Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 July 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Βοστώνη 3-4 Απριλίου 1998: ΣΑΕ: Συναυλίες Σταύρου Ξαρχάκου

Public Events Directory - Previous Article - Next Article

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)/Περιφέρεια Β. κ. Ν. Αμερικής

...δελτίο Τύπου...
27 Φεβρουαρίου 1998

Πληρ: Xαρ. Μουρατίδης (ΣΑΕ)
(312) 357-6424
Liza Michaels (CC&D)
(617) 266-5500

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ ΑΡΧΙΖΕΙ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ
ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ

Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης 40 και πλέον δίσκων και CDs και μουσικής πολλών ταινιών, διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής τον Απρίλιο, κηρύσσοντας την έναρξη του εορτασμού "Βοστώνη '98: Ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα Αμερικανικής Ηπείρου"

ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) / Περιφέρεια Β. & Ν. Αμερικής ανακοίνωσε σήμερα ότι εορτασμός του ιστορικού προγράμματος ``Βοστώνη 98: Ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα Αμερικανικής Ηπείρου'' - με δραστηριότητες που θα διαρκέσουν ολόκληρο το 1998 γιορτάζοντας τη συνεχιζόμενη προσφορά του Ελληνισμού στο σύγχρονο πολιτισμό - θα ανοίξει με δύο συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες σύγχρονης και κλασσικής μουσικής, θα διευθύνει την ορχήστρα στις συναυλίες που θα δοθούν στο Θέατρο Shubert την Παρασκευή και το Σάββατο, 3-4 Απριλίου 1998 με ώρα έναρξης τις 8 μ.μ.

Η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής είναι μια από τις διασημότερες ορχήστρες της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1994 από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελείται από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς της χώρας υπό τη διεύθυνση του κ. Ξαρχάκου. Η Ορχήστρα δημιουργήθηκε με σκοπό την επάξια προβολή του τεράστιου Ελληνικού μουσικού πλούτου στο παγκόσμιο φιλόμουσο κοινό, παρουσιάζοντας μουσικές ενότητες από τη Βυζαντινή περιόδο μέχρι και το σύγχρονο ποιοτικό μουσικό ρεπερτόριο. Ο τρόπος παρουσίασης των διάφορων μουσικών ρευμάτων μαγεύει τον ακροατή, εκφράζοντας το πραγματικό πνεύμα της κάθε χρονικής περιόδου, με μια λυρικότητα και ανάταση που καθηλώνει ενώ συγχρόνως δημιουργεί ένα κλίμα ψυχικής γαλήνης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ορχήστρα χρησιμοποιεί αυθεντικά αρχαία Ελληνικά μουσικά όργανα στην παρουσίαση αποσπασμάτων της Ελληνικής μουσικής.

Η Ορχήστρα έχει διακριθεί διεθνώς, έχοντας δώσει συναυλίες σε παγκόσμιες διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα το 1996, με την διάσημη σοπράνο Αγνή Μπάλτσα στη Βιέννη, στο Palais des Beaux-Art των Βρυξελλών και στο Παρίσι. Εισιτήρια για τις συναυλίες στο Θέατρο Shubert θα είναι διαθέσιμα προς πώληση μετά τις 5 Μαρτίου 1998 στο τηλ: (617) 426-2111 ή στο Telecharge (800) 447-7400. Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται σε $25, $40 και $50.

Σταύρος Ξαρχάκος - Διεθνούς φήμης συνθέτης και μαέστρος

Ο κ. Ξαρχάκος γεννήθηκε τη δεκαετία του 1930 στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή του από το Ωδείο Αθηνών, ο κ. Ξαρχάκος αφιέρωσε τα νεανικά του χρόνια στη σύνθεση έντεχνης και λαϊκής ελληνικής μουσικής. Η συνεχιζόμενη αγάπη του κοινού για τις πρώτες εκείνες δημιουργίες είναι σήμερα απόδειξη του μεγάλου και πηγαίου του ταλέντου. Στα τέλη της δεκαετίας του '60, ο κ. Ξαρχάκος έστρεψε την προσοχή του στην κλασσική μουσική. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σπούδασε κοντά στη Nadia Boulanger στο Παρίσι και με τον David Diamond στο διάσημο Julliard School of Music στη Νέα Υόρκη. Αργότερα συνεργάστηκε με τον διάσημο μαέστρο Leonard Bernstein και διηύθυνε κονσέρτα, που τον ανέδειξαν ως έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες και διευθυντές ορχήστρας κλασσικής μουσικής.

