Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστιανικό δίκτυο για τη βοήθεια των θυμάτων της φωτιάς στην Καλιφόρνια
  • [02] Σφυγμομέτρηση: Διαιρεμένη η αμερικανική ...
  • [03] Επικυρώθηκε η αναγόρευση του πρώτου ομοφιλόφιλου επισκόπου της Αμερικανικής Επισκοπικής Εκκλησίας.
  • [04] Ιβανώφ: Μεροληπτική η πολιτική των ΗΠΑ που επικρίνουν την σύλληψη Χανταρκόφσκι.
  • [05] Τανζανός ο νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας, Κενυάτες θριάμβευσαν στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης.
  • [06] Περιορισμένες οι δαπάνες καταναλωτών στις ΗΠΑ
  • [07] Βαθειά προβληματισμένος, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας

  • [01] Χριστιανικό δίκτυο για τη βοήθεια των θυμάτων της φωτιάς στην Καλιφόρνια

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία, ΦτΑ

    31 Oct 2003, 18:53 UTC

    Από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής πληροφορούμεθα ότι άρχισε να δραστηριοποιείται ένα φιλανθρωπικό δίκτυο για τη βοήθεια των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Καλιφόρνια. Όπως είπε ο συντονιστής του προγράμματος David Kossey, το δίκτυο συγκροτείται από την Ομάδα Φιλανθρωπικής Δράσης των Χριστιανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και έχει σαν κύριο μέλημα να παράσχει οικονομική υποστήριξη σε οικογένειες που έχουν επηρεασθεί, καθώς ο αρχίζουν να εξακριβώνονται τόσο ο αριθμός των οικογενειών αυτών όσο και οι ανάγκες τους. Ο ίδιος αξιωματούχος ζήτησε επίσης από τις Εκκλησίες της Καλιφόρνιας, που συμμετέχουν στο δίκτυο, να υπολογίσουν και την έκταση των υλικών ζημιών που έχουν υποστεί ενορίτες τους. Πρωταρχικός στόχος είναι να δοθεί χρηματική βοήθεια ώστε τα άτομα που έχουν επηρεασθεί να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους. Αλλά τα σχέδια προβλέπουν και την χορήγηση ακόμα μεγαλύτερης βοήθειας γρήγορα σε άτομα που έχασαν τα πάντα από τις φωτιές.

    Στην περιοχή San Bernardino, στην οποία κάπου 80 χιλιάδες άτομα χρειάσθηκε να εκκενωθούν και να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες τοποθεσίες, έχουν καεί περίπου 520 σπίτια και έχουν καταστραφεί 360 χιλιάδες στρέμματα γης. Ανάμεσα στα σπίτια που κάηκαν ήταν και εκείνα πέντε Ελληνορθόδοξων οικογενειών της ενορίας του Προφήτη Ηλία. Ο ιερέας του ναού, Πατέρας Θεοφάνης είπε ότι οι οικογένειες αυτές των πέντε ενοριτών έχουν μείνει κυριολεκτικά άστεγες γιατί τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί πλήρως. Κατά τον ίδιο και άλλοι Ελληνοαμερικανοί έχασαν κτίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία συνεπεία των πυρκαγιών αλλά τουλάχιστον γλίτωσαν τα σπίτια στα οποία μένουν.

    Σχετική ανακοίνωση της Ομάδας Φιλανθρωπικής Δράσης των Χριστιανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών Αμερικής αναφέρει επίσης ότι μεταξύ των πολιτών που εκκενώθηκαν αυτές τις μέρες λόγω της φωτιάς ήταν και ο Πατέρας Αλέξανδρος, ιερέας της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο San Diego. Επισημαίνεται ακόμα πως στην Hesperia (Eσπερία), που βρίσκεται κοντά στην περιοχή Big Bear (Μεγάλη Αρκούδα), η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα έχει γίνει περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο για την εξυπηρέτηση των πυροσβεστών και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεών τους τόσο στον αγώνα για το σβήσιμο της φωτιάς όσο και στις προσπάθειες εκκένωσης του πληθυσμού που ζει σε εκείνα τα μέρη.

