Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μνημείο προς τιμήν των Κούρδων του Ιράκ
  • [02] Ρέντ Λάρσεν: Σε μεταίχμιο η ειρηνευτική ...
  • [03] Ιράν: Η Τεχεράνη προσηλωμένη στην ...
  • [04] Νέες μάχες στο νότιο Αφγανιστάν. ...
  • [05] Αν αναμονή του τυφώνα Ιζαμπέλα. ...
  • [06] Το συμβούλιο ασφαλείας συνέρχεται για το θέμα Αραφάτ
  • [07] Απογοήτευση στην Ευρώπη για την ...
  • [08] Aπέτυχε η διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
  • [09] «Η Ελλάδα είναι η αρχή ενός νέου κόσμου» λεει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

  • [01] Μνημείο προς τιμήν των Κούρδων του Ιράκ

    16 Sep 2003, 00:54 UTC

    Ένας ακόμα αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ. Πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια που υπέστη ο αμερικανικός στρατός κατά την διήμερη επίσκεψη στη χώρα του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπέκυψε τελικά χθες στα τραύματά του ένας άνδρας της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων, που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια επίθεσης με οπλοβομβίδα στη Βαγδάτη.

    Εξάλλου, ο κ. Πάουελ αφιέρωσε στο Ιράκ μνημείο στην μνήμη των 5,000 Κούρδων που το 1988 βρήκαν τραγικό θάνατο από χημικά όπλα που χρησιμοποίησαν εναντίον τους οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν. Στη συνέχεια ο κύριος Πάουελ μετέβη στο Κουβέιτ, όπου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν και την συμμετοχή Τουρκικών στρατευμάτων στις συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ και τόνισε ότι ελπίζει πως θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις Κούρδων πολιτικών σε μια τέτοια συμμετοχή.

    [02] Ρέντ Λάρσεν: Σε μεταίχμιο η ειρηνευτική ...

    16 Sep 2003, 00:59 UTC

    Τεργιέ Ρέντ Λάρσεν

    Ο ειδικός συντονιστής των ΗΕ για τη Μέση Aνατολή, Τεργιέ Ρέντ Λάρσεν, δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων βρίσκεται σε μεταίχμιο και εξέφρασε φόβους ότι επίκειται χειρότερη αιματοχυσία. Ο κ. Ρέντ Λάρσεν δήλωσε χθες στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία εφαρμογής του οδικού χάρτη για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή, εν όψει της πρόσφατης έξαρσης της βίας στο Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές περιοχές. Αντέδρασε επίσης στην απόφαση του Ισραήλ να απoμακρύνει τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, λέγοντας οτι ο κ. Αραφάτ είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος και νόμιμος ηγέτης των Παλαιστινίων. Εξάλλου οι αραβικές χώρες υπέβαλαν στα ΗΕ σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί απ το Ισραήλ να αποσύρει την απειλή του να απομακρύνει τον κ. Αραφάτ.

    [03] Ιράν: Η Τεχεράνη προσηλωμένη στην ...

    16 Sep 2003, 01:02 UTC

    Στο Ιράν, ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης παραμένει προσηλωμένη στη συνθήκη μη εξάπλωσης των Πυρηνικών όπλων, αλλά διαφωνεί με την προθεσμία που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, για να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Ο κύριος Αγκαζαντέχ, δήλωσε επίσης ότι το Ιράν θα διεξάγει όπως είχε προγραμματιστεί διαπραγματεύσεις με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την πραγματοποίηση λεπτομερέστερων επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Αλλά τόνισε ότι η Τεχεράνη ενδεχομένως να μην μπορέσει να συμμορφωθεί με την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, μέχρι την οποία θα πρέπει το Ιράν να αποδείξει ότι δεν διατηρεί μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

    Στο μεταξύ, στη Τεχεράνη για τρίτη φορά αυτό το μήνα έπεσαν πυροβολισμοί έξω από το συγκρότημα της Βρετανικής πρεσβείας, χωρίς θύματα.

    [04] Νέες μάχες στο νότιο Αφγανιστάν. ...

    16 Sep 2003, 01:08 UTC

    Στο νότιο Αφγανιστάν, τουλάχιστον 15 ύποπτοι μαχητές Ταλεμπάν σκοτώθηκαν στη διάρκεια κοινής επιχείρησης αμερικανικών και Αφγανικών δυνάμεων στην επαρχία Κανταχάρ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν και αεροσκάφη, ενώ ανώτερος Αφγανός αξιωματούχος φέρεται να δηλώνει ότι ένας απ τους 15 νεκρούς είναι ο Μουλά Αμπντούρ Ραχίμ, ανώτερο ηγετικό στέλεχος των Ταλεμπάν και διοικητής των ανταρτικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν.

