Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαβαλκανική Σύνοδος
  • [3] Επιπτώσεις από την Χρηματιστηριακή αναταραχή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα,Ελλάδα,03/11/1997 (ΑΠΕ)

    Η Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής στην Κρήτη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι επιπτώσεις στην Οικονομία από την αναταραχή στις Χρηματαγορές, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν όλα στη ζωή μας. Ολες οι επιπτώσεις με τις περιπέτειες της δραχμής.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ετσι βλέπουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Συνεντεύξεις Καραμανλή, Αβραμόπουλου, Σαμαρά.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Διερμηνέας των Γερμανών ο Μ. Παπακωνσταντίνου και όχι δοσίλογος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Υποτίμηση της δραχμής ζητάει από το 1993 η Τράπεζα της Ελλάδος.

    H ΒΡΑΔΥΝΗ: Παιχνίδια πολέμου από την Τουρκία.

    ΕΘΝΟΣ: Γ. Δρυς: Αλλάζουν οι φόροι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σημίτης - Γιλμάζ εγκαινιάζουν απευθείας διάλογο για το Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κωνσταντίνος: Είμαι ανήσυχος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 60.000 δρχ. έκτακτο χαράτσι σε κάθε οικογένεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θα κάνει ξαστεριά; Στην Κρήτη ελπίδες για καλύτερο κλίμα με Τουρκία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι μισθοί σε Δημόσιο - Οργανισμούς.

    Η ΕΣΤΙΑ: Κλίμα συμφωνίας (με την Τουρκία) προετοιμάζει η κυβέρνησις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η δραχμή απειλεί τον προϋπολογισμό. Οχι νέοι φόροι λέει η κυβέρνηση.

    [2] Διαβαλκανική Σύνοδος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σε νομιμοποίηση της βαλκανικής συνεργασίας, με δημιουργία μόνιμης γραμματείας με έδρα την Αθήνα, τακτές συναντήσεις των αρχηγών κρατών, υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών ανά τομέα (π.χ. Ενέργειας, Οικονομικών, Γεωργίας, Μεταφορών κλπ) και κυρίως σε συμφωνία για την αποδοχή διεθνών οργάνων για την απονομή του Δικαίου - δηλ. και του Διεθνούς Δικαστηρίου - στοχεύει η Αθήνα, στη Διαβαλκανική Συνάντηση Κορυφής της Κρήτης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "εντατικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει ένα νέο σύμφωνο φιλίας της χώρας μας με την Τουρκία καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για το σκοπό αυτό συνομιλόυσαν μέχρι αργά το βράδυ, εδώ στο Ηράκλειο, διμερείς αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων. Στους στόχους της ελληνικής πλευράς είναι η υπογραφή ενός νέου κειμένου που να επιβεβαιώνει αυτό της Μαδρίτης, αλλά να έχει κι επιπρόσθετα - ενισχυτικά στοιχεία που θα του δίνουν τη δυνατότητα να καταγραφεί και να προβληθεί ως "η συμφωνία της Κρήτης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "προβληματισμένοι, απαισιόδοξοι και σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για την αντιμετώπισι των όποιον τουρκικών προκλήσεων παρακολουθούν τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Κύπρο οι Ελληνες επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενώ σε λίγες ώρες ξεκινάει στην Κρήτη η Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής και ενώ Σημίτης και Γιλμάζ θα συζητήσουν το απόγευμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι Τούρκοι στρατοκράτες συνεχίζουν τις προκλήσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "καταφανής είναι η προσπάθεια την οποίαν καταβάλλει η Κυβέρνησις να υποβαθμίσει την σημασίαν της συναντήσεως Σημίτη - Γιλμάζ, διά της υπερμέτρου προβολής της Διαβαλκανικής Συσκέψεως της Κρήτης. Και ενώ ασφαλώς δεν στερείται η τελευταία ενδιαφέροντος, είναι γνωστόν ότι διά τον αμερικανικόν παράγοντα η Διάσκεψις χρησιμοποιείται κυρίως ως πλαίσιον αναβιώσεως του "πνεύματος της Μαδρίτης", εις τας διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "και φυσικό μεν είναι όλοι να διερωτώνται αν η Κρήτη θα οδηγήσει σε κάποια ύφεση... αν θα επιβεβαιώσει το σημερινό αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις... Αλλά ασφαλώς δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Συνάντηση αυτή έχει και έναν ευρύτερο στόχο... Την προσέγγιση των χωρών της Βαλκανικής".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ "με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς το αποτέλεσμα και με μίνιμουμ προσδοκία τη διεξαγωγή μιας ειλικρινούς συζήτησης σε καλό κλίμα οδεύουν οι κ.κ. Σημίτης και Γιλμάζ προς τη βραδινή τους συνάντηση, με την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός προέβλεψε να ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του εδώ στην Κρήτη, ώστε να της διασφαλίσει όλα τα αναγκαία χρονικά περιθώρια. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Ε", θα είναι τετ α τετ, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σύμφωνα με την επιθυμία της τουρκικής αντιπροσωπείας, που αιτήθηκε, μέσω των επιχειρηματιών Κοτς και Τάρα, πρώτη την πραγματοποίησή της".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "όλα δείχνουν ότι θα έχουμε τη "Μαδρίτη Νο 2" σήμερα το απόγευμα στην Κρήτη στην κρίσιμη συνάντηση (περισσότερο απο δύο ώρες), που θα έχουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κ. Σημίτης και Μ. Γιλμάζ. Ηδη οι Αμερικανοί, μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, έχουν δώσει στις δύο πλευρές το σχέδιο της "κοινής δήλωσης", στην οποία θα συμφωνήσουν μετά τη συνάντησή τους οι δύο πρωθυπουργοί".

