Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Anadolu Agency: News in English, 01-04-18

Anadolu Agency: News in English Directory - Previous Article - Next Article

From: The Anadolu Agency Home Page at <http://www.anadoluajansi.com.tr/>

Anadolu Ajansı

ANADOLU AJANSI

HABERLER

18 NİSAN 2001

Çarşamba

Türkiye

Dünya

Parlamento

Ekonomi

Spor

Sanat-Magazin

Sağlık

Türkiye

[00] ÇAĞLAR'IN TUTUKLUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

NEW YORK - New York'ta dün FBI ajanlarınca tutuklanan eski bakanlardan işadamı Cavit Çağlar, bugün Manhattan'daki ABD bölge mahkemesine çıkarıldı. Duruşmada Çağlar'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşmaya Cuma günü devam edilecek.

[00] ÇAĞLAR, EŞİ İLE BULUŞTUĞU SIRADA YAKALANDI

BURSA - İşadamı Cavit Çağlar'ın yakalandığı operasyonun Türk polisinin FBI'ı yönlendirmesiyle gerçekleştirildiği, Çağlar'ın, havaalanı otoparkında eşi

Nursel Çağlar ile buluştuğu sırada yakalandığı öğrenildi.

[03] CUMHURBAŞKANI SEZER, ŞEKER KANUNU ONAYLADI

ANKARA - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Şeker Kanunu'nu onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ''4634 sayılı Şeker Kanunu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Anayasa'nın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin (a) bendinin üçüncü fıkrası uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir'' denildi.

[04] BOLU'DA HAFİF ŞİDDETTE DEPREM

İSTANBUL - Bolu'da hafif şiddette bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 00.06'da merkez üssü Bolu olan, 3.8 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi.

[05] BAŞKENT'TEKİ ESNAF YÜRÜYÜŞÜ

ANKARA - Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesi, Tandoğan Meydanı'nda yapılan esnaf eyleminde, ''kamu malına zarar verdikleri ve polise cebir ve şiddet yoluyla mukavemet gösterdikleri'' gerekçesiyle gözaltına alınan, ancak savcılığın itirazı üzerine serbest bırakılan 14 kişinin gıyaben tutuklanmasına karar verdi.

[06] MESUT YILMAZ, EŞGÜDÜM TOPLANTISINA BAŞKANLIK YAPACAK

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Ulusal Program'ın siyasi kriterler bölümünde öngörülen yasa değişikliklerine ilişkin değerlendirme yapmak üzere, ilgili bakanların da katılımıyla yarın yapılacak eşgüdüm toplantısına başkanlık edecek.

[07] TAPU SİCİL VE KADASTRODA OTOMASYONA GEÇİLECEK

TOKAT - Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez, tapu sicil ve kadastroda otomasyona geçileceğini belirterek, ''Bilgilerin çoğunluğu bilgisayarlara yüklendi. Kalanını önümüzdeki günlerde tamamlayacağız'' dedi.

[08] BİR TUTUKLU, HASTANEDE ÖLDÜ

ANKARA - ''F'' tipi cezaevlerini protesto etmek amacıyla ölüm orucuna başlayan Ender Canyıldız (41), Ankara Hastanesi'nde öldü. Canyıldız'ın, tutuklu bulunduğu Sincan F Tipi Cezaevi'nden, bir süre önce Ankara Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi.

[09] ''MERİÇ OPERASYONU''NDA 6 TUTUKLAMA

İSTANBUL - Türkiye ve Romanya polisince, organize suç örgütü elebaşı Hüseyin Saral ve grubuna yönelik düzenlenen ortak operasyon kapsamında İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da yakalanıp bugün DGM'ye sevk edilen 12 kişiden 6'sı tutuklandı.

[10] JANDARMA İSTİHBARAT'TA GÖREVLİ 2 ASKERE GÖZALTI

İSTANBUL - Büyükçekmece'de bir müteahhidi, ailesinden fidye istemek için kaçırdıkları ve 6 gün rehin tuttukları öne sürülen Jandarma İstihbarat'tan bir astsubay ile bir uzman çavuş, meslektaşlarınca gözlem altına alındı.

[11] AİLE İÇİ ŞİDDET

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, Ailenin Korunmasına Dair Yasa'nın bazı maddelerinin iptali istemiyle yapılan başvuruda, konunun uluslararası belgelerde nasıl olduğunun araştırılması için dosyayı raportöre gönderdi.

[12] BALİNA OPERASYONU

İZMİR - Kamuoyunda ''Balina Operasyonu'' olarak bilinen, hayali ihracat ve naylon fatura operasyonu kapsamında gözaltına alınarak İzmir DGM'ye sevk edilen eski Ankara Defterdarlığı Gelir Müdürü Lütfi Eroğlu, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

[13] BURSA VALİLİĞİ'NDEN LODOS VE SEL UYARISI

BURSA - Bursa Valiliği, Marmara Bölgesi'nde 21 Nisan'da beklenen şiddetli lodos ile 25 Nisan'a kadar sürecek sağanak yağış nedeniyle olası karbonmonoksit zehirlenmesi ve sel baskınlarına karşı vatandaşları uyardı.

[14] MALTEPE BELEDİYESİ'NDE BAŞKAN VEKİLİ SEÇİMİ YAPILDI

İSTANBUL - Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık'ın İçişleri Bakanlığı'nca görevden uzaklaştırılmasının ardından Belediye Meclisi, ANAP'ın adayı Sinan Gedik'i başkan vekili seçti.

[15] KAYSERİ'DE 8 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI

KAYSERİ Kayseri'de Kılıçaslan Mahallesi'ndeki Arif Eminoğlu İlköğretim Okulunun 6. sınıfında okuyan 8 öğrenci, zehirlenme belirtisi göstermeleri üzerine tedavi altına alındı.

[16] KAPIKULE'DE 1 KİŞİ, 118 ADET PASAPORTLA YAKALANDI

EDİRNE - Edirne'nin Kapıkule Sınır Kapısı'nda, yurda giriş yapan bir kişinin çantasında, 118 adet pasaport ele geçirildi. Olayla ilgili çok yönlü soruşturma başlatıldı.

[17] ADALET BAKANI: ''ÖLÜM ORUÇLARINDA UZLAŞMAYA YAKINIZ''

ANKARA - Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, cezaevlerinde halen devam eden ölüm oruçlarıyla ilgili uzlaşmaya yakın olduklarını bildirdi.

Türk ayrıca ölüm orucunda bulunan mahkumları tedavi etmek için İstanbul ve Ankara'da iki hastanenin ayrıldığını ve bir hafta içinde hizmete sokmayı amaçladıklarını bildirdi.

[18] TÜRK: ''ÇAĞLAR'IN İADESİ İÇİN BİR ENGEL GÖRMÜYORUM''

ANKARA - Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Türkiye ile ABD arasında suçluların iadesi

konusunda özel bir anlaşma bulunduğunu belirterek, ''Çağlar'ın iadesi için bir engel görmüyorum, Çünkü konunun siyasi bir yönü yok'' dedi.

[19] PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜ GÖZ ALTINA ALINDI

İSTANBUL - Jandarmanın akaryakıt kaçakçılığı olayına ilişkin yürüttüğü ''Beyaz Benzin Operasyonu'' kapsamında Petrol İşleri Genel Müdürü ile 2 yardımcısının da aralarında bulunduğu 13 kişi, Ankara'da gözlem altına alınarak İstanbul'a getirildi.

