Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ΗΕ καταδικάζουν τους θανάτους υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν.
  • [02] Συνεχίζεται το προβάδισμα του Τζόν Κέρρυ για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.
  • [03] Γουάσιγκτον Πόστ: Η Λιβύη είχε Κινεζικά σχέδια κατασκευής πυρηνικών όπλων.
  • [04] 90 νεκροί από πυρκαγιές στη Κίνα.
  • [05] Δεν υπάρχουν ελπίδες για άλλους επιζώντες στα συντρίμμια του κλειστού θαλάσσιου πάρκου της Μόσχας.
  • [06] Αννάν: «Καλή μέρα για την Κύπρο»
  • [07] Eξαιρετικά σημαντική η διεξαγωγή απ'ευθείας εκλογών στο Ιράκ, λέει ο απεσταλμένος των ΗΕ
  • [08] Κρατείται στρατιώτης της αμερικανικής Εθνοφρουράς
  • [09] Ισραηλινοί σκότωσαν Παλαιστίνιο αγρότη

  • [01] Τα ΗΕ καταδικάζουν τους θανάτους υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν.

    16 Feb 2004, 00:53 UTC

    Τα ΗΕ καταδίκασαν την δολοφονία τεσσάρων Αφγανών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ενέδρα το Σάββατο στο δυτικό Αφγανιστάν. Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΕ στο Αφγανιστάν, Ζαν Αρνώντ, εξέφρασε αποτροπιασμό χθες για το επεισόδιο και κάλεσε τις αρχές να διερευνήσουν το θέμα και να προσάγουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης χθες εκπρόσωπος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να καθυστερήσουν οι εκλογές του Ιουνίου, στο Αφγανιστάν, λόγω των συνθηκών ασφάλειας, αλλά τόνισε ότι στόχος του διεθνούς οργανισμού είναι η διενέργεια των εκλογών στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

    [02] Συνεχίζεται το προβάδισμα του Τζόν Κέρρυ για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

    16 Feb 2004, 01:00 UTC

    Τζον Κέρρυ

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος συμμετείχαν σε τηλεοπτική αναμέτρηση στο Μιλγουώκυ της πολιτείας Γουισκόνσιν, που περιεστράφη σε θέματα φόρων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της αξιοπιστίας του προέδρου Μπούς και άλλα επίκαιρα θέματα. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ο προεδρικός υποψήφιος, γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ, θα κερδίσει τις προκριματικές εκλογές και αυτής της εβδομάδας που θα γίνουν αύριο στο Γουισκόνσιν. Επίσης το Σάββατο ο κ. Κέρρυ κέρδισε τις κομματικές συνελεύσεις στην πολιτεία Νεβάδα και εδώ στην πόλη της Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ ορισμένες σφυγμομετρήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα ο κ. Κέρρυ θα υπερτερούσε του προέδρου Μπούς. Αλλά σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου δηλώνουν ότι ο κ. Μπούς θα αρχίσει σύντομα να εντατικοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία με τηλεοπτικές διαφημίσεις που θα προωθούν τα επιτεύγματα του και θα επικρίνουν τον κ. Κέρρυ.

    [03] Γουάσιγκτον Πόστ: Η Λιβύη είχε Κινεζικά σχέδια κατασκευής πυρηνικών όπλων.

    16 Feb 2004, 04:25 UTC

    Η εφημερίδα Γουάσιγκτον Πόστ γράφει ότι η Λιβύη είχε σχέδια πυρηνικών όπλων που προέρχονταν απ την Κίνα. Η εφημερίδα φέρει Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικούς να δηλώνουν ότι η Λιβύη αγόρασε Κινεζικά σχέδια από Πακιστανικό δίκτυο εμπορίας τέτοιου υλικού και ότι τα σχετικά έγγραφα παραδόθηκαν στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, όταν η Τρίπολη αποφάσισε να καταστρέψει τα όπλα της μαζικής καταστροφής. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι τα έγγραφα εξηγούσαν λεπτομερώς πως κατασκευάζεται μια πυρηνική βόμβα που θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω σε μεγάλο βαλλιστικό πύραυλο. Η Λιβύη δεν είχε τέτοιους πυραύλους, αλλά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τρομοκρατικές οργανώσεις ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν για το σχετικά απλό αυτό σχέδιο.

    [04] 90 νεκροί από πυρκαγιές στη Κίνα.

    16 Feb 2004, 04:27 UTC

    Στην Κίνα, τουλάχιστον 90 άτομα έχασαν τη ζωή τους από δύο πυρκαγιές. Συγκεκριμένα πυρκαγιά σε πολυκατάστημα στην πόλη Τζιλίν στη βορειοανατολική Κίνα, κόστισε τη ζωή σε 53 άτομα, ενώ αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, γιατί χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή η κατάσταση πολλών απ τους τουλάχιστον 70 τραυματίες. Επίσης χθες 39 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 4 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε ναό στο χωριό Γουφένγκ στην ανατολική Κίνα. Τα αίτια και των δύο πυρκαγιών διερευνώνται.

