Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 9 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλήψεις υπόπτων στην Σαουδική Αραβία
  • [02] Η Κουρδική ΚΑΝΤΕΚ αναζητά νέο ρόλο.
  • [03] Φραστική επίθεση του Κόλιν Πάουελ κατά της ιρανικής ηγεσίας
  • [04] Η Βρετανία ετοιμάζει μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Μπούς
  • [05] Το Ιράν παρήγαγε μικρές ποσότητες πυρηνικού υλικού
  • [06] Εκρηξη κοντά σε γραφείο των ΗΕ στο Αφγανιστάν
  • [07] Μπρέμερ: Θα υπάρξουν κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [08] Μπλέαρ: Οι εξελίξεις στο Ιράκ θα καθορίσουν τις σχέσεις μουσουλμανικού κόσμου-Δύσης.
  • [09] Aυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μέκκα, ενώ έκλεισε προσωρινά η αμερικανική πρεσβεία στο Σουδάν.
  • [10] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.
  • [11] ΔΥΑΕ: Δεν βρέθηκαν αποδείξεις για πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης.
  • [12] Εκδήλωση με θέμα την Ολυμπιάδα του 2004 στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον.
  • [13] Αμερικανοί και Κινέζοι διπλωμάτες αισιόδοξοι για το μέλλον των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα.
  • [14] Ο ΠΟΕ κατά των αμερικανικών δασμών στο ευρωπαϊκό χάλυβα
  • [15] Θα συνεχίσει τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις ο Γιουνισίρο Κοϊζούμι
  • [16] Νέα επιχείρηση κατά ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν
  • [17] 17 νεκροί και 120 τραυματίες στη Σαουδική Αραβία
  • [18] Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχή κοντά στη Φαλούτζα του Ιράκ.

  • [01] Συλλήψεις υπόπτων στην Σαουδική Αραβία

    11 Nov 2003, 17:17 UTC

    Ο βασιλιάς Φαχντ

    Οι σαουδαραβικές υπηρεσίες ασφάλειας είπαν οτι συνέλαβαν υπόπτους σε σχέση με την βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στη Ριγιάντ, και ο βασιλιάς της χώρας υπόσχεται οτι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές θα τύχουν σκληρής αντιμετώπισης. Οι αξιωματούχοι ασφαλείας δεν έδωσαν ακόμα λεπτομέρειες για τους συλληφθέντες υπόπτους, ή ποιές διασυνδέσεις είχαν με την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας απο παγιδευμένο αυτοκίνητο, απο την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άτομα σε συγκρότημα κατοικιών. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας μεταδίδει οτι ο βασιλιάς Φάχντ ζήτησε απο την κυβέρνηση να κτυπήσει με «σιδερένια γροθιά τους εγκληματίες» πίσω απο τέτοιες επιθέσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το πρακτορείο Ασσόσιέτεντ Πρές μεταδίδει οτι αραβικό περιοδικό έχει λάβει ηλεκτρονικά μηνύματα απο κάποιους που λένε οτι είναι μέλη της Αλ Καίντα, με τα οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης.

    [02] Η Κουρδική ΚΑΝΤΕΚ αναζητά νέο ρόλο.

    11 Nov 2003, 20:20 UTC

    Στη Τουρκία, το Εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν, γνωστό σαν Πε Κα Κα, ή ΚΑΝΤΕΚ αποφάσισε να διαλυθεί και να δημιουργήσει νέα οργάνωση. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα μέλη του ομόφωνα συμφώνησαν να δημιουργήσουν μία πιο δημοκρατική ομάδα για την προώθηση των δικαιωμάτων των Κούρδων. Τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση, λέγοντας οτι πρόκειται για διακοσμητική μόνο αλλαγή. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θεωρούν το ΚΑΝΤΕΚ τρομοκρατική οργάνωση.

