Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπούς-Σρέντερ
  • [02] Μείωση της παραγωγής ΟΠΕΚ στέλνει τις τιμές πετρελαίου στα ύψ
  • [03] Μέλος του προσωπικού της βάσης Γκουαντάναμο, κατηγορείται για κατασκοπία
  • [04] Επιβεβαίωσε ο Αριελ Σαρόν τις συνομιλίες για ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Χεζμπολλάχ
  • [05] Νέα βίαια επεισόδια στο Ιράκ
  • [06] Την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ
  • [07] Περιορισμούς σε Αραβικά δίκτυα επιβάλει το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο.
  • [08] Σουκαρνοπούτρι: Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα έχει επιλύσει.
  • [09] Στον ΟΠΕΚ και πάλι το Ιράκ.
  • [10] Ο Χαμίντ Καρζάι εκφράζει ανησυχίες για διασυνοριακές επιθέσεις απ' το Πακιστάν.
  • [11] Κατηγορίες για κατασκοπία εναντίον δύο αμερικανών στρατιωτικών στο Γκουαντάναμο.

  • [01] Συνάντηση Μπούς-Σρέντερ

    24 Sep 2003, 14:59 UTC

    Η έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε οτι οι «διαφορές μας ανήκουν στο παρελθόν,» μετά απο συνάντηση που είχε με τον γερμανό καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, για τις πρώτες απευθειας συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες μετά απο την έντονη αντιπαράθεσή τους για τον πόλεμο του Ιράκ πέρυσι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου αρκετοι ηγέτες κρατών επέκριναν το δόγμα της κυβέρνησης Μπούς για προληπτικές επιθέσεις εν όψει απειλών για την χώρα. Η Γερμανία απέκλεισε την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ, αλλά πιστεύεται πως ο καγκελλάριος Σρέντερ θα προσέφερε στον πρόεδρο Μπούς βοήθεια για την εκπαίδευση ανδρών της ιρακινής αστυνομίας και επίσης διεύρυνση του γερμανικού ειρηνευτικού ρόλου στο Αφγανιστάν. Χθές, ο πρόεδρος Μπούς κάλεσε την παγκόσμια ηγεσία να βάλει κατά μέρος τις διαφορές του παρελθόντος σε σχέση με τον πόλεμο και να συνεργαστεί για την ανοικοδόμιση του Ιράκ.

    [02] Μείωση της παραγωγής ΟΠΕΚ στέλνει τις τιμές πετρελαίου στα ύψ

    24 Sep 2003, 15:03 UTC

    Το κτίριο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη

    Ο ΟΠΕΚ ανήγγειλε αναπάντεχα περικοπές κατά τρία κόμμα πέντε τοις εκατό στην παραγωγή του, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου. Ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε οτι το καρτέλ συμφώνησε σήμερα να μειώσει την παραγωγή του κατά 900,000 βαρέλια ημερησίως, απο την 1η Νοεμβρίου. Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να υιοθετήσει το μέτρο επίσημα αργότερα σήμερα. Οι τιμές των καυσίμων είχαν πέσει κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών, εν αναμονή της επιστροφής των ιρακινών πετρελαίων στην αγορά, όμως τώρα, μετά την αναγγελία των νέων περικοπών της παραγωγής, ανέβηκαν μέχρι και κατά ένα δολλάριο. Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός πετρελαίου του Ιράκ είπε οτι η χώρα του θα παραμείνει μέλος του καρτέλ. Η σύνοδος του ΟΠΕΚ στη Βιέννη είναι η πρώτη στην οποία συμμετείχε και το Ιράκ απο την εποχή της ανατροπής του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

    [03] Μέλος του προσωπικού της βάσης Γκουαντάναμο, κατηγορείται για κατασκοπία

    24 Sep 2003, 15:07 UTC

    Η βάση του Γκουαντάναμο

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού λένε οτι απαγγέλθηκαν εναντίον υπαλλήλου της αεροπορίας, που εργαζόταν στη στρατιωτική βάση Γκουαντάναμο, κατηγορίες για διενέργεια κατασκοπίας για λογαριασμό της Συρίας. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του συριακής καταγωγής Αχμάντ Αλ Χαλαμπί, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα στη βάση Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται ύποπτοι ως μέλη της Αλ Κάϊντα. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο αλ Χαλαμπί κρατείται τώρα σε βάση της αμερικανικής αεροπορίας στην Καλιφόρνια. Ο Αχμάντ αλ Χαλαμπι είχε συλληφθεί τον Ιούλιο, όταν οι αρχές ανακάλυψαν στον προσωπικό του κομπιούτερ μυστικές πληροφορίες σχετικά με κρατουμένους στο Γκουαντάναμο. Κατηγορείται επίσης οτι προσπάθησε να στείλει χάρτες της βάσης, ονόματα κρατουμένων και μηνύματά τους σε σύνδεσμό του στη Συρία. Ο δικηγόρος του απορρίπτει τις κατηγορίες, ενώ η Συρία αρνείται οτι είχε οποιαδήποτε διασύνδεση με τον αλ Χαλάμπι.

