Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 30/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αφορολόγητο όριο στις μεταβιβάσεις
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Αύξηση αφορολόγητου στα ακίνητα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αύξηση του αφορολόγητου στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κίνηση στην αγορά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Απάτη το νέο αφορολόγητο!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλαγές κοροϊδία στον φόρο ακίνητης περιουσίας.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Ελλάδα-Τουρκία. Γενική επιφυλακή και ακύρωση όλων των αδειών διέταξε ο πρωθυπουργός.

    Η ΑΥΓΗ: Χρυσώνουν το χάπι για τους φόρους στα ακίνητα. Αυξάνεται κατά 15% το αφορολόγητο στις μεταβιβάσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βούλιαξε την αγορά η φτώχεια. Λουκέτο σε χιλιάδες μικρομάγαζα και... διαρκείς εκπτώσεις.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως θα γλυτώσετε φόρους και ουρές.

    ΕΘΝΟΣ: Εκπτώσεις στη φορολογία των ακινήτων μετά την εκρηκτική άνοδο στις αντικειμενικές αξίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πρόβα πολέμου τον Γενάρη στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δάσκαλοι στην απάτη. Την ώρα που εξαγγέλλουν αυξήσεις μισθών και αφορολόγητων, μειώνονται μισθοί, διπλασιάζονται φορολογίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Αύξηση-κοροϊδία στο αφορολόγητο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακίνητα: Πόσο πάει τώρα ο φόρος. Ξαφνική έκπτωση 15%.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τρεις όροι Παπαδήμου για την οικονομία. Τι επισημαίνει η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

    ΕΣΤΙΑ: Που αποδίδεται το κυκλοφοριακόν χάος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με κλάδο ελαίας ο κ. Σημίτης. Η ελληνική "απάντηση" στον επιθετικό παροξυσμό της Τουρκίας.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Πέφτει ο Δρυς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξήσεις στα αφορολόγητα για μεταβιβάσεις ακινήτων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεφουσκώνουν τους φόρους μετά τις αντιδράσεις. 15% πάνω τα αφορολόγητα στα ακίνητα.

    ΝΙΚΗ: Εκπτώσεις από την Εφορία. Πρωτοχρονιάτικο "δώρο" για φορολογούμενους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προκλήσεις σε ΝΑΤΟικό φόντο. Κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.