    [03] Φραστική επίθεση του Κόλιν Πάουελ κατά της ιρανικής ηγεσίας

    11 Nov 2003, 17:20 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξαπέλυσε έντονη φραστική επίθεση εναντίον των συντηρητικών θρησκευτικών ηγετών του Ιράν. Σχετικές δηλώσεις ο κ. Πάουελ έκανε στη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής . Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε τα σχόλια στα οποία προέβη την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος είπε πως πρέπει να γίνουν στη Μέση Ανατολή δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών είπε πως ο Ιρανικός λαός θέλει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα του. «Οι ιρανοί θέλουν να αποκατασταθεί η ελευθερία τους. Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία σε σχέση μ΄αυτό. Δεν θέλουν να καταργηθεί ο ισλαμισμός. Απλώς θέλουν να απελευθερωθούν από τους ανθρώπους που έχουν ρίξει σε πολιτικό βούρκο τις ιερές αρχές του Ισλάμ.»

    Ο κ. Πάουελ είπε επίσης πως πολλοί ιρανοί διεξάγουν αγώνα για μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύοντας να φυλακισθούν, ακόμα και να θανατωθούν. Τον περασμένο μήνα δεκάδες χιλιάδες ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για να χαιρετίσουν τη συμπατριώτισά τους Σιρίν Εμπαντί, που επέστρεφε στο Ιράν έχοντας τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών είπε πως οι άνθρωποι που κυβερνάνε το Ιράν πρέπει να καταλάβουν τη σημασία της υποδοχής που επεφύλαξε ο ιρανικός λαός στην κ. Εμπαντί. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο κ. Πάουελ μιλώντας σε φοιτητές και στο διδακτικό προσωπικό του Κολλεγίου της πόλης της Νέας Υόρκης, απ όπου απεφοίτησε.

    Καθώς ο κ. Πάουελ μιλούσε μερικές εκατοντάδες φοιτητών είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πανεπιστήμιο διαμαρτυρόμενοι για την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ. Ο αμερικανός υπουργός είπε πως παρόλες τις απώλειες που υφίστανται, οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ και θα εξοντώσουν τους τρομοκράτες και τα υπολείμματα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

    [04] Η Βρετανία ετοιμάζει μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Μπούς

    11 Nov 2003, 17:15 UTC

    Η Βρετανία ετοιμάζει τα μέτρα ασφαλείας που προτίθεται να λάβει την επόμενη εβδομάδα που θα μεταβεί εκεί ο πρόεδρος Μπούς για επίσημη επίσκεψη, καθώς διάφορες οργανώσεις που σχεδιάζουν διαμαρτυρίες κατά της αμερικανικής πολιτικής, κατηγορούν τις αρχές οτι προσπαθούν να καταπνίξουν την ελευθερία του λόγου. Αντιπολεμικές οργανώσεις σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες και κατηγορούν τον Λευκό Οίκο οτι ασκεί πολιτική πίεση για να ματαιωθεί η πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Λονδίνου. Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνυ Μπλαίρ είπε σε αντιπολεμικές οργανώσεις οτι μπορούν να διαμαρτυρηθούν άν θέλουν, αλλά πρέπει να καταλάβουν οτι τώρα ο ιρακινός λαός έχει την ελευθερία του.

    [05] Το Ιράν παρήγαγε μικρές ποσότητες πυρηνικού υλικού

    11 Nov 2003, 17:24 UTC

    Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος παραδέχθηκε οτι η χώρα του παραβίασε τους κανόνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, αλλά πρόσθεσε οτι η ποσότητα πυρηνικού υλικού που παρήγαγε μυστικά το Ιράν είναι αμελητέα. Ο ιρανός εκπρόσωπος στον διεθνή οργανισμό δήλωσε σήμερα απο την κρατική τηλεόραση οτι η παράνομη παραγωγή δεν ξεπερνάει το ένα γραμμάριο ή μικρογραμμάριο. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει οτι το Ιράν είχε παράγει κρυφά μικρές ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου. Η έκθεση λέει οτι το Ιράν παραβίασε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε υπογράφοντας τη συνθήκη μή εξάπλωσης πυρηνικών όπλων σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ απέκρυξε το πυρηνικό του πρόγραμμα απο τους διεθνείς επιθεωρητές. Η Τεχεράνη είπε τώρα στην διεθνή υπηρεσία οτι θα επιτρέψει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεών της.