    [05] Δεν υπάρχουν ελπίδες για άλλους επιζώντες στα συντρίμμια του κλειστού θαλάσσιου πάρκου της Μόσχας.

    16 Feb 2004, 04:39 UTC

    Ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκώφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες στα συντρίμμια του γυάλινου θόλου που αποτελούσε την οροφή δημοφιλούς κλειστού θαλάσσιου πάρκου που κατέρρευσε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 100 άλλα. Οι αρχές δηλώνουν ότι η κατάρρευση οφείλεται μάλλον στην μεγάλη συσσώρευση χιονιού στην οροφή σε συνδυασμό με την κακή κατασκευή της. Την στιγμή του δυστυχήματος περίπου 1.300 άτομα κολυμπούσαν στην εσωτερική πισίνα του πάρκου Τρανσβάαλ και πολλοί βρήκαν έξω έντρομοι φορώντας μόνο το μαγιό τους.

    [06] Αννάν: «Καλή μέρα για την Κύπρο»

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, ΟΗΕ, Νέα Υόρκη

    13 Feb 2004, 19:48 UTC

    Ρ. Ντενγκτάς, Κ. Αννάν και Τ. Παπαδόπουλος στα ΗΕ

    Ύστερα από ένα τριήμερο διαπραγματευτικό μαραθώνιο, με πολύώρες συσκέψεις, μία από των οποίων κράτησε πάνω 12 ώρες, έληξαν την Παρασκευή το πρωί, στη έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με συμφωνίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού, την οποία ανακοίνωσε επίσημα, ο διεθνής οργανισμός.

    Σε συνέντευξη τύπου στα ΗΕ ο κύριος Αννάν είπε: « Πιστεύω ότι αυτή είναι μία πολύ καλή μέρα για την Κύπρο, δεν έχουμε λύσεις στο πρόβλημα, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ύστερα από 40 χρόνια είναι τώρα δυνατή η επίτευξη πολιτικού διακανονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική θέληση.»

    Ο κύριος Αννάν συνεχάρη τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων κύριους Τάσσο Παπαδόπουλο και Ραούφ Ντενγκτάς για το σθένος και την πολιτική θέληση που επέδειξαν στις τελευταίες τρεις μέρες, στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε χάρη στη στάση τους αυτή, επέτρεψαν στον ίδιο να πάρει την απόφαση για επανάληψη των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, ο κύριος Αννάν ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για το πολύ εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξαν κατά την διάρκεια των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Ο γενικός γραμματέας παρατήρησε ότι χρειάζεται πολύ και σκληρή δουλειά και πως πολλά δύσκολα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Αλλά τόνισε ότι εάν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη επιδείξουν στους επόμενους τρεις μήνες, το ίδιο σθένος και το ίδιο πνεύμα καλής θέλησης, που επέδειξαν το τελευταίο τριήμερο, στη Νέα Υόρκη, τότε θα έχουμε μία πραγματικά αληθινή ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου πριν από την πρώτη Μαίου.

    Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του κυρίου Αννάν, οι δύο πλευρές του Κυπριακού ανέλαβαν τη δέσμευση να διαπραγματευτούν καλόπιστα, με βάση το σχέδιο του, για ενοποίηση του νησιού, προκειμένου να πετύχουν περιεκτικό διακανονισμό του προβλήματος, τον οποίο και θα υποβάλουν σε ξεχωριστά, αλλά ταυτόχρονα διεξαγόμενα δημοψηφίσματα, πριν από την πρώτη Μαίου 2004.

    Προς αυτή την κατεύθυνση οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε αλλαγές πιστεύουν, ότι πρέπει να επέλθουν, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο , από κάθε άποψη, μέχρι τις 22 Μαρτίου, εντός των πλαισίων του ΟΗΕ.

    Σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί τέτοια συμφωνία, ο γενικός γραμματέας θα καλέσει τις δύο πλευρές σε σύσκεψη με συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε μία συντονισμένη προσπάθεια για τη σύναψη συμφωνίας, πάνω στο τελικό κείμενο μέχρι τις 26 Μαρτίου. Ως τελευταία λύση, σε περίπτωση, συνεχιζόμενου αδιέξοδου, και μετά την ημερομηνία αυτή, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιτρέψουν στο γενικό γραμματέα να διαμορφώσει κατά τη κρίση του το τελικό κείμενο που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα με βάση το σχέδιο του.

    Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αρχίσουν στη Κύπρο στις 19 Φεβρουαρίου, παρουσία του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα, Αλβάρο Ντε Σότο.