[00] İLAÇ FİYATLARINA YAPILAN YENİ DÜZENLEME

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, ilaç fiyatlarına yapılan yeni düzenlemenin, ithal ilaç fiyatlarına yüzde 50 oranında zam yapıldığı şeklinde algılanmasının yanlış olduğunu, fiyat artışlarının piyasaya yansımanın yüzde 6-7 oranında kalacağını bildirdi.

-ÇAKMAKO ĞLU: ''EKONOMİK PROGRAMIN DELİNMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR''

ANKARA - Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, ''çiftçi borçlarına ekonomik krizden önceki faizin uygulanmasının, ekonomik programın delinmesi anlamına gelmeyeceğini'' söyledi.

[21] MUMCU: ''2001 YILI EN İYİ SEZON OLACAK''

İSTANBUL - Turizm Bakanı Erkan Mumcu, turizmde 2001 yılındaki artışın 2000'e göre yüzde 20-22 daha büyük olacağını belirterek, 2001 yılının en iyi sezon olacağını söyledi.

[22] SAĞLIK BAKANLIĞI'NDA İSTİFALAR

ANKARA - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu, müsteşar yardımcıları Semih Yalçın ve Harun Doğru ile Hukuk Başmüşaviri Hasan Tunç görevlerinden istifa ettiler. Sağlık Bakanı Osman Durmuş

da, müsteşar, 2 müsteşar yardımcısı ve hukuk başmüşavirinin görevlerinden üniversitelerde çalışmak üzere ayrıldıklarını söyledi.

[23] UYDU YAYINI İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

ANKARA - Uydudan yayın yapmak isteyen yayın kuruluşları ve platform işletmecileri için başvuru süresi bugün başladı. Uydudan yayın yapmak isteyen kuruluşların, lisans ve yayın izni almak; platform işletmecisi kuruluşların bilgi, belge ve taahhütname vermek; uyduyu iletim ortamı olarak kullanan ve kullanacak olan yayıncı kuruluşların da yükümlülüklerini yerine getirmek üzere 18 Mayıs Cuma günü mesai bitimine kadar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na başvurması gerekiyor.

[24] MEB'DE ''OKUL PROJELERİ'' SERGİSİ

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Başöğretmen Salonu önünde, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nca (İMKB) yaptırılacak 125 eğitim ve öğretim kurumunun tip projelerinin yer aldığı sergi açıldı. Sergi, 1 hafta açık kalacak.

[25] ESENYURT BELEDİYESİ'NDEKİ YOLSUZLUK

İSTANBUL - Esenyurt Belediyesi'nde ''imar işlerinde yolsuzluk yapıldığı'' iddiasıyla İstanbul DGM Savcılığı'nca sorgulanan 19 kişi, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi.

[26] ECZACILARIN İSTEĞİ

ANKARA - Türk Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç, kamu kurumlarına yaptıkları iskontonun kalkmasını, eczanelere yapılan geri ödemelerin geciktirilmemesini ve Sağlık Bakanlığı'nın kar hadlerinin indirilmesi uygulamasını kaldırmasını istediklerini belirterek, ''Taleplerimiz yerine gelmezse hizmeti sürdürme şansımız yok'' dedi.

[27] SUSURLUKLULARA SAĞDUYU ÇAĞRISI

BALIKESİR - Balıkesir'in Susurluk ilçesinde, 11 yaşındaki Avşar Çaldıran'ın öldürülmesiyle çıkan olaylar sonrasında toplanan ilçe mahalli idarecileri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, halkı sağduyuya davet etti.

-YABANCI DİL SINAVI'NA BAŞVURULAR

ANKARA - Yabancı Dil Sınavı (YDS) için 9 Nisan'da başlayan başvurular, 20 Nisan Cuma günü sona erecek.

[28] ARI'YA ''GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA'' DAVASI

İSTANBUL - Emlak Bankası eski Genel Müdürü Erdin Arı hakkında, ''bir kredi işlemi sırasında bankayı teminat yönünden riske soktuğu'' iddiasıyla dava açıldı.

-TÜRKİYE, HAVACILIKTA AB'Lİ OLDU

ANKARA - Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğin havacılık alanındaki önkoşulu olan Avrupa Havacılık Otoriteleri Birliği'ne

(JAA) tam üyeliği onaylandı.

Dünya

[29] TÜRKİYE, AİHS'NİN 12'İNCİ PROTOKOLÜNÜ İMZALADI

STRASBOURG - Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) her türlü ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 12'nci protokolünü bugün imzaladı.

[30] CEM, İSRAİL VE FİLİSTİN'E İTİDAL ÇAĞRISINDA BULUNDU

ANKARA - Dışişleri Bakanı İsmail Cem, İsrail ve Filistin tarafına itidal çağrısında bulundu. Cem, Yaser Arafat ile Şimon Peres'i bugün telefonla arayarak, bölgedeki tehlikeli tırmanıştan kaygı duyduğunu dile getirdi. Cem, taraflara sağduyu çağrısını yineledi.

[31] BURUNDİ'DE DARBENİN BAŞARISIZ OLDUĞU AÇIKLANDI

BUJUMBURA - Burundi'de akşama doğru Devlet Başkanı Pierre Buyoya'ya karşı düzenlenen darbenin başarısız olduğu askeri kaynaklarca açıklandı. Burundi'deki barış görüşmelerine arabuluculuk yapan eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela da darbe haberlerini yalanladı.

[32] WASHINGTON, UÇAK KRİZİ GÖRÜŞMELERİNİ ASKIYA ALDI

WASHINGTON - Amerikan yönetimi, casus uçağı kriziyle ilgili görüşmeleri ''ilerleme kaydedilemediği'' için askıya aldı.

[00] ÇEÇENLERE DIŞ DESTEK KONUSUNDAKİ İDDİALAR YÖN DEĞIİŞTİRDİ

MOSKOVA - Çeçenistan'da 1994'te başlayan silahlı çatışmalarda isyancıların aldığı dış destek konusunda Türkiye'ye sürekli atıfta bulunan Rus yetkililerin bu iddialarını artık terketmeye başladığı, son açıklamalarında Arap ülkelerini hedefledikleri gözleniyor. Rus basınında ise konuyla ilgili Türkiye aleyhtarı propaganda sürüyor.

[34] BEŞŞAR ESAD: ''ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI BEKLEMEYİZ''

ŞAM - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail'in Lübnan'daki Suriye birliklerine düzenlediği hava saldırısından sonra, ''Suriye yönetimi ve halkı, İsrail'in Arap halkına karşı aralıksız saldırıları karşısında eli kolu bağlı duramaz'' dedi.

[35] AB: ''İSRAİL ÖLÇÜYÜ KAÇIRDI''

STOCKHOLM - Avrupa Birliği, İsrail'in Lübnan'daki Suriye radar istasyonuna yönelik saldırısında ''ölçüyü kaçırdığını'' ve Filistin topraklarına yaptığı baskınların 'yasadışı'' olduğunu bildirdi.

[36] GAZZE'DE İNTİKAM ÇIĞLIĞI

GAZZE - Gazze şeridinde binlerce Filistinli, İsrail askerlerinin açtığı ateşle vurularak ölen iki çocuğun cenaze törenlerinde intikam çığlıkları attı.

