Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 24/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Προϋπολογισμός '98
  • [5] Σκοπιανό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα χθεσινά επεισόδια σε αγώνες ποδοσφαίρου, η σύλληψη πρώην Ιταλού τρομοκράτη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόλαση στα γήπεδα. Τραυματίες ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα δάνεια για αγορά Ι.Χ. Τι τόκους θα πληρώνετε.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Προκήρυξη - "Επαναστατικοί Πυρήνες": Γιατί κτυπήσαμε τον Βασ. Κόκκινο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φανάρι στον Ανδρέα κράταγε ο άνδρας της Μιμής.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο. Τι θα πάρουν το '98 οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    ΕΘΝΟΣ: Ντροπή. Τριτοκοσμικές σκηνές στην Ελλάδα της Ολυμπιάδας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αρχίζουν καταλήψεις με... "σάντουϊτς" τον Αρσένη. Το ν/σ για την Παιδεία ανάβει νέες φωτιές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε ποιον θεό πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης; Απίστευτο φιλοτουρκικό παραλήρημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η κατάθεση βόμβα για τα Υμια. Ολόκληρη η μαρτυρία Λυμπέρη για Σημίτη, Αρσένη, Πάγκαλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρομο-λάθος. Πιάσαμε παλιό "μπριγκαντίστα", άσχετο με τη δολοφονία Μόρο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 70.000 νέες θέσεις εργασίας. Ολόκληρο το κυβερνητικό σχέδιο.

    ΕΣΤΙΑ: Αμφισβητείται τώρα η παντοδυναμία Σημίτη - Από στελέχη, κοινή γνώμην και ξένους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εξευτέλισαν ό,τι είχε απομείνει... Και άγριο ξύλο και μολότωφ.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "προς την κατεύθυνσιν της αποδεσμεύσεως των κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκίαν, προσανατολίζεται η Κυβέρνησις, δεχομένη και αφορήτους πιέσεις τόσον από την Ευρωπαϊκήν Ενωσιν, όσον και από τας Ηνωμένας Πολιτείας, αι οποίαι πάση θυσία θέλουν να στηρίξουν την Κυβέρνησιν Γιλμάζ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "άνω-κάτω" και πάλι η κυβέρνηση, αυτή τη φορά, αναφορικά με το θέμα των υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ. Η "προσχώρηση" του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στην πρωθυπουργική λογική, για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μέσω των υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ, δεν φαίνεται να είναι αρκετή. Κι αυτό διότι, πέραν από τους "συνήθεις υπόπτους", (Πεπονή, Βερυβάκη, Καψή, Παπαθεμελή, Οικονόμου κ.α.) στους διαφωνούντες για τα υποστρατηγεία της Λάρισας, συγκαταλέγεται και ένα μέλος της κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας και τ. υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γεράσιμος Αρσένης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "με πολύ μεγάλη, ανεπίτρεπτη για τη σπουδαιότητα του θέματος, στωικότητα ανεκτικότητα, αλλά και μυστικότητα αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα το ενδεχόμενο -που θεωρείται πλέον βεβαία εξέλιξη- να καταργηθούν τα όρια επιχειρηματικής ευθύνης των στρατηγείων-υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ. Η πίεση που ασκείται στην ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη, καθώς ο νέος σχεδιασμός του ΝΑΤΟ προσφέρεται ως μονόδρομος, τον οποίο οι πάντες θα ακολουθήσουν. Αυτός ο μονόδρομος όμως έχει έναν τεράστιο κίνδυνο για την Ελλάδα. Ο κίνδυνος αυτός συνίσταται στο ότι μπορεί ο έλεγχος της επιχειρησιακής ευθύνης χώρου της ελληνικής επικράτειας να ανατεθεί, έστω και περιστασιακά για συγκεκριμένη επιχειρησιακή δραστηριότητα της Συμμαχίας, σε τουρκικό υποστρατηγείο, δηλαδή, σε Τούρκο διοικητή".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "ένας νέος γύρος ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων ξεκινάει τους αμέσως επόμενους μήνες με αφορμή τα μέτρα που παίρνει το ΝΑΤΟ λόγω της νέας δομής του. Ομως οι ρυθμίσεις των Αμερικανών και των υπόλοιπων συμμάχων -τις οποίες θέλουν να επιβάλουν στην Ελλάδα από την "πίσω πόρτα"- για δικαιώματα της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου ανοίγουν ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αλλά και με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλούν οι προτάσεις και οι ιδέες του ΝΑΤΟ για την (ανα)κατανομή επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου, καθώς πολλαπλασιάζονται οι φωνές αμφισβήτησης και απόρριψης των συμμαχικών θέσεων, ενώ διατυπώνονται και επιφυλάξεις για την ορθότητα των κυβερνητικών χειρισμών".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σχέδιο νέου Συντάγματος" ετοιμάζει ομάδα αξιωματούχων του Οργανισμού Ηνωμένων ΕΘνών, με τη βοήθεια τριών συνταγματολόγων υπό την επίβλεψη του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Μετά το ταξίδι του στο τρίγωνο Αγκυρας - Λευκωσίας - Αθηνών και τις επαφές που είχε στις τρεις πρωτεύουσες, ο αξιωματούχος των Ημωνέμων Εθνών, όπως αναφέρουν διπλωματικές πληροφορίες, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μπορούν να αποδώσουν μόνο εάν υπάρχουν συγκεκριμένα κείμενα "στο τραπέζι" επί των οποίων θα μπορούν να αρχίσουν οι συζητήσεις χωρίς χρονικά πλαίσια στις αρχές Μαρτίου 1998, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    [4] Προϋπολογισμός '98

