Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 20/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξοπλισμοί
  • [3] Ελεγκτικό Συνέδριο
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Δημόσιο - Δανειακές ανάγκες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επιτάχυνση του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Απασχόληση, η συζήτηση στον Αρειο Πάγο για τα "πανωτόκια" των τραπεζών και η σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλάσια τέλη στα "παπάκια". Τι θα πληρώσουν 2.460.000 αυτοκίνητα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οχετος" η Χαριλάου Τρικούπη. Επιστολή βόμβα στα θεμέλια του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σύγκρουση "Στρατηγών" με επιστολή-δυναμίτη. Γ. Παναγιωτακόπουλος κατά Θ. Τσουκάτου.

    Η ΑΥΓΗ: Καταιγίδα εξοπλισμών. Παραγγελίες 1,5 τρισ. δρχ. μέσα στο 1998.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Λάθος κ. Σημίτη η εξαγορά στελεχών του ΣΥΝ.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Κόβουν τις συντάξεις. 10 μέτρα-φωτιά στο Ασφαλιστικό.

    ΕΘΝΟΣ: Τα αγκάθια στο δρόμο για μια θέση στο δημόσιο. Σήμερα οι αιτήσεις. Αγνωστο πότε θα γίνουν οι διορισμοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η οικονομία... κουρδίζει το "ξυπνητήρι" της Ν.Δ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μοιράζουν καρέκλες στην Αριστερά για να σωθούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εως 30% πάνω τα δάνεια για μικρομεσαίους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Που το πάει ο κ. Εγκέλαδος. Καμπανάκι η διέγερση με τα απανωτά ρίχτερ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ο μεγάλος εχθρός της κυβέρνησης. "Κακός εαυτός" οι καθυστερήσεις στην παραγωγή έργου.

    ΕΣΤΙΑ: Οργιον παραβάσεων εις τους Προϋπολογισμούς. Καταπέλτης το Ελεγκτικόν Συνέδριον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αμυντικοί εξοπλισμοί 2,5 τρις. Αμεση προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων και αεροσκαφών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Θωρακίζεται σαν αστακός η Ελλάδα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο πρόεδρος του ιδρύματος Ωνάση: Δεν πείστηκα για το πως πέθανε η Ωνάση.

    ΝΙΚΗ: Διγλωσσία Καραμανλή. Υποκριτική η στάση του έναντι του λαού.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμική "πρώτη" των αγροτών της Καρδίτσας. Μαχητικό συλλαλητήριο.

    [2] Εξοπλισμοί

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "συμβάσεις για την προμήθεια οπλικών συστημάτων συνολικού ύψους 2,5 τρισ. δρχ. θα έχουν υπογραφεί μέχρι το τέλος του 1998, ενώ μέχρι το τέλος του 1997 θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή συμβάσεις 450 δισ. δρχ. Το ύψος αυτό είναι πολλαπλάσιο του ύψους των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί κατά την τριετία 1993-96".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "την επιτάχυνση και την πάση θυσία ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε χθες το ΚΕΣΕΑ, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια του οικονομικά σφικτού 1998 θα υπογραφούν προγράμματα κόστους άνω των 800 δισ. δρχ. Μεταξύ των προγραμμάτων που θα 'κλείσουν' άμεσα είναι και αυτά με τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική σημασία, δηλαδή τα νέα μαχητικά αεροσκάφη και τα αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς, τα δύο "φιλέτα" δηλαδή με τα οποία η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται με "εχθρούς" και "φίλους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "αποφάσεις με... εξοπλιστικό φόντο και γνώμονα την ανάληψη της προεδρίας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης θα λάβει το ΚΥΣΕΑ στις επικείμενες κρίσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό διεφάνη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα την παραμονή του Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Αθανασίου Τζογάνη για άλλον ένα χρόνο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, αρχής γενομένης της νέας θητείας του από τις 15 Ιανουαρίου 1998".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "πανάκριβα πληρώνει η Ελλάδα, το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που είναι αναγκαίο για να θωρακίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις μας. Μέχρι και το 1999, σε χρονικό διάστημα μόλις δύο χρόνων, θα δώσουμε 2,35 τρισ. δρχ. για να μετατρέψουμε σε "αστακό" τη χώρα μας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "την ταχεία υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνήλθε χθες, στη βραχύτερη έως σήμερα συνεδρίαση του κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας Σημίτη. Ωστόσο, μεγαλύτερη εντύπωση από την ταχύρυθμη απορρόφηση 2,8 τρισ. έως το τέλος του 1999 για την προμήθεια αμυντικού υλικού, προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ επί της εισηγήσεως Τσοχατζόπουλου να διατηρήσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στη θέση του για έναν ακόμη χρόνο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "με αιχμή το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα προχωρήσουν οι αλλαγές στη δομή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, στα πρότυπα των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ".

