Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Οικονομική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/10/1997
  • [7] Προϋπολογισμός 1998 - Φορολογική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η στάση των ΗΠΑ, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οικονομική πολιτική και οι δημοτικές εκλογές, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Δουλειά το απόγευμα για τους μερικώς απασχολούμενους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βόμβα Πεπονή κατά Σημίτη.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παραδίδομαι. Ο καταζητούμενος Λεσπέρογλου ειδοποιεί και αποκαλύπτει: αθώος ο Γ. Μπαλάφας.

    Η ΑΥΓΗ: Παλλαϊκό "καψόνι". Παρωχημένες ιδέες - αδιέξοδοι σχεδιασμοί.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μόνο με τον αυτόματο πιλότο δεν είχε κοιμηθεί η Μιμή.

    ΕΘΝΟΣ: 8 τομές στο Δημόσιο. Το σχέδιο κατά της

    γραφειοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φυτεύουν... μαργαρίτες στο διάβα των Τούρκων. Η Ελλάδα ξεριζώνει τις νάρκες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψυχροί εκτελεστές. Ως εδώ η ενδοτική πολιτική κύριε Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χιονιάς στις τσέπες μας. Απίστευτος σαδισμός με το πετρέλαιο θέρμανσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι θα κάνεις στον πόλεμο μαμά;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στις δημοτικές.

    ΕΣΤΙΑ: Εντονον παρασκήνιον με πολλούς πρωταγωνιστάς εις το κόμμα της Ν.Δ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επισπεύδεται η αναθεώρηση. Και αναβιώνουν τα σενάρια περί προώρων εκλογών τον Ιούνιο του 1999.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ελληνικό μπλόκο στην ένταξη της Τουρκίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θα πέσουν κι άλλο τα επιτόκια. Συνέντευξη του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας.

    ΝΙΚΗ: Ψίχουλα.. σε δόσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Αύξηση 7.000 δρχ. για το 1998.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανστρατιά πανελλαδική - πανεργατική.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "την κλιμάκωση των διπλωματικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Ελλάδος, αλλά και στην απειλή που συνιστά η γειτονική χώρα για την ειρήνη στη Μεσόγειο, αποφάσισε η κυβέρνηση σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποκορύφωμα των διπλωματικών πρωτοβουλιών θα είναι το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε μια ιδιότυπη σχοινοβασία, τηρήσεως ισορροπιών και χαμηλών τόνων εξακολουθεί να επιδίδεται η κυβέρνησι στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών έστω και εάν η ίδια παραδέχεται επισήμως ότι υποβόσκει το ενδεχόμενο εκδηλώσεως θερμού επεισοδίου και ότι η Αγκυρα έχει βλέψεις διχοτομήσεως του Αιγαίου".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την εκτόνωση των μεταξύ τους τεταμένων σχέσεων δέχονται Αθήνα και Αγκυρα καθώς επεξεργάζονται τις κινήσεις τους ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών του Λουξεμβούργου και της Διαβαλκανικής της Κρήτης. Χθες τα ζητήματα αυτά εξετάστηκαν σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ την ίδια ώρα στην Αγκυρα ο πρόεδρος Ντεμιρέλ εξέφραζε την ανησυχία του για την ακραία στάση που προωθεί ο Μπ. Ετσεβίτ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η πολιτική της αναζήτησης δρόμων και τρόπων για την προσέγγιση με την Τουρκία, έστω κι αν η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "με μια τακτική κλιμακούμενων προκλήσεων συνεχίζει η Αγκυρα τον πόλεμο νεύρων σε βάρος της ελληνικής πλευράς. Μετά το μπαράζ επιθετικών και επεκτατικών δηλώσεων του στρατηγού Καρανταγί, των Γιλμάζ και Ετσεβίτ, έρχεται τώρα ο υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας κ. Γκιουρέλ να συμπληρώσει με τις δηλώσεις του το σχετικό μιλιταριστικό και επεκτατικό πάνθεον".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "σε "καλό κλίμα" παρά τη μερική διαφοροποίηση του Α. Τσοχατζόπουλου να επιδειχθεί εκτός από ψυχραιμία μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού σύσκεψη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Αγκυρα πάντως απέρριψε ως αβάσιμο το ελληνικό διάβημα, ενώ ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής τους Γιλμάζ στην Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "νέον ελιγμόν επιχειρεί η Τουρκία και υποστηρίζει ότι η συνάντησις Γιλμάζ - Σημίτη εις την Κρήτην δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα παραστή τελικώς εις την Βαλκανικήν Σύνοδον Κορυφής που έχει ορισθή δια τας αρχάς Νοεμβρίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "τυφλή πορεία", με εξαιρετικά αβέβαιη την έκβασή τους στη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κρήτη, ακολουθούν πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη στρατιωτική κρίση της περασμένης εβδομάδας. Το επιτελείο του πρωθυπουργού εκφράζει βεβαίως "συγκρατημένη αισιοδοξία", επισημαίνεται όμως πως "ο χρόνος είναι λίγος ώστε να αφαιρεθούν τα μελανά στίγματα όσων διαδραματίσθηκαν πάνω από το τρίγωνο Κρήτης - Ρόδου - Κύπρου, παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "σε μείζονα εσωκομματική ρήξη εξελίσσεται η διαφωνία, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για τα εθνικά θέματα. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας υπήρξε έντονη διαφωνία του Α. Τσοχατζόπουλου με τον Κ. Σημίτη, που συνιστούσε, "ήπιους τόνους" στα ελληνοτουρκικά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "με μια απαράδεκτη δήλωση, που το λιγότερο υποκρύπτει σύγχυση και άγνοια πραγματικών περιστατικών αλλά και εννοιών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες, για δεύτερη φορά "έκανε πως δεν κατάλαβε" είτε δεν κατάλαβε καθόλου ότι η επικίνδυνη τουρκική παρενόχληση στο αεροπλάνο που επέβαινε ο υπουργός Αμυνας εντός του FIR Αθηνών αποτελεί θέμα ασφάλειας για την Ελλάδα, όρος στον οποίο στηρίζεται η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "σε εξωφρενική δήλωση προέβη χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αμφισβητώντας ουσιαστικά το δικαίωμα του υπουργού Αμυνας της Ελλάδας να επισκεφθεί την Κύπρο με στρατιωτικό αεροπλάνο. Δήλωση που αργά χθες το βράδυ η αμερικανική πλευρά ύστερα από παρέμβαση της Αθήνας, επιχείρησε να απαλύνει με νέα ανακοίνωσή της, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αγκυρα για την παρενόχληση του αεροσκάφους του κ. Τσοχατζόπουλου".

