Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακόπτεται η ανέγερση τμήματος του Ισραηλινού τείχους ασφάλειας.
  • [02] Τελευταίες προσπάθειες των προεδρικών υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των προκριματικών εκλογών της "Σούπερ Τρίτης".
  • [03] Συμφωνία ΗΠΑ-Πακιστάν για την σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
  • [04] Βόρεια Κορέα: Η πολιτική της Ουάσιγκτον κύριο εμπόδιο στις συνομιλίες για τα πυρηνικά.
  • [05] Επί τάπητος οι θέσεις δημοκρατικών υποψηφίων
  • [06] Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν νάρκες διαρκείας
  • [07] Αμυδρές οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας με τη Β. Κορέα
  • [08] Τριήμερο πένθος για τον Μπόρις Τραϊκόφσκι
  • [09] Μπους και Σρέντερ αφήνουν το παρελθόν κατά μέρος
  • [10] Πτώση σημείωσε η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών
  • [11] Ολοκληρώθηκε μία εβδομάδα συνομιλιών για το Κυπριακό
  • [12] Αργεί το νέο σύνταγμα του Ιράκ

  • [01] Διακόπτεται η ανέγερση τμήματος του Ισραηλινού τείχους ασφάλειας.

    01 Mar 2004, 02:46 UTC

    Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε την κυβέρνηση Σαρόν να σταματήσει για μια εβδομάδα τις εργασίες ανέγερσης τμήματος του επίμαχου τείχους ασφάλειας κοντά στην Ιερουσαλήμ. Το δικαστήριο εξέδωσε την εν λόγω απόφαση χθες μετά από αίτημα Παλαιστινίων και Ισραηλινών που ζουν στη περιοχή και οι οποίοι δηλώνουν ότι η ανέγερση του τείχους θα πρέπει να σταματήσει εκκρεμούσης ακροαματικής διαδικασίας για το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ένοπλους Παλαιστίνιους χθες σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη. Επίσης η Ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρεις μικρούς Παλαιστίνιους που δήλωναν ότι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ.

    [02] Τελευταίες προσπάθειες των προεδρικών υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των προκριματικών εκλογών της "Σούπερ Τρίτης".

    01 Mar 2004, 03:00 UTC

    Oι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος ετοιμάζονται για τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης, της λεγόμενης «σούπερ Τρίτης», σε 10 αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων και των δύο πολυπληθέστερων πολιτειών της χώρας, της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης. Το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών της Τρίτης ενδεχομένως να καθορίσει και το ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόεδρο Μπούς στις εκλογές του Νοεμβρίου. Με τον επικρατέστερο των υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος, γερουσιαστή Τζόν Κέρρυ, να προηγείται κατά πολύ των αντιπάλων του, μια νίκη στις εκλογές της Τρίτης θα του εξασφάλιζε στην ουσία το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

    [03] Συμφωνία ΗΠΑ-Πακιστάν για την σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    01 Mar 2004, 04:08 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπούς ενέκρινε σχέδιο για την αποστολή περισσότερων στρατιωτών στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν με στόχο την σύλληψη ή δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλων ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα που πιστεύεται ότι κρύβονται στη περιοχή. Το αμερικανικό περιοδικό New Yorker φέρει πρώην αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να δηλώνει ότι επετράπη στις ΗΠΑ να στείλουν δυνάμεις τους στο Πακιστάν σε αντάλλαγμα για την επιεική στάση της Ουάσιγκτον προς την Ισλαμαμπάντ στο θέμα του Πακιστανού πυρηνικού επιστήμονα που πούλησε πυρηνικά μυστικά στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα.

    [04] Βόρεια Κορέα: Η πολιτική της Ουάσιγκτον κύριο εμπόδιο στις συνομιλίες για τα πυρηνικά.

    01 Mar 2004, 04:12 UTC

    Η Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι οι πολυμερείς συνομιλίες δεν πρόκειται να επιλύσουν το αδιέξοδο αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν πολιτική. Το υπουργείο εξωτερικών της Βόρειας Κορέας φέρεται, από τοπικά μέσα ενημέρωσης, να δηλώνει ότι οι σκληροπυρηνικές τακτικές της Ουάσιγκτον δείχνουν έλλειψη γνώσεων για την Πιονγιάνγκ. Ο δεύτερος γύρος των εξαεθνών συνομιλιών στο Πεκίνο για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, ολοκληρώθηκε με συμφωνία για συνέχιση τους στα μέσα της χρονιάς. Στο μεταξύ ο υφυπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λοσιούκωφ, δήλωσε ότι η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

    [05] Επί τάπητος οι θέσεις δημοκρατικών υποψηφίων

    27 Feb 2004, 17:49 UTC

    Τζων Έντουαρντς

    Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος εξέθεσαν ξανά τις θέσεις και απόψεις τους σε θέματα όπως το Ιράκ, ο γάμος μεταξύ ομοφιλόφυλων και η οικονομία, σε δημόσια συζήτηση στο Λος Άντζελες, ενώ παράλληλα έβαλαν κατά του προέδρου Μπους. Το «ντιμπέϊτ» στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, έδωσε στο γερουσιαστή Τζων Εντουαρντς μια από τις τελευταίες ευκαιρίες να ανακόψει την κεκτημένη ταχύτητα του αντιπάλου του Τζων Κέρρυ, που έχει κερδίσει στις 18 από τις 20 αναμετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα , εν όψει της ερχόμενης Τρίτης, της «σούπερ Τρίτης», όπως έχει ονομασθεί, κατά την οποία θα διενεργηθούν προκριματικές εκλογές σε 10 πολιτείες. Ο κ. Εντουαρντς πρέπει να καταγράψει μερικές νίκες για να παραμείνει στην κούρσα.