    [06] Εκρηξη κοντά σε γραφείο των ΗΕ στο Αφγανιστάν

    11 Nov 2003, 17:29 UTC

    Απο έκρηξη κοντά σε γραφείο των ΗΕ στο νότιο Αφγανιστάν, τραυματίστηκε τουλάχιστον ένα άτομο. Η έκρηξη σημειώθηκε την Τριτη στην πόλη Κανταχάρ, που ήταν κάποτε το προπύργιο του ανατραπέντος καθεστώτος των Ταλιμπάν. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει οτι φορτηγάκι εξερράγη μπροστά απο το γραφείο Αναπτυξιακών προγραμμάτων των ΗΕ, αλλά δεν προξένησε σοβαρές ζημίες στο κτίριο. Στο μεταξύ, ο γνωστός πολέμαρχος του Αφγανιστάν Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, λέει οτι η μάχη εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης και των συμμάχων της εισέρχεται σε κρίσιμη περίοδο, ενώ τόνισε οτι οι προσπάθειες για την δημιουργία νέου συντάγματος στο Αφγανιστάν είναι άνευ νοήματος.

    [07] Μπρέμερ: Θα υπάρξουν κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ

    11 Nov 2003, 01:01 UTC

    Σε συνέντευξη του προς τους Τάιμς του Λονδίνου, ο αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων, αν δεν βελτιωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών στο Ιράκ. Ο κ. Μπρέμερ επεσήμανε ότι εκατοντάδες τρομοκράτες απ την Συρία, το Σουδάν, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη έχουν μπει μέσα στο Ιράκ και τόνισε ότι το πιθανότερο είναι πως παράλληλα με την πρόοδο στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ θα αυξηθεί και ο αριθμός επιθέσεων. Ο κ. Μπρέμερ υπογράμμισε παράλληλα ότι μια πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ το Ιράκ, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες, τόσο για το ίδιο το Ιράκ, όσο και για ολόκληρη τη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    [08] Μπλέαρ: Οι εξελίξεις στο Ιράκ θα καθορίσουν τις σχέσεις μουσουλμανικού κόσμου-Δύσης.

    11 Nov 2003, 01:06 UTC

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ θα καθορίσουν τις σχέσεις μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης. Και τόνισε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν με στόχο την εκδημοκρατικοποίηση του Ιράκ. Ο κ. Μπλέαρ τόνισε μάλιστα ότι ένα δημοκρατικό Ιράκ θα σκοτώσει «το δηλητηριώδες τέρας», όπως το χαρακτήρισε, της προπαγάνδας κατά των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς επισκέπτεται τη Βρετανία την άλλη εβδομάδα. Από τη πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε απ τους χιλιάδες διαδηλωτές που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε μαζική πορεία κατά του προέδρου Μπούς, να λάβουν υπ' όψιν τους ότι ο λαός του Ιράκ είναι ελεύθερος απ την καταπίεση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [09] Aυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μέκκα, ενώ έκλεισε προσωρινά η αμερικανική πρεσβεία στο Σουδάν.

