Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oλοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 8
  • [02] Σύγκρουση στη Νατζάφ ιρακινών αστυνομικών και σιιτών πολιτοφυλάκων
  • [03] Εκλογές στην Ευρώπη
  • [04] Νέα βίαια επεισόδια στο Καράτσι
  • [05] Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας κυριαρχούν σε συνέδριο της Ουάσιγκτον
  • [06] Συνάντηση Μπους-αλ Γιαουάρ

  • [01] Oλοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 8

    10 Jun 2004, 16:49 UTC

    Πρόεδρος Μπους:Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης στη Τζώρτζια.

    Ο πρόεδρος Μπους λέει πως η ετήσια διάσκεψη κορυφής των ηγετών της Ομάδας των 8 ήταν πολύ επιτυχής. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας στο θέρετρο Σή ’ϊλαντ στη νότια πολιτεία της Τζώρτζια. Σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη σύνοδο ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ηγέτες της Ομάδας των 8 είναι ενωμένοι στις προσπάθειες να επέλθει η σταθερότητα και η δημοκρατία στο Ιράκ. Αλλά, πρόσθεσε, δεν περιμένει πως το ΝΑΤΟ θα στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ. Μια τέτοια προσδοκία, είπε, δεν θα ήταν ρεαλιστική. Ο κύριος Μπους είπε επίσης ότι η Ομάδα των 8 υποστηρίζει της εξάπλωση της ελευθερίας , της δημοκρατίας και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Κατά τη σύνοδο έγινε επίσης έκκληση για επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Ντόχα.

    [02] Σύγκρουση στη Νατζάφ ιρακινών αστυνομικών και σιιτών πολιτοφυλάκων

    10 Jun 2004, 16:53 UTC

    Στο Ιράκ, άνδρες της ιρακινής αστυνομίας και πολιτοφύλακες των σιιτών συγκρούστηκαν στην ιερή πόλη Νατζάφ, όπου πριν δύο εβδομάδες είχε τερματιστεί μία μακροχρόνια αντιπαράθεση με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μετά απο επίτευξη εκεχειρίας. Αξιωματούχοι τοπικού νοσοκομειου είπαν οτι τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, κατά τη διάρκεια των νυχτερινων συγκρούσεων. Πάνω απο 10 άτομα τραυματίστηκαν. Τα αίτια της σύγκρουσης δεν έγιναν ακόμα γνωστά. Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν είχαν ανάμειξη στις συγκρούσεις αυτές, τιμώντας τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απόσυρσή τους απο την ιερά πόλη, με την παράλληλη ανάληψη της τάξης απο την ιρακινή αστυνομία. Στο μεταξύ, ο ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πετρελαιαγωγών της χώρας κατά τους τελευταίους επτά μήνες, που όπως είπε, κόστισαν στο Ιράκ πάνω απο 200 εκατομμύρια δολλάρια σε απωλεσθέντα εισοδήματα.

    [03] Εκλογές στην Ευρώπη

    11 Jun 2004, 02:45 UTC

    Από τη Βρετανία και την Ολλανδία άρχισαν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες και στις δύο χώρες δεν ήταν μεγάλη. Tα επίσημα αποτελέσματα στην Ολλανδία δείχνουν πως το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα έχασε έδρες, ενώ το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό κέρδισε. Το καθένα από τα δύο αυτά κόμματα θα έχει 7 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Στη Βρετανία πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν πως το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέαρ δεν θα πάει καλά ούτε στις ευρωεκλογές, αλλά ούτε και στις τοπικές εκλογές που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές. Oι υποψήφιοι από τις 25 χώρες μέλη της Κοινότητας για την Ευρωβουλή ξεπερνούν τις 14.000 Οι Ίρλανδοί και οι Τσέχοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα.

    [04] Νέα βίαια επεισόδια στο Καράτσι

    10 Jun 2004, 17:00 UTC

    Η σκηνή της επίθεσης

    Τουλάχιστον 10 άτομα, ως επι το πλείστον στρατιώτες, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης κατά στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην νότια πόλη του Πακιστάν, Καράτσι. Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε σήμερα οτι στόχος της επίθεσης ήταν ο υποστράτηγος Αχσάν Σαλήμ Χαγιάτ, που είναι ο στρατιωτικός διοικητής του Καράτσι. Ο υποστράτηγος Χαγιάτ δεν έπαθε τίποτε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα θύματα πυροβολήθηκαν απο αγνώστους οπλοφόρους που βρίσκονταν στην οροφή κτιρίων και απο τις δύο πλευρές του δρόμου στον οποίο ταξίδευε η αυτοκινητοπομπή. Οι δράστες στη συνέχεια προξένησαν έκρηξη για να μπορέσουν να διαφύγουν. Κανεις δεν ανέλαβε την ευθύνη της επιθεσης, και ο στρατιωτικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε οτι τα κίνητρά της δεν είναι γνωστά. Στο μεταξύ, οι πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν θέσει τα διεθνή αεροδρόμια του Καράτσι, της Λαχώρης και της Ισλαμαμπάντ υπο κατάσταση συναγερμού, μετά απο απειλές για αεροπειρατία. Παρόμοια μέτρα είχαν ληφθεί στο Πακιστάν και τον Μάιο.

