Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχες στο Πακιστάν με εξτρεμιστές
  • [02] Ενδεχόμενο διεύρυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, διαβλέπουν οικονομικοί αναλυτές.
  • [03] Nέα επιχείρηση του αμερικανικού στρατού κατά ανταρτών στο Ιράκ
  • [04] 11 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες
  • [05] 5 Μαροκινοί αναζητούνται απ' την Ισπανική αστυνομία.
  • [06] Νέα τρομοκρατική απειλή και στη Γαλλία.
  • [07] Μπούς: Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
  • [08] Σφυγμομέτρηση: Δυσαρέσκεια με την αμερικανική πολιτική εκφράζεται στο εξωτερικό.
  • [09] Διεύρυνση των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.
  • [10] Διήμερη επίσκεψη Πάουελ στο Πακιστάν.
  • [11] Δύο Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα σε διάστημα 12 ωρών.
  • [12] Συλλήψεις στην Ισπανία
  • [13] Δολοφονίες αμάχων στο Ιράκ
  • [14] Νέες επιδρομές ισραηλινών σε παλαιστινιακές περιοχές
  • [15] Ο Πρόεδρος Μπους καλεί τους συμμάχους του να παραμείνουν αποφασιστικοί
  • [16] Αισιόδοξοι οι Ιρακινοί για το μέλλον
  • [17] Επιχειρήματα ζητά ο Μπους και από τον Κέρυ
  • [18] Ολα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας
  • [19] Την Ινδία και το Πακιστάν εξήρε ο Κόλιν Πάουελ
  • [20] Αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν ένα ακόμα ουράνιο σώμα

  • [01] Μάχες στο Πακιστάν με εξτρεμιστές

    17 Mar 2004, 17:52 UTC

    Οι πακιστανικές αρχές επιβεβαιωσαν οτι 39 άτομα σκοτώθηκαν σε μάχες που ξέσπασαν την Τρίτη, όταν άνδρες παραστρατιωτικής ομάδας επέδραμαν σε χωριό κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν για να καταδιώξουν μέλη της Αλ Καίντα και τους υποστηρικτές τους. Εκπρόσωπος του στρατού είπε οτι 15 παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες στο νότιο Ουαζιριστάν. Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον 24 ξένοι μαχητές και οι ντόπιοι υποστηρικτές τους σκοτώθηκαν επίσης κατά την επιχείρηση, ενώ συνελήφθησαν 18 ύποπτοι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό καί άλλων εξτρεμιστών στην περιοχή, συνεχίζονται.

    [02] Ενδεχόμενο διεύρυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, διαβλέπουν οικονομικοί αναλυτές.

    17 Mar 2004, 04:03 UTC

    Δυνατότητα μείωσης του ποσοστού ανεργίας, που παρατηρείται στην αμερικανική αγορά εργασίας, αναφέρει νέα στατιστική της εταιρείας Manpower Incorporated, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπαλληλικού προσωπικού στο κόσμο. Η Manpower που χρησιμοποίησε τα στοιχεία χιλίων αμερικανικών εταιρειών ανέφερε ότι 28% αυτών των εταιρειών σκοπεύουν να αυξήσουν τον αριθμό προσλήψεων την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Αυτό θα σημαίνει αύξηση των εργασιακών θέσεων κατά 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Επιπλέον αναμένεται μείωση του αριθμού εταιρειών που σκοπεύουν να προβούν σε απολύσεις προσωπικού. Οι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τα ποσοστά των προσλήψεων παραμένουν πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ ανέρχονται στο 5,6%. Οι οικονομολόγοι όμως υπενθυμίζουν ότι αυτό το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο, αν σ αυτό περιλαμβανόταν ο αριθμός των εργαζομένων μερικής απασχόλησης που επιθυμούν πλήρη απασχόληση.