[37] FİLİSTİNLİLER YİNE HAVAN TOPU ATTI

KUDÜS - Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, İsrail tarafına 5 havan topu attı. İsrail ordusu, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını bildirdi.

[38] BM, IRAK'I KINADI

CENEVRE - BM İnsan Hakları Komisyonu, Irak'ı ''baskı ve yaygın terör'' uyguladığı gerekçesiyle kınadı. Komisyonun 6 hafta süren yıllık toplantısında, ''Irak hükümetinin, yaygın terör ve baskı ile sonuçlanan insan hakları ihlalini şiddetle kınayan'' Avrupa Birliği'nin karar metni, ezici çoğunlukla onaylandı.

[39] IRAK'TA KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

BAĞDAT - Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Dışişleri Bakanı Muhammed Said El Sahaf'ı Enformasyon Bakanlığı'na atadı. Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz, Dışişleri Bakan Vekilliğini yürütecek.

[00] İSRAİL, NAZİ KURBANLARINI ANIYOR

KUDÜS - Almanya'da Naziler tarafından katledilen yaklaşık 6 milyon Yahudi için İsrail'de anma törenleri düzenledi. Devlet Başkanı Moşe Katzav, 60 yıl önce ''nihai çözüm'' adı altında Yahudi kıyımının başlatıldığını anımsattı ve ''Bu, bütün kuşaklar boyunca insanlık için yüzkarası olarak kalacaktır'' dedi.

[41] KOLOMBİYA'DA GERİLLALAR CEZAEVİNE SALDIRDI

BOGOTA - Kolombiya'da Marksist gerillalar, bir cezaevine saldırdı. Saldırı sırasında 35 mahkum kaçtı.

[42] YEMEN'DE 5 KİŞİ İDAM EDİLDİ

SANA - Yemen'de 5 kişi, işledikleri cinayet suçlarından kurşuna dizilerek idam edildi.

[43] SREBRENİCA KATLİAMI SANIĞI, SUÇLAMALARI REDDETTİ

LAHEY - Bosna-Hersek'teki iç savaş sırasında, 1995'te binlerce Boşnağın öldürüldüğü Srebrenica katliamı sanıklarından Sırp komutan Dragan Obrenoviç, hakkındaki soykırım ve diğer savaş suçları ithamlarını reddetti.

[44] USSM YARGILAMAYI HIZLANDIRACAK

LAHEY - Eski Yugoslavya topraklarında işlenen savaş suçlarını kovuşturan ve sanıkları yargılayan BM'ye bağlı Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM), yargılamaları hızlandırmak amacıyla 3 duruşma salonunda günde 5 ayrı davaya bakmaya karar verdi, 2002'nin ilk yarısında da günde 6 ayrı davaya birden bakılacak.

[45] PERES: ''GAZZE'Yİ İŞGAL PLANI YOK''

WASHINGTON - İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, İsrail'in Gazze şeridinin Filistin yönetimindeki bölümünü yeniden işgal etmek gibi bir planı olmadığını söyledi.

[46] ETİYOPYA'DA ÖĞRENCİ AYAKLANMASI: 2 ÖLÜ

ADDİS ABABA - Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da öğrencilerle polis arasında çıkan çatışmalarda 2 kişi öldü.

[47] TAYLAND'DA İDAM CEZALARI İNFAZI İLK KEZ KAMUOYUNA YANSITILDI

BANGKOK - Tayland'da 4 uyuşturucu kaçakçısının cezaları idam mangası önünde infaz edilirken, infaz ilk kez kamuoyuna yansıtıldı. Cezaevleri Genel Müdürlüğü, başkent Bangkok'da bulunan Bangkwang Cezaevi'nde yapılan infazın kaydı için yaklaşık 100 yerli ve yabancı gazeteciyi davet etti.

-SUDAN HALK KURTULUŞ ORDUSU: ''257 ASKERİ ÖLDÜRDÜK''

KAHİRE - Sudan'da hükümete karşı silahlı mücadele veren Sudan Halk Kurtuluş Ordusu

(SPLA), son birkaç günde çıkan çatışmalarda 257 askeri öldürdüğünü iddia etti.

-BM, İSRAİL'İ AŞIRI GÜÇ KULLANDIĞI İÇİN KINADI

CENEVRE - BM İnsan Hakları Komisyonu, Filistin topraklarında aşırı güç kullandığı gerekçesiyle kınadığı İsrail'in yeni Yahudi yerleşim birimleri inşaatını durdurmasını da istedi.

[00] ÇİN, İSRAİL'İ KINADI

PEKİN - Çin yönetimi, İsrail'in Arap ülkelerinin toprak bütünlüğü ve egemenliklerini ihlal etmesini kınadı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhang Qiyue, İsrail'i bütün askeri girişimlerini hemen durdurarak Ortadoğu'daki durumun daha da kötüleşmesini önlemeye çağırdı.

[49] FRANSA'DA MUHALEFET VE BASINDAN BAŞBAKAN JOSPIN'E ELEŞTİRİ

PARİS - Fransa'da muhalefet partileri ve siyasi gazeteler, Başbakan Lionel Jospin'in uzun televizyon mülakatında ülke meseleleri konusunda yaptığı muğlak açıklamalara yönelik sert eleştirilerde bulunarak, sol koalisyon hükümetini başarısızlıkla suçladı.

[50] BANGLADEŞ İLE HİNDİSTAN ARASINDA SINIR KRİZİ: 18 ÖLÜ

DAKKA - Bangladeş ile Hindistan sınır görevlileri arasında meydana gelen çatışmalarda toplam 18 asker öldü.

-İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN, GÜVENLİK ANLAŞMASI İMZALADI

TAHRAN - İran ile Suudi Arabistan arasında terörizm ve uyuşturucuyla mücadele konusunda bir güvenlik anlaşması imzalandı.

[51] ''AFRİKA ANTİLOPU, DELİ DANA HASTALIĞININ KAYNAĞI OLABİLİR''

LONDRA - İngiltere'deki deli dana hastalığının kaynağında 70'li yıllarda ülkeye getirilen Afrika antiloplarının bulunabileceği ileri sürüldü.

[52] RUS HALKI HALA ''LENİNİST''

MOSKOVA - Rusya'da yapılan bir kamuoyu yoklaması, halkın yüzde 66,7'sinin SSCB'nin kurucusu Vladimir Lenin'in Rusya tarihinde olumlu bir yeri olduğu görüşünü paylaştığını ortaya koydu.

[53] IRAK'TAN ARAPLARA İSRAİL İLE SAVAŞMA ÇAĞRISI

BAĞDAT - Irak hükümetinin yayın organı El Cumhuriye gazetesi, ''Filistinlileri İsrail zulmünden kurtarmak için'' Arapları İsrail ile savaşmaya çağırdı.

[54] BENAZİR BUTTO, YEREL SEÇİMLERDEN SONRA ÜLKESİNE DÖNECEK

İSLAMABAD - Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun, Ağustos'ta yapılacak yerel seçimlerden sonra ülkesine dönmeyi planladığı bildirildi.

[55] AFRİKA'DA ÇOCUK TİCARETİ

YAOUNDE - BM Çocuk Fonu (UNICEF), Kamerun'da 550 bin çocuğun köle olarak satıldığını ya da çok kötü koşullarda çalıştırıldığını açıkladı.