Από τότε, ο κ. Ξαρχάκος εργάζεται ανελλιπώς για την τελειοποίηση της τέχνης του. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης και διακεκριμένης του καριέρας, έχει ηχογραφήσει 40 περίπου δίσκους και CDs, συμπεριλαμβανομένων και συνθέσεων για μπαλλέτο, θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Παρά τη διακεκριμένη του δράση που περιλαμβάνει πολλά είδη μουσικής και χρονικές περιόδους, ο κ. Ξαρχάκος είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τη μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών όπως το ``Ρεμπέτικο''.

Παράλληλα με την έντονη μουσική του δραστηριότητα, ο Ξαρχάκος έχει αναπτύξει έντονη και διακεκριμένη πολιτική δράση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, ο κ. Ξαρχάκος εκλέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, καθώς και ως Αντιδήμαρχος της πόλης. Με αυτή του την ιδιότητα έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην προσπάθεια ανάδειξης της Αθήνας ως μια παγκόσμιου επιπέδου πολιτιστική πρωτεύουσα. Αργότερα επανεξελέγη δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Βοστώνη - Η πιο κατάλληλη πόλη για τον τίτλο ``Ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Αμερικανικής Ηπείρου''

Η Βοστώνη επιλέχθηκε ως η πρώτη πόλη με τον τιμητικό αυτό τίτλο για πολλούς λόγους, αλλά ιδιαίτερα λόγω του ότι υπήρξε η πρώτη οργανωμένη Ελληνική παροικία στη Βόρειο Αμερική, γιατί θεωρείται ως το παραδοσιακό βάθρο της αμερικανικής δημοκρατίας, καθώς και γιατί σ' αυτήν ζει ένα από τα πιο εύρωστα και επιτυχημένα κομμάτια της Ελληνοαμερικανικής ομογένειας στις ΗΠΑ. Σήμερα, πάνω από 200,000 Ελληνες κι Ελληνοαμερικανοί ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης, κατέχοντας εξέχουσες θέσεις στους βιομηχανικούς, κυβερνητικούς, χρηματιστηριακούς, πολιτιστικούς και άλλους τομείς.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων ''Βοστώνη '98: Ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα Αμερικανικής Ηπείρου'', θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων από την Ελλάδα, ειδικά διαμορφωμένων για να προβάλλουν τη συνεχιζόμενη προσφορά του Ελληνισμού στην Αμερική. Αυτές συμπεριλαμβάνουν και τις εξής:

  • μια παραγωγή του Ελληνικού Εθνικού Θεάτρου με την παρουσίαση της ``Μήδειας'' του Ευριπίδη
  • εκθέσεις αντικειμένων λαϊκής τέχνης από την παγκόσμια φημισμένη αγορά της Αθήνας
  • έκθεση αντικειμένων τέχνης από τη 2η Περιόδο του Βυζαντίου
  • ελληνική συμμετοχή στο Boston International Festival
  • φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου

Το αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων ακολουθεί μετά το Δελτίο Τύπου.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού είναι ένας διεθνής μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ενώνει όλους τους Ελληνες και φιλέλληνες, ιδιαίτερα τους Ελληνες του εξωτερικού με τους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της ``Ελληνικής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Αμερικανικής Ηπείρου'' είναι πρωτοβουλία και υλοποιείται από το ΣΑΕ για την Περιφέρεια Β. & Ν. Αμερικής. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του οργανισμού στο www.saeamerica.org.


Public Events Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Thursday, 26 March 1998 - 1:38:54 UTC