    [04] Επιβεβαίωσε ο Αριελ Σαρόν τις συνομιλίες για ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Χεζμπολλάχ

    24 Sep 2003, 15:11 UTC

    Ο σείχης Αχμέντ Γιασσίν

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν επιβεβαίωσε οτι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται, μέσω Γερμανών μεσολαβητών, μία πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Χεζμπολλάχ. Ο κ. Σαρόν δήλωσε οτι η εν λόγω ανταλλαγή είναι πολύ κοντύτερα απο ότι πρίν, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί απο την ολομέλεια του ισραηλινύ υπουργικού συμβουλίου. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, Σείχ Αχμέντ Γιασίν, απέκλεισε την ιδέα σύναψης νέας εκεχειρίας με το Ισραήλ. Επίσης δήλωσε πως η οργάνωσή του δεν θα συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέϊ. Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι ένα 15άχρονο αγόρι σκοτώθηκε και 11 άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και παλαιστίνιων οπλοφόρων στη νότια λωρίδα της Γάζας, νωρίτερα σήμερα.

    [05] Νέα βίαια επεισόδια στο Ιράκ

    24 Sep 2003, 15:15 UTC

    Η κα Αλ Χασέμι

    Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον επτά άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη σε κινηματοθέατρο στο βόρειο Ιράκ. Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη της Μοσούλης σήμερα, καθώς στον κινηματογράφο προβαλλόταν ένα φιλμ πορνό. Μετά από τον πόλεμο, μουσουλμάνοι εξτρεμιστές διενεργούν επιθέσεις εναντίον κινηματογράφων που προβάλουν ταινίες, οι οποίες κατά τη γνώμη τους είναι ανήθικες. Στο μεταξύ στη Βαγδάτη ένας ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε και τουλάχιστον 21 άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στην άκρη δρόμου. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι η βόμβα εξερράγη σήμερα το πρωί μόλις λίγα δευτερόλεπτα αφού πέρασε απο δίπλα της αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα, και έτσι επλήγησαν δύο λεωφορεία που εκτελούσαν την συγκοινωνία. Εξ άλλου, χειροτέρευσε η κατάσταση της Κας Ακίλα αλ Χασέμι, μέλους του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, πέντε μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας της, κατά την οποία είχε τραυματιστεί.

    [06] Την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ

    24 Sep 2003, 01:04 UTC

     

    Στην ομιλία του χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στη ανοικοδόμηση του Ιράκ, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να τεθούν κατά μέρος οι διαφορές του παρελθόντος για το θέμα της Αμερικανικής εισβολής στη χώρα.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι τα ΗΕ πρέπει να βοηθήσουν στην κατάρτιση συντάγματος, στη εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων και στη διενέργεια εκλογών. Αλλά υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να εκτυλιχθεί με βάση τις ανάγκες των Ιρακινών και δεν θα πρέπει ούτε να επισπευσθεί, ούτε να επιβραδυνθεί.

    Ο κ. Μπούς ζήτησε επίσης από την διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί κατά της διάδοσης των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων και πρόσθεσε ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα για να πραγματοποιήσουν ξαφνικές καταστροφές ευρείας κλίμακας.

    Απ' τις συνομιλίες Μπούς-Σιράκ

    Εξάλλου, ο γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ, που έγινε χωρίς την εξουσιοδότηση των ΗΕ, προκάλεσε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΟΗΕ. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο κύριος Σιράκ ζήτησε ένα «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, για την μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό και υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει υπό την επίβλεψη των ΗΕ. Μετά τις ομιλίες τους οι κύριοι Μπούς και Σιράκ είχαν σύντομη συνάντηση, αλλά ο γάλλος Πρόεδρος είπε ότι δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

    Νωρίτερα, ο γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, επέκρινε το δόγμα προληπτικής στρατιωτικής επέμβασης ενόψει απειλής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπους.

    [07] Περιορισμούς σε Αραβικά δίκτυα επιβάλει το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο.

