Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-07-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπούς: Το πρώην Ιρακινό καθεστώς δεν πρόκειται να επανέλθει στην εξουσία
  • [02] Γούλφοβιτς: Οι Ιρακινοί συνεχίζουν να φοβούνται το πρώην καθεστώς.
  • [03] Νέο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [04] Το Ισραήλ ενέκρινε την αποφυλάκιση Παλαιστινίων
  • [05] Ειρηνευτικές δυνάμεις στη Λιβερία
  • [06] Συνελήφθησαν δύο ακόμα μέλη της Αλ Κάιντα
  • [07] Λευκός Οίκος: Ικανοποίηση για τους θανάτους των γιων του Σαντάμ.
  • [08] Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ.
  • [09] Οι ΗΠΑ επιρρίπτουν ευθύνες στους αντάρτες για τις νέες εχθροπραξίες στη Λιβερία.
  • [10] Ουάσιγκτον: Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς της Πιονγιάνγκ.
  • [11] Χαραζί: Η Τεχεράνη θα αποφασίσει για τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων μετά την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.
  • [12] Αμπάς: Να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ να τηρήσει τις υποσχέσεις του για την ειρηνευτική διαδικασία.

  • [01] Μπούς: Το πρώην Ιρακινό καθεστώς δεν πρόκειται να επανέλθει στην εξουσία

    24 Jul 2003, 01:03 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η δολοφονία των δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι το πρώην Ιρακινό καθεστώς δεν πρόκειται να επανέλθει στην εξουσία. Και τόνισε ότι οι Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν ήταν υπεύθυνοι για σειρά βασανιστηρίων και δολοφονιών αναρίθμητων Ιρακινών πολιτών. Επίσης ο κ. Μπούς είπε ότι ορισμένα απομεινάρια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που παραμένουν στο Ιράκ θα εξουδετερωθούν σύντομα. Στο μεταξύ ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δημοσιεύσουν σύντομα φωτογραφίες με τα πτώματα των γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, για να αποδείξουν ότι είναι όντως νεκροί.

    [02] Γούλφοβιτς: Οι Ιρακινοί συνεχίζουν να φοβούνται το πρώην καθεστώς.

    24 Jul 2003, 01:10 UTC

    Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πωλ Γούλφοβιτς, ο οποίος μόλις επέστρεψε από τον Ιράκ, δήλωσε ότι ο Ιρακινός λαός φοβάται πως το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει ακόμη εξουδετερωθεί. Και τόνισε ότι ο θάνατος των δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάϊ και Ουντάϊ θα πρέπει να συντελέσει στον περιορισμό αυτών των φόβων. Ο κύριος Γούλφοβιτς είπε επίσης ότι οι συνθήκες στο μεταπολεμικό Ιράκ είναι πολύ καλύτερες από ότι είχε προβλεφθεί και πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο ήταν προετοιμασμένο για επισιτιστική, υγειονομική και προσφυγική κρίση μετά το πόλεμο. Αλλά δεν προέκυψε τίποτα τέτοιο. Πάντως ο κ. Γούλφοβιτς παραδέχτηκε πως αμερικανοί αξιωματούχοι υποτίμησαν ορισμένες πτυχές του πολέμου. Για παράδειγμα, είπε, αναμενόταν πως στις συμμαχικές δυνάμεις θα προσχωρούσε ένας σημαντικός αριθμός Ιρακινών στρατιωτών, αλλά δε συνέβη κάτι τέτοιο. Επίσης είπε πως οι αρμόδιοι για την κατάστρωση του πολέμου δεν πρόβλεψαν ότι υπολείμματα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν θα κατέφευγαν σε «πληρωμένες δολοφονίες», όπως τις χαρακτήρισε, στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων.

