Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-07-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τελείως ανόητες» οι εικασίες ότι ο Πρόεδρος Μπους παραπλάνησε τον κόσμο, δήλωσε ο Λευκός Οίκος
  • [02] Ακριβείς οι μυστικές πληροφορίες πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, δηλώνει η Κοντολίζα Ράϊς.
  • [03] Εντείνονται οι εχθροπραξίες στο Μπουρούντι
  • [04] Πέφτει η δημοτικότητα Μπούς.

  • [01] «Τελείως ανόητες» οι εικασίες ότι ο Πρόεδρος Μπους παραπλάνησε τον κόσμο, δήλωσε ο Λευκός Οίκος

    14 Jul 2003, 19:48 UTC

    O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ’ρι Φλέϊσερ χαρακτήρισε «τελείως ανόητες» τις εικασίες ότι ο Πρόεδρος Μπους παραπλάνησε τον κόσμο χρησιμοποιώντας πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ μυστικές πληροφορίες που τώρα αποδεικνύεται ότι δεν είναι αξιόπιστες κατά την ομιλία του προς το έθνος, στις αρχές αυτού του χρόνου. Όταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε σχετικά με την αναφορά του αμερικανού Προέδρου στις προσπάθειες του Ιράκ να αποκτήσει ουράνιο από την Αφρική, ο κύριος Φλέϊσερ είπε ότι ο κύριος Μπους θεωρεί το θέμα λήξαν και « ασχολείται τώρα με άλλα ζητήματα

    [02] Ακριβείς οι μυστικές πληροφορίες πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, δηλώνει η Κοντολίζα Ράϊς.

    14 Jul 2003, 16:27 UTC

    Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους υπεραμύνονται του τρόπου με τον οποίο η Ουάσινγκτων χειρίστηκε ορισμένες μυστικές πληροφορίες πριν από τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, διαψεύδοντας τις καταγγελίες ότι χρησιμοποίησε στοιχεία αμφιβόλου αυθεντικότητας σε σχέση με το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσείν για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινού. Αιτία της διαμάχης που έχει προκύψει είναι μία φράση στην ομιλία του προέδρου Μπους προς το έθνος στις 28 Ιανουαρίου για την κατάσταση της Συμπολιτείας. Στην ομιλία εκείνει ο αμερικανός πρόεδρος είχε πει το εξής: «Η βρεττανική κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι ο Σαντάμ Χουσείν επεχείρησε πρόσφατα να αγοράσει σημαντικές ποσότητες ουρανίου από την Αφρική.»

    Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς λέει τώρα πως η δήλωση του αμερικανού προέδρου ήταν ακριβής, αλλά δεν θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί στο διάγγελμα της 28ης Ιανουαρίου. Σε εμφάνισή της στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του N-B-C «FACE THE NATION, η κ. Ράίς είπε πως τα αποδεικτικά στοιχεία δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να συμπεριληφθεί η πληροφορία στην ομιλία του αμερικανού προέδρου. Παράλληλα όμως η σύμβουλος του Λευκού Οίκου τόνισε πως ο κ. Μπους δεν παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό για να δικαιολογήσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Σαντάμ Χουσείν. Η Κοντολίζα Ράϊς είπε επίσης πως οι βρεττανοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα στοιχεία των μυστικών τους υπηρεσιών ήταν ακριβή παρά την αποκάλυψη ότι ορισμένα από τα σχετικά έγγραφα ήταν πλαστογραφημένα. Μιλώντας σ ένα άλλο τηλεοπτικό πρόγραμμα η σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε επίσης πως και η Σί Αϊ Έϊ είχε εκφράσει ανησυχία σχετικά με τις προσπάθειες του Ιράκ να αποκτήσει ουράνιο.