    [2] Αφορολόγητο όριο στις μεταβιβάσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "με αυξήσεις της τάξης του 15% στα αφορολόγητα όρια έρχεται να 'απαλύνει τον πόνο' των φορολογούμενων η κυβέρνηση, σύμφωνα με διάταξη που έχει περιέλθει στο φορολογικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, ισόποσες είναι και οι μειώσεις του φόρου σε ό,τι αφορά τη φορολογία των γονικών παροχών, αγοράς πρώτης κατοικίας και φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ επισημαίνει ότι "χρυσώνει, τελικώς, το χάπι το υπουργείο Οικονομικών μετά το σάλο που ξέσπασε με τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και τους υπέρογκους φόρους που προέκυπταν για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο υποστηρίζουν ότι "έπρεπε... -και τούτη τη φορά- πρώτα να εκδηλωθούν οι αντιδράσεις... Να διαπιστωθεί και η έκταση των επιβαρύνσεων, στις οποίες επρόκειτο να υποβληθούν οι κάθε λογής -μικροί ή μεγάλοι, αδιάφορο- ιδιοκτήτες ακινήτων... Για να ανακοινωθούν οι χθεσινές ελαφρύνσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "στην ταλαιπωρία της ατελείωτης ουράς σε συμβολαιογραφεία και εφορίες προστίθεται και η κοροϊδία. Η αύξηση κατά 15% του αφορολόγητου ορίου στις μεταβιβάσεις ακινήτων ισοδυναμεί με μείωση κατά 3-6 πεντοχίλιαρα του φόρου που τριπλασιάζεται με την άνοδο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την Πρωτοχρονιά".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "μετά την εκρηκτική αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών πήρε χθες άλλο ένα μέτρο. Αποφάσισε να αυξήσει τα αφορολόγητα όρια και τις μειώσεις φόρου που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις μεταβίβασης σπιτιών, διαμερισμάτων, οικοπέδων και άλλων ακινήτων, ώστε να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "με ένα προσύμφωνο σε συμβολαιογράφο οι φορολογούμενοι που αγωνιούν να κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και γονικές παροχές με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, γλυτώνουν και φόρους και ταλαιπωρία. Οσο για την αύξηση 15% του αφορολόγητου ορίου στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, αυτό αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των νέων και πρόσθετων φόρων".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "σε αλλαγές στους φόρους των ακινήτων -αλλαγές κοροϊδία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους- προχώρησε στο "παραπέντε" το υπουργείο Οικονομικών. Μετά την κατακραυγή για τις αυξήσεις φωτιά στις αντικειμενικές αξίες, αναπροσαρμόζονται κατά 15% μόνο τα αφορολόγητα όρια και όχι τα κλιμάκια και οι φορολογικοί συντελεστές με αποτέλεσμα η ελάφρυνση να είναι τελικά ανεπαίσθητη".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "πανικόβλητος η Κυβέρνησις από τας αντιδράσεις λόγω των πολλαπλών επιβαρύνσεων, εξ' αιτίας της αυξήσεως των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, επιχειρεί με αφελές τέχνασμα να παραπλανήσει τους φορολογούμενους και αποφύγη το αδιαμφισβήτητον κόστος των επιλογών της".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "ουρές και σήμερα στις εφορίες, καθώς η κυβέρνηση δεν παρέτεινε την ισχύ των παλαιών αντικειμενικών αξιών και οι πολίτες συνωστίζονται για να προλάβουν να κάνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων με βάση τις ισχύουσες, έως και αύριο, τιμές. Σε μία προσπάθεια εξωραϊσμού της νέας πραγματικότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι αυξάνεται κατά 15% το αφορολόγητο όριο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σε πυριτιδαποθήκη μετατρέπουν το Αιγαίο οι στρατοκράτες της Αγκυρας, θέτοντας -ανενδοίαστα- σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "με "κλάδο ελαίας" ετοιμάζεται να απαντήσει η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν όλο τον Ιανουάριο, καθώς η Αγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία προσπαθεί να δεσμεύσει όλο σχεδόν το Αιγαίο για την πραγματοποίηση εκτεταμένων, και σε χώρο και σε χρόνο, αεροναυτικών ασκήσεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "κλίμα "ψυχρού πολέμου" καλλιεργεί και πάλι η Αγκυρα στην προσπάθειά της να προκαλέσει μια "ελεγχόμενη ένταση" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ξεκάθαρη απειλή ότι η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά το αντίτιμο της υποτιθέμενης άρνησής της για επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "σε νέα περίοδο έντασης εισέρχονται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων. Η όξυνση, την οποία έχουν επιλέξει οι στρατοκράτες της Αγκυρας, αλλά και η υποτελής στάση απέναντι στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την οποία επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, περιορίζουν τις ελπίδες για εξομάλυνση της κατάστασης το αμέσως επόμενο διάστημα".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδα, επιμένοντας να διεξάγει σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Ανδρου και Ικαρίας όπου βρίσκονται οι βραχονησίδες Καλόγηροι, αεροναυτικές ασκήσεις το διάστημα μεταξύ 2 και 25 Ιανουαρίου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "με το "δάκτυλο στη σκανδάλη" βρίσκονται -για άλλη μια φορά- Ελλάδα και Τουρκία, αφού η τελευταία προχωρά σε προκλητικό "μπλοκάρισμα" του μισού Αιγαίου, εκδίδοντας και τα σχέδια πτήσεων των ασκήσεων που πρόκειται να πραγματοποιήσει".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "την εικόνα ψύχραιμης αποφασιστικότητας`` προβάλλει η κυβέρνηση απέναντι στην πίεση που ασκεί η Αγκυρα, προχωρώντας σε μεγάλης κλίμακας αεροναυτικές ασκήσεις σε όλη την έκταση του Αιγαίου, μέσα στις επόμενες ημέρες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγή θα θυμίζη από τις 2 Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του μήνα το Αιγαίο. Οι στρατοκράτες της Αγκυρας, μετά τις συνεχείς προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, αλλά και τις λεκτικές απειλές, προχώρησαν στην δέσμευσι ολόκληρου του ανατολικού Αιγαίου (από την Σαμοθράκη μέχρι και νότια της Ρόδου) για την διεξαγωγή αεροναυτικών και ανθυποβρυχιακών ασκήσεων με πραγματικά πυρά, από τις αρχές του νέου έτους μέχρι τις 25 Ιανουαρίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "με συντονισμένες κινήσεις, η Αγκυρα κλιμακώνει σταδιακά, μέρα με τη μέρα, την ένταση στο Αιγαίο. Μετά το μπαράζ παραβιάσεων ανήμερα των Χριστουγέννων, την αποκάλυψη για το μυστικό διάταγμα που δίνει νέες εξουσίες στους Τούρκους στρατηγούς και τις πρόσφατες δηλώσεις του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του πρωθυπουργού και Αττίλα Μπουλέντ Ετσεβίτ, η Τουρκία έκανε άλλο ένα βήμα θρασύτητας".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σε πολύ καλό σημείο βρίσκονται την περίοδο αυτή οι σχέσεις Βρετανίας και Κύπρου μετά τη διαφοροποίηση της βρετανικής στάσης από εκείνη της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι δύο αυτές χώρες -ιδιαίτερα η Γαλλία- επιμένουν ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η αύξηση των αφορολογήτων ορίων στις μεταβιβάσεις ακινήτων και η συμφωνία μεταφοράς πετρελαίου από Μπουργκάς σε Αλεξανδρούπολη, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πρόσθετα μέτρα για τον πληθωρισμό εισηγείται η Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ξεμπλοκάρεται" ο αγωγός για τη μεταφορά πετρελαίου από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυξάνονται κατά 15% τα αφορολόγητα στα ακίνητα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σήμα κινδύνου από τη χθεσινή δημοπρασία. Στα όρια αντοχής οι κρατικές τράπεζες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τι φοβάται για το 1998 η Τράπεζα της Ελλάδος. "Να προλάβουμε το ενδεχόμενο υπερθέρμανης ζήτησης και εισοδημάτων".

    [6] Αύξηση αφορολόγητου στα ακίνητα

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "σε αναπροσαρμογή κατά 15% των αφορολόγητων ποσών, των μειώσεων του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 30 December 1997 - 15:16:50 UTC