    [05] Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας κυριαρχούν σε συνέδριο της Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    10 Jun 2004, 02:42 UTC

    Έληξε στη Ουάσιγκτον η 3η Ετήσια Διάσκεψη που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς (Hellenic-American Heritage Council) σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο την προώθηση των επιχειρηματικών συναλλαγών και γενικότερα των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τους συνέδρους δεξιώθηκε στην πρεσβευτική κατοικία ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον Γιώργος Σαββαΐδης. Στην εκδήλωση αυτή οι σύνεδροι τίμησαν την Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, που πέρασε από την Αμερικανική πρωτεύουσα στα πλαίσια περιοδείας της για την προώθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει η πόλη της τον Αύγουστο. Στην κυρία Μπακογιάννη επιδόθηκε ειδικό βραβείο σε αναγνώριση «των εξαίρετων προσπαθειών που καταβάλει μια ολόκληρη ζωή για τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Αμερικής.

    Στο συνέδριο εξετάσθηκαν ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και άλλες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, οι στρατιωτικές σχέσεις, η συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας, η προώθηση του τουριστικού ρεύματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα και η προσέλκυση περισσότερων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Εξετάσθηκε επίσης η επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας πάνω στην Ελληνική εκπαίδευση και κουλτούρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Επισημάνθηκε ότι είναι απόλυτα απαραίτητο να αναγνωρισθεί η σημερινή πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την Ελλάδα και ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος Αμερικανός δεν ξυπνά κάθε πρωί με την επιθυμία να πληροφορηθεί τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Εκφράσθηκε όμως παράλληλα η πεποίθηση πως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, όταν η Ελλάδα θα φιλοξενεί την Ολυμπιάδα. Όπως υποστηρίχθηκε, κατά τις ημέρες εκείνες, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε κάθε άλλο μέρος της γης, ο κόσμος θα ανοίγει κάθε πρωί την εφημερίδα του, το ραδιόφωνό του ή την τηλεόρασή του για να μάθει τι γίνεται στην Αθήνα σε σχέση με τους Αγώνες.

    Αυτό παρέχει μια καταπληκτική ευκαιρία στην Ελλάδα να προβάλλει, μέσω της Ολυμπιάδας, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τις φυσικές καλλονές της και τον δυναμισμό της σύγχρονης κοινωνίας της σε όλους αυτούς τους ξένους αναγνώστες και τηλεθεατές. Γιατί όταν θα τρέχουνε στην τηλεόρασή τους για να μάθουνε τι έγινε σε μια αθλητική αναμέτρηση ή να απολαύσουνε τις επιδόσεις που θα κάνουν τα νιάτα της ανθρωπότητας στην Αθήνα, θα βλέπουν παράλληλα και άλλες εικόνες -- πιθανότητα την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα, την Πλάκα, μουσεία και ιστορικούς χώρους της Ελλάδας, παραλίες και ηλιοβασιλέματα σε όμορφα νησιά του Αιγαίου και του Ιωνίου. Οι σύνεδροι ήτανε σύμφωνοι πως η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό την δυνατότητα που της παρέχεται για προβολή του σύγχρονου χαρακτήρα της από τα Αμερικανικά και τα άλλα μέσα ενημέρωσης που θα την επισκεφθούν για την κάλυψη των Αγώνων.

    Επισημάνθηκε επίσης πως η Ολυμπιάδα παρέχει μια εξ ίσου σημαντική «ευκαιρία για διδασκαλία» σε κάθε επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, του ρόλου της Ελλάδας σαν λίκνου της Δημοκρατίας και ως θεμελιωτή του Δυτικού πολιτισμού. Έχουν ήδη εφαρμοσθεί ορισμένα τέτοια προγράμματα, κυρίως σε Αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά ενθαρρύνθηκε η προώθηση και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων σε περισσότερα κολέγια από άκρου σε άκρο της Αμερικανικής ηπείρου.