    [03] Nέα επιχείρηση του αμερικανικού στρατού κατά ανταρτών στο Ιράκ

    17 Mar 2004, 17:41 UTC

    Αμερικανός στρατιώτης εκτελεί έλεγχο στη Βαγδάτη

    O αμερικανικός στρατός στο Ιράκ είπε οτι ξεκίνησε νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών που μάχονται κατά των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. Η επιχείρηση άρχισε με επιδρομή εκατοντάδων αμερικανών στρατιωτών και ανδρών των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας που έψαχναν για παράνομα όπλα πρός πώληση σε υπαίθρια αγορά. Εκπρόσωπος της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων του αμερικανικού στρατού είπε οτι η επιχείρηση, που επωνομάζεται Σιδηρά Υπόσχεση, οργανώθηκε για να διαταραχθούν οι δραστηριότητες των ανταρτών και για να κατασχεθούν εκρηκτικά και άλλα όπλα που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών στρατευμάτων και αμάχων. Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν μέσα στα τελευταία δύο 24ωρα στο κεντρικό Ιράκ και την βόρεια πολη Μοσούλη.

    [04] 11 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες

    17 Mar 2004, 02:21 UTC

    Στο Ιράκ, τις τελευταίες 24 ώρες ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 11 άτομα, σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και Ιρακινών που εργάζονται για τις συμμαχικές δυνάμεις. Τρεις από τις επιθέσεις έγιναν στη Μοσούλη, όπου αξιωματούχοι της περιοχής δήλωσαν ότι χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 Ιρακινοί αστυνομικοί. Επίσης ένας άλλος Ιρακινός σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης εναντίον αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε διερμηνέας του Αμερικανικού στρατού. Εξάλλου στο κεντρικό Ιράκ ένοπλοι σκότωσαν δύο ευρωπαίους μηχανικούς, ένα Γερμανό και εναν Ολλανδό, καθώς και τους δύο ιρακινούς συνοδούς τους.

    [05] 5 Μαροκινοί αναζητούνται απ' την Ισπανική αστυνομία.

    17 Mar 2004, 02:51 UTC

    Η Ισπανική αστυνομία αναζητά 5 Μαροκινούς που ενδεχομένως να εμπλέκονται στις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη. Οι κατηγορίες εναντίον των 5 προέκυψαν μετά την σύλληψη και ανάκριση το Σάββατο ενός Μαροκινού, ονόματι Τζαμάλ Ζουγκάμ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες απ την Ισπανία και ξένους ανταποκριτές αναφέρουν ότι ο Ζουγκάμ ενδέχεται να σχετιζόταν και με τους κατηγορούμενους για την βομβιστική επίθεση το περασμένο Μάϊο στην Καζαμπλάνκα που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 40 άτομα. Στο μεταξύ, επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε χθες στον καθεδρικό ναό της Μαδρίτης για τα 201 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας.

    [06] Νέα τρομοκρατική απειλή και στη Γαλλία.

    17 Mar 2004, 03:11 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, προειδοποίησε ενάντια στην επικράτηση πανικού μετά την απειλή, από άγνωστη μέχρι σήμερα Ισλαμική οργάνωση, για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Γαλλικών συμφερόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Υπηρέτες του Αλλάχ, του Ισχυρού και Σοφού» έστειλε επιστολές σε διάφορες Γαλλικές εφημερίδες με τις οποίες απειλεί να «ρίξει τη Γαλλία σε τρόμο και τύψεις» λόγω του νέου νόμου που απαγορεύει κάθε είδους θρησκευτικό σύμβολο, συμπεριλαμβανομένης και της μουσουλμανικής μαντίλας από τα δημόσια σχολεία της χώρας. Την επιστολή υπογράφει ο Μοβσάρ Μπαράγιεφ, όνομα παρόμοιο μ αυτό του Τσετσένου αντάρτη που ηγήθηκε της κατάληψης θεάτρου της Μόσχας το 2002. Πάντως σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχει τεθεί η Γαλλία μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    [07] Μπούς: Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    17 Mar 2004, 02:59 UTC

    Μετά από συνομιλίες που είχε χθες στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο πρόεδρος Μπούς τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και υπογράμμισε ότι οι τρομοκράτες είναι αποφασισμένοι να κλονίσουν την θέληση των ΗΠΑ, αλλά δεν θα τα καταφέρουν, όπως είπε. Από τη πλευρά του, ο κ. Μπαλκενέντε δήλωσε ότι η συνοχή και δύναμη της διεθνούς κοινότητας είναι κρίσιμης σημασίας στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Μαδρίτη.