    Οι υποψήφιοι διαχώρισαν τις θέσεις τους σε ορισμένα θέματα, όλοι τους όμως έβαλαν κατά της πολιτικής του προέδρου Μπούς σε θέματα που κυμαίνονταν από τον πόλεμο στο Ιράκ, μέχρι την αμερικανική οικονομία.

    Ο Τζων Έντουαρντς είπε πως πολλοί Αμερικανοί αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα. «Πριν είκοσι χρόνια, οι περισσότερες οικογένειες αποταμίευαν. Είχαν οικονομική σιγουριά. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όχι μόνο δεν μπορούν να βάλουν δεκάρα στην πάντα, αλλά και δανείζονται.»

    Τζων Κέρρυ

    Ο γερουσιαστής Κέρρυ επέκρινε και αυτός τον πρόεδρο Μπους. «Έχει αθετήσει σχεδόν όλες τις υποσχέσεις που έδωσε, από τις κοινωνικές ασφαλίσεις και το περιβάλλον μέχρι τα ελλείμματα και τη δημιουργία εργασιακών θέσεων,» επισήμανε ο κ. Κέρρυ. Οι υποψήφιοι επέκριναν επίσης τον αμερικανό πρόεδρο, γιατί ζητάει να τροποποιηθεί το αμερικανικό Σύνταγμα, έτσι ώστε να απαγορευτούν οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Οι κύριοι Εντουαρντς και Κέρρυ αντιτίθενται στο θρησκευτικό γάμο μεταξύ ομοφιλόφυλων, λένε όμως ότι αυτό είναι θέμα πολιτειών και όχι ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

    Στη συζήτηση πήραν επίσης μέρος και ο ακτιβιστής Αλ Σάρπτον και ο βουλευτής Ντένις Κουσίνιτς, που αντιπροσωπεύουν την αριστερά πτέρυγα του δμοκρατικού κόμματος και δεν είχαν μεγάλη υποστήριξη στις μέχρι τώρα αναμετρήσεις.

    Ο Αλ Σάρπτον είπε πως ο ίδιος και ο κ. Κουσίνιτς συμμερίζονται ορισμένες από τις ανησυχίες του Ραλφ Νέηντερ, που ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σαν ανεξάρτητος στις φετεινές εκλογές. Ο κ. Νέηντερ είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2000, έχοντας την υποστήριξη των περιβαλλοντολόγων. Ο Αλ Σάρπτον πιστεύει πως ο κ. Νέηντερ θα βλάψει τον υποψήφιο που θα πάρει το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος γιατί θα του αφαιρέσει ψήφους . Όπως είπε: «Πιστεύουμε σε πολλά από τα πράγματα που πιστεύει κι αυτός. Αντί να βάλει υποψηφιότητα, θάπρεπε να έχει δώσει την υποστήριξή του σε ένα από μας, γιατί στόχος μας είναι να νικήσουμε το Τζωρτζ Μπους.»

    Την Κυριακή, οι 4 υποψήφιοι θάχουν μια ακόμα ευκαιρία να αναπτύξουν τις θέσεις τους πριν από τις εκλογές της «σούπερ Τρίτης», σε δημόσια συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη.

    [06] Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν νάρκες διαρκείας

    27 Feb 2004, 20:32 UTC

    Νάρκες ξηράς

    Οι ΗΠΑ λένε οτι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν νάρκες ξηράς, που παραμένουν ενεργές επ άπειρον, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών για πολλά χρόνια μετά απο τον τερματισμό στρατιωτικών συρράξεων. Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Λίνκολν Μπλούμφηλντ είπε οτι στο μέλλον, οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν μόνο νάρκες που αυτοκαταστρέφονται μετά απο ώρες, ή μέρες και οτι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσουν τις νάρκες διαρκείας, που θεωρούνται υπεύθυνες για περίπου 10,000 θανάτους πολιτών κάθε χρόνο ετος. Πάντως, οι ΗΠΑ, είπε ο κ. Μπλούμφηλντ, δεν πρόκειται να προστεθούν στις 150 χώρες που υπέγραψαν συνθήκη απαγόρευσης όλων των ναρκών ξηράς.

    [07] Αμυδρές οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας με τη Β. Κορέα

    27 Feb 2004, 20:22 UTC

    Οι εξαενθνείς συνομιλίες

    Οι εξαεθνείς συνομιλίες σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα και οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίζονται αμυδρές.

