Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 26/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αλλαγές στη φορολογία
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Συνέδριο για την οικονομία: Κυβέρνηση - Αντιπολίτευση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική που μελετά η κυβέρνηση, η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λιτότητα άλλα επτά χρόνια! Κυνική εξαγγελία Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κοράκια" αρπάζουν περιουσίες. Ληστεύουν τους άτυχους δανειολήπτες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κόκκινη κάρτα από Γιαννόπουλο. Για έκτροπα σε Βουλή και γήπεδα.

    Η ΑΥΓΗ: Μετά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση διορθώνει την παρακράτηση φόρου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέκρωσε η αγορά.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Φτώχεια και πείνα με τον Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ: Στον αέρα και πάλι η παρακράτηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πολύπριζο" για όλες τις τάσεις ο Σκανδαλίδης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λένε ψέματα για την πορεία της Οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φράγμα στη μοιρασιά του Αιγαίου από 80 βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η κυβέρνηση υπόσχεται μετά τις αντιδράσεις ρεκτιφιέ στους φόρους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βόμβες Πεπονή. Συνέντευξη στην "Ε".

    ΕΣΤΙΑ: Νέος τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δύο χρόνια καταναγκαστικά..

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανένδοτο" για οικονομία-κοινωνία κήρυξε ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παράθυρο για νέες αλλαγές σε φόρους. Τρόμαξαν από τις αντιδράσεις.

    ΝΙΚΗ: Ιδια... γεύση για τους φορολογούμενους παρά τις μικροαλλαγές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Περισσότερα οφέλη υπόσχεται στην ολιγαρχία.

    [2] Αλλαγές στη φορολογία

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "οι αντιδράσεις που προκάλεσε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης για το 1998 άνοιξαν παράθυρο για νέες αλλαγές στους φόρους. Ηδη προωθούνται αλλαγές στη φορολογία για οικογένειες με παιδιά, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση του φορολογικού βάρους. Δεν αποκλείονται κι άλλες ρυθμίσεις, που όμως όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι οριακές και θα αφορούν ακραίες περιπτώσεις. Ο τρόπος της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου από τους μισθωτούς δεν προβλέπεται να αλλάξει."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση πιεζόμενη από το πλήθος των αντιδράσεων, κυρίως από την πλευρά των εργαζομένων, κατευθύνεται σε μεταβολή του μηχανισμού παρακράτησης του φόρου των μισθωτών υπηρεσιών, με σκοπό να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις κυρίως στις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες κατά παράδοξο τρόπο επιβαρύνονται περισσότερο από τις ολιγομελείς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "έκπληκτος φάνηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, όταν ρωτήθηκε εάν ισχύουν τα σενάρια περί αλλαγών στο σύστημα παρακράτησης φόρων στο συνέδριο του ελληνοαμερικανού επιμελητηρίου "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας" Ωστόσο, δεν τα διέψευσε αλλά ούτε και τα επιβεβαίωσε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ορισμένες αλλαγές, αφού όπως έχει παραδεχτεί και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, το υπάρχον σύστημα επιβαρύνει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν εισόδημα 1.600.000 δρχ. καθώς και όσους έχουν παιδιά".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "το σύστημα παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, βρίσκεται στον αέρα, μόλις δεκατρείς ημέρες μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού. Οδηγίες για την αναμόρφωσή του έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στόχος των αλλαγών που θα παγιωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αποτελεί η ελάφρυνση των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων και των πολύτεκνων οικογενειών.

