Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ.
  • [02] Στο μικροσκόπιο της ΔΥΑΕ το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.
  • [03] Η ΑΧΕΠΑ συγχαίρει την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Ελλάδας
  • [04] 7 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης νεκροί σε νέα επεισόδια βίας στη Δυτική Όχθη.
  • [05] Η τύχη πολλών εδρών της Βουλής και της Γερουσίας διακυβεύεται στις εκλογές του Νοεμβρίου.
  • [06] Νέα βίαια επεισόδια στο Ιράκ
  • [07] Πάουελ: έλλειψη κινητικότητας από μέρους του Ισραήλ
  • [08] Μέχρι και 200 πυρηνικές κεφάλες μπορεί να διαθέτει το Ισραήλ
  • [09] Η Νέα Υόρκη στα γαλανόλευκα
  • [10] Μεγάλη έξαρση της επιδημίας του Ειντς το 2003
  • [11] Ελεύθερος ο αμερικανός πεζοναύτης;
  • [12] Μπορεί να δικαστεί ο Μιλόσεβιτς

  • [01] Πέθανε ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ.

    07 Jul 2004, 01:40 UTC

    Πέθανε σε ηλικία 71ος ετών, από επιπλοκές σοβαρής καρδιακής προσβολής ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλεστιλ, δύο μόλις μέρες πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας θητείας του στο προεδρικό αξίωμα. Ο Τόμας Κλέστιλ ήταν διπλωμάτης καριέρας και είχε υπηρετήσει πρέσβης της Αυστρίας στα ΗΕ και τις ΗΠΑ, ενώ στην προεδρεία της χώρας του εξελέγη το 1992 σαν μέλος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος. Τον πρόεδρο Κλέστιλ θα διαδεχθεί επίσημα την Πέμπτη, ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας Χάινς Φίσερ.

    [02] Στο μικροσκόπιο της ΔΥΑΕ το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.

    07 Jul 2004, 01:43 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας , Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, βρίσκεται στο Ισραήλ για συνομιλίες που στοχεύουν στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων απ την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όμως, ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, οτι δεν έχει μεγάλες ελπίδες πως θα αλλάξει την πολιτική του Ισραήλ, το οποίο δεν παραδέχεται, αλλά ούτε και απορρίπτει, ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Ελ Μπαραντέι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, προτίθεται να κάνει το γύρο του Ισραηλ με ελικόπτερο με τον διευθυντή της διεθνούς υπηρεσίας ατομικής ενέργειας. Όπως αναμένεται, ο κ. ελ Μπαρεντέι θα επισκεφθεί και μερικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά όχι τον αντιδραστήρα της πόλης Ντιμόνα, που πιστεύεται ότι παράγει πλουτώνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Διεθνείς εμπειρογνώμονες εκφράζουν την πεποίθηση ότι το Ισραήλ διαθέτει μέχρι και 200 πυρηνικές κεφαλές και την δυνατότητα να παράγει ακόμα περισσότερες.

    [03] Η ΑΧΕΠΑ συγχαίρει την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Ελλάδας

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον.

    06 Jul 2004, 17:48 UTC

    Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, που διατηρεί πάνω από πεντακόσια παραρτήματα από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει την Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Ελλάδας για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μετά την νίκη της με 1-0 εναντίον της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας.

    O κ. Γεωργαλάς

    Με την απαραβίαστη άμυνά της, το γκολ που πέτυχε και την εντυπωσιακή πειθαρχία και ενότητα των παιχτών της, η Ελληνική ομάδα κατάφερε να θριαμβεύσει, δήλωσε ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Τζάκ Γεωργαλάς, ο οποίος και συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή Otto Rehhagel. Κατά τον κ. Γεωργαλά, πολλοί Έλληνες της Αμερικής ένοιωσαν συγκίνηση και υπερηφάνεια παρακολουθώντας την απόδοση της Ελληνικής ομάδας στον τελικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, από την δορυφορική τηλεόραση ή το Ιντερνετ.

    Η ανακοίνωση της ΑΧΕΠΑ καταλήγει λέγοντας ότι η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου από την Ελλάδα είναι ένα λαμπρό προοίμιο για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, τον Αύγουστο, μέσα από τους οποίους αναμένεται ότι θα προβληθεί η Ελλάδα σαν ένα σύγχρονο και δυναμικό κράτος στα εκατομμύρια θεατές που θα παρακολουθήσουν την Ολυμπιάδα από τις τηλεοράσεις τους σε όλο τον κόσμο.

    [04] 7 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης νεκροί σε νέα επεισόδια βίας στη Δυτική Όχθη.

    07 Jul 2004, 02:01 UTC

    Ένας ισραηλινός στρατιώτης και 7 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τα πρόσφατα επεισόδια βίας στα κατεχόμενα εδάφη.

    Ο Ισραηλινός στρατιώτης και 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια Ισραηλινής εφόδου σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ναμπλούς, της Δυτικής Όχθης.

    Σε ξεχωριστά επεισόδια, το Ισραήλ δήλωσε ότι 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη νότιο Γάζα καθώς προσπαθούσαν να επιτεθούν σε Ισραηλινό μεθοριακό φυλάκιο.

    Αργά χθες ένας έβδομος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από έκρηξη στη Ναμπλούς. Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι επρόκειτο για παλαιστίνιο που έφερε βόμβα, η οποία εξερράγη, αλλά η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    [05] Η τύχη πολλών εδρών της Βουλής και της Γερουσίας διακυβεύεται στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    07 Jul 2004, 02:05 UTC

    Πάντως στις εκλογές του Νοεμβρίου δεν διακυβεύεται μόνο η προεδρεία των ΗΠΑ, αλλά και πολλές έδρες της Βουλής και της γερουσίας, όπως ακούμε στη συνέχεια απ τη Μαρία Σπυριδωνάκου.

    Οι προσπάθειες τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών ολοένα και εντείνονται προκειμένου να πετύχουν την μεγάλη νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε και εκτός απ την προεδρεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θα κριθεί και η τύχη 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή το κόμμα των Ρεπουμπλικανών του οποίου ηγείται ο σημερινός Πρόεδρος της Αμερικής, Τζώρτζ Μπούς καταγράφει μια μικρή πλειοψηφία