    [03] Νέο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν

    23 Jul 2003, 16:36 UTC

    Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Αραμπίγια, που εδρεύει στο Ντουμπάϊ, μετέδωσε νέο ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον ανατραπέντα ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν. Το μήνυμα , που μεταδόθηκε σήμερα , λέγεται πως ηχογραφήθηκε την Κυριακή, δηλαδή δυο μέρες πριν από το θάνατο των γιων του Χουσεΐν. Η φωνή στην κασέτα καλεί τους ιρακινούς στρατιώτες να ξεσηκωθούν εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού, λέγοντας πως ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Αλλά ο πρώην πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμετ Αλ Ντούρι, λεει πως η φωνή είναι όντως του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [04] Το Ισραήλ ενέκρινε την αποφυλάκιση Παλαιστινίων

    23 Jul 2003, 19:22 UTC

    Το Ισραήλ ενέκρινε την αποφυλάκιση άνω των τριακοσίων πενήντα παλαιστίνιων κρατουμένων, αλλά λεει ότι θα καθυστερήσει η αποφυλάκιση των μελών Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων. Οι κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν σταδιακά μέσα στις επόμενες μέρες. Η απόφαση του Ισραήλ να μην ελευθερώσει μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που είναι μεταξύ των 6 χιλιάδων Παλαιστινίων που βρίσκονται στις φυλακές αποτελεί πολιτικό κτύπημα για τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούτ Αμπάς. Ο κύριος Αμπάς ήλπιζε ότι θα εξασφάλιζε την αποφυλάκιση μερικών εξτρεμιστών για να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η τρίμηνη ανακωχή που υπεγράφη από τις κυριότερες εξτρεμιστικές οργανώσεις, για να σταματήσουν οι επιθέσεις στο Ισραήλ.

    [05] Ειρηνευτικές δυνάμεις στη Λιβερία

    23 Jul 2003, 19:28 UTC

    Δυτικοαφρικανοί ηγέτες αποφάσισαν να στείλουν στη Λιβερία εμπροσθοφυλακή αποτελούμενη από τουλάχιστον χίλιους τριακόσιους νιγηριανούς στρατιώτες για την επικράτηση της ειρήνης στη χώρα. Ανώτερος αξιωματούχος της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών δήλωσε στη ΦτΑ ότι δύο τάγματα θα φτάσουν στη πρωτεύουσα Μονροβία, μέχρι στις 5 Αυγούστου. Οι στρατιώτες θα διασφαλίσουν την τήρηση της εκεχειρίας και θα δημιουργήσουν διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών που προσπαθούν να εκδιώξουν το Πρόεδρο Τσαρλς Τέηλορ. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται για πέμπτη στη σειρά μέρα οι σποραδικές ανταλλαγές πυρών στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονροβία, όπου οι επαναστάτες έχουν πάρει τον έλεγχο μιας στρατηγικής σημασίας γέφυρας στο κέντρο της πόλης.

    [06] Συνελήφθησαν δύο ακόμα μέλη της Αλ Κάιντα

    23 Jul 2003, 19:38 UTC

    Το Ιράν λεει ότι έχει θέσει υπό κράτηση μέλη του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Ο ιρανός υπουργός πληροφοριών Αλι Γιουνεσί δήλωσε στην Τεχεράνη ότι μέλη της οργάνωσης, άλλα σπουδαία και άλλα πιο ασήμαντα, κρατούνται στο Ιράν. Όμως δεν κατονόμασε τους κρατουμένους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο υπ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Αλκάϊντα, Αϋμάν Αλ Ζαουάχρι και ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Σουλεϊμάν Αμπού Γκάϊθ βρίσκονται μεταξύ των ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Ιράν. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε ότι η παροχή ασύλου σε τρομοκράτες είναι απαράδεκτη.

    [07] Λευκός Οίκος: Ικανοποίηση για τους θανάτους των γιων του Σαντάμ.

    23 Jul 2003, 01:20 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πανηγυρικές ριπές όπλων ακούστηκαν σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης καθώς άρχισε να διαδίδεται η πληροφορία για τον θάνατο των γιών του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι. Από τη πλευρά του ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη. Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα δύο συγκεκριμένα άτομα δεν μπορούν πλέον να «ρίχνουν σκιά μίσους πάνω απ το Ιράκ». Η Βρετανία εξέφρασε και αυτή ικανοποίηση για την εξέλιξη. Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, δήλωσε ότι οι δύο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα μπορούν πλέον να απειλούν τον Ιρακινό λαό. Επίσης ο γνωστός Ιρακινός αντικαθεστωτικός, Αχμέντ Χαλαμπί, χαρακτήρισε τους θανάτους των Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν, «ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός» και τόνισε ότι θα μειωθούν τώρα οι επιθέσεις εναντίον συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    [08] Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ.