    10 Nov 2003, 17:13 UTC

    Ρίτσαρντ Άρμιτατζ

    Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να διευρύνουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία τους με την Σαουδική Αραβία, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στην Ριγιάντ, για την οποία θεωρείται υπεύθυνη η Αλ Κάιντα. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, έκανε την σχετική πρόταση κατά την διάρκεια συνομιλιών στην σαουδαραβική πρωτεύουσα με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκηπα Αμπντάλλα. Εξάλλου, φοβούμενες και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην ιερή πολη της Μέκκας και γύρω απο ξένες διπλωματικές αποστολές στην Ριγιάντ. Οι αρχές εξέφρασαν επίσης φόβους ότι οι τρομοκράτες ενδέχεται να βάλουν στο στόχαστρο μουσουλμάνους προσκυνητές κατά τον ιερό αυτό μήνα του Ραμαζανίου.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το κλείσιμο της πρεσβείας τους στο Σουδάν λόγω «αξιόπιστων και συγκεκριμένων απειλών», όπως είπαν χαρακτηριστικά, κατά αμερικανικών συμφερόντων. Ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ αναφέρει ότι τα γραφεία της θα κλείσουν σήμερα και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της εβδομάδος. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για την φύση της απειλής. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ελπίζεται πως η πρεσβεία θα ξανανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν παράλληλα τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Σουδάν να προσέχουν και να αποφεύγουν δημόσιες συγκεντρώσεις αλλοδαπών που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή.

    [10] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    11 Nov 2003, 01:43 UTC

    Αχμέντ Κουρέια

    Η κυβέρνηση Μπούς δηλώνει ότι η άποψη της για την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα εξαρτηθεί απ το πόσο ενεργά αυτή θα διώξει τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι το νέο Παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει αποδείξει ότι αντιτίθεται σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και ότι επιθυμεί τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων. Και πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την διάλυση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ επανέλαβε επίσης την αμερικανική άποψη ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιασέρ Αραφάτ, είναι «αποτυχημένος ηγέτης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αλλά επεσήμανε ότι θα φανεί στο μέλλον η ακεραιότητα του νέου Παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου, λόγω των σχέσεων του με τον κ. Αραφάτ. Στο μεταξύ, το Ισραήλ απέλασε απ την Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιο που κατηγορείται για ανάμειξη σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

    [11] ΔΥΑΕ: Δεν βρέθηκαν αποδείξεις για πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης.

    11 Nov 2003, 02:54 UTC

    Χ. Ροχανί-Β. Πούτιν

    Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Τονίζουν όμως παράλληλα ότι η διερεύνηση συνεχίζεται. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έστειλε χθες έκθεση για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν στο διοικητικό συμβούλιο της υπηρεσίας. Το περιεχόμενο της έκθεσης δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Αλλά διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι παρόλο που δείχνει ότι η Τεχεράνη προσπάθησε να συγκαλύψει ορισμένες της πυρηνικές δραστηριότητες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες σχετίζονταν με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Εξάλλου, μετά από συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον επικεφαλής του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχουν εμπόδια στην συνέχιση της συνεργασίας της χώρας του με την Τεχεράνη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

    [12] Εκδήλωση με θέμα την Ολυμπιάδα του 2004 στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον.