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται αυτή την εβδομάδα στα εσωτερικά των κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ να απασχολήται με τις επιστολές και τις πληροφορίες περί ανασχηματισμού και την ΝΔ με την οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως, η οποία θα τύχη οξείας κριτικής από τον Κ. Καραμανλή στην σημερινή συνέντευξι Τύπου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "χαρακτήρα δέσμευσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει ο πρωθυπουργός θέτοντας ζήτημα "κομματικής πειθαρχίας" κατά την ψηφοφορία του Προϋπολογισμού".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "ξεκινά την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία καταγγέλλοντας τη σκληρή και άδικη, όπως τη χαρακτηρίζουν φορολογική πολιτική. Από την άλλη πλευρά οι "εκπλήξεις" για μισθωτούς και συνταξιούχους φαίνεται δεν έχουν τελειώσει ακόμη, καθώς το κρίσιμο φορολογικό νομοσχέδιο δεν προβλέπεται να κατατεθεί πριν τις 15 Δεκεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες "πινελιές" στο φορολογικό νομοσχέδιο, με στόχο την είσπραξη 317 δισ. δρχ. από τις λεγόμενες "φορολογικές διαρρυθμίσεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι " έκανε, λοιπόν, τον έλεγχό του ως ώφειλε το Ελεγκτικό Συνέδριο και διαπίστωσε ότι ο Προϋπολογισμός του 1995 είναι πλασματικός, αντισυνταγματικός και ασυμβίβαστος προς τις αρχές της ειλικρίνειας και της ακρίβειας. Αν σε αυτό το όργιο επιδόθηκε η κυβέρνηση σε εποχή που βεβαίως δεν ήταν τα οικονομικά της χώρας στην καλύτερή τους κατάσταση, αλλά που δεν είχαν και την πίεση των φετινών τελευταίων μηνών και εβδομάδων, καταλαβαίνει κανείς τι έχει διαπράξει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οι επιτελείς του στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε φέτος για το 1998 ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "περίοδος μακράς δοκιμασίας αρχίζει για τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του σε όλα τα μέτωπα. Σ' αυτή τη φάση, ο μεγαλύτερος "πονοκέφαλος" του κ. Σημίτη δεν είναι άλλος από τον Προϋπολογισμό".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "στη διευρυμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον κ. Σημίτη, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για την κυβέρνηση, ενώ κυβερνητικά στελέχη απέκλειαν και χθες το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα. Στη συνεδρίαση άλλωστε της Πολιτικής Γραμματείας -με διευρημένη σύνθεση- αναμένεται να συζητηθεί και η απροθυμία κορυφαίων υπουργών να στηρίξουν τον προϋπολογισμό, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για την Ολυμπιάδα του 2004".

    [5] Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "μετά το φλερτ αρχίζει ο καβγάς" γράφει ότι "μια νέα περίοδο σκλήρυνσης διέρχονται οι ελληνοσκοπιανές σχέσεις, η οποία μέχρι τη στιγμή αυτή λειτουργεί κυρίως στο παρασκήνιο, απειλεί ωστόσο να δυναμιτίσει την εικόνα της καλής συνεργασίας που καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στον οικονομικό, αλλά και σε άλλους τομείς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 24 November 1997 - 15:08:38 UTC