Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου.
  • [02] Ο Χορστ Κέλερ νέος πρόεδρος της Γερμανίας.
  • [03] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Ουάσινγκτον
  • [04] Nέες φωτογραφίες κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων, δημοσιεύει η Ουάσινγκτον Πόστ
  • [05] Απόρρητες πληροφορίες παρείχε ο Τσαλάμπι στο Ιράν

  • [01] Ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου.

    23 May 2004, 22:45 UTC

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ΄Χόσνι Μουμπάρακ μιλάει στη σύνοδο.

    Η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στην Τυνησία έληξε με την υπόσχεση ότι θα επιδιωχθούν πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. 21 χώρες-μέλη του Συνδέσμου ενέκριναν σχετική διακήρυξη χθες με την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου. Στο τελικό ανακοινωθέν Αραβικές χώρες δεσμεύονται να προωθήσουν τη δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης και τα γυναικεία δικαιώματα. Επίσης Άραβες ηγέτες ζήτησαν να δοθεί τέλος στις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αμάχων και να αναβιώσουν ορισμένες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τη Μέση Ανατολή. Επίσης ζήτησαν να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της αυτεξουσιότητας του Ιράκ. Ηγέτες Αραβικών χωρών έχουν ήδη εκφράσει οργή για την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Η σύνοδος αμαυρώθηκε από την αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την ατζέντα της συνάντησης.

    [02] Ο Χορστ Κέλερ νέος πρόεδρος της Γερμανίας.

    23 May 2004, 21:59 UTC

    Χορστ Κέλερ

    Ο τέως πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλερ, εξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της Γερμανίας. Με 604 ψήφους υπέρ έναντι 589 η Ομοσπονδιακή Βουλή εξέλεξε τον κ. Κέλερ ως τον ένατο μεταπολεμικό πρόεδρο της χώρας. Μιλώντας μετά από την ψηφοφορία ο κ. Κέλερ δήλωσε πως στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του θα προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης είπε πως η Γερμανία θα χρειαστεί να αγωνιστεί για να πάρει τη θέση της στον 21ο αιώνα. Ο ηλικίας 61 ετών Κέλερ θα αντικαταστήσει το Γιοχάνες Ράου, που δεν επεδίωξε επανεκλογή.

    [03] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Ουάσινγκτον

    Νανά Καπετανάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    21 May 2004, 18:59 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τη συνάντηση Καραμανλή- Μπους.

    (RealVideo)

    MyLanguage = Greek

    Ακούστε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τη συνάντηση Καραμανλή-Μπους[Stream]

    (RealAudio)

    Κ. Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια της οποίας είχε επίσημες συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπους, με τον οποίο συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανόμενων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.

    Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ,ο κ. Καραμανλής μίλησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Στην ομιλία του αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι αντιμετωπίζουμε, στην εποχή μας, νέες προκλήσεις. Προκλήσεις που, όπως είπε, απαιτούν αποφασιστική ηγεσία. Η 11η Σεπτεμβρίου και οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, είπε, έχουν αυξήσει την κοινή μας ευθύνη να εργασθούμε για ένα πιο ασφαλή κόσμο. Επίσης, πρόσθεσε, η Ευρώπη έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την πιο φιλόδοξη διεύρυνσή της. Έφτασε η ώρα να ανταποκριθεί στην επιθυμία των πολιτών για μια ισχυρότερη και πιο δημοκρατική ΕΕ. Και η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες που μπορούν και θα εκπληρωθούν. Η χώρα μας, τόνισε ο κ. Καραμανλής, εξακολουθεί να είναι το ιδανικό μέρος για επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Είναι καιρός να μετατρέψουμε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά, όπου όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν το ίδιο αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας. Προσβλέπουμε προς μια εποχή, στην οποία η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης του παρελθόντος θα δώσουν τη θέση τους σε ακόμη περισσότερο εμπόριο, ακόμη περισσότερο τουρισμό, ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Και, φυσικά, προσβλέπουμε στη στιγμή που το τείχος που χωρίζει την Κύπρο, μεγαλύτερο και από το τείχος του Βερολίνου και το τελευταίο αυτού του είδους στην Ευρώπη, θα σταματήσει πια να υπάρχει. Θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοψηφισμάτων. Αλλά αυτό δεν πρέπει να το βλέπουμε ως το τέλος μιας πορείας. Θα πρέπει να εμπνευστούμε για μελλοντικές προσπάθειες. Την 1η Μαίου, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ. Αυτό δεν μπορεί να είναι το τέλος του δρόμου για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είναι η αρχή μιας νέας προσπάθειας για την επανένωση του νησιού. Πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να χτίσουν ένα κοινό μέλλον σ ένα επανενωμένο νησί, βασισμένο σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ. Η ευκαιρία για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον στην Κύπρο, στη βάση του σχεδίου Ανάν, είναι ακόμα εκεί και δεν θα πρέπει να χαθεί. Η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, ο παραμερισμός της καχυποψίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το να φέρουμε την Τουρκία πιο κοντά σε μια ευρωπαϊκή πορεία, η προώθηση της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, η ενθάρρυνση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή τους πορεία, όλα αυτά θα αλλάξουν τη γειτονιά μας για πάντα.»

    Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής είπε: «Αυτό θα είναι, πραγματικά, το ισχυρότερο μήνυμα που έχει ως τώρα δοθεί σε όσους απειλούν την ειρήνη με ιδεολογίες μίσους και εκδίκησης. Ένα μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας, κοινής ευημερίας. Μετά από αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι γεμάτοι από ιστορικό συμβολισμό, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα του λόγου, της ειρήνης και τους κράτους δικαίου θα ανήκει σε όλους. Αυτό δεν είναι μόνο πρόκληση για τη δική μου κυβέρνηση, ή πρόκληση μόνο των Ελλήνων, αλλά πρόκληση προς όλους. Μια πρόκληση την οποία θα αντιμετωπίσουμε μαζί.»

    [04] Nέες φωτογραφίες κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων, δημοσιεύει η Ουάσινγκτον Πόστ

    21 May 2004, 16:02 UTC

    Αμερικανός στρατιώτης ετοιμάζεται να κτυπήσει ιρακινό κρατούμενο

    Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει κι άλλες φωτογραφίες, καθώς και πλάνα απο βιντεοταινία, που δείχνουν αμερικανούς στρατιώτες να κακοποιούν ιρακινούς κρατουμένους στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ της Βαγδάτης. Επίσης, δημοσιεύονται και σχόλια ιρακινών, που περιγράφουν τις κακοποιήσεις που υπέστησαν. Τα σχόλιά τους μέχρι τώρα είχαν κρατηθεί μυστικά. Οι φωτογραφίες της Ουάσινγκτον Πόστ δείχνουν τους κρατούμενους να κακοποιούνται σωματικά και ψυχολογικά απο αμερικανούς στρατιώτες. Μέχρι στιγμής, 7 μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας βαρύνονται με κατηγορίες για την κακοποίηση και τον σεξουαλικό εξευτελισμό ιρακινών κρατουμένων στην Αμπού Γκραίμπ, και μόνο ένας απο αυτούς έχει δηλώσει ένοχος των κατηγοριών. Ο αμερικανος υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε οτι το Πεντάγωνο συνεργάζεται με τους αρμόδιους για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    [05] Απόρρητες πληροφορίες παρείχε ο Τσαλάμπι στο Ιράν

    21 May 2004, 19:40 UTC

    Αχμάντ Τσαλάμπι

    Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο καταδίκασε τις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, εφόδους της Ιρακινής αστυνομίας την Πέμπτη στο σπίτι και τα γραφεία του μέλους του Συμβουλίου Αχμάντ Τσαλάμπι. Μέλη του Συμβουλίου είπαν πως συμφώνησαν, σε έκτακτη σύνοδο στη Βαγδάτη την Παρασκευή, ότι πίσω από τις εφόδους βρισκόταν η, κάτω από αμερικανική ηγεσία, Προσωρινή Διοίκηση του Συνασπισμού.

    Την Πέμπτη, η Ιρακινή αστυνομία, υποστηριζόμενη από Αμερικανούς στρατιώτες, έκανε έρευνα στην κατοικία του κ. Τσαλάμπι στη Βαγδάτη και στο γραφείο του κόμματός του και κατάσχεσε κουτιά γεμάτα με έγγραφα και άλλα αντικείμενα. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως ο κ. Τσαλάμπι, ο άνθρωπος που εθεωρείτο ως ο πιθανός ηγέτης του μεταπολεμικού Ιράκ, ενδέχεται να έδωσε μυστικές πληροφορίες στην ιρανική κυβέρνηση. Οι ίδιοι αξιωματούχοι λενε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κύριος Τσαλάμπι, που είναι Σιίτης Μουσουλμάνος και ηγείται του κόμματος Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, και μερικοί από τους βοηθούς του, παρείχαν στη Τεχεράνη απόρρητες πληροφορίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 25 May 2004 - 1:18:13 UTC