    [08] Σφυγμομέτρηση: Δυσαρέσκεια με την αμερικανική πολιτική εκφράζεται στο εξωτερικό.

    17 Mar 2004, 03:04 UTC

    Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει αυξημένη δυσαρέσκεια με την αμερικανική πολιτική σε αρκετές χώρες, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Η σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία, το Πακιστάν, την Ιορδανία και το Μαρόκο, από τον οργανισμό Pew Global Attitudes Project, δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Γαλλία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, το Πακιστάν και την Τουρκία πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας για να ελέγξουν τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και να επεκτείνουν την διεθνή κυριαρχία τους. Το ίδιο δήλωσε επίσης ένα 50% περίπου των ερωτηθέντων στη Γερμανία και τη Ρωσία. Μόνο στη Βρετανία και τις ΗΠΑ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο πόλεμος αποτελεί ειλικρινή προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά, η υποστήριξη προς τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας παραμένει στο 50% στις ευρωπαϊκές χώρες που πήραν μέρος στην σφυγμομέτρηση.

    [09] Διεύρυνση των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

    17 Mar 2004, 03:16 UTC

    Το ΝΑΤΟ διέταξε την διεύρυνση των αντιτρομοκρατικών περιπλόων του στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα εξετάζει αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή βοήθειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της συμμαχίας που ξεκίνησαν στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, θα διευρυνθούν τώρα σ ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο διοικητής του ΝΑΤΟ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ναύαρχος Γκρέγκορυ Τζόνσον, δήλωσε ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να προσφέρει τουλάχιστον τις αντιαεροπορικές περιπολίες που ζήτησαν οι Ελληνικές αρχές.

    Εκτός από τις αναγνωριστικές πτήσεις με αεροσκάφη AWAC, οι ελληνικές αρχές, ζητούν και αντιτρομοκρατική υποστήριξη από θαλάσσης, καθώς και προστασία από επιθέσεις με χημικές, ραδιενεργές ή βιολογικές ουσίες.

    [10] Διήμερη επίσκεψη Πάουελ στο Πακιστάν.

    17 Mar 2004, 03:53 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μεταβαίνει σήμερα στο Πακιστάν για συνομιλίες που αναμένεται πως θα επικεντρωθούν στις προσπάθειες αντιμετώπισης των τρομοκρατών που κρύβονται κατά μήκος της Αφγανο-Πακιστανικής μεθορίου. Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στο Πακιστάν αναμένεται πως ο κ. Πάουελ θα παρουσιάσει στην Ισλαμαμπάντ περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το παράνομο δίκτυο προώθησης πυρηνικής τεχνογνωσίας στη Λιβύη και το Ιράν, με επικεφαλής τον ανώτερο πυρηνικό επιστήμονα του Πακιστάν, Αμπντούλ Καντήρ Χάν.

    [11] Δύο Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα σε διάστημα 12 ωρών.

    17 Mar 2004, 03:56 UTC

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δύο ακόμη άτομα σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από επίθεση Ισραηλινού μαχητικού ελικοπτέρου, λίγες ώρες μετά από παρόμοια επίθεση στην πόλη της Γάζας που είχε κοστίσει τη ζωή σε άλλα δύο άτομα. Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης ότι το ελικόπτερο έριξε πύραυλο σε ομάδα ενόπλων που στέκονταν κοντά σε κτήριο στη Ραφάχ, ενώ λίγο αργότερα Ισραηλινά τάνκς και τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στην περιοχή. Οι έφοδοι αυτοί του Ισραηλινού στρατού πραγματοποιήθηκαν μετά από απόφαση του συμβουλίου ασφάλειας του Ισραήλ να εγκρίνει επιθέσεις κατά Παλαιστίνιων εξτρεμιστών στη Γάζα σε αντίποινα για τη διπλή βομβιστική επίθεση της Κυριακής στο Ισραήλ.