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "την πρόθεση του να συνεχίσει η κυβέρνηση απαρέγκλιτα την πορεία που έχει χαράξει στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στην ομιλία του στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Μιλώντας λίγο νωρίτερα, στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προανήγγειλε την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "την φορολογικήν λαίλαπα, την οποίαν επροκάλεσεν, αναζητών προσθέτους πόρους διά να καλύψη τα ελλείμματα που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνησίς του, επεχείρησε χθες προκλητικώς να δικαιολογήση ο πρωθυπουργός, ομιλών εις το Ελληνοαμερικανικόν Επιμελητήριον. Εις την οικονομικού, αποκλειστικώς, περιεχομένου ομιλίαν του, ο κ. Σημίτης είπεν ότι αι κατηγορίαι διά φορολογικήν επιδρομήν και διά συμπίεσιν των χαμηλών εισοδημάτων συγκλίνουν εις ένα εξωπραγματικόν ισχυρισμόν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "για άλλα έξι χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τη σκληρή λιτότητα για τον ελληνικό λαό. Το δήλωσε απερίφραστα χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, διαψεύδοντας τον ίδιο τον ευατό του, πριν από λίγους μήνες είχε διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ότι η λιτότητα τερματίζεται το 2000 και αρχίζει μια άλλη καλύτερη εισοδηματική πολιτική".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "πολύ χρήσιμο το Συνέδριο που και φέτος οργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο για την ελληνική οικονομία. Θα μπορούσε δε να είναι ακόμη περισσότερο χρήσιμο αν στο γενικό τίτλο του "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας" προσετίθετο το επίθετο "στερνή". Διότι, δυστυχώς, με τη νοοτροπία και την πολιτική της κυβερνήσεως έχουμε φθάσει στο χείλος του γκρεμού, στην ύστατη ώρα για την ελληνική οικονομία. Και δεν είναι μόνον η στάση και η νοοτροπία όλων ανεξαιρέτως των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της σημερινής που έχουν φέρει σε πλήρες αδιέξοδο την ελληνική οικονομία".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ανακινείται εκ νέου η διαδικασία των εμπειρογνωμόνων, καθώς χθες έγινε γνωστό ότι η Τουρκία απέστειλε την απάντησή της στο τέταρτο υπόμνημα που είχαν συντάξει οι Ελληνες εμπειρογνώμονες. Κατά τις σχετικές πληροφορίες, η τουρκική πλευρά προτείνει την πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης στις 10 Δεκεμβρίου και την προώθηση ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου με πρόκριση του θέματος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που ήδη συζητώνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "κάτω από τη σφοδρότατη πίεση Αμερικανών και Ευρωπαίων, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να βρίσκει "γόνιμο έδαφος" στις τουρκικές πάγιες απαιτήσεις για την εκκίνηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η προεδρία της ΕΕ διαβίβασε στην ελληνική κυβέρνηση την τρίτη απαντητική επιστολή των δύο Τούρκων "σοφών" την οποία κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήριζαν ως την "καλύτερη από όσες έχουμε λάβει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "η αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην αμερικανική ανάμιξη στις ευρωπαϊκές υποθέσεις με αιχμή τις πιέσεις των ΗΠΑ για αποδοχή αναβαθμισμένων σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας συνιστά απόρροια της διαπίστωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι η Ουάσινγκτον δεν ασκεί την παραμικρή πίεση προς την Αγκυρα τόσο σχετικά με τις πολυσχιδείς εκκρεμότητες του Κυπριακού, όσο και σχετικά με τα προβλήματα του Αιγαίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "τον κίνδυνο του ισλαμικού φανατισμού επιδεικνύει τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να δεχθεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή διάσκεψη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "σενάριο διακριτική υποχώρησης από την ως τώρα τακτική του "βέτο" στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη εξετάζει η κυβέρνηση, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με σαφέστατη προοπτική ένταξης και χωρίς καμία απολύτως προϋπόθεση επιθυμεί η κυβέρνηση της Αγκυρας. Τις παραπάνω θέσεις, που επιβεβαιώνουν την άποψη ότι οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα χωρίς να δίνουν τίποτα, έθεσε χθες στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαίλ Τζεμ".

    Σύμφωνα με την Αθηναϊκή "με αλλαγή τακτικής απάντησε χθες η Αγκυρα στο Ελληνικό βέτο για τη συμμετοχή της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της 12ης Δεκεμβρίου. Προβαίνοντας σε διπλωματικούς ελιγμούς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαίλ Τζεμ, με τις χθεσινές του δηλώσεις και με την επιστολή που απέστειλε στο Συμβούλιο Υπουργών πρότεινε την ενεργοποίηση των εμπειρογνωμόνων ή απ' ευθείας συνομιλίες μέσω των διαδικασιών του ΟΗΕ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου θα προτείνει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θέματα που προτείνει τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά. Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες στην Αγκυρα, όπου θα μεταβεί αντιπροσωπεία της προεδρίας αλλά και της ευρωπαϊκής τρόικας για να συζητήσει τις ευρωπαϊκές σχέσεις".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "την θέσι της για αναγνώρισι της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) επανέλαβε η Αγκυρα στο σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ ο οποίος βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "νέα τακτική ακολουθούν τώρα οι Τούρκοι όσον αφορά το θέμα της αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Συγκεκριμένα, ο Ντενκτάς και η Αγκυρα δεν προωθούν το θέμα της διπλωματικής αλλά της πολιτικής αναγνώρισης. Με τη μέθοδο αυτή οι Τούρκοι ελπίζουν να πετύχουν συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλες διαδικασίες, περιλαμβανομένων και των συνομιλιών για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την οικονομία, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και η μεγάλη πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Aρχισε η "μάχη" της οικονομίας - Σε φάση οξύτητας η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συνεχίζουμε και μαθαίνουμε" - Η ώρα της οικονομίας: Συμπτώσεις και αντιθέσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πρόσθετα μέτρα συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος - "Αλλάξτε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Παρέμβαση για τη διαχείριση ελλειμμάτων - δημοσίου χρέους. Η διάθεση τίτλων να γίνεται με όρους και συνθήκες της αγοράς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διαρθρωτικές αλλαγές ζητάει ο Παπαδήμος, υπόσχεται ο Σημίτης".

    [7] Συνέδριο για την οικονομία: Κυβέρνηση - Αντιπολίτευση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και ως προς τους τρόπους ταχύτερης σταθεροποίησης και ανάπτυξης, διατυπώθηκαν χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η μεν κυβέρνηση υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική της είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει τη συμμετοχή της Ελλάδος στην ΟΝΕ, ενώ η αντιπολίτευση τη χαρακτήρισε αναποτελεσματική και αδιέξοδη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 26 November 1997 - 15:32:36 UTC