Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Ασφαλιστικό - Απεργία ΓΣΕΕ
  • [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/10/1997
  • [5] Ρύθμιση αγροτικών χρεών - Αντιδράσεις

  • [1] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η νέα πρόκληση στο Αιγαίο, το νομοσχέδιο για τις συνενώσεις των ΟΤΑ, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα μεταχειρισμένα Ι.Χ και η χθεσινή πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ναυμαχία στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι έπεσαν με την... όπισθεν σε ελληνικό ναρκαλιευτικό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόλπο με τα τα Ι.Χ. Μικρές μειώσεις μόνο πάνω από 1.800 κυβικά.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Λύγισε ο εισαγγελέας στη δίκη του παιδοκτόνου.

    Η ΑΥΓΗ: Μήνυμα προοπτικής για τους εργαζόμενους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξέσπασε ο κόσμος. Η μεγαλύτερη πορεία που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

    ΕΘΝΟΣ: Που το πάνε οι Τούρκοι. Εκβιάζουν τη δημιουργία πολεμικού κλίματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι βουλευτές βόλεψαν και τους στενούς τους συνεργάτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φωτιά" το Αιγαίο. Τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φθηνά Ι.Χ. σε έξι μήνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ι.Χ.: Τι αλλάζει σε τιμές - φόρους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πανικός στα διεθνή χρηματιστήρια.

    ΕΣΤΙΑ: Θερμόν επεισόδιον εις το Αιγαίον αναμένει η κυβέρνησις.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκηνοθετημένο από την Αγκυρα το νέο επεισόδιο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στις καλένδες το μεταχειρισμένο φθηνό Ι.Χ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πολεμικό κλίμα φτιάχνει η Τουρκία.

    ΝΙΚΗ: Σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλιμάκωση και ένταση των αγώνων απαίτησαν χτες οι εργατοϋπάλληλοι.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "στη διαμόρφωση πολεμικού κλίματος στο Αιγαίο προχωρεί η Αγκυρα καθώς, όπως εκτιμά η Αθήνα, επιδιώκει ένταση και "θερμό επεισόδιο". Με καθυστέρηση 24 ωρών "ανακάλυψε" ελληνική πρόκληση εις βάρος υποβρυχίου της, που στην πραγματικότητα ήταν δική της παρενόχληση σε ελληνικό ναρκαλιευτικό! Παράλληλα, και ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τζεμ έθετε ξανά το θέμα αλλαγής του στάτους κβο στο Αιγαίο, 22 τουρκικά F-16 και F-14 παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο σκαρώνουν οι Τούρκοι κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή με απώτερο στόχο να "βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό" της Ελλάδας ενόψει της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "παιγνίδια πολέμου στήνουν καθημερινά οι στρατοκράτες της Αγκυρας στο Αιγαίο, επιχειρώντας παράλληλα να παραπλανήσουν την διεθνή κοινή γνώμη κάνοντας λόγο, δια στόματος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ι. Καρανταγί, για επιθετικές ενέργειες της Ελλάδος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "σε κατάσταση αντιπαράταξης βρίσκονται από χθες το απόγευμα οι στόλοι της Ελλάδος και της Τουρκίας, με την ερμηνεία και την έκταση που θέλησε να προσδώσει η Αγκυρα στο προχθεσινό επεισόδιο μεταξύ ελληνικού ναρκαλιευτικού και τουρκικού υποβρυχίου κοντά στη Χίο. Αρχικά η κυβέρνηση -όπως ακριβώς είχε κάνει και στην περίπτωση των Ιμίων- επεχείρησε να αποκρύψει πλήρως το γεγονός".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "φόβους δια την εκδήλωσιν θερμού επεισοδίου εις το Αιγαίον εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την έντασιν που έχουν προκαλέσει οι Τούρκοι. Αι εκτιμήσεις δε αυταί ενισχύονται όσον πλησιάζει η ημερομηνία της συναντήσεως εις την Κρήτην των πρωθυπουργών κ.κ. Σημίτη και Γιλμάζ".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "σκηνικό ίδιο με αυτό της "προ Ιμίων" περιόδου στήνουν οι στρατοκράτες της Αγκυρας. Τώρα κατηγορούν την Αθήνα για προκλητικότητα και ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο, παριστάνοντας τα θύματα".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "ανησυχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας από την Αγκυρα επεισοδίου - προβοκάτσιας στο Αιγαίο, προκειμένου να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις από την παρενόχληση του ελληνικού C-130, εξέφρασε χθες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ "η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων να ρίξουν τους τόνους της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, με την ένταση να επανέρχεται στα... υψηλά για την εποχή επίπεδα".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "κλιμακώνει η Αγκυρα τις προκλήσεις της, μεθοδεύοντας τη δημιουργία πολεμικού κλίμακος στο Αιγαίο. Μετά τη δημόσια μετάνοια των ΗΠΑ για το C-130 και την αποτυχία της να στήσει "νέα Ιμια" με βραχονησίδα νότια της Χίου, κατέφυγε χθες στο μεγάλο ψέμα. Οι Τούρκοι έκαναν φασαρία ισχυριζόμενοι ότι ελληνικό πολεμικό σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει δικό τους υποβρύχιο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υπογραμμίζει ότι "η στάση της Τουρκίας απαιτεί πανεθνική συσπείρωση. Ηταν περισσότερο από βέβαιο ότι η Αγκυρα, ιδίως μετά την ανασκευή των απαράδεκτων δηλώσεων του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το επεισόδιο της παρενοχλήσεως του αεροσκάφους του υπουργού Εθνικής Αμύνης, θα προκαλούσε περιστατικό, το οποίο θα ενεφάνιζε ως αντιστάθμισμα στις κυβερνήσεις συμμάχων και εταίρων".