    Μερικοί σύνεδροι υποστήριξαν ότι οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα πρέπει να χρησιμεύσουν και σαν πηγή υπερηφάνειας για τους δεύτερης και τρίτης γενιάς Αμερικανούς Ελληνικής καταγωγής. Τα αμερικανόπουλα αυτά, που λόγω διαφόρων συνθηκών το καθένα, δεν διατηρούν στενούς δεσμούς με την χώρα προέλευσης των μεταναστών γονιών τους, θα μπορούσαν, μέσω της Ολυμπιάδας και με σχετική ενθάρρυνση από μέρους ομογενειακών φορέων, να νοιώσουν να ξυπνά μέσα τους το μεγαλείο που δημιουργεί η Ελληνική κληρονομιά και να έρθουνε πλησιέστερα στα αδέλφια τους στην Ελλάδα.

    Διευκρινίσθηκε όμως από τους συνέδρους πως ενώ οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα μπορούσαν να έχουν όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν, ο στόχος του να εισχωρήσει η Ελλάδα στην καθημερινή ζωή, αν όχι και στη συνείδηση, όσο το δυνατόν περισσότερων Αμερικανών είναι κάτι που δεν επιτυγχάνεται με την διοργάνωση μιας Ολυμπιάδας και μόνον, ούτε μέσα στο διάστημα των δύο εβδομάδων που θα διαρκέσει η μεγάλη γιορτή του Ολυμπισμού στην Αθήνα. Χρειάζεται παράλληλα να συνεχισθεί η δράση που αναπτύσσουν στη βάση των 365 ημερών του χρόνου και κάθε χρόνο οργανισμοί καλλιέργειας της Ελληνικής κουλτούρας στην Αμερικανική κοινωνία, όπως το Ωνάσειο Κέντρο της Νέας Υόρκης και η Εταιρεία για την Διατήρηση της Ελληνικής Κληρονομιάς, που εδρεύει στη Ουάσιγκτον. Οι δύο αυτοί φορείς εκπροσωπήθηκαν στο συνέδριο από τους Διευθυντές τους, Λουκά Τσίλα και ’ννα Λή, αντίστοιχα, οι οποίοι, μαζί με τον καθηγητή Αλέξανδρο Κιτρωέφ, και την εκπρόσωπο της Ελληνικής Πρεσβείας Γαριφαλιά Μουρτουπάλα, ήταν μεταξύ εκείνων που με τις ομιλίες τους έδωσαν τροφή για σκέψη σε όσους παρευρέθηκαν στη σχετική συζήτηση για τους Ολυμπιακούς, που συντόνισε ο Μιχάλης Αγγελάκης.

    Ακολούθησε γεύμα στο Αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν όλων των συνέδρων ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Ανδρέας ’θενς, και κατόπιν πραγματοποιήθηκε άλλη μεγάλη σύνοδος σε αίθουσα του Καπιτωλίου, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Ιωάννης Σπανουδάκης, Γενικός Διευθυντής του «Αθήνα 2004» που είναι και ο υπεύθυνος φορέας για την διοργάνωση της Ολυμπιάδας.

    Σημείωση σύνταξης: Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κυρίου Σπανουδάκη θα καταχωρηθούν στην αυριανή ιστοσελίδα μας.

    [06] Συνάντηση Μπους-αλ Γιαουάρ

    09 Jun 2004, 20:21 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον προσωρινό πρόεδρο του Ιράκ Γκαζί αλ Γιαουάρ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες στο περιθώρο της διάσκεψης κορυφής της Ομάδας των 8 στη νότια αμερικανική πολιτεία της Τζώρτζια. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε πως είναι περήφανος για τη συνάντησή του με τον κ. αλ Γιαουάρ, γιατί δεν περίμενε ποτέ πως θα συζητήσει με τον ηγέτη ενός ελεύθερου Ιράκ. Από την πλευρά του ο κ. αλ Γιαουάρ ευχαρίστησε τους, όπως τους χαρακτήρισε, γενναίους Αμερικανούς, για τις θυσίες τους για την απελευθέρωση της χώρας του. Οι ηγέτες της Ομάδας των 8 εξέδωσαν χθες ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Στην ανακοίνωση επιδοκιμάζονται επίσης οι διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στο να πεισθεί η Πιονγιάνγκ να αφοπλισθεί. Οι 8 ηγέτες επίσης ενέκριναν πρωτοβουλία για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως συμβαδίζει με την υποστήριξή τους προς μια ειρηνευτική διευθέτηση του Μεσανατολικού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 12 June 2004 - 1:18:07 UTC