    24 Sep 2003, 01:14 UTC

    Αχμέντ Χαλαμπί

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την κάλυψη των δραστηριοτήτων του από τα δύο ποιο δημοφιλή Αραβικά δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα. Εκπρόσωπος του Αχμεντ Χάλαμπι, που αυτή τη περίοδο διατελεί επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι θα απαγορευθεί προσωρινά σε ανταποκριτές των τηλεοπτικών δικτύων Αλ Τζαζήρα και Αλ Αραμπίγια, η είσοδος σε κυβερνητικά κτίρια και η συμμετοχή σε επίσημες συνεντεύξεις Τύπου, γιατί προωθούν την βία και τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Το Αλ Τζαζηρα εξέφρασε απογοήτευση για την συγκεκριμένη απόφαση. Στο μεταξύ, αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα άτομο σκοτώθηκε σε επιχείρηση σε χωριό κοντά στη Φαλούτζα , δυτικά της Βαγδάτης. Αλλά κάτοικοι της περιοχής και η Ιρακινή αστυνομία δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 3 άτομα.

    [08] Σουκαρνοπούτρι: Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα έχει επιλύσει.

    24 Sep 2003, 01:40 UTC

    Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι

    Η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι, δήλωσε χθες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ ότι έχει επιλύσει και επεσήμανε ότι πολύ Μουσουλμάνοι αισθάνονται παραμελημένοι και πιστεύουν ότι η ισχύουσα αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή ευνοεί το Ισραήλ. Η κ. Σουκαρνοπούτρι κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να συμπεριφερθούν με ένα «πιο δίκαιο τρόπο» εάν επιθυμούν να πλήξουν την τρομοκρατία στις ρίζες της. Αργότερα, ο πρόεδρος Μπους ευχαρίστησε την πρόεδρος της Ινδονησίας για τις προσπάθειες της εναντίον της τρομοκρατίας και χαρακτήρισε την Ινδονησία υπόδειγμα Μουσουλμανικής δημοκρατίας και φωτεινό παράδειγμα για τον Ιρακινό λαό.

    [09] Στον ΟΠΕΚ και πάλι το Ιράκ.

    24 Sep 2003, 01:49 UTC

    Το Ιράκ επιστρέφει σήμερα στους κόλπους του ΟΠΕΚ για πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά παραμένει ασαφές το αν θα συμμετάσχει στην σύνοδο του καρτέλ στη Βιέννη σαν πλήρες μέλος ή σαν παρατηρητής. Πάντως ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι το Ιράκ, που εκπροσωπείται απ τον νέο υπουργό πετρελαίου, Ιμπραχίμ Μπαχράλ Ουλούμ, δεν θα πρέπει να συμμετάσχει σαν πλήρες μέλος γιατί δεν έχει διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

    [10] Ο Χαμίντ Καρζάι εκφράζει ανησυχίες για διασυνοριακές επιθέσεις απ' το Πακιστάν.

    24 Sep 2003, 02:11 UTC

    Ο Χαμίντ Καρζάι στα ΗΕ

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κατά τις συνομιλίες που ο πρόεδρος Μπούς θα έχει σήμερα με τον Πακιστανό ομόλογο του, Περβέζ Μουσαράφ, θα εγείρει τις ανησυχίες των Αφγανών για διασυνοριακές επιθέσεις. Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε χθες με τον πρόεδρο Μπούς στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, εξέφρασε ανησυχίες για τις επιθέσεις αυτές. Επίσης στην ομιλία του προς την γενική συνέλευση ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι η χώρα του συνεχίζει να απειλείται από θύλακες των Ταλεμπάν.

    [11] Κατηγορίες για κατασκοπία εναντίον δύο αμερικανών στρατιωτικών στο Γκουαντάναμο.

    24 Sep 2003, 02:14 UTC

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κατηγορίες για κατασκοπία και προσφορά βοήθειας προς τον εχθρό απαγγέλθηκαν εναντίον αρχισμηνία της αμερικανικής αεροπορίας που υπηρετούσε στις φυλακές της βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Πρόκειται για τον αρχισμηνία, Αχμάντ Αλ Χάλαμπι, που υπηρετούσε σαν διερμηνέας στο Γκουαντάναμο, και ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο όταν στον προσωπικό του υπολογιστή βρέθηκαν απόρρητες πληροφορίες για τους κρατουμένους στην βάση του Γκουαντάναμο. Οι αρχές προσπαθούν τώρα να καθορίσουν αν ο αρχισμηνίας Χάλαμπι είχε σχέσεις με τον μουσουλμάνο στρατιωτικό ιερέα, Τζέημς Γή, ο οποίος υπηρετούσε και αυτός στο Γκουαντάναμο και συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της κατασκοπίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 26 September 2003 - 1:18:16 UTC