    Οι δηλώσεις της κ. Ράϊς ακολουθούν δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτων Ποστ που ανέφερε ότι ο διευθυντής της Σί ’ϊ Εη, Τζωρτζ Τένετ, είχε αφαιρέσει την πληροφορία για την καταγγελόμενη επιδίωξη της Βαγδάτης να αποκτήσει ουράνιο από μια άλλη ομιλία που ο πρόεδρος Μπους εκφώνησε στο Σινσινάτι του Οχάίο τρεις μήνες πριν από το διάγγελμα του Ιανουαρίου.

    Η κ. Ράϊς είπε πως αυτό είναι αλήθεια, αλλά πρόσθεσε πως η διαγραφή της σχετικής αναφοράς από την ομιλία του Σινσινάτι βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό και μια συγκεκριμένη πηγή. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους δηλώνουν πως ο Τζωρτζ Τένετ δεν προέτρεψε το Λευκό Οίκο να αφαιρέσει την επίμαχη παράγραφο από την ομιλία του Ιανουαρίου, που ήταν πολύ σπουδαιότερη από αυτή του Σινσινάτι.

    Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Τένετ ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι η αναφορά συμπεριλήφθηκε στην ετήσια ομιλία του προέδρου Μπους προς το έθνος. Ο υπ αριθμόν ένα δημοκρατικός στη γερουσιαστική επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γερουσιαστής Καρλ Λεβίν δήλωσε σε συνέντευξη προς το πρόγραμμα του C-N-N «LATE EDITION», ότι το κογκρέσο πρέπει να διερευνήσει όλες τις μυστικές πληροφορίες που ο πρόεδρος Μπους είπε πως χρησιμοποίησε για να στηρίξει την απόφασή του να εξαπολύσει πόλεμο κατά του Ιράκ. Ο κ. Λεβιν είπε πως πρέπει να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, η πιθανότητα να πίεσε ο Λευκός Οίκος τη Σί Αϊ ‘Εϊ να πάψει να αμφιβάλει σχετικά με τη γνησιότητα των πληροφοριών σε σχέση με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    [03] Εντείνονται οι εχθροπραξίες στο Μπουρούντι

    14 Jul 2003, 19:35 UTC

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν το μη αναγκαίο διπλωματικό τους προσωπικό να εγκαταλείψει το Μπουρούντι, λόγω της έξαρσης των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτικών. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ προειδοποίησε επίσης τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την χώρα αυτή της Κεντρική Αφρικής και προέτρεψε τους Αμερικανούς που ήδη βρίσκονται εκεί να φύγουν ενόσω αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας πραγματοποιούν ακόμα πτήσεις. Γύρω στα 174 άτομα έχουν σκοτωθεί, την περασμένη εβδομάδα, που αντάρτες της φυλής των Χούτου άρχισαν επιθέσεις μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Μπουτζουμπούρα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα αναμένεται να επισκεφτεί το Μπουρούντι αργότερα αυτή την εβδομάδα κατά την διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής. Ο κύριος Ζούμα είναι σημαντικός μεσολαβητής στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να δοθεί τέλος στο δεκάχρονο εμφύλιο πόλεμο στο Μπουρούντι.

    [04] Πέφτει η δημοτικότητα Μπούς.

    14 Jul 2003, 02:16 UTC

    Νέα σφυγμομέτρηση της Αμερικανικής κοινής γνώμης που διενήργησε το περιοδικό Newsweek δείχνει πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Μπούς κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται το θέμα του Ιράκ. Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση η δημοτικότητα του κ. Μπούς βρίσκεται στο 53%. Επίσης και άλλες δύο σφυγμομετρήσεις τη περασμένη εβδομάδα έδειχναν πτώση της δημοτικότητας του κ. Μπούς λόγω ανησυχιών για την κατάσταση στο Ιράκ. Η νέα σφυγμομέτρηση του Newsweek δείχνει επίσης ότι η Αμερικανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη ως προς το αν θέλει μια ακόμη τετραετία Μπούς στο Λευκό Οίκο. Το 47% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να επανεκλεγεί ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ ένα 46% δήλωσε ότι δεν θα ήθελε την επανεκλογή του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 22 July 2003 - 14:38:11 UTC