[00] İRAN, HALKIN MÜCAHİTLERİ KAMPINA SCUD FÜZESİ ATTI

BAĞDAT - İran'daki rejim muhalifi Halkın Mücahitleri örgütü, İran'ın Irak'taki kamplarına 48 Scud füzesi attığını ve saldırıda sivil Iraklılar arasında can kaybı olduğunu ileri sürdü.

-FİLİPİNLER'DE ÇATIŞMA: 12 ÖLÜ

ZAMBOANGA - Filipinler'de hükümet güçleriyle ayrılıkçı Müslüman gerillalar arasında çıkan çatışmada ilk belirlemelere göre 12 kişi öldü.

[57] ABD İSRAİL'İN GAZZE'DEN ÇEKİLMESİNDEN MEMNUN

WASHINGTON - ABD, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde işgal ettiği bölgelerden çekilmesinden memnun olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan bir yetkili, ''İsrail ordusunun Gazze'den çekildiğini görmekten dolayı memnunuz. Bununla birlikte İsrail'in Hizbullah ve Filistin'in provokasyonlarına karşı aşırılıkla tepki vermeye devam edeceği konusundaki kaygılarımız devam etmektedir'' dedi.

-İRAN İLE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDA GÜVENLİK ANLAŞMASI

TAHRAN - İran ile Suudi Arabistan'ın güvenlik alanında işbirliği anlaşması imzaladığı bildirildi.

Anlaşmanın, terörizm ve kara para aklama ile mücadele edilmesi, ayrıca sınırların ve karasuların kontrolü gibi konuları kapsadığı belirtildi.

[58] NİJERYA'DA CAMİ ÇÖKTÜ: 4 ÖLÜ

LAGOS - Nijerya'da bir caminin çökmesi sonucu ilk belirlemelere göre 4 kişi öldü, çok sayıda kişi enkaz altında kaldı. Şu ana kadar 8 kişinin enkaz altından sağ kurtarıldığı belirtilirken, polis, caminin şiddetli yağış nedeniyle çöktüğünü açıkladı.

-AL GORE SEÇİM SONRASI BUNALIMDAN 20 KİLO ALDI

WASHINGTON - ABD başkanlık seçiminde kıl payı farkla Cumhuriyetçi Partili rakibi George W. Bush'a Beyaz Saray'ı kaptıran Demokrat başkan adayı Al Gore, seçim sonrası girdiği bunalım yüzünden 20 kilo aldı.

Vaktini kitap yazarak geçireceğini açıklamasına karşılık Gore'un, seçim sonrası kendini yemeğe verdiği belirtiliyor.

-TECAVÜZCÜYU LİNÇ ETTİLER

RIO DE JANEIRO - Brezilya'nın kuzeydoğusundaki küçük bir kasabada çileden çıkan kasaba sakinleri iki kıza tecavüz edip birini öldürmekle suçlanan kişiyi, polis karakolundan alarak linç ettiler.

Parlamento

[59] DOĞALGAZ PİYASASI YASASI KABUL EDİLDİ

ANKARA - Ekonomik krizin aşılabilmesi için hükümetin öncelikli yasaları arasında yer alan Doğalgaz Piyasası Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasa, doğalgaz ithalatından dağıtım ve kullanımına kadar hizmet veren kişi ve kuruluşların belirlenmesi, uyacakları hükümlerin belirlenmesi ve yetkilendirilmesi ile denetlenmesi konularında yasal düzenlemeler içeriyor.

[60] MERKEZ BANKASI TASARISI KOMİSYON'DA KABUL EDİLDİ

ANKARA - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıya göre, TCMB, uygulayacağı para politikasıyla TL'nin yabancı paralar karşısındaki değerini belirlemek amacıyla döviz ve efektiflerinin alım ve satımı ile şartları önceden belirleyecek. Açık piyasa işlemleri, hiçbir kamu kurum ve kuruluşu ile diğer kurumlara kredi sağlamak amacayla kullanılamayacak. Banka, Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarına avans veremeyecek veya kredi açamayacak. Bankanın blanço, kar ve zarar hesapları bağımsız kuruluşlara denetlettirilebilecek.

[61] LİDERLER BİRARAYA GELDİ

ANKARA - Koalisyonu oluşturan parti liderleri Başbakanlık Merkez Binası'nda 2 bölüm halinde yapılan toplantıda biraraya geldi. Toplantıya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

[62] DERVİŞ VE KEÇECİLER TOPLU SÖZLEŞMELERİ GÖRÜŞTÜ

ANKARA - Devlet Bakanları Kemal Derviş ile Mehmet Keçeciler, Hazine Müsteşarlığı binasında biraraya geldi. Görüşmede, kamuda yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde izlenecek yöntem konusunun ele alındığı öğrenildi.

[63] MERKEZ BANKASI YASA TASARISI'NİN 6 MADDESİ KABUL EDİLDİ

ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Türkiye'nin para politikası uygulamasında Merkez Bankası'nı tek yetkili ve sorumlu kılan yasa tasarısının ilk 6 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, Merkez Bankası'nın temel amacı ''Fiyat istikrarını sağlamak'' olarak belirleniyor. Hükümetle birlikte Merkez Bankası, Türkiye'nin para politikasının belirlenmesinde tek yetkili ve sorumlu olacak. Banka hükümetle birlikte para politikası stratejisi çerçevesinde enflasyon hedefini de belirleyecek.

[64] TBMM GENEL KURULU'NDA ''MR. DERVİŞ'' TARTIŞMASI

Ankara - TBMM Genel Kurulu'nda, FP Bayburt Milletvekili Suat Pamukçu'nun, ''Mr. Derviş, yanına teknokratları da alarak bir teknokratlar kabinesi gibi programı açıkladı. Hükümet yok ortada'', sözleri tartışmalara neden oldu. DSP'liler Pamukçu'ya tepki gösterirken, TBMM Başkanvekili Vecdi Gönül de ''Hatibin Mr. kelimesini kullanmasını doğru bulmadığını'' ifade etti.

[00] ÇİLLLER: ''ÜRETİMDEN, İHRACATTAN VAZGEÇİLDİ''

ANKARA - Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'nin ''Çarşamba Sohbetleri''ne katılanDYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Türkiye'nin ''üretim ve ihracattan vazgeçtiğini ve el açmaya başladığını'' söyledi.

[66] ''ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLMESİN''

ANKARA - Silahlı çatışmalara müdahil edilen çocukların korunması ve ihtiyaçlarının karşılanmasını öngören Çocuk Hakları Sözleşmesine Ek Protokol'ün uygun bulunduğuna ilişkin tasarı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

[67] OKUYAN: ''YURT DIŞINDA ARTIK TÜRK VARLIĞI VARDIR''

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, 40 yıl önce yurt dışına kara trenlerle gönderilen Türk işçilerinin artık işveren konumuna geldiklerini belirterek, ''Yurt dışında artık Türk işçileri değil, Türk varlığı vardır'' dedi.

[68] MATRA PROGRAMINA KATILIM

ANKARA - Hollanda'nın, Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinde demokratikleşmeyi desteklemek amacıyla başlattığı MATRA Programı'na Türkiye'nin katılımının uygun bulunduğuna ilişkin yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

[00] ÇİLLER: ''TEHDİT EDİLEREK HÜKÜMET HİZAYA GETİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR''

ANKARA - DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ''İkna edilerek, tehdit edilerek Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümetinin hizaya getirilmeye çalışıldığını'' öne sürerek, ''Sayın Ecevit ve ortakları tarihe karşı bu krizin bile hesabını bir şekilde verebilirlerdi ama Türkiye'ye layık görülen bu onursuzluğun hesabını veremeyeceklerdir'' dedi.