    Ειρήνη Γουλετά, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσινγκτον

    10 Nov 2003, 19:46 UTC

    Στο Ινστιτούτο Σμισθόνιαν, εδώ στην Ουάσινγκτον, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Εταιρεία για την Προστασία της Ελληνικής Κληρονομιας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν και την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Θέμα ήταν η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στον τόπο όπου γεννήθηκαν: την Ελλάδα και η εξαιρετική σπουδαιότητα αυτής της Ολυμπιάδος για την Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και την Αμερική. Συνομιλήσαμε με την κ. Άννα Λή, Πρόεδρο της Εταιρείας για την Προστασία της Ελληνικής Κληρονομιάς, η οποία και μας είπε: «Υπήρχαν πολλοί λόγοι που την κάναμε αυτή την εκδήλωση. Στην Αμερική άκουμε συνέχεια ειδήσεις, οι οποίες είναι αρνητικές γι αυτά που προσπαθεί η Ελλάδα. Θελήσαμε λοιπόν να το κάνουμε αυτό για να έχουμε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο , ώστε να δει ο κόσμος πραγματικά την αλήθεια πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στα έργα που έχει να κάνει , γιατί ήμουνα στην Ελλάδα τον Ιούνιο και ξαναπήγα το Σεπτέμβριο κι είδα ότι οι αλλαγές ήταν τόσο καταπληκτικές . Ήρθα εδώ και είδα στην εφημερίδα ότι υπάρχουν πάρα πολλά στραβά , και μπορεί τα έργα να μην τελειώσουν εγκαίρως κι αυτό βέβαια με στενοχώρησε πάρα πολύ. Την εκδήλωση αυτή σκοπεύαμε να την κάνουμε εδώ και τρία χρόνια, για να μπορέσουν οι Αμερικανοί ν ακούσουν κάτι παραπάνω, γιατί ελπίζουμε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα θάναι κάτι το διαφορετικό , δεδομένου πως υπάρχουν οι σκέψεις και οι ιδέες , που είναι τελείως ελληνικές και ξεκινάνε από το συναγωνισμό, τον ανταγωνισμό κι όλες αυτές τις λέξεις που ξεκινήσανε από τους Έλληνες.»

    Μεταξύ των ομιλητών ήταν κι ο κ. Γεώργιος Γεωργούντζος, πρέσβης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ολυμπιάδας και Διεθνών Αθλητικών Σχέσεων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος και μας είπε: «Είχα την ευγενική πρόσκληση από την Εταιρεία Προστασίας της Ελληνικής Κληρονομιάς και το Smithsonian Institution να μιλήσω για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία αποτελεί ένα από τα βασικά ιδανικά και ιδεώδη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Ελλάδα και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θεώρησαν ότι η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα όπου γεννήθηκαν ήταν μια μοναδική ευκαιρία για αναγέννηση γενικότερα των Ολυμπιακών ιδεωδών και μέρος αυτού ήταν ακριβώς και η προσπάθεια αναβίωσης και προώθησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.Το μήνυμα που θάθελα να στείλω είναι να ευχηθώ να μπορέσουν να έρθουν όλοι στην Ελλάδα, για να παρακολουθήσουν τη μοναδική αυτή επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους , να παρακολουθήσουν τους αγώνες με ένα ανθρώπινο μέτρο, μέσα σ ένα περιβάλλον φιλόξενο και απόλυτης ασφάλειας.»

    Συνομιλήσαμε επίσης και με τον κ. Γιώργο Κώστα, επίτιμο καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και επιστημονικό συνεργάτη και Σύμβουλο στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η ομιλία μου, είπε, είχε να κάνει με την κληρονομιά , την οποία θ αφήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Είχε να κάνει με τη μέρα που θα ξημερώσει μετά το 2004, μετά τους αγώνες και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτοί οι αγώνες είναι για 17 ημέρες , αλλά αυτά τα οποία γίνονται στην Αθήνα και στην Ελλάδα θα επηρεάσουν και θ αλλάξουν, και ήδη αλλάζουν, τη ζωή του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας για τα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια. Δεν είναι μόνο τα στάδια τα οποία κατασκευάζονται , τα οποία φυσικά θα είναι μεγάλη κληρονομιά , διότι πραγματικά η Αθήνα αλλά και όλη η Ελλάδα , όπου κτίζονται στάδια υψηλών προδιαγραφών, τα οποία μετά τους αγώνες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πρωταθλητές, από εθνικές ομάδες , αλλά και από προγράμματα άσκησης για όλους, είτε αυτοί είναι δήμοι, είτε γυμναστήρια ή οτιδήποτε. Άλλη μια κληρονομιά είναι τα αθλητικά δρώμενα, τα οποία θα γίνουν στην Ελλάδα και νομίζω ότι ήδη είμαστε μια ανερχόμενη δύναμη στον αθλητισμό και εξ αιτίας των αγώνων θα παραμείνουμε και θ αναπτυχθούμε ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν οι δρόμοι που ήδη γίνονται. Θα πρέπει να λύσουμε το κυκλοφοριακό στην Αθήνα αλλά και σ όλη την Ελλάδα . Η Εθνική Οδός, το τράμ το αεροδρόμιο, τα οποία θα μείνουν και μετά τους αγώνες. Συνεπώς, είναι μια κληρονομιά, που όχι μόνο οι Αθηναίοι αλλά και όλοι οι Έλληνες θ απολαύσουν αυτά τα έργα. Επίσης ο τρόπος που γίνονται τα πρωτόκολλα, ο τρόπος που γίνονται όλα τα πράγματα, πώς προστατεύονται οι αρχαιολογικοί χώροι, το πώς πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το περιβάλλον. Ό,τι κτίστηκε κτίστηκε κάτω από την εποπτεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , άρα ακολουθήθηκαν πρωτόκολλα, τα οποία ήταν πρωτόγνωρα για την Ελλάδα και τα οποία θ αφήσουν μια κληρονομιά, που από δώ και πέρα οτιδήποτε κτίζεται πρέπει να κτίζεται μ αυτά τα πρωτόκολλα.

