Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Αραβικός Σύνδεσμος προσκαλεί τον εκπρόσωπο του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου
  • [02] ΗΠΑ: Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας υπό τον πλήρη έλεγχο και του επόμενου πρωθυπουργού.
  • [03] Ο Αριέλ Σαρόν στην Ινδία.
  • [04] Τήν βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, ζήτησε ο πρόεδρος Μπούς
  • [05] Ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι ζητά απο το Ιράν να απαντήσει στα ερωτήματα της υπηρεσίας του
  • [06] Διαψεύδει η Βόρεια Κορέα οτι οι ΗΠΑ αλλάζουν πολιτική απέναντί της
  • [07] Διάγγελμα Μπούς
  • [08] Σφυγμομέτρηση: Οι ΗΠΑ ασφαλέστερες αλλά ο κ. Μπούς υπεύθυνος για την οικονομική κρίση.
  • [09] Ο Γιασσέρ Αραφάτ προτείνει τον Αχμέντ Κορέι για πρωθυπουργό.
  • [10] Νέα Ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χαμάς.
  • [11] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν.
  • [12] Πάουελ: Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν με συμμάχους τι διαβεβαιώσεις θα προσφέρουν στην Βόρεια Κορέα.

  • [01] Ο Αραβικός Σύνδεσμος προσκαλεί τον εκπρόσωπο του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου

    09 Sep 2003, 00:51 UTC

    Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, ο Αραβικός σύνδεσμος αποφάσισε να επιτρέψει στον εκπρόσωπο του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπουργό εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπαρί, να συμμετάσχει στις μελλοντικές συνεδριάσεις του Συνδέσμου σαν εκπρόσωπος του Ιράκ, έως ότου η χώρα εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ορισμένες Αραβικές χώρες είχαν ενδοιασμούς να εγκρίνουν την συμμετοχή αντιπροσώπου του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου στις συνεδριάσεις του Συνδέσμου, λόγω ανησυχιών πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νομιμοποίηση της αμερικανικής παρουσίας στο μεταπολεμικό Ιράκ. Στο μεταξύ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι δύο αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης από επίθεση αγνώστων με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας.

    [02] ΗΠΑ: Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας υπό τον πλήρη έλεγχο και του επόμενου πρωθυπουργού.

    09 Sep 2003, 01:05 UTC

    Αχμέντ Κορέι

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας θα πρέπει να τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο και του επόμενου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να διώξει και τους υπευθύνους για τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Πάντως ο Αχμέντ Κορέι, δεν έχει ακόμη δηλώσει αν αποδέχεται την πρόταση του Παλαιστίνιου προέδρου, Γιασέρ Αραφάτ, να του αναθέσει το πρωθυπουργικό αξίωμα. Επίσης χθες η κυβέρνηση Μπούς έστειλε ανώτερο αξιωματούχο για να συναντηθεί με τον κ. Κορέι. Χθες ο κ. Κορέι είχε δηλώσει ότι θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία μόνο αν έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, και τόνισε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο να δεχτεί πραγματική εκεχειρία, όπως είπε χαρακτηριστικά, και να δώσει τέλος στις δολοφονίες, τους στρατιωτικούς ελέγχους και τις κατεδαφίσεις Παλαιστινιακών κατοικιών.

    [03] Ο Αριέλ Σαρόν στην Ινδία.

    09 Sep 2003, 01:07 UTC

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, βρίσκεται στο Νέο Δελχί, για συνομιλίες για θέματα αμυντικής συνεργασίας και διεθνούς τρομοκρατίας. Πρόκειται για την πρώτη ποτέ επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Ινδία. Ο κ. Σαρόν ηγείται αντιπροσωπείας 150 μελών στην οποία συμμετέχουν υπουργοί και ανώτερα στελέχη εταιρειών εμπορίας όπλων. Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του στην Ινδία, ο κ. Σαρόν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί, και άλλους Ινδούς αξιωματούχους. Οι συνομιλίες θα περιστραφούν στο θέμα του Κασμίρ, της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, της διεθνούς τρομοκρατία και των διμερών εμπορικών σχέσεων. Επίσης αναμένεται πως οι δύο πλευρές θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες.