    [3] Ελεγκτικό Συνέδριο

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "αι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καταρτίζουν τους Προϋπολογισμούς του Κράτους δι' αλχημειών που υπερβαίνουν κάθε φαντασίαν, με αποτέλεσμα η εικών των δημοσίων οικονομικών να είναι παντελώς πλασματική. Το αδιαμφισβήτητον αυτό συμπέρασμα συνάγεται από την Εκθεσιν του Ελεγκτικού Συνεδρίου διά τον Προϋπολογισμόν του έτους 1995, γεγονός το οποίον προϊδεάζει και διά τι θα πρέπει να έχει συμβή με τον κατατεθέντα Προϋπολογισμόν του έτους 1998".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "το μέγα θέμα των κυβερνητικών αλχημειών στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού επαναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο του κράτους, με αφορμή τον ολοκλήρωση της εξέτασης του προϋπολογισμού του 1996. Στην πραγματικότητα, όπως οι κοινοί φοροφυγάδες, το δημόσιο, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων, τηρεί διπλά βιβλία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι άλλα κονδύλια παρουσιάζονται στον επίσημο προϋπολογισμό και εντελώς διαφορετικά ποσά διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "μόνιμο φαινόμενο αποδεικνύεται η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και η κακοδιαχείριση του με την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που παρουσιάζει για μια ακόμα φορά στοιχεία - σοκ. Από την έκθεση που παρέδωσε χθες ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) Απ. Μπότσος στην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη προκύπτει ότι η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος γίνεται σε όλα τα επίπεδα και κλιμάκια του Δημοσίου, από τα πολύ υψηλά μέχρι τα πολύ χαμηλά".

    [4] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "την δημιουργία τριών ζωνών στην Κύπρο προβλέπει το σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητού Ρ. Χόλμπρουκ, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Γιενί Γιουζγίλ". Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τρίτη ζώνη θα προκύψη με την επέκταση της "πράσινης γραμμής" την οποία θα επιτηρούν ο ΟΗΕ και η πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε σε δημοσιεύματα περί σχεδίου Χόλμπρουκ, το οποίο προβλέπει δημιουργία τριών ζωνών στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος του, ν. Ουτκάν, τόνισε ότι το πιο σημαντικό για την Αγκυρα είναι η αναγνώριση της ύπαρξης δύο πολιτικά ίσων οντοτήτων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "προφορικό μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ μετέφερε στην Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, με τους οποίους άρχισε χωριστές επαφές, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής: 1. Τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν ότι είναι εκ των ουκ άνευ πως η διαδικασία των συνομιλιών δεν διακόπηκε. 2. Η επανάληψη των απευθείας συνομιλιών, αν είναι δυνατόν από την 1η Μαρτίου. 3. Τα Ηνωμένα Εθνη μέχρι την επανάληψη των συνομιλιών θα ετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που θα οδηγήσει και στην προετοιμασία νομικών εγγράφων επί των οποίων θα γίνεται η διαπραγμάτευση".

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "τέσσερις όρους θέτουν η Αγκυρα και ο Ντενκτάς για να εγκαταλείψουν τις απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων και να υιοθετήσουν "ηπιότερη" στάση στο θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "αποφασισμένη να μην επιτρέψει επ' ουδενί τρόπο την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, εφόσον η Αγκυρα δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα καλής θελήσεως που ν' αποδεικνύουν εμπράκτως την πρόθεσή της να σεβαστεί τα υφιστάμενα σύνορα και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, φέρεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ότι θα κρατήσει "σκληρή" στάση κατά τη διάρκεια των εργασιών της διήμερης άτυπης Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα στο Λουξεμβούργο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κυβέρνηση επιθυμεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση της ΕΕ και με τις 11 υποψήφιες χώρες και επομένως δεν πρόκειται να υποστηρίξει την πρόταση για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στην οποία θα μπορούσε να προστεθεί και η Τουρκία. Η Αθήνα είναι πάντως υπέρ της αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, αν η Αγκυρα ικανοποιεί τους όρους που της έχουν τεθεί προς τούτο".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία να προχωρήσει σε βήματα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό απηύθυνε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τ. Μίλλερ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση Σημίτη στρέφεται πλέον ευθέως κατά των εθνικών συμφερόντων. Στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός προς τον ξένο παράγοντα, προσπαθεί να απαλλαγεί από την υποχρέωσή του να ασκήσει "βέτο" στη διαδικασία προσέγγισης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "βήμα-βήμα κλιμακώνονται οι πιέσεις και το παζάρι των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Παραμονές της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τους 14 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, στην έκτακτη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και της περιβόητης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, ο Τόμας Μίλλερ, ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε ο Χόλμπρουκ, επιχειρεί να ανταλλάξει το ελληνικό βέτο με μερικούς γενικούς και έωλους όρους από την Αγκυρα".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, η δίκη για το θέμα του ανατοκισμού καθυστερουμένων τόκων δανείων, η πιστωτική επέκταση στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η μεγάλη πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο του Τόκιο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Τα ελλείμματα του Δημοσίου πιέζουν τη χρηματαγορά - Ανησυχία από την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης το Σεπτέμβριο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Το Δημόσιο "αρπάζει" τα δάνεια από τον τραπεζικό χώρο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η μεγάλη δίκη για τους τόκους στα δάνεια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανησυχία για τις ανάγκες δανεισμού του Δημοσίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στην κόψη του ξυραφιού οι ισολογισμοί των τραπεζών - Προσπάθεια εξωραϊσμού μετά την κρίση, ενώ ο Αρειος Πάγος αποφασίζει για τα πανωτόκια".

    [7] Δημόσιο - Δανειακές ανάγκες

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Προβληματισμός επικρατεί στο υπ. Οικονομικών σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, που θα πρέπει να γίνουν στο θέμα του δανεισμού του Δημοσίου, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αντληθούν περίπου 2,5 τρισ. δρχ. Παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη κρίση έχει εκτονωθεί, οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι ευνοϊκές για το δανεισμό του Δημοσίου, αφού η ρευστότητα παραμένει περιορισμένη, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η αγορά ομολόγων δεν φαίνεται να σημειώνει ακόμη ανάκαμψη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 20 November 1997 - 15:17:31 UTC