    Επίσης, όταν λέμε Ολυμπιάδα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εννοούμε όχι μόνο τους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά και την Παραολυμπιάδα, η οποία θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και, άν θέλετε, άλλη μια κληρονομιά που θα μείνει στην Ελλάδα θα είναι η ευαισθητοποίηση , το ότι θα πρέπει να είναι προσπελάσιμα και προσβάσιμα όλα τα κτίρια , όλες οι επικοινωνίες, είτε αυτά είναι λεωφορεία είτε τραμ , όλα τα μέρη στην Αθήνα και σ όλη την Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσβάσιμα και προσπελάσιμα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Άρα και αυτό εξ αιτίας των Ολυμπιακών αγώνων είναι ένα μεγάλο καλό που θα συμβεί στη χώρα μας και θα το εκμεταλλευτούμε για πάρα πολλά χρόνια.»

    Ο κ. Κώστας μας είπε επίσης πως η Ελλάδα δε σκοπεύει να εισάγει κάποιο καινούργιο άθλημα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και η απόφαση πάρθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή βάσει της φιλοσοφίας να μη μεγαλώσουν και άλλο οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    [13] Αμερικανοί και Κινέζοι διπλωμάτες αισιόδοξοι για το μέλλον των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα.

    11 Nov 2003, 03:41 UTC

    Ανώτεροι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι εκφράζουν αισιοδοξία για την πιθανότητα πραγματοποίησης και δεύτερου γύρου πολυμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Τζέιμς Κέλλυ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν ορισμένες λεπτομέρειες μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Από τη πλευρά του ο υφυπουργός εξωτερικών της Κίνας, Ντάι Μπινγκούο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συγκεκριμένες προσπάθειες θα επιφέρουν αποτελέσματα μέχρι του χρόνου. Ο κ. Ντάι βρίσκεται στη Σεούλ για διαβουλεύσεις με Νοτιοκορεάτες και Ιάπωνες αξιωματούχους ενόψει των εξαεθνών συνομιλιών με την Πιονγιάνγκ. Από τη πλευρά του ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη του την άλλη εβδομάδα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, θα συζητήσει το θέμα της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στη περιοχή.

    [14] Ο ΠΟΕ κατά των αμερικανικών δασμών στο ευρωπαϊκό χάλυβα

    10 Nov 2003, 17:40 UTC

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, αποφάσισε τελικά οτι οι αμερικανικοί δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα, παραβαίνουν τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες. Η απόφαση της Δευτέρας επικυρώνει προηγούμενες ενέργειες εναντίον των αμερικανικών δασμών, που ανέρχονται στο 30% της αξίας ορισμένων προϊόντων χάλυβα. Η ΕΕ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων σε αμερικανικά προϊόντα εάν η Ουάσινγκτον δεν πάψει να προβαίνει στις επίμαχες δασμολογήσεις. Η κυβέρνηση Μπούς υποστηρίζει οτι οι δασμοί είναι δικαιολογημένοι, διότι στοχεύουν στην προστασία των εγχώριων παραγωγών χάλυβα σε μία περίοδο αναδόμησης.