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την έξοδο του από τα ΗΕ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, είπε: «Είχαμε τρεις μέρες εντατικών διαπραγματεύσεων. Είμαι ικανοποιημένος γιατί έχει επιτευχθεί αυτό που επί εννέα μήνες ζητούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, δηλαδή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να συζητηθούν τα θέματα που χρειάζεται. Ελπίζουμε ότι τη φορά αυτή η διαπραγμάτευση με τη βοήθεια της Ελλάδας, της Τουρκίας, και της ΕΕ, θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.»

    Εξάλλου, ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό πρέσβης Τόμας Ουέστον εξέδωσε ανακοίνωση στη Νέα Υόρκη, η οποία και αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ευπρόσδεκτη τη συμφωνία που ανήγγειλε ο γενικός γραμματέας και συνεχάρη τις δύο πλευρές για την πολιτική βούληση που επέδειξαν, και τη διάθεση τους να εκμεταλλευτούν την ιστορική ευκαιρία που παρέχεται για την επίτευξη δικαίου και βιώσιμου διακανονισμού του Κυπριακού, κατά τρόπο που να επιτρέψει σε όλους τους Κύπριους να απολαύσουν τα οφέλη από την ένταξη στη ΕΕ. Στη ανακοίνωση εκφράζεται και ικανοποίηση για τη αποδοχή από τη ελληνοκυπριακή πλευρά της πρότασης που υπέβαλλε η τουρκοκυπριακή πλευρά, στις 11 Φεβρουαρίου για τη δημιουργία μηχανισμού άρσης πιθανού μελλοντικού αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων. Οι ΗΠΑ, καταλήγει η ανακοίνωση, θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε αρμόζουσα υποστήριξη στη όλη διαδικασία.

    [07] Eξαιρετικά σημαντική η διεξαγωγή απ'ευθείας εκλογών στο Ιράκ, λέει ο απεσταλμένος των ΗΕ

    13 Feb 2004, 16:56 UTC

    Ο κ. Μπραχίμι

    Ο ανώτερος απεσταλμένος των ΗΕ στο Ιράκ, Λακντάρ Μπραχίμι, λέει οτι είναι εξαιρετικά σημαντικό για διενεργηθούν εκλογές στη χώρα αυτή, αλλά επειδή προκειται για περίπλοκη διαδικασία, θα πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία για να έχουν αξιοπιστία. Ο κ. Μπραχίμι δεν προσδιόρισε μια συγκεγκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη, αλλά είπε οτι θα κάνει σχετική εισήγηση στον γενικό γραμματέα των ΗΕ Κόφι Ανάν κατά τις προσεχείς μέρες.

    Προηγουμένως, εκπροσωπος του κ. Μπραχίμι είχε πεί οτι οι ιρακινές εκλογές θα διεξαχθούν μετά την προγραμματισμένη μεταβίβαση της εξουσίας απο την κάτω απο αμερικανικη ηγεσία συμμαχία στους ιρακινούς, στις 30 Ιουνίου. Ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών, Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί, που συναντήθηκε την Πέμπτη με τον κ. Μπραχίμι, ζήτησε την διεξαγωγή εκλογών πρίν την μεταβίβαση εξουσίας.

    [08] Κρατείται στρατιώτης της αμερικανικής Εθνοφρουράς

    13 Feb 2004, 17:02 UTC

    Οι αμερικανικές αρχές έθεσαν υπο κράτηση στρατιώτη της Εθνοφρουράς, ο οποίος κατηγορείται οτι προσπαθούσε να διοχετευσει μυστικές πληροφορίες στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν οτι ο στρατιώτης Ράιαν Αντερσον κρατείται σε στρατιωτική βάση στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, ενώ ο στρατός διερευνά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο στρατιώτης Αντερσον κατηγορείται οτι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Αλ Κάιντα μέσω του διαδικτύου. Ανάμεσα στις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί είναι οτι «βοηθούσε τον εχθρό» με το να προσφέρει τις υπηρεσιες του στην Αλ Κάιντα. Ο Ράιαν Αντερσον ανήκει σε μονάδα αρμάτων μάχης και θ αναχωρούσε σύντομα για το Ιράκ , όπου θα υπηρετούσε για ένα χρόνο.

    [09] Ισραηλινοί σκότωσαν Παλαιστίνιο αγρότη

    13 Feb 2004, 17:13 UTC

    Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν Παλαιστίνιο αγρότη κατά την διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης κοντά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν οτι το περιστατικο σημειώθηκε κατά τις πρωτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και οτι οι στρατιώτες σκότωσαν τον οδηγό αυτοκινήτου, επειδή δεν σταμάτησε οταν του ζητήθηκε. Οι Παλαιστίνιοι όμως λένε οτι ο αγρότης πήγαινε στα χωράφια του σήμερα, όταν τον σκότωσαν οι ισραηλινοί.

    Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παρέμειναν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, μετά τις απειλές απο Παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις την Πέμπτη οτι θα προέβαιναν σε αντίποινα για τον θάνατο 15 Παλαιστινίων την Τετάρτη, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 17 February 2004 - 2:18:18 UTC