    [04] Τήν βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, ζήτησε ο πρόεδρος Μπούς

    08 Sep 2003, 16:05 UTC

    Ο κ. Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς, ο οποίος αντιμετωπίζει αυξανόμενες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση στο Ιράκ, ζήτησε την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να σταθεροποιηθεί η χώρα, ενώ παράλληλα ζήτησε δισεκατομμύρια δολλάρια απο το αμερικανικό κογκρέσσο για την χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος. Σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος είπε οτι θα ζητήσει απο το κονγκρέσσο 87 δισεκατομμύρια δολλάρια για να καλυφθούν τα στρατιωτικά έξοδα, καθώς και τα έξοδα ανοικοδόμισης στο Ιράκ, και στο Αφγανιστάν. Είπε επίσης οτι τώρα χώρες-μέλη των ΗΕ έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να αναλάβουν ευρύτερο ρόλο στο Ιράκ. Ο κ. Μπούς είπε οτι οι ΗΠΑ και οι παραδοσιακοί τους σύμμαχοι, πολλοί απο τους οποίους είχαν τεθεί εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, «δεν μπορούν να επιτρέψουν στις διαφορές του παρελθόντος να παρέμβουν στα σημερινά καθήκοντα.»

    [05] Ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι ζητά απο το Ιράν να απαντήσει στα ερωτήματα της υπηρεσίας του

    08 Sep 2003, 16:19 UTC

    Ο κ. ελ Μπαρεντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, παρότρυνε το Ιράν να απαντήσει πλήρως σε όλα τα ερωτήματα της υπηρεσίας του σχετικά με τα πυρηνικά προγράμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος περί της ύπαρξης εμπλουτισμένου ουρανίου. Ο κ. ελ Μπαρεντέι μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, επευκαιρία της τετραήμερης συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου της υπηρεσίας. Ο κ. Ελ Μπαρεντέι παρότρυνε την Τεχεράνη να υπογράψει ένα συμπληρωματικό πρωτόκολλο της διεθνούς συνθήκης μή εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, το οποίο θα επιτρέπει την διεξαγωγή αιφνιδιαστικών ελέγχων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Ο πρέσβης του Ιράν στη Βιέννη, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι η απόφαση του Ιράν πάνω στο θέμα αυτό, θα εξαρτηθεί απο τα αποτέλεσματα της συνάντησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Η Ουάσινγκτον υποψιάζεται οτι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, όμως η Τεχεράνη επιμένει οτι το πυρηνικό της πρόγραμμα εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς και πρακτικούς σκοπούς.

    [06] Διαψεύδει η Βόρεια Κορέα οτι οι ΗΠΑ αλλάζουν πολιτική απέναντί της

    08 Sep 2003, 16:22 UTC

    Η Βόρεια Κορέα απέρριψε πληροφορίες οτι οι ΗΠΑ μαλακώνουν τη στάση τους σε σχέση με την κρίση εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως «τέχνασμα,» και πρόσθεσε οτι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δίνουν την ψευδή εντύπωση οτι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για σημαντικές μετατροπές ως προς τον τρόπο συναλλαγής της με την βορειο-κορεατική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος είπε οτι η Πιονγιάνγκ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση απο το να αυξήσει το πυρηνικό της δυναμικό, σαν μέσο αυτοάμυνας. Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους οτι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν σειρά μέτρων που θα έδιναν εγγυήσεις ασφάλειας στην Πιονγιάνκ, εφόσον δώσει πειστήρια οτι αποφάσισε να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [07] Διάγγελμα Μπούς

    08 Sep 2003, 01:44 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να στεφθεί από επιτυχία ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και ζήτησε την διεθνή βοήθεια καθώς και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια απ το Κογκρέσο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του προς το έθνος, ο κ. Μπούς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα κάνει ότι χρειαστεί και θα ξοδέψει όσα χρειαστεί» για την νίκη στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την περιφρούρηση της εθνικής ασφάλειας. Τόνισε επίσης ότι θα ζητήσει απ το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανοικοδόμησης του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Και υπογράμμισε ότι οι χώρες μέλη των ΗΕ, έχουν τώρα «την ευκαιρία και την ευθύνη», όπως είπε χαρακτηριστικά, να αναλάβουν ευρύτερο ρόλο στο Ιράκ.