    [15] Θα συνεχίσει τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις ο Γιουνισίρο Κοϊζούμι

    10 Nov 2003, 17:50 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιουνιχίρο Κοϊζούμι δήλωσε οτι θα συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του, παρά το γεγονός οτι το κόμμα της αντιπολίτευσης ενίσχυσε σημαντικά τη θέση του στις εκλογές της Κυριακής. Οι μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στην αναθέρμανση της παραπαίουσας ιαπωνικής οικονομίας και στην συγκράτηση του αυξανόμενου κρατικού χρέους, ήταν κύριο σημείο της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Κοϊζούμι. Το εκλογικό σώμα επανέφερε τον τρικομματικό συνασπισμό του κ. Κοϊζούμι στην κυβέρνηση, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία στην βουλή. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό κόμμα, αύξησε κατά 40 τον αριθμό των εδρών του στη Βουλή, κερδίζοντας κέρδισε 177 έδρες στις εκλογές της Κυριακής.

    [16] Νέα επιχείρηση κατά ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν

    10 Nov 2003, 17:54 UTC

    Οι υπό αμερικανική ηγεσία δυνάμεις στο Αφγανιστάν ξεκίνησαν νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον εξτρεμιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα οτι η επιχείρηση άρχισε την Παρασκευή στις επαρχίες Νουριστάν και Κουνάρ, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καμπούλ. Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε πως στην επιχείρηση, που υποστηρίζεται από αμερικανικά αεροσκάφη, λαμβάνουν επίσης μέρος αφγανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στόχος της επιχείρησης είναι να καταστραφούν οι αντι-συμμαχικές δυνάμεις και να μήν μπορούν να βρούν καταφύγιο. Κατάλοιπα των εκδιωχθέντων Ταλιμπάν και των συμμάχων τους, μαχητών της Αλ Κάιντα, αναπτύσσουν ακόμα δράση εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας.

    [17] 17 νεκροί και 120 τραυματίες στη Σαουδική Αραβία

    10 Nov 2003, 00:24 UTC

    Η Σαουδαραβική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι έφτασε τους 17, συμπεριλαμβανομένων και 5 παιδιών, ο αριθμός των νεκρών απ την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου δυτικά της Ριάντ. Επίσης ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 120. Ο υπουργός εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Ναγιέφ, υποσχέθηκε ότι θα βρει τους υπευθύνους και τόνισε ότι κύριος ύποπτος για την επίθεση είναι η Αλ Κάιντα. Εξάλλου, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς διαβεβαίωσε τον διάδοχο του Σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπα Αμπντάλα, ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Επίσης σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την επίθεση.

    [18] Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχή κοντά στη Φαλούτζα του Ιράκ.

    10 Nov 2003, 00:47 UTC

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχή κοντά στη Φαλούτζα μετά από επίθεση που δέχτηκαν εκεί αμερικανοί στρατιώτες. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μαχητικά τζέτ έριξαν τρεις βόμβες 227 κιλών η κάθε μια, στην περιοχή όπου, πριν μια εβδομάδα, κατερρίφθη το αμερικανικό μεταγωγικό ελικόπτερο Σινούκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 αμερικανοί στρατιώτες. Στο μεταξύ, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο θα συμμορφωθεί με την προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου για την δημιουργία σχεδίου για το νέο σύνταγμα της χώρας. Τόνισε πάντως ότι η επιδεινούμενη κατάσταση, από πλευράς ασφάλειας, στο Ιράκ ενδέχεται να καθυστερήσει την κατάρτιση του νέου συντάγματος, που θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες γενικές εκλογές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 13 November 2003 - 2:18:14 UTC