[70] YILMAZ: ''ULUSAL PROGRAM, EGEMENLİĞİMİZİ KAYITLAYAN BİR NİTELİK TAŞIMAMAKTADIR''

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Ulusal Program'ın gerektirdiği anayasal ve yasal değişikliklerin TBMM'de görüşülerek kabul edilebileceğini belirterek, ''Ulusal programımız, bu aşamada egemenliğimizi kayıtlayan veya kısmen devreden bir nitelik taşımamaktadır'' dedi. Yılmaz, ancak tam üyelik müzakerelerine yaklaşıldığı veya bu aşamaya gelindiğinde, Anayasa'nın bu alandaki maddelerinin de gözden geçirilmesinin yararlı olacağını bildirdi.

[71] MEDENİ KANUN YENİLENİYOR

ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu, Türk Medeni Kanun Tasarısı'nın 99 maddesini daha kabul ederek bir rekor kırdı. Tartışmaların en az yaşandığı oturumlardan birini gerçekleştiren komisyon daha önce, bir oturumda en fazla 80 madde kabul etmişti.

[72] CHP PARTİ MECLİSİ YARIN TOPLANIYOR

ANKARA - CHP Parti Meclisi (PM) yaşanan son istifaları ve gelişmeleri değerlendirmek üzere, Genel Başkan Deniz Baykal'ın başkanlığında yarın saat 10.00'da parti genel merkezinde toplanacak.

[73] FP'Lİ ESENGÜN: ''ÜÇ GÜNDE PROGRAM YALAMA OLMUŞTUR''

ANKARA - FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, ekonomik programın üç günde ''Yalama olduğunu, cılkının çıktığını'' savundu. Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Türkiye gerçeklerini bilmediği için çözümlerini de bilemeyeceğini kaydeden Esengün, ''Türkiye'yi tanımadığı hazırladığı programdan, Ankara sokaklarında şortla gezişinden belli'' dedi.

[74] SİVİL HAVACILIK KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK

ANKARA - TBMM Bayındırlık, Ulaştırma, İmar ve Turizm Komisyonu, havayolu ücret tarifelerinde Ulaştırma Bakanı'nın onay yetkisini kaldıran ve bu yetkiyi şirketlere bırakan tasarıyı kabul etti.

[75] SİVİLLERE SUBAYLIK YOLU GENİŞLETİLİYOR

ANKARA - En az 4 yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitiren kadın ve erkekler, gerekli koşulları taşıdıkları takdirde subay olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne alınabilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Ekonomi

[76] BORSA 9069.85 PUANDAN KAPANDI

İSTANBUL - İMKB Bileşik Endeksi, günün tamamında 12.00 puan artarak 9069.85 puandan kapandı.

-ICC BAŞKANI MCCORMİCK: ''EKONOMİK PROGRAMI DESTEKLİYORUZ''

ANKARA - Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Richard McCormick, ekonomik program desteklediklerini, gerekli düzenlemeler konusunda her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

[77] ABD EKONOMİSİNİN YAVAŞLAMASI TİCARET AÇIĞINI DARALTTI

WASHINGTON - Amerika'da ekonominin yavaşlaması üzerine ithalat iyice azalınca, ticaret açığı Şubat ayında Aralık 1999'dan bu yanaki en düşük düzeyine indi. Ocak ayında 33.3 milyar dolar olan ticaret açığı Şubat ayında yüzde 18.8 azalışla 27 milyar dolar oldu.

[78] BANKALAR YASASINDA DEĞİŞİKLİK TASARISI

ANKARA - 4389 sayılı Bankalar Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa taslağının yarın Başbakanlığa gönderilebileceği öğrenildi. Değişiklik, banka kaynaklarının kötü kullanılmasını engelliyor, banka ortak ve yöneticilerinin, banka kaynaklarını ve varlıklarını kullanarak kendileri ve 3. kişiler adına edindikleri para, mal, her türlü alacaklarına tedbir koymayı içeriyor.

[79] IMF HEYETİNİN GİDİŞİ ERTELENDİ

ANKARA - Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki IMF heyetinin, bugün için planlanan dönüş tarihinin ertelendiği öğrenildi.

IMF heyetinin çalışmaları, ağırlıklı olarak, yeni ekonomik programın finansmanı ve Niyet Mektubu'nun hazırlanması konusu üzerinde yoğunlaştı.

[80] ''MERKEZ BANKASI EKONOMİ AÇISINDAN BELKİ DE EN ÖNEMLİ KURULUŞ''

ANKARA - Devlet Bakanı Kemal Derviş, Merkez Bankası'nın herhangi bir ülkede ekonomi açısından belki de en önemli kuruluş olduğunu söyledi.

[81] G-13 TOPLANTILARI

ANKARA - Maliye Bakanı Sümer Oral başkanlığındaki bir heyet, 20 Nisan Cuma günü Avrupa Birliği'ne aday ülkelerin maliye bakanlarından oluşan ''G-13 Toplantıları'' için Danimarka'ya gidecek. Heyet, 21 Nisan'da da İsveç'e geçecek.

[82] BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI

ANKARA - Faiz dışı bütçe fazlasında, bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 74.8 oranında artış olduğu ve 4 katrilyon 719 trilyon lira olarak gerçekleştiği bildirildi.

-HAZİNE, DIŞ KREDİLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLARI BELİRLEDİ

ANKARA - Hazine Müsteşarlığı'nın garanti sağlayacağı dış kredilerle ilgili usul ve esaslar belirlendi.

Devlet Bakanlığı'nın Hazine Garantileri Kapsamında Yapılacak Ödemelerin Üstlenilmesinde Uygulanacak Usul ve Esaslar hakkındaki Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

-İHRACATTA ARTIŞ İÇİN YENİ ÇALIŞMALAR

İSTANBUL - Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, Eximbank'a aktarılacak kaynakların, Türk ihracatçısının önünü kısa sürede açacağını bildirdi. Tüzmen, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin krizden çıkışının esas yolu olarak gözüken ihracatın artırılmasının, aslında Eximbank'ın kaynakları ile doğru orantılı olduğunu belirtti.

-İŞ BANKASI'NDAN PROGRAMA DESTEK

İSTANBUL - Türkiye İş Bankası, ekonomik programı gerçekçi bulduğunu ve desteklediğini açıkladı.

-ERICSSON, BİNLERCE PERSONELİNİ İŞTEN ÇIKARMAYI DÜŞÜNÜYOR

STOCKHOLM - İsveç sermayeli telekom devi LM Ericsson, karlılığını artırmak, masrafları kısmak amacıyla binlerce personelinin daha işine son vermeyi düşünüyor.

[83] BİREYSEL EMEKLİLİĞE DOĞRU

ANKARA - Bireysel emeklilik sisteminin temelini şeffaflık ve güvenlik oluşturacak. Katılımcının parasının değerlendirileceği, SPK mevzuatına göre oluşturulacak emeklilik fonlarındaki paralar hiç bir şekilde haczedilemeyecek, bu paralara el konulamayacak. Emeklilik şirketinin batması durumunda da fonların başına olumsuz herhangi bir şey gelmeyecek. Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun 7 Nisan 2001'de Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, sistemin altyapısını oluşturabilmek için geriye sayım başladı. Kanun 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

[84] BAKAN ÇAĞAN: ''TL'DEN SIFIR ATILMASI GİBİ BİR DÜŞÜNCE YOK''

ANKARA - Orman Bakanı Nami Çağan, TL'den sıfır atılması gibi bir düşünceleri olmadığını söyledi. Çağan, ''Paradan sıfır atılması enflasyonun adam akıllı inişe geçtiği dönemde yapılması daha uygundur. Bu yüzden 8-10 ay daha beklememiz daha uygun olur'' dedi.