    [05] Αν αναμονή του τυφώνα Ιζαμπέλα. ...

    16 Sep 2003, 01:11 UTC

    Οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν έναν ιδιαίτερα ισχυρό και επικίνδυνο τυφώνα, τον τυφώνα Ιζαμπέλλα, που ενδέχεται να πλήξει την περιοχή μεταξύ των πολιτειών της Βόρειας Καρολίνας και του New Jersey, την Πέμπτη. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών συγκεντρώνουν προμήθειες σε τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό, ενώ ενισχύουν το εξωτερικό των σπιτιών τους, καθώς παρακολουθούν τα δελτία πρόγνωσης θυέλλης. Σωστικά συνεργεία καταστρώνουν επίσης σχέδια εκκένωσης διαφόρων περιοχών. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, ο τυφωνας Ιζαμπέλλα, με ανέμους ισχύος 205 χιλιομέτρων την ώρα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή 1.191 χιλιόμετρα νότιοανατολικά του ακρωτηρίου Χάτερας, της Βόρειας Καρολίνας και κατευθύνεται βορειοδυτικά με ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα.

    [06] Το συμβούλιο ασφαλείας συνέρχεται για το θέμα Αραφάτ

    15 Sep 2003, 16:06 UTC

    Υποστηρικτές του Γιάσερ Αραφάτ

    Το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται σήμερα για να εξετάσει σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί από το Ισραήλ να ανακαλέσει την απειλή του για απέλαση του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ. Το συμβούλιο θα συζητήσει την φραστική διατύπωση του ψηφίσματος, που υπεβλήθη απο αραβικές χώρες. Την Παρασκευή το συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση που επέκρινε τα σχέδια του Ισραήλ, αλλά ανέβαλε την λήψη επίσημων μέτρων για την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος. Το Ισραήλ παραμένει αδιάφορο στις πολλές διεθνείς επικρίσεις σε σχέση με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα οτι ο κ. Αραφάτ αποτελεί εμπόδιο για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή και οτι θα απελαθεί. Ο υπουργός Οικισμού Εφί Εϊταμ δήλωσε σήμερα οτι η απέλαση του κ. Αραφάτ είναι καθαρά θέμα χρόνου.

    [07] Απογοήτευση στην Ευρώπη για την ...

    15 Sep 2003, 16:10 UTC

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση των Σουηδών ψηφοφόρων να απορρίψουν την υιοθέτηση του ευρώ, αλλά είπαν οτι πιστεύουν πως τελικά οι Σουηδοί θα το ξανασκεφθούν. Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει οτι η σουηδική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την υιοθέτηση του ευρώ. Ευρωπαίοι οικονομικοι αξιωματούχοι λένε οτι η απόρριψη του ευρώ, δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία μεταξύ της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας και των κεντρικών τραπεζών των ευρωπαίων εταίρων της, αλλά η σουηδική κορώνα εμφανίζεται εξασθενημένη στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Το αποτέλεσμα του δημοψηφισματος της Κυριακής κατέδειξε οτι το 56% των ψηφορόρων είναι αντίθετο προς το ευρώ, ενώ μόνο το 42% ευνοεί την υιοθέτησή του. Οι σουηδοί προσήλθαν στις κάλπες σε ποσοστό 81%.

    [08] Aπέτυχε η διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

    15 Sep 2003, 16:40 UTC

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου λένε οτι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην υπογραφή παγκόσμιας εμπορικής συμφωνίας, παρά την κατάρρευση των συνομιλιών για το παγκόσμιο εμπόριο στο Κανκούν του Μεξικού. Ο αμερικανός εμπορικός εκπρόσωπος Ρόμπερτ Ζέλλικ, είπε οτι το μάθημα του Κανκούν είναι οτι χρειάζονται έργα και όχι λόγια, όπως είπε, για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Και πρόσθεσε οτι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες είτε απ ευθείας είτε μέσω του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Ο κ. Ζέλλικ έκανε αυτά τα σχόλια αφού η πενθήμερη υπουργική σύνοδος του Oργανισμού έληξε ξαφνικά την Κυριακή, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων. Η κατάρρευση μείωσε τις ελπίδες για την δημιουργία του πλαισίου μιας παγκόσμιας εμπορικής συμφωνίας έως το τέλος του χρόνου.

    [09] «Η Ελλάδα είναι η αρχή ενός νέου κόσμου» λεει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

    15 Sep 2003, 21:02 UTC

    Το Αμερικανικό περίπτερο στην Εξηκοστή Όγδοη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φιλοξένησε την Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ και το Ράδιο Σίτυ Ιντερνάσιοναλ. Από το περίπτερο της ΦτΑ πέρασαν διάφοροι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Στέφανος Κωστόπουλουλος.