    [12] Συλλήψεις στην Ισπανία

    16 Mar 2004, 17:10 UTC

    Oι ισπανικές αρχές συνέλαβαν ένα Αλγερινό, ο οποίος φέρεται ότι είχε εκφράσει απειλές για τρομοκρατικά κτυπήματα εναντίον της Μαδρίτης, στα πλαίσια των ερευνών τους για τον εντοπισμό των δραστών των θανατηφόρων επιθέσεων, την περασμένη εβδομάδα. Ο Αλγερινός, σύμφωνα με πληροφορίες, προειδοποίησε την αστυνομία τον Ιανουάριο για επιθέσεις σε τρεις περιοχές, μία εκ των οποίων ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ατόχα, που ήταν ένας από τους στόχους των βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου. Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις εκείνες ανήλθε σε 201, όταν μία σαρανταπεντάχρονη γυναίκα εξέπνευσε από τα τραύματα της στο νοσοκομείο.

    Μεγάλη εφημερίδα της Ισπανίας λεει ότι οι αρχές εξακρίβωσαν την ταυτότητα 6 Μαροκινών υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις. Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τρεις Μαροκινούς και 2 Ινδούς το Σάββατο.

    [13] Δολοφονίες αμάχων στο Ιράκ

    16 Mar 2004, 17:25 UTC

    Οπλοφόροι στο Ιράκ σκότωσαν τουλάχιστον 11 άτομα σε εικοσιτετράωρες επιθέσεις που διενεργήθηκαν εναντίον Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών καθώς και Ιρακινών που εργάζονται για τις συμμαχικές δυνάμεις. Τρεις από τις επιθέσεις έγιναν στη Μοσούλη , στο βόρειο Ιράκ. Αξιωματούχοι της περιοχής λένε ότι τουλάχιστον 2 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα. Ένας άλλος Ιρακινός σκοτώθηκε από επίθεση εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε μία διερμηνέας του Αμερικανικού στρατού.

    Τη Δευτέρα, σε άλλο βίαιο επεισόδιο στη Μοσούλη, σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί, που εργάζονταν για λογαριασμό χριστιανικής οργάνωσης.

    Στο κεντρικό Ιράκ, ένας Γερμανός και ένας ολλανδός μηχανικός σκοτώθηκαν καθώς επίσης και δύο ιρακινοί.

    [14] Νέες επιδρομές ισραηλινών σε παλαιστινιακές περιοχές

    16 Mar 2004, 21:21 UTC

    Συντρίμμια Γάζα

    Ισραηλινά ελικόπτερα έριξαν πυραύλους σε συνοικία στο βόρειο τμήμα της πόλης της γάζας, λίγες ώρες αφού το υπουργείο ασφάλειας του Ισραήλ ενέκρινε τη διενέργεια νέων επιδρομών σε Παλαιστινιακές περιοχές. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 2 άτομα σκοτώθηκαν και μερικά άλλα τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

    Νωρίτερα σήμερα, το Υπουργείο Ασφάλειας του Ισραήλ ενέκρινε στρατιωτικές επιδρομές σε αντίποινα στη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Κυριακή, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 άτομα σε ισραηλινό λιμάνι.

    [15] Ο Πρόεδρος Μπους καλεί τους συμμάχους του να παραμείνουν αποφασιστικοί

    16 Mar 2004, 21:28 UTC

    Τ. Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους λεει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους πρέπει να παραμείνουν ισχυροί και να διατηρήσουν την αποφασιστικότητά τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο κύριος Μπους δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ότι θα συνεργαστεί με τους σύμμαχους του για να φέρει τους τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενένντε, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι εν όψη των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στη Μαδρίτη. Οι επιθέσεις συνέτειναν στην ανάδειξη νέου πρωθυπουργού στη Ισπανία ο οποίος λεει ότι σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του από το Ιράκ. Ο κύριος Μπους είπε ότι οι Ολλανδοί πολίτες που θέλουν να αποσύρουν τα ολλανδικά στρατεύματα πρέπει να σκεφτούν του Ιρακινούς που θέλουν να είναι ελεύθερη η χώρα τους.