    [08] Σφυγμομέτρηση: Οι ΗΠΑ ασφαλέστερες αλλά ο κ. Μπούς υπεύθυνος για την οικονομική κρίση.

    07 Sep 2003, 21:22 UTC

    Νέα σφυγμομέτρηση της αμερικανικής κοινής γνώμης που πραγματοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, δείχνει ότι η πλειοψηφία των αμερικανών πιστεύει πως οι ΗΠΑ κινδυνεύουν λιγότερο σήμερα από την τρομοκρατία λόγω των προσπαθειών του προέδρου Μπούς, αλλά τονίζουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κατορθώσει να τονώσει την οικονομία. Συγκεκριμένα το 55% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η οικονομία της χώρας είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ το 86% των αμερικανών πιστεύει πως η κυβέρνηση Μπούς είναι τουλάχιστον μερικώς υπεύθυνη για την οικονομική κρίση και τις περικοπές εργασιακών θέσεων. Πάντως 8 στους 10 αμερικανούς δηλώνουν ότι η χώρα κινδυνεύει λιγότερο σήμερα από μια νέα τρομοκρατική επίθεση. Αλλά περίπου 7 στους 10 δηλώνουν ότι η απόφαση τους για το ποιον θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του χρόνου, θα βασιστεί αποκλειστικά σε εσωτερικά θέματα.

    [09] Ο Γιασσέρ Αραφάτ προτείνει τον Αχμέντ Κορέι για πρωθυπουργό.

    07 Sep 2003, 21:10 UTC

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, προτείνει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Βουλής, Αχμέντ Κορέι, για το πρωθυπουργικό αξίωμα, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο καίριας σημασίας επιτροπές έχουν ήδη εγκρίνει την υποψηφιότητα του κ. Κορέι. Χθες ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Μαχμούντ Αμπάς. υπέβαλε την παραίτηση του λόγω διαμάχης με τον κ. Αραφάτ αναφορικά με τον έλεγχο των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας. Από τη πλευρά του ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία αν ο επόμενος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός δεν έχει πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφάλειας.

    [10] Νέα Ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χαμάς.

    07 Sep 2003, 21:16 UTC

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο επιτέθηκε με τουλάχιστον τρεις πυραύλους στο σπίτι μέλους της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 10 άτομα. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο οίκημα για να αποθηκεύει εκρηκτικά. Εξάλλου χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι η ηγεσία της Χαμάς είναι καταδικασμένη σε θάνατο απ το Ισραήλ. Από τη πλευρά της η Χαμάς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Ισραήλ άνοιξε «τις πύλες του Άδη» και προειδοποίησε ότι τα αντίποινα που θα ακολουθήσουν δεν έχουν προηγούμενο.

    [11] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν.

    07 Sep 2003, 22:22 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, συναντήθηκε στη Καμπούλ με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ενώ σε κοινή συνέντευξη τύπου οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για την εντατικοποίηση των επιθέσεων από μέρους των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, κυρίως στα σύνορα με το Πακιστάν. Ο κ. Καρζαί δήλωσε ότι η χώρα του το Πακιστάν και οι ΗΠΑ συνεργάζονται για την εξουδετέρωση του προβλήματος, ενώ ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι εντατικοποίηση των επιθέσεων αποδεικνύει ότι η τρομοκρατία αποτελεί διεθνές φαινόμενο. Τόνισε πάντως ότι το Αφγανιστάν και όχι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει τελικά να αναλάβει την ευθύνη για την ικανοποίηση των αναγκών του σε θέματα ασφάλειας.

    [12] Πάουελ: Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν με συμμάχους τι διαβεβαιώσεις θα προσφέρουν στην Βόρεια Κορέα.

    07 Sep 2003, 22:58 UTC

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα εξετάσουν με τους συμμάχους τους τι είδους διαβεβαιώσεις σε θέματα ασφάλειας θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Βόρεια Κορέα έτσι ώστε να πειστεί η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της θα αποφασίσουν από κοινού, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τι θα προσφέρουν στην Βόρεια Κορέα κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιών. Ο κ. Πάουελ τόνισε πάντως ότι άλλα θέματα όπως οικονομική βοήθεια προς την Πιονγιάνγκ, δεν συζητούνται πλέον.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 9 September 2003 - 1:18:17 UTC