[85] PARA PİYASALARI DÖVİZ DIŞINDA SAKİN

İSTANBUL - Standard and Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ve basına yansıyan politik tartışmalar nedeniyle dün dalgalanan para piyasaları, bugün döviz dışında sakin bir seyir izledi. Kapalıçarsı'da güne 1 milyon 225 bin lira satış fiyatıyla başlayan dolar 1 milyon 250 bin, 550 bin liradan başlayan mark da 560 bin liradan günü tamamladı.

[86] FED FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRDÜ

WASHINGTON - Amerikan Merkez Bankası (FED) kısa vadeli faiz oranlarını yarım puan düşürdü. FED'in kararı, bankalararası gecelik borçlanma faizini yüzde 4.5'e indirirken, reeskont faiz oranını da yüzde 4'e çekti.

[00] İMKB TAHVİL VE BONO PİYASASI

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Repo Pazarı'nda gecelik faiz oranı ortalama yüzde 78.97 oldu.

Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda ise 62 trilyon 148 milyar 434 milyon liralık işlem hacmi gerçekleşti.

[88] TOSKAY: ''SON BİR HAFTADA EİXMBANK'A 103 TRİLYON AKTARILDI''

ANKARA - Devlet Bakanı Tunca Toskay, yaş sebze meyve sektörünün sorunlarının ele alındığı sektör toplantısında ihracatçıların finansman ihtiyacına yönelik olarak Eximbank'la ilgili açıklamalarda bulundu. Toskay, son bir haftada Eximbank'a 103 trilyon lira para aktarıldığını kaydederek, ''Bu aktarma devam edecek'' dedi.

[89] HELİKOPTER İHALESİ SONUÇLANDIRILAMADI

ANKARA - Orman Bakanlığı'nın orman yangınlarının önlenmesi ve mücadelesi hizmetlerinde kullanılmak üzere toplam 16 helikopter kiralanması için açtığı ihale, katılımcı firma tekliflerinin yüksek bulunması üzerine sonuçlandırılamadı.

[90] EYAP'IN 2000 NET KARI 2 TRİLYON 668.9 MİLYAR

İSTANBUL - Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nın 2000 yılı net karı 2 trilyon 668 milyar 928 milyon lira olarak açıklandı.

[91] GLOBAL MEDYA YATIRIM ŞİRKETİ TÜRKİYE'DE

İSTANBUL - Medya yatırımları uzmanı ve 2000 yılında açıkladığı 17 milyar dolar cirosuyla dünyadaki medya planlama ve satın alma şirketleri arasında ilk sıralarda yer alan MindShare'nin Türkiye ofisi, İstanbul'da hizmete girdi.

[00] İNTERBANK VERİLERİ

ANKARA - Bankalararası para piyasası İnterbank'ta bugün yapılan bir gecelik borçlanmalarda, ortalama faiz oranı yüzde 79 oldu. Piyasada toplam 2 katrilyon 742 trilyon 200 milyar liralık borçlanma yapıldı.

[93] BURSALI SANAYİCİLER KRİZİ TARTIŞTI

BURSA - Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, geçmişte uygulanan popülist politikaların ülkeyi uçurumun eşiğine getirdiğini belirterek, ''Ekonomik programı desteklemekten başka çare yok... Derviş'e gerekli tüm destek verilmeli'' dedi.

[94] LONDRA BORSASI 129.1 PUAN YÜKSELDİ

LONDRA - Londra borsası yükselişle kapandı. FTSE-100 Endeksi, 129.1 puan artarak, günü 5890,20 puandan kapattı.

[95] NEW YORK BORSASI YÜKSELDİ

NEW YORK - New York Wall Street Borsası'nda Dow Jones Endeksi, 390.10 puan artışla 10615.64 puandan kapandı. Teknoloji şirketlerinin Nasdaq Birleşik Endeksi ise 156.22 puan artışla 2079.62 puandan günü tamamladı.

[96] ORTA ASYA ÜLKELERİNE 1.5 MİLYAR DOLAR KREDİ

TAŞKENT - Özbekistan Maliye Bakan Yardımcısı Cemşit Kuçkarov, Avrupa Kalkınma ve Gelişme Bankasınca Orta Asya ülkelerine 1.5 milyar dolar kredi açılacağını ve bundan en büyük payın Özbekistan’la Kazakistan’a tahsis edilmesinin beklendiğini açıkladı.

-TAŞIT MUAYENE İSTASYONLARI ÖZELLEŞECEK

ANKARA - Türkiye'nin Avrupa Birliği standartlarına planlanan süreç içerisinde uyumu çerçevesinde, bu çalışmaları sürdüren kuruluşlar arasına Karayolları Genel Müdürlüğü de katıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, muayene istasyonlarının da özel sektör tarafından işletilmesi konusunda yaptığı çalışmaların son aşamada olduğu öğrenildi.

-HOLLANDA'DAN BULGARİSTAN'A 8 MİLYON DOLAR HİBE

SOFYA - Hollanda Başbakanı Wim Kok, Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday ülke olan Bulgaristan'ın ekonomik, hukuki ve sosyal reformları sürdürmesine yardım amacıyla, bu ülkeye 8 milyon dolar hibe vereceğini açıkladı.

[97] TÜRKİYE'NİN, 8. PLANDAKİ GSMH HEDEFİ

ANKARA - Kriz sonrası açıklanan yeni ekonomik programla birlikte, Türkiye'nin 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'ndaki gayri safi milli hasıla (GSMH) hedefine ulaşılabilmesi için 2003-2005 döneminde yıllık ortalama yüzde 10.4 büyüme hızı yakalaması gerekiyor. Kriz sonrası açıklanan ekonomik programla, Kalkınma Planı'nda bu yıl için öngörülen yüzde 5'lik büyüme yüzde 3'lük küçülmeye dönüşürken, önümüzdeki yıl için yüzde 5'lik bir büyüme hedeflendi. Plan'da 2002 yılında Türkiye'nin yüzde 6.4 oranında büyümesi öngörülmüştü.

[98] AVRUPA'DA TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ SARSILIYOR

BRÜKSEL - Batı Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren ve teknoloji üreten çokuluslu şirketlerin yaşadıkları krizin, ''yeni bir sosyal kültürden'' kaynaklandığı, AB'de istihdam verilerinin son 3 ayda hiçbir gelişme göstermediği açıklandı.

-ABD'DE MARK PARRIS'TEN EKONOMİK KRİZ DEĞERLENDİRMESİ

WASHINGTON - ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in reform paketi kısa süre içinde TBMM'den geçirilip, gereken yasalar uygulamaya konulmazsa, geçmiş krizlere nazaran Türkiye'nin daha büyük bir bedel ödeyebileceği uyarısında bulundu.