    Ο Πατέρας Δημήτριος (Τσίγκας), ιερέας του Ναού του Αγίου Γρηγορίου στο El Cajon της Καλιφόρνιας έχει αναλάβει να συντονίσει, σε πολιτειακό επίπεδο, το έργο του επαναδραστηριοποιούμενου φιλανθρωπικού δικτύου. Αυτή είναι η τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που το δίκτυο της Ομάδας Φιλανθρωπικής Δράσης των Χριστιανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών Αμερικής επανασυγκροτείται.

     

    Οι ζημιές από τις φωτιές στην Καλιφόρνια μέχρι τώρα φθάνουνε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυδάπανες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της Δυτικής αυτής πολιτείας. Συνολικά οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών εκεί έχουν κατακάψει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια στρέμματα γης και έχουν καταστρέψει πάνω από 2.800 κατοικίες.

    (Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν εθελοντικά στο δίκτυο παροχής βοήθειας μπορούν να επικοινωνήσουν με το U.S. Program of International Orthodox Christian Charities τηλεφωνώντας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (toll free), στον αριθμό 1-877-803-4622. Από την ίδια πηγή μπορούν να πληροφορηθούν επίσης και πως να συνδράμουν οικονομικά για την ενίσχυση του προγράμματος).

    [02] Σφυγμομέτρηση: Διαιρεμένη η αμερικανική ...

    03 Nov 2003, 01:59 UTC

    Νέα σφυγμομέτρηση της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC δείχνει ότι σήμερα, ένα χρόνο πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές, η αμερικανική κοινή γνώμη είναι διαιρεμένη μεταξύ του προέδρου Μπούς και των αντιπάλων του απ το Δημοκρατικό κόμμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα το 48% των αμερικανών θα ψήφιζε το πρόεδρο Μπούς και το 47% θα ψήφιζε έναν απ τους 9 προεδρικούς υποψηφίους του Δημοκρατικού κόμματος. Η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 56%, ενώ η κατάσταση της οικονομίας και το Ιράκ, αποτελούν τα αδύνατα σημεία της προεδρίας του.

    [03] Επικυρώθηκε η αναγόρευση του πρώτου ομοφιλόφιλου επισκόπου της Αμερικανικής Επισκοπικής Εκκλησίας.

    03 Nov 2003, 02:06 UTC

    O επίσκοπος Νιού Χάμσιρ, Τζήν Ρόμπινσον

    Η Επισκοπική Εκκλησία Αμερικής, όπως ονομάζεται η Αγγλικανική Εκκλησία στις ΗΠΑ, επικύρωσε χθες την ανάδειξη του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου ιερωμένου της στο επισκοπικό αξίωμα στην πολιτεία του Νιου Χάμσιρ. 4 χιλιάδες πιστοί παρευρέθηκαν στην ειδική τελετή, ενώ απ έξω πραγματοποιούνταν διαδήλωση κατά της επιλογής του 56χρονου επισκόπου Ρόμπινσον. Η συντηρητική παράταξη της Επισκοπικής Εκκλησίας δηλώνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η συνοχή της. Πάντως ο πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, Ρόουαν Γουίλλιαμς, δήλωσε ότι θα επουλωθούν με το χρόνο τα οποιαδήποτε ρήγματα προκαλέσει στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η επιλογή ανοιχτά ομοφυλόφιλου επισκόπου.

    [04] Ιβανώφ: Μεροληπτική η πολιτική των ΗΠΑ που επικρίνουν την σύλληψη Χανταρκόφσκι.