    [3] Ασφαλιστικό - Απεργία ΓΣΕΕ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σαφέστατο μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλαν χθες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ με την καθολική έως και 100% συμμετοχή τους στην απεργία της ΓΣΣΕ, ότι πρέπει να προσμετρήσει το κοινωνικό κόστος στις όποιες αποφάσεις της για το 35ωρο, το φορολογικό και το ασφαλιστικό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "την απάντησή τους στις "βόμβες"... Σπράου έδωσαν χθες με... τυμπανοκρουσίες 7.000 εργαζόμενοι - διαδηλωτές, συμβολίζοντας και την αφύπνιση (;) του συνδικαλιστικού κινήματος με μια κινητοποίηση που χαρακτηρίστηκε, από τη ΓΣΕΕ, ως η πιο επιτυχημένη των τελευταίων ετών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "με αδέξιο και προκλητικό τρόπο, προσπάθησε χθες η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μεγάλο αγωνιστικό κύμα αμφισβήτησης της αντεργατικής πολιτικής της, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει την αλήθεια των στοιχείων για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "με συγκεντρώσεις που θύμιζαν άλλες εποχές οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι άνεργοι όλης της χώρας έδωσαν ένα βροντερό "παρών" στο απεργιακό κάλεσμα της ΓΣΕΕ, κατά της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "αντιμέτωπη με την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας βρέθηκε χθες σε ολόκληρη τη χώρα η κυβέρνηση Σημίτη, καθώς η πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ εξελίχθηκε στην πιο μαζική ίσως εργατική κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο ενώνει και δημιουργεί διαθέσεις αγωνιστικές. Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αλλά και ξένοι εργάτες ανταποκρίθηκαν μαζικά χθες τόσο στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ όσο και στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη ίσως συγκέντρωση στα μεταπολεμικά χρόνια, παράλληλα με ρεκόρ συμμετοχής στην απεργία συμμετέχοντας σχεδόν καθολικά σε όλη τη χώρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "νέο μήνυμα οργής και αγανάκτησης στον πρωθυπουργό και την ανάλγητη κυβέρνησή του, έστειλαν χθες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι. Με τη δυναμική παρουσία τους στην κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στις μεθοδευμένες επιλογές της κυβέρνησης, για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μείωση των συντάξεων πείνας, αλλά και των εισοδημάτων".

    [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αντιδράσεις για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η "αναταραχή" στα διεθνή Χρηματιστήρια και οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανίκανοι να απορροφήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια του Β' ΚΠΣ - Απογοητευτικά στοιχεία του ΥΠΕΘΟ για το 8μηνο '97".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χαμένοι οι κόποι 2 ετών! - Εντονες αντιδράσεις της επιχειρηματικής αγοράς για τις διαγραφές χρεών 200 δισ. δρχ.".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αναταραχή στις κεφαλαιαγορές - Σε επιφυλακή η Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ασιατικός πυρετός στα χρηματιστήρια - Επιπτώσεις και στην ελληνική χρηματαγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βέτο στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών από τη Βιομηχανία - Τίθεται θέμα συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία".

    [5] Ρύθμιση αγροτικών χρεών - Αντιδράσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να μην εφαρμοσθεί ο νόμος για την ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών, ύψους 200 δισ. δραχμών, ζητούν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας επισημαίνοντας την πλήρη αντίθεση τους με τους στόχους της οικονομικής πολιτικής αλλά και τη μη συμβατότητά τους προς την κοινοτική νομοθεσία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 24 October 1997 - 15:40:00 UTC