    [16] Αισιόδοξοι οι Ιρακινοί για το μέλλον

    16 Mar 2004, 17:17 UTC

    Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή στο Ιράκ, οι περισσότεροι Ιρακινοί δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Παράλληλα όμως, τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα για την εισβολή, σύμφωνα με πανεθνική δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη. Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για το δίκτυο ABC NEWS και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, προσφέρει την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα εικόνα του πώς ο μέσος Ιρακινός βλέπει τις εντυπωσιακές αλλαγές που συνέβησαν το τελευταίο δωδεκάμηνο και προς τα πού πιστεύει ότι οδεύει η χώρα. Η δημοσκόπησh διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα και συμπεριέλαβε πάνω από δύο χιλιάδες επτακόσια άτομα σε όλο το Ιράκ, τόσο στις Αραβικές όσο και στις κουρδικές περιοχές.

    Παρά τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε καθημερινή βάση, οι 7 στους 10 Ιρακινούς πιστεύουν πως η ζωή τους είναι τώρα καλύτερη απ ό,τι πριν από τον πόλεμο. Λέει ο Κρίστοφ Σαμ, διευθυντής του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Οξφόρδης, που διενήργησε τη δημοσκόπηση: «Αυτό που παρατηρείται συνήθως, σε χώρες οι οποίες διέρχονται από μεταβατική περίοδο, είναι ότι ο κόσμος πιστεύει πως η ζωή του είναι καλύτερη, ενώ παράλληλα προσβλέπει σ'ένα λαμπρότερο μέλλον. Όμως τα συναισθήματα αυτά στο Ιράκ είναι πολύ εντονότερα απο ότι παρατηρήσαμε σε άλλες χώρες. Ελπίζω πως η αισιοδοξία θα συνεχισθεί και οι ελπίδες δεν θα εξανεμισθούν.»

    Όσο για τη μελλοντική σύνθεση του Ιράκ, ο κ. Σαμ λέει πως οι Ιρακινοί, στη συντρηπτική πλειοψηφία τους, θέλουν να δούν τη χώρα τους ενωμένη με κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης. «Σε κάθε 10 ανθρώπους που ρωτήσαμε, οι 8 είπαν πως θέλουν μια ενοποιημένη χώρα με κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Δεκαπέντε τοις εκατό είπαν πως προτιμούν ένα ομόσπονδο κράτος, ενώ μόνο τέσσερα τοις εκατό πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να διαιρεθεί.»

    Το 48% των ερωτηθέντων είπαν πως η κάτω από αμερικανική ηγεσία εισβολή ορθώς έγινε, ενώ το 39% είναι της γνώμης πως ήταν σφάλμα. Στην ερώτηση του κατά πόσο αισθάνονται ταπεινωμένοι ή απελευθερωμένοι από τον πόλεμο, οι γνώμες ήταν 50-50. Εξ άλλου το 39% των Ιρακινών υποστηρίζουν την παρουσία των δυνάμεων του συνασπισμού στο έδαφός τους, ενώ το 51% αντιτίθενται στη συνεχιζόμενοι παρουσία ξένων στρατευμάτων. Πάνω από το 30% είπαν πως θέλουν να παραμείνουν οι συμμαχικές δυνάμεις, μέχρις ότου εγκατασταθεί μια ιρακινή κυβέρνηση, ένα 18% είπαν πως τα στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν μέχρις ότου αποκατασταθεί η ασφάλεια και μόνο 15% δήλωσαν οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να φύγουν τώρα. Τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για τους περισσότερους Ιρακινούς την έχει η ασφάλεια της χώρας τους, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας και η διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη εθνικής κυβέρνησης έρχονται σε δευτερότερη μοίρα. Στο πολιτικό μέτωπο, το 47% των ερωτηθέντων είπαν πως προτιμούν ένα ισχυρό ηγέτη, είτε αυτός εκλεγεί, είτε όχι, αλλά σχεδόν το 50% είπαν πως η δημοκρατία είναι η μορφή πολιτεύματος που προτιμούν. Εν τούτοις, όταν τους ζητήθηκε να ονομάσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο που θα ήθελαν να δούν να ηγείται της χώρας, οι 6 στους 10 δεν ήξεραν ποιον να προτείνουν. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την εμπιστοσύνη τους στους δημόσιους θεσμούς, το 70% είπαν πως εμπιστεύονται τους θρησκευτικούς ηγέτες. Εξ άλλου 68% είπαν πως εμπιστεύονται την αστυνομία ,ενώ 39% είπαν πως έχουν εμπιστοσύνη στο διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Κυβερνητικό Συμβούλιο.