    03 Nov 2003, 02:11 UTC

    Ιγκόρ Ιβανώφ

    Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, επέκρινε τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Μόσχας σε βάρος του προέδρου της γιγάντιας Ρωσικής εταιρείας πετρελαίου, Γιούκος. Ο κ. Ιβανώφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εφαρμόζουν μεροληπτική πολιτική όταν θέτουν υπό αμφισβήτηση την σύλληψη και φυλάκιση του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον εκφράζει διαστρεβλωμένες απόψεις. Στο μεταξύ, ο νέος προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της απόφασης της Ρωσικής κυβέρνησης να παγώσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας Γιούκος και τόνισε ότι οι οικονομικές συνέπειες αυτής της ενέργειας δεν έχουν εξεταστεί προσεκτικά.

    [05] Τανζανός ο νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας, Κενυάτες θριάμβευσαν στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης.

    03 Nov 2003, 02:14 UTC

    Ο Ζεμπεντάγιο Μπάγιο απ την Τανζανία ήταν ο νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας, ολοκληρώνοντας την ιστορική διαδρομή σε δύο ώρες 16 λεπτά και 59 δεύτερα. Δεύτερος αναδείχτηκε ο Κενυάτης, Στήβεν Ρουγκούτ και τρίτος ο συμπατριώτης του Ελίας Τσεμπέτ. Στις γυναίκες το νήμα έκοψε πρώτη η Ολλανδή, Νάντια Βίζενμπέργκ, σε μια νίκη έκπληξη και δεύτερη αναδείχτηκε η Ελληνίδα, Γεωργία Αμπατζίδου.

     

    Στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης τώρα, που πραγματοποιήθηκε και αυτός την Κυριακή το πρωί, το νήμα στο Σέντραλ Πάρκ του Μανχάταν έκοψαν πρώτοι, οι Κενυάτες, Μάρτιν Λέλ, στους άνδρες, και Μάργκαρετ Οκάγιο, στις γυναίκες.

    [06] Περιορισμένες οι δαπάνες καταναλωτών στις ΗΠΑ

    31 Oct 2003, 17:15 UTC

    Οι αμερικανοί καταναλωτές περιόρισαν τον περασμένο μήνα τις δαπάνες τους κατά τρία δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών καταναλωτή τους τελευταίους δέκα μήνες. Επίσης η μείωση είναι μεγαλύτερη απο εκείνη που περίμεναν οι οικονομολόγοι. Η πτώση των αγοραστικών εξόδων σημειώνεται καθώς οι αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν τα χρήματα που έλαβαν νωρίτερα φέτος απο τον τρίτο γύρο επιστροφής φόρων του προέδρου Μπούς. Οι ειδικοί θεωρούν τις καταναλωτικές δαπάνες ως βαρόμετρο για τη μελλοντική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, γιατί η καταναλωτική ζήτηση αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Χθες η κυβέρνηση ανήγγειλε οτι η οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, δηλαδή με ποσοστό επτά κόμμα δύο τοις εκατό.

    [07] Βαθειά προβληματισμένος, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας

    31 Oct 2003, 17:18 UTC

    Ο κ. Κασιάνωφ

    O πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνωφ λέει οτι είναι βαθύτατα προβληματισμένος με την απόφαση των εισαγγελικών αρχών να παγώσουν τις μετοχές της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαιοειδών της χώρας, Γιούκος. Ο κ. Κασιάνωφ λέει οτι τα μέτρα κατά της εταιρίας, που έχει εισαχθεί σε διεθνή χρηματιστήρια, αποτελούν νέο φαινόμενο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές πάγωσαν περίπου το ήμισυ των μετοχών της Γιούκος την Πέμπτη, σε μία προσπάθεια να εμποδιστεί ο πρόεδρος της εταιρίας Μιχαήλ Κοντορκόφσκυ και οι συνεργάτες του απο το να πωλήσουν ή να μεταφέρουν τις μετοχές τους. Ο κ. Κοντορκόφσκυ συνελήφθη με την απειλή των όπλων την περασμένη εβδομάδα, με την κατηγορία της δωροδωκίας και της φοροδιαφυγής. Χθες ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντικατέστησε τον προσωπάρχη του Αλεξάντρ Βολόσιν, ο οποίος παραιτήθηκε προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την έρευνα σχετικά με τη Γιούκος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 5 November 2003 - 2:18:08 UTC