    [3] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η κυβέρνηση επισπεύδει την αναθεώρηση του Συντάγματος, απόφαση η οποία αναπόφευκτα συνδέεται με τον χρόνο διενεργείας των προσεχών βουλευτικών εκλογών και κυρίως με την περίπτωση προώρου διεξαγωγής τους. Σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η αναθεωρητική διαδικασία στην αρμόδια επιτροπή κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική σύνοδο και η πρώτη φάση επιψηφίσεως του σχεδίου του νέου Συντάγματος κατά την επόμενη σύνοδο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "επανέρχεται στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης καθώς σήμερα συνεδριάζει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή η οποία καλείται μετά από σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος να παραδώσει την πρότασή της ως τα τέλη του τρέχοντος έτους".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "οριστικό "όχι" στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε χθες στη σύσκεψη για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενώ ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως και την επόμενη Ολομέλεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών μαζί ή μετά τις ευρωεκλογές. Πρόθεση και απόφαση του πρωθυπουργού είναι επίσης κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συμμετοχή, ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από νέο Σώμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "μέχρι την άνοιξη του '98, το αργότερο, η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί στη Βουλή η πρώτη φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Στη σύσκεψη που έγινε ενόψει της έναρξης σήμερα των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης, εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να είναι έτοιμη η πρόταση που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα σημεία στα οποία, όπως διαπιστώθηκε, εστιάζονται οι βασικές διαφωνίες εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ είναι δύο. Και αφορούν αφενός το θέμα της προεδρικής εκλογής και αφετέρου στη μορφή που πρέπει να έχουν (αποκλειστικά δημόσια και ιδιωτικά) τα ΑΕΙ".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "νέα προβοκάτσια κατά της θωράκισης της Κύπρου και του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, εκδηλώθηκε χθες με ανυπόστατη φημολογία περί ακύρωσης της προμήθειας των πυραύλων S-300, την ώρα μάλιστα που ξεσπά κυβερνητική κρίση στη Λευκωσία".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ με τίτλο "ετοιμάζουν την αφαίμαξη" γράφει ότι "σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού και ειδικότερα τα μέτρα ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων κατά 250 με 300 δισ. δρχ. Το σκέλος των δαπανών του νέου προϋπολογισμού όπως και οι βασικοί του στόχοι όσον αφορά το έλλειμμα και τον πληθωρισμό έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και αυτό που απομένει είναι η οριστικοποίηση της αύξησης των εσόδων και κυρίως των πρόσθετων πηγών, από τις οποίες μπορούν να αντληθούν επιπλέον ποσά".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η φορολογική πολιτική για το 1998, η πορεία των δαπανών και του δημόσιου δανεισμού, τα προβλήματα στη ναυτιλιακή εταιρία ΔΑΝΕ και η πιστωτική επέκταση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Εκτός στόχου κινείται η πιστωτική επέκταση - Ο ρυθμός αύξησης έφθασε τα 11,4% τον Αύγουστο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μισθοί - Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων: Αδιέξοδο με προοπτική λύσης!

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εξυπνοι" φόροι άμεσης απόδοσης - Ο κ. Σημίτης εγκρίνει σήμερα το φορολογικό πακέτο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φορτούνες στη ΔΑΝΕ και αποπομπή της διοίκησης - Εντονο πρόβλημα με ταμιακά ανοίγματα και έλλειψη χρηματοδότησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εγκαταλείπονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο - Δραχμική αύξηση 8.000 δρχ. στα πρώτα κλιμάκια για το 1998".

    [7] Προϋπολογισμός 1998 - Φορολογική πολιτική

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Το "πράσινο" φως όσον αφορά το νέο πακέτο "ειδικών" φορολογικών μέτρων, το οποίο θα εφαρμοσθεί το 1998, προκειμένου να ενισχυθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με έσοδα ύψους περίπου 250 δισ. δρχ., αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του και με την συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 21 October 1997 - 15:55:08 UTC