    Η Κίνα, που φιλοξενεί τις συνομιλίες, λεει ότι θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το πρωί. Διπλωμάτες από τη Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα λένε ότι οι συμμετέχοντες θα εκδώσουν κάποιο είδος κοινού ανακοινωθέντος, αλλά επισημαίνουν ότι η μόνη συμφωνία που θα επιτευχθεί θα είναι η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα συνεχίσουν τις συνομιλίες.

    Νωρίτερα, Κινέζος εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές, δυσκολίες και αντιφάσεις μεταξύ των έξη κρατών που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Όμως ένας άλλος κινέζος αξιωματούχος είπε ότι το ρήγμα μεταξύ των διαφόρων πλευρών μοιάζει να κλείνει σταδιακά.

    [08] Τριήμερο πένθος για τον Μπόρις Τραϊκόφσκι

    27 Feb 2004, 20:36 UTC

    Μπόρις Τραϊκόφσκι

    Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκεται σε τριήμερο πένθος για τον πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι, που σκοτώθηκε την Πέμπτη σε αεροπορικό δυστύχημα στη νότια Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι συντετριμμένοι κάτοικοι των Σκοπίων άναψαν, την Παρασκευή, κεριά έξω από το προεδρικό γραφείο, ενώ οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Αλλά και η Βοσνία εκήρυξε την Παρασκευή, μέρα πένθους.

    Ειδικά συνεργεία απομάκρυναν την Παρασκευή τις σορούς του προέδρου και οκτώ άλλων ατόμων που επέβαιναν μαζί του στο αεροσκάφος, απο το σημείο συντριβής του. Το δικινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε εξαιτίας της πυκνής ομίχλης χθές, σε ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη Μοστάρ. Οι αρχές εντόπισαν τα μαύρα κουτιά απο το αεροσκάφος και περιμένουν να ελέγξουν τα περιεχόμενά τους για να εξακριβώσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

    [09] Μπους και Σρέντερ αφήνουν το παρελθόν κατά μέρος

    27 Feb 2004, 20:17 UTC

    Τ. Μπους και Γ. Σρέντερ

    Ο Πρόεδρος Μπούς λέει οτι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Γερμανία είναι καλές, μετά απο μακρά περίοδο έντασης μεταξύ των δύο χωρών, εξαιτίας του κάτω απο αμερικανική ηγεσία πολέμου στο Ιράκ. Ο κ. Μπούς δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με τον Γερμανό καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ οτι οι δύο ηγέτες έχουν ακόμα διαφορές μεταξύ τους, αλλά πρόσθεσε οτι τόσο αυτός, όσο και ο Γερμανός ηγέτης, είναι αποφασισμένοι να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές αυτές και να προχωρήσουν μπροστά. Ο κ. Σρέντερ είπε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε με τον κ. Μπους για το παρόν και για το μέλλον, αλλά όχι για το παρελθόν.

    [10] Πτώση σημείωσε η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών

    27 Feb 2004, 20:02 UTC

    Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ εξέφρασαν αυτό το μήνα επιφυλάξεις σε σχέση με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, καθώς πολλοί ανησυχούν για τις εργασίες τους. Εκθεση που εκδόθηκε την Παρασκευή απο το πανεπιστήμιο του Μισιγκαν δείχνει οτι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έπεσε περίπου κατά 9%. Οι οικονομολόγοι παρακολουθούν τον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών επειδή η καταναλωτική ζήτηση καθοδηγεί την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Ξεχωριστή έκθεση πάντως δείχνει οτι η αγορά εργασίας βελτιώνεται.

    [11] Ολοκληρώθηκε μία εβδομάδα συνομιλιών για το Κυπριακό

    27 Feb 2004, 20:40 UTC

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Η Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή ηγεσία ολοκλήρωσαν μιά εβδομάδα συνομιλιών κάτω απο την αιγίδα των ΗΕ, αλλά δήλωσαν οτι δεν επέτυχαν σημαντική πρόοδο. Ο απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού Αλβάρο ντε Σότο, που διαιτητεύει τις συνομιλίες, είπε οτι θα ήθελε ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να δείξουν πως είναι διατεθειμένοι να εργασθούν σκληρότερα για την επίτευξη συμφωνίας.

    [12] Αργεί το νέο σύνταγμα του Ιράκ

    27 Feb 2004, 17:47 UTC

    Μερικα μέλη του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου λένε οτι η αυριανή διορεία για την δημιουργία του νέου συντάγματος της χώρας θα περάσει χωρίς αποτέλεσμα. Τα μέλη του συμβουλίου είπαν οτι η επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο του συντάγματος, παραμένει διαιρεμένη σε βασικά θέματα. Η επιτροπή διαφωνεί σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στο Ιράκ, το πόση αυτονομία θα δοθεί στους Κούρδους, και την νομική θέση του Ισλάμ στο μέλλον. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είπε χθές οτι η συμμαχία και το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ είχαν φθάσει πολυ κοντά στην ολοκλήρωση του νέου συντάγματος, που θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιουνίου, που η εξουσία θα μεταβιβαστεί στους ιρακινούς. Δεν ανέφερε όμως εάν θα τηρηθεί η διορεία του Σαββάτου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 2 March 2004 - 2:18:11 UTC