    [17] Επιχειρήματα ζητά ο Μπους και από τον Κέρυ

    16 Mar 2004, 21:35 UTC

    Τ. Κέρυ

    Ο Πρόεδρος Μπους λεει ότι ο δημοκρατικός του αντίπαλός του, γερουσιαστής Τζων Κέρυ, πρέπει να στηρίξει με επιχειρήματα τη δήλωσή του ότι ηγέτες ξένων χωρών θέλουν να τον δουν να νικά τον κ. Μπους. Ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους σήμερα στο Λευκό Οίκο. Ο κύριος Κέρυ , που πιστεύεται ότι θα πάρει το δημοκρατικό προεδρικό χρίσμα, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη δήλωσή του για να αποσπάσουν την προσοχή από θέματα όπως η ανεργία και το υγειονομικό σύστημα.

    Κατά την διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων, τη περασμένη εβδομάδα, ο κύριος Κέρυ είπε ότι σε κατ ίδια συζητήσεις ηγέτες του είπαν πως ελπίζουν ότι θα κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    [18] Ολα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

    16 Mar 2004, 17:27 UTC

    Η επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, δήλωσε οτι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους για τους αγώνες τον Αυγουστο και οτι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να είναι οι Ολυμπιακοί ασφαλείς. Η κα Αγγελοπουλου-Δασκαλάκη, μετά απο σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, δήλωσε οτι η Ελλάδα θα δώσει αυτό που αποκάλεσε «μοναδική απάντηση» σε όσους αμφιβάλλουν οτι είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους αγώνες. Η κα Αγγελοπουλου-Δασκαλάκη στη συνέχεια είχε συνάντηση με αρκετούς εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας καθώς και υπουργούς της κυβέρνησης, σε σχέση με την πορεία άσκησης για να δοκιμαστούν τα μέτρα ασφάλειας που έχει λάβει η Αθήνα. Στην άσκηση, με την προσωνυμία «ΑΣΠΙΣΗΡΑΚΛΕΟΥΣ» συμμετέχουν πάνω απο 1,500 έλληνες αστυνομικοί, άνδρες του λιμενικού σώματος, πυροσβέστες και στρατιώτες, καθώς και 400 αμερικανοί στρατιώτες και ειδικοί απο τη Βρετανία, τη Γερμανία, τον Καναδά και το Ισραήλ. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών της Αθήνας θα δαπανήσουν για τα μέτρα ασφάλειας ποσό άνω των 800 εκατομμυρίων δολλαρίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό για ασφάλεια που έχει διατεθεί σε οποιαδήποτε ολυμπιακή συνάντηση. Εξ άλλου, την περασμενη εβδομάδα, η Ελλάδα ζήτησε απο το ΝΑΤΟ να συμβάλει στα μέτρα ασφάλειας για τους αγωνες, που αρχίζουν στις 13 Αυγούστου.

    [19] Την Ινδία και το Πακιστάν εξήρε ο Κόλιν Πάουελ

    16 Mar 2004, 17:31 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξήρε την Ινδία και το Πακιστάν για τις προσπάθειές τους να επιλύσουν την μακρόχρονες διαφορές τους εξαιτίας του Κασμίρ. Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Δελχί, μετά απο συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του Γιασουάντ Σίντα, ο κ. Πάουελ είπε οτι είναι ικανοποιημένος από το ότι ο αριθμός των ισλαμιστών αυτονομιστών που περνούν τα σύνορα προς το ινδικό Κασμίρ έχει μειωθεί σημαντικά. Ο κ. Πάουελ είπε ακόμα οτι σκοπέυει να συζητήσει το θέμα αυτό και με τον πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, κατά το δεύτερο σκέλος της περιοδίας του σε χώρες της νότιας Ασίας. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε οτι θα πιέσει τις πακιστανικές αρχές για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την σπείρα διαρροής πυρηνικών μυστικών πληροφοριών της οποίας ηγείτο ο πακιστανός πυρηνικός επιστήμων Αμπντουλ Καντήρ Κάν, τονίζοντας οτι οι ΗΠΑ επιθυμούν την πλήρη εξάρθρωση της σπείρας αυτής.