    23 Jul 2003, 01:22 UTC

    Τριμελής αντιπροσωπεία του νέου Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ κατέθεσε χθες ενώπιον ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου και ζήτησε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας τονίζοντας ότι το συμβούλιο καλείται να επιλύσει σοβαρότατα προβλήματα. Ένα απ τα μέλη της αντιπροσωπείας, ο Αντνάν Πακασί, δήλωσε ότι προτεραιότητες του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας, ο διορισμός υπουργών και η επαναλειτουργία των πρεσβειών του Ιράκ στο εξωτερικό. Από τη πλευρά του ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Διακυβέρνησης του Ιράκ αποτελεί σημαντικό βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

    [09] Οι ΗΠΑ επιρρίπτουν ευθύνες στους αντάρτες για τις νέες εχθροπραξίες στη Λιβερία.

    23 Jul 2003, 01:48 UTC

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την κύρια ανταρτική οργάνωση της Λιβερίας για την επανέναρξη των εχθροπραξιών στην Μονροβία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ότι η λεγόμενη Λιβεριανή Ένωση για Συμφιλίωση και Δημοκρατία, είναι υπεύθυνη για τις τελευταίες συγκρούσεις στη Μονροβία και τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπούς ζητά απ τον ηγέτη της οργάνωσης Σέκου Κονέχ, να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες. Στο μεταξύ, οι Λιβεριανοί αντάρτες δηλώνουν ότι έχουν ήδη σταματήσει τις μάχες στην Μονροβία.

    [10] Ουάσιγκτον: Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς της Πιονγιάνγκ.

    23 Jul 2003, 01:50 UTC

    Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι εμμένει στην άρνηση του να προβεί σε υποχωρήσεις προς την Βόρεια Κορέα και δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς της Πιονγιάνγκ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ενδέχεται να προσφέρουν στην Βόρεια Κορέα εγγυήσεις μη επιθετικότητας αν η Πιονγιάνγκ εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Εξάλλου εκπρόσωπος της Κινεζικής κυβέρνησης, που βρίσκεται εδώ στην Ουάσιγκτον, ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Κινέζων, Αμερικανών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων, αλλά τόνισε ότι η Πιονγιάνγκ έχει ορισμένες βάσιμες ανησυχίες σε θέματα ασφάλειας.

    [11] Χαραζί: Η Τεχεράνη θα αποφασίσει για τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων μετά την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

    23 Jul 2003, 01:54 UTC

    Το Ιράν δηλώνει ότι θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει αυστηρότερες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, μετά από την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί αφού πρώτα οι νομικοί εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ενημερώσουν Ιρανούς αξιωματούχους. Εξάλλου σε μια άλλη εξέλιξη, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κηδεία της Ιρανικής καταγωγής Καναδέζας φωτορεπόρτερ, Ζάρα Καζεμί, θα γίνει σήμερα στην γενέτειρα της Σιράζ. Η Καζεμί πέθανε μετά την σύλληψη της απ τις Ιρανικές αρχές.

    [12] Αμπάς: Να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ να τηρήσει τις υποσχέσεις του για την ειρηνευτική διαδικασία.

    23 Jul 2003, 02:01 UTC

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες που θα έχει την Παρασκευή εδώ στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπούς, θα ζητήσει απ τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να τηρήσει τις υποσχέσεις του όσον αφορά στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Αμπάς τόνισε ότι θα ζητήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του λεγόμενου οδικού χάρτη για την επίτευξη ειρήνης καθώς και την άσκηση πιέσεων προς το Ισραήλ να διαλύσει παράνομους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, να παγώσει την κατασκευή νέων οικισμών και να συνεχίσει την σταδιακή αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από Παλαιστινιακά εδάφη. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του εργατικού κόμματος του Ισραήλ, Σίμων Πέρεζ, δήλωσε ότι ένας τρόπος να επιλυθεί το θέμα της Ιερουσαλήμ θα ήταν να κηρυχθεί η ιερή πόλη «Παγκόσμια Πρωτεύουσα».


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 24 July 2003 - 7:29:23 UTC