-TÜRK TAHVİLLERİ NEW YORK’TA YÜZDE 1.6 ARTIŞ KAYDETTİ

NEW YORK - Yeni ekonomik programın açıklanmasının ardından, New York piyasasında işlem gören Türk tahvillerinin değeri ortalama yüzde 1.6 oranında artış gösterdi.

-TOKYO BORSASI YÜKSELDİ

TOKYO - Tokyo Borsasının temel göstergesi Nikkei Endeksi kapanışta 574,70 puan artarak 13.641,79 puana yükseldi.

Spor

[99] REAL MADRİD: 3 - GALATASARAY: 0

MADRİD - Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi çeyrek final rövanş maçında Galatasaray, deplasmanda İspanya'nın Real Madrid takımına 3-0 yenilerek, kupaya veda etti.

Geçen yılın da Lig şampiyonu olan Real Madrid, seyircisinin de desteğiyle 15. ve 37. dakikalarda dakikada Raul, 28. dakikada da Helguera'nın ayağından golleri buldu.

[100] LUCESCU, EKSİKLER VE HAKEM HATALARINDAN YAKINDI

MADRİD - Galatasaray Teknik Direkörü Lucescu, Real Madrid karşısında aldıkları 3-0'lık yenilginin, kendi eksiklerinin yanında, hakem hatalarından kaynaklandığını söyledi. Lucescu, ''Real, haktettiği bir zafer kazandı, ama bunda seyircilerin ve rakip oyuncuların hakemi etki altına almasının rolü vardı'' derken, Real Madrid Teknik Direktörü Vicente Del Bosque, Galatasaray'ı tek top ve hızlı futbol ortaya koyarak aştıklarını söyledi.

[101] AVRUPA ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE SON YARI FİNALİST BAYERN MÜNİH

MÜNİH - Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde son yarı finalist ekip, Almanya'nın Bayern Münih takımı oldu. Bayern Münih, Münih Olimpiyat Stadı'nda yapılan çeyrek final rövanş maçında, İngiltere'nin Manchester United takımını 2-1 yenerek yarı finale adını yazdırdı.

[102] GALATASARAY 3.5 TRİLYON LİRA KAYBETTİ

MADRİD - Galatasaray, yarı finale veda etmek durumunda kalırken, 5 milyon İsviçre Frank'ı (yaklaşık 3.5 trilyon lira) para ödülünü de rakibine kaptırdı.Galatasaray, yenilgiye rağmen karşılaşma boyunca rakibine yüzde 51'e 49'luk istatistiki üstünlük sağladı. Buna karşın, Real Madrid gollük şutlarda Galatasaray'a karşı 5-0'lık üstünlük elde etti. Maçta top her iki takımda da 26'şar dakika kaldı.

[103] REAL MADRİD-GALATASARAY MAÇINA BÜYÜK İLGİ

MADRİD - Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde İspanya'nın Real Madrid takımı ile Galatasaray arasındaki zorlu mücade, futbolseverlerden büyük ilgili gördü. Karşılaşma için Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'nın çeşitli kentlerinden, hatta ABD'den Madrid'e gelen 1000 kadar Türk taraftar için geniş güvenlik önlemleri alındı. Maçı, İspanya Kralı Juan Carlos da izledi.

[104] MİLAN'DA ''TERİM'' SESLERİ EKSİK OLMUYOR

ROMA - İtalyan spor kamuoyu Milan takımının gelecek sezon teknik direktörlüğüne Fatih Terim'in getirileceğine kesin gözüyle bakarken, kırmızı-siyahlı takımın yöneticileri ise bundan önce olduğu gibi, sezon sonunun beklenmesi gerektiğini söylüyor. Milan Kulübü'nün 2. Başkanı Adriano Galliani, ''Maldini ve Tassotti ne olursa olsun kulüp içerisinde kalacaklar'' dedi.

[105] HAKAN ŞÜKÜR'E FİORENTİNA KARŞISINDA FORMA ŞANSI

ROMA - Sakatlığı ve formsuzluğu dolayısıyla uzun süredir İnter'de forma şansı bulamayan Hakan Şükür'ün Fiorentina karşısında ilk 11'de sahaya çıkması bekleniyor.

[106] GÖKHAN VE OKAN'A TRANSFER TEKLİFİ

BURSA - Hollanda'nın dünyaca ünlü takımları PSV Eindhoven ve Ajax, Çanakkale Dardanelspor'un genç oyuncuları Gökhan Zam ve Okan Koç için menajerler aracılığıyla transfer önerisinde bulundu.

[107] GENÇLERBİRLİĞİ, ATA'NIN HUZURUNA TÜRKİYE KUPASI İLE ÇIKTI

ANKARA - Gençlerbirliği'nin yönetici ve futbolcuları, kazandıkları Türkiye Kupası'nı önce Anıtkabir'e, ardından da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü'ye götürdü. Kulüp Başkanı İlhan Cavcav, Anıtkabir Özel Defteri'ne, ''Atam, emrinizle kurulmuş kulübümüz, 1923'ten günümüze kadar Türk sporundaki görevini yerine getirmekten onur duymaktadır'' yazdı.

[108] BEŞİKTAŞ'TA, SAMSUNSPOR MAÇI HAZIRLIKLARI

İSTANBUL - Beşiktaş, ligde Samsunspor ile yapacağı maçın hazırlıklarını, BJK İnönü Stadı'nda gerçekleştirdiği antrenmanla sürdürdü. Galatasaray ile yapılan lig maçının ardından, sakatlığı nedeniyle idmanlara çıkmayan Pascal

Nouma, bu akşam ilk kez takımla çalıştı. Sakatlığı nedeniyle dünkü çalışmaya katılmayan Sellami de antrenmanda yer aldı.

[109] AVRUPA LİLİANA RONCHETTİ KUPASI İTALYAN FAMİLA SCHİO'NUN OLDU

SCHİO - Basketbolda 2000-2001 sezonu Avrupa Bayanlar Liliana Ronchetti Kupası'nı, finalde Türk temsilcisi BOTAŞ Spor'a 2 maçta da üstünlük sağlayan İtalya'nın Famila Schio takımı kazandı. Final rövanşında devreyi 45-31 önde tamamlayan Famila Schio, maçtan da 87-70 galip ayrıldı.

Basketbolda bir Avrupa kupasında finale yükselen ilk Türk bayan ekibi olan BOTAŞ Spor, geçen hafta Adana'daki ilk maçı da deneyimsizliği nedeniyle 75- 73 kaybetmişti.

[110] VAKIFBANK GÜNEŞ SİGORTA: 3 - GALATASARAY: 0

İSTANBUL - Voleybolda Bayanlar (A) 1 Ligi play-off yarı finali ilk maçında Vakıfbank Güneş Sigorta, Galatasaray'ı 3-0 yenerek seride durumu 2-1 yaptı.

[111] AVRUPA SERBEST GÜREŞ ŞAMPİYONASI YARIN BAŞLIYOR

BUDAPEŞTE - 44. Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası 28 ülkeden 137 güreşçinin katılımıyla yarın başlıyor.

[112] PFDK KARARLARI

ANKARA - Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), bugün yaptığı toplantısında 5 futbolcu, 2 yönetici ve 1 kulübe ceza verilmesini kararlaştırdı. Bulancakspor Kulübü'ne 750 milyon lira para cezası veren PFDK, Altay Kulübü yöneticisi Ethem Oruç'u 3 ay ve Kepez Belediyesi GENPA Spor Kulübü yöneticisi Adnan Kolak'ı 1 ay hak mahrumiyetiyle cezalandırdı.

-GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, SPONSOR YÖNETMELİĞİ TASLAĞI'NI HAZIRLADI

ANKARA - Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM), Sponsorluk Yönetmeliği Taslağı'nı hazırladı.

Taslağa göre, sponsorlar, GSGM'nin, yapılan iş için hazırlayacağı mahsup evrakının onaylanmasından sonra harcadıkları miktarı vergiden düşebilecekler.

[113] AVRUPA RADIVOJ KORAÇ KUPASI MALAGA'NIN OLDU

VRSAÇ - Basketbolda Avrupa Radivoj Koraç Kupası'nda 2000-2001 sezonu şampiyonluğunu, finalde Yugoslavya'nın Hemofarm Vrsaç takımına 2 maçta da üstünlük sağlayan İspanya'nın Unicaja Malaga takımı kazandı.

Sanat-Magazin

[114] BEDRİ BAYKAM'IN ROMANI İÇİN TOPLATMA KARARI VERİLDİ

İSTANBUL - İstanbul 4. Sulh Ceza Mahkemesi, sanatçı Bedri Baykam'ın yazdığı ''Kemik'' adlı romanın, ''Genel ahlaka aykırı olduğu'' gerekçesiyle toplatılmasını kararlaştırdı.

Bedri Baykam ise bu uygulamayı kabul etmesinin mümkün olmadığını belirterek, kendisi ve avukatının konunun üzerine gideceğini bildirdi.

[115] FMD'NİN ''CUMHURBAŞKANLARIMIZ'' SERGİSİ

ANKARA - Foto Muhabirleri Derneği'nin (FMD) düzenlediği ''CumhurBaşkanlarımız'' başlıklı fotoğraf sergisi, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Sanat Galerisi'nde başkentli sanatseverlerin izlenimine sunuldu.

[116] KÜRESEL ISINMANIN ÖNLENMESİ TİCARETE DÖKÜLDÜ

AMSTERDAM - Küresel ısınmanın önlenmesine ilişkin uluslarararası önlemler paketi çerçevesinde oluşturulan sera etkili gazların emisyonu ticareti sistemiyle gelişmiş ülkeler bu sistemden, adeta ''kirletme kredisi'' satın alıp, atmosfere daha fazla sera etkili gaz salma hakkını elde ediyor. Bu ticaretin yeni örneği olarak, Hollanda, atmosferi kirletme hedeflerini tutturmak için 31 milyon dolarlık sera etkili gaz kredisi satın alma anlaşması imzaladı. Anlaşma, küresel ısınmanın önlenmesine ilişkin Kyoto Protokolü'nün tartışmalı bir maddesine dayandırıldı.

[117] ASKERDEN 86 BİN KİTAP

İZMİR - Genelkurmay Başkanlığı'nın düzenlediği ''Kitap bağışı kampanyası'' çerçevesinde, Ege Ordu Komutanlığı'na bağlı birlikler ile vatandaşlardan yaklaşık 86 bin civarında kitap toplandı.

[118] ELTON JOHN'UN LÜKS ARABALARI SATILIK

LONDRA - İngiliz pop şarkıcısı Elton John'un 20 lüks arabası müzayedede satılacak. Arabaların satışından toplam 1 milyon sterlin elde edilmesi bekleniyor.

[119] JANE FONDA, TURNER'A BOŞANMA DAVASI AÇTI

ATLANTA - Jane Fonda, 1 yıldır ayrı yaşadığı eşi Ted Turner'dan boşanmak için dava açtı. Turner, ayrılmalarında Fonda'nın dine yönelmesinin neden olduğunu söylemişti.

[120] ERMENİ İDDİALARINA CD'Lİ YANIT

ANKARA - Kültür Bakanlığı, Ermeni iddialarına cevap vermek ve tarihi gerçekleri tüm yönleriyle ortaya koymak amacıyla 4 dilde ''Ermeni Sorunu İddialar-Gerçekler'' adlı CD hazırladı.

[121] ECEVİT'İN ÇEVİRİSİ ''ADAM OLMAK'', İZLEYİCİYE SUNULACAK

ANKARA - Başbakan Bülent Ecevit'in, İngiliz şair Rudyard Kipling'den çevirdiği ''Adam Olmak'' adlı şiir, 20 Nisan'da, bir özel etkinlikte izleyiciye sunulacak. Devlet Konservatuvarları Mezunları Dayanışma Derneği tarafından ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen organizasyonda, dünya şiirleri ve şarkılarından örnekler de yer alacak.

-DEVLET BALESİ'NDE GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ

ANKARA - Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde (ADOB) Fahrettin Güven'den boşalan başkoreograflık görevine kurum dansçılarından Murat Şikel getirildi.

-''SANAL SOHBET, YALAN SOHBET''

ANKARA - İnternet üzerinde sohbet (chat) imkanı sunan site sayısı artarken, yapılan bir araştırma, kullanıcıların büyük bölümününün kendileri hakkında gerçekleri söylemediğini ortaya çıkardı.

-TARİHİ OTEL, MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

NAZİLLİ - Aydın'ın Nazilli ilçesinde bulunan tarihi Ankara Palas Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.

-RİCKY MARTİN, ZORRO'YA HAZIRLANIYOR

LONDRA - Latin pop yıldızı Ricky Martin'in, Londra'nın West End sahnesinde

''Zorro'' müzikalinde rol almak üzere hazırlıklar yaptığı bildirildi.

-MADONNA'NIN DÜNYA TURNESİ HAZİRAN'DA

NEW YORK - Ünlü Amerikalı pop şarkıcısı Madonna, 8 yıl aradan sonra ilk dünya turnesine 5 Haziran'da Almanya'nın Köln kentinde vereceği konserle başlayacak.

-MİCHAEL JACKSON, 30. SANAT YILINI KUTLAYACAK

NEW YORK - Ünlü Amerikalı pop şarkıcısı Michael Jackson, 30 yıllık müzik kariyerini ABD'nin New York kentinin Manhattan bölgesindeki Madison Square'de 7 Eylül'de vereceği konserle kutlayacak.

Konsere Marc Anthony, Britney Spears ve Whitney Houston'ın yanı sıra Shaggy, 'N Sync grubu ile kardeşleri de katılacak.

Sağlık

[122] TANSİYONUN İLACI SAĞLIKLI EVLİLİK

CHICAGO - Bilim adamları, eşler arasındaki ilişkinin, yüksek tansiyonu etkilediğini açıkladı.

[123] YUMURTA KOLESTEROL AÇISINDAN TEMİZE ÇIKTI

CHICAGO - ABD'de yapılan son araştırmalar, kolesterol kaynağı olarak bilinen yumurtayı temize çıkardı. Bir yumurta sadece 1,5 gram doymuş yağ içeriyor. Bu oranı yeterince düşük bulan araştırmacılar, yumurtanın protein açısından iyi bir kaynak olduğunu belirttiler.

[124] ABD'DE BİR DEPRESYON İLACI YARARSIZ ÇIKTI

NEW YORK - ABD'de yıllardır yaygın olarak satılan ve depresyona iyi geldiği öne sürülen ''St.John's Wort'' adlı ilacın hiçbir işe yaramadığı anlaşıldı.


Anadolu Agency: News in English Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
anadolu2html v1.01 run on Thursday, 19 April 2001 - 6:57:13 UTC