    [20] Αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν ένα ακόμα ουράνιο σώμα

    16 Mar 2004, 17:45 UTC

    Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν το πιο απομεμακρυσμένο από τη Γή ουράνιο σώμα. Η ΝΑΣΑ χαρακτήρισε το νεοακαλυφθέν σώμα πλανητικό, διευκρίνισε όμως πως δεν πρόκειται για πλανήτη.

    Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, που χρησιμοποίησαν το αστεροσκοπείο του Όρους Πάλομαρ. Το αμυδρό ουράνιο σώμα ονομάστηκε ΣΕΝΤΝΑ και βρίσκεται σε απόσταση 13 δισεκατομμυρίων χλμ από τη Γή. Η απόσταση είναι τριπλάσια από αυτή που χωρίζει τον Πλούτωνα από τον πλανήτη μας. Ο Μάϊκλ Μπράουν, της επιστημονικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη, λέει πως ο ΣΕΝΤΝΑ είναι τόσο μακρυά, που χρειάζεται δέκα χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσει την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Λέει χαρακτηριστικά¨: «Αν μπορούσες να σταθείς στην επιφάνεια του πλανήτη και κρατούσες στην άκρη του τεντωμένου σου χεριού μια καρφίτσα, θα μπορούσες με το κεφάλι της καρφίτσας να καλύψεις όλο τον Ήλιο.»

    Λόγω της τεράστιας απόστασής του από τον Ήλιο, το νεοανακαλυφθέν ουράνιο σώμα είναι ψυχρό, με την υψηλότερη θερμοκρασία του να είναι 240 βαθμοί Κελσίου υπό το μηδέν, όταν βρίσκεται στο κοντινώτερο σημείο του προς τον Ήλιο. Οι αστρονόμοι λένε πως ο ΣΕΝΤΝΑ είναι κατα πάσα πιθανότητα μικρότερος από τον Πλούτωνα και μισός σε μέγεθος από το φεγγάρι. Ο κ. Μπράουν λέει πως δεν είναι γνωστή η σύνθεση του εδάφους του, αλλά εικάζει πως αποτελείται από πάγο και βράχους, όπως οι κομήτες.

    Ο αμερικανός επιστήμονας πιστεύει πως λόγω της ασήμαντης μάζας του ο ΣΕΝΤΝΑ δεν είναι πλανήτης όπως, κατά τη γνώμη του και αντίθετα μ αυτό που πιστεύουν πολλοί συναδελφοί του, πλανήτης δεν είναι και ο Πλούτωνας, ενώ προβλέπει πως τα επόμενα δέκα χρόνια θα εντοπισθούν πολλά άλλα ουράνια αντικείμενα στην περιοχή που βρίσκεται. Όπως λέει: «Πιστεύω πως δεν είναι λογικό να χαρακτηρίσουμε το ΣΕΝΤΝΑ πλανήτη, όπως δεν είναι λογικό να χαρακτηρίσουμε ως πλανήτη και τον Πλούτωνα. Ο Πλούτωνας βρίσκεται μέσα σε μια ομάδα άλλων αντικειμένων στη Ζώνη Κύπερ, και η μάζα του είναι ελάχιστη.»

    Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο κ. Μπράουν πιστεύει πως ο ΣΕΝΤΝΑ δεν είναι πλανήτης, είναι γιατί βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος, όπου διαγράφουν τροχιά οι γνωστοί πλανήτες. Το νεοανακαλυφθέν σώμα, λέει αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα μέρος μιας ομάδας μακρυνών κομητών, σε μια περιοχή που ονομάζεται Νέφος Οόορτ.

    Οι ερευνητές ονόμασαν το νέο αντικείμενο του ηλιακού συστήματος ΣΕΝΤΝΑ , λόγω των ψυχρών συνθηκών που επικρατούν στην επιφάνειά του. Σέντνα ονομάζουν οι Εσκιμώοι της Αρκτικής τη θεά της θάλασσας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 18 March 2004 - 2:18:23 UTC