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Ο Υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δήλωσή του στο Γιώργο Κοντόπουλο του Σίτυ Ιντερνάσιοναλ για τη Φωνή της Αμερικής, μίλησε για την σπουδαιότητα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Πάντα,» είπε ο κ. Παπαντωνίου, αυτή η Έκθεση είναι ένας μοναδικός τόπος για να ενισχύσουμε τις οικονομικές σχέσεις με όλες τις χώρες και ασφαλώς με τις ΗΠΑ.» Ο κύριος Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ προχωρούν ικανοποιητικά, το εμπόριο διευρύνεται και ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

    Κατά την διάρκεια των εγκαινίων του Αμερικανικού περίπτερου η Ντινα Λαζαρίδου , του Σίτυ Ιντερνάτιοναλ, πήρε για τη Φωνή της Αμερικής συνέντευξη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Είμαι ευτυχής γιατί εγκαινιάσαμε την έκθεση με τον πρέσβη κ. Μίλλερ. Έτσι, για μια ακόμα φορά πιστοποιήσαμε τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα εξελίσσονται το ίδιο καλά και στο μέλλον».

    Γιώργος Φλωρίδης

    Σε ερώτησή μας για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 ο κύριος Φλωρίδης είπε: « Είμαστε βέβαιοι ότι θα διοργανώσουμε ασφαλείς Ολυμπιακούς αγώνες» και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η βοήθεια από μέρους των 7 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής, που συνεργάζονται με την Ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο ασφάλειας. Από την συνεργασία αυτή, είπε ο κ. Φλωρίδης, η ελληνική αστυνομία αποκτά μία μεγάλη τεχνογνωσία, που δεν την έχει, τα σχέδια είναι κοινά και η βοήθεια είναι πολύτιμη.

    Από το στούντιο της ΦτΑ και του Σιτυ Ιντερνατιοναλ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πέρασε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στον Απόδημο Ελληνισμό. Σε ερώτηση του Γιώργου Κοντόπουλου για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ψωμιάδης είπε: «Πρέπει να γίνουμε σοβαροί , ώστε να μας εμπιστεύονται οι ξένοι. Πρέπει επίσης να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία. Δεν μπορεί ο ξένος να ταλαιπωρείται επί σειρά μηνών για να πάρει μία άδεια.»

    Την Ημέρα της Αμερικής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δόθηκε δεξίωση στα πλαίσια των εγκαινίων του περιπτέρου των ΗΠΑ, που διοργάνωσε η Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο Στεφανος Κωστόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είπε: « Από το 1965 το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο μαζί με την αμερικανική πρεσβεία διοργανώνει στην Έκθεση στη Θεσσαλονίκη το περίπτερο της Αμερικής κι έχουμε πάντα συμμετοχές μελών μας, τα οποία δείχνουν νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες».

    Ο κύριος Κωστόπουλος δήλωσε ότι φέτος το ευχάριστο είναι ότι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην έκθεση μια μεγάλη γκάμα από νέα βιομηχανικά, εμπορικά και ιατρικά προϊόντα. Είπε επίσης πως υπάρχει μια μεγάλη εναλλαγή εκθετών στο αμερικανικό περίπτερο. Υπάρχουν, είπε, εκθέτες που φεύγουν και ξανάρχονται, γιατί βλέπουν ότι η έκθεση έχει μία μεγάλη προβολή και δυναμική.

    Ο κύριος Κωστόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να τονιστεί ο εμπορικός χαρακτήρας της. «Πρέπει,» είπε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «να καταλάβουμε όλοι ότι έκθεση αυτή πρέπει να σταματήσει να είναι πολιτική και να γίνει εμπορική.» Καταλήγοντας ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες της Αμερικής πρέπει να συμμετάσχουν στην επόμενη , την 69η Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν, είπε, πάρα πολλοί λόγοι. Θα πω δυο-τρεις όμως. Πρώτον, είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Η Ελλάδα θα είναι το κέντρο των Βαλκανίων και να μην πούμε των Βαλκανίων, αλλά νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έπειτα εκτός από τα Βαλκάνια, μπορούμε να επεκταθούμε προς τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τα νέα κράτη της Μαύρης Θάλασσας. Και νομίζουμε ότι πρέπει να το καταλάβουν, ειδικά οι Αμερικανοί, ότι δε μιλάμε για μια αγορά 10 εκατομμυρίων. Μιλάμε για μια αγορά 150 εκατομμυρίων και πάνω. Θα μπορούσαμε λοιπόν να τους δώσουμε το παράδειγμα ότι από κει και μετά μπορούν να βρουν μια καινούργια αγορά. Η Ελλάδα λοιπόν είναι η αρχή. Είναι η αρχή ενός νέου κόσμου».


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 17 September 2003 - 1:18:17 UTC