέβαια, την συνείδησί τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "σαφές άνοιγμα προς τις δυνάμεις της Αριστεράς για διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού δυνάμεων εξουσίας, πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, διακήρυξε ότι "το νέο πρόσωπο της Αριστεράς του 21ου αιώνα δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε αποκλειστική αρμοδιότητα κανενός κόμματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "μετά τις αλλεπάλληλες, αλλά όχι ιδιαίτερα σαφείς συζητήσεις για την Κεντροαριστερά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έκανε χθες πιο συγκεκριμένες τις προθέσεις του για ιδεολογικοπολιτικό επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ και για αμφίπλευρα "ανοίγματα". Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Ομάδα, ο πρωθυπουργός διεκήρυξε την εμμονή του στο κυβερνητικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη, αλλά και "ρήξεις, όπου χρειαστεί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εποχή Παπανδρέου, με την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας σε όλα τα "κρίσιμα" νομοσχέδια αλλά και με την δια βοής εκλογή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, εξήγγειλε, χθες, ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, στην πρώτη συνεδρίαση τους για τη νέα κοινοβουλευτική σύνοδο, ζήτησε να περιορίσουν τις διαφωνίες τους και τους κάλεσε να αυτολογοκρίνονται".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "δεν είναι από τις συνηθισμένες δηλώσεις αυτή στην οποία προέβη χθες ο πρωθυπουργός, θέλοντας να καταδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες, κατά την εκτίμησή της, τομές στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η άνοδος-ρεκόρ του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου, η σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αναβαθμίζεται η Σοφοκλέους - Ξένα funds για πρώτη φορά στο ΧΑΑ - Νέο ιστορικό ρεκόρ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κρίσιμες επιλογές στα φορολογικά στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον Κ. Σημίτη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δύναμη στο ΧΑΑ από νέα κεφάλαια - Αγγίζει τις 1.800 μονάδες ο δείκτης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η απελευθέρωση συναλλάγματος περιμένει ακόμη στο... ακουστικό. Οι σχετικές αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ισχύουν στην πράξη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υπό τον έλεγχο του ΣτΕ η ανάπτυξη της Αττικής - Με προϋποθέσεις πλέον ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων".

    [7] Χρηματιστήριο: Ανοδος - ρεκόρ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "Νέο ιστορικό ρεκόρ σε τιμή κλεισίματος χθες για το γενικό δείκτη, ο οποίος ακολουθώντας μια σχεδόν σταθερά ανοδική πορεία έκλεισε στις 1794,14 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 1,07%. Ο δείκτης βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τις 1.800 μονάδες και είναι πολλοί οι παράγοντες που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά, με βασικό ίσως το νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 9 October 1997 - 16:01:53 UTC