    [3] Επιπτώσεις από την Χρηματιστηριακή αναταραχή

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μετασεισμούς στην τσέπη μας φέρνει ο σεισμός με τη δραχμή, καθώς δημιουργείται μια νέα "μαύρη τρύπα" στον προϋπολογισμό, την οποία θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι. Την ίδια ώρα δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για εκείνους που θα πάρουν τραπεζικό δάνειο, ή έχουν πάρει με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "ο κίτρινος πυρετός των ασιατικών Χρηματιστηρίων, ενώ αρχικώς εκτιμάτο με πρόωρο συνάχι, τείνει να εξελιχθεί σε ελαφρύ κρυολόγημα για την ελληνική οικονομία, καθώς μια σειρά από οικονομικές παραμέτρους επηρεάζονται άμερα. Η ζωή μας, ο ρυθμός μας, αφουγκράζεται περισσότερο πλέον και τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, ενώ κανείς δεν αποκλείει νέους μετασεισμούς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει ότι "τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και διάφοροι σύμβουλοι του πρωθυπουργού δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών βαρών. Με πρόσχημα τη διεθνή χρηματιστηριακή αναταραχή, που φέρνει στην επιφάνεια την αδυναμία του εθνικού νομίσματος και μας υποχρεώνει σε μια πανάκριβη άμυνα της δραχμής μέσω αύξησης επιτοκίων, κάνουν λόγο για ένα επιπλέον κόστος της τάξης των 150 δισ. που πρέπει να καλυφθεί από τους φορολογούμενους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "στον δεύτερο γύρο" με τους κερδοσκόπους θα "αγωνιστεί" σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, για να προασπίσει τη δραχμή. Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια στη διατραπεζική και στους τίτλους του Δημοσίου δημιουργούν τα πρώτα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του '98, και την ανάγκη νέας αύξησης των εισόδων από φόρους".

    "Οι αντοχές του προϋπολογισμού και τα αποτελέσματα της επίθεσης, που δέχεται η δραχμή, θα καθορίσουν το νέο φορολογικό καθεστώς που θα ισχύσει το 1998. Αυτό καθιστά σαφές ο υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Δρυς με συνέντευξή του στο "Εθνος". Οι επερχόμενες φορολογικές αυξήσεις αφορούν κυρίως την τιμή των τσιγάρων, το συντελεστή φορολόγησης των τόκων στα ομόλογα, τα τεκμήρια διαβίωσης για σκάφη και ΙΧ. Ο υφυπουργός εξηγεί τις θέσεις της κυβέρνησης για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, το αφορολόγητο όριο και την παρακράτηση. Επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να θεσπισθούν δύο νέοι φόροι. Ο ένας θα αφορά τα κινητά τηλέφωνα και ο άλλος τις πωλήσεις μετοχών στο Χρηματιστήριο. Αναφερόμενος ειδικά στις επιπτώσεις, που θα έχουν οι κερδοσκοπικές πιέσεις στο εθνικό νόμισμα, υπογραμμίζει ότι: η επίθεση αυτή δεν θα έχει απλώς ένα λογιστικό αποτέλεσμα, αλλά πολύ σοβαρότερες συνέπειες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "στον αέρα τινάζεται ο προϋπολογισμός του 1998, μετά την "απογείωση" των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων στο 11,3% από 9,5% και τη γενικότερη ανοδική πορεία του χρήματος, λόγω της νομισματικής κρίσης. Ο πρώτος μετασεισμός -όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης- έρχεται να ταρακουνήσει τον προϋπολογισμό του νέου έτους, καθώς θα πρέπει να εξευρεθούν επιπλέον τουλάχιστον 150 δισ. δρχ., για να καλύψουν την νέα "τρύπα", που δημιουργείται απο την αύξηση των τόκων του δημοσίου χρέους".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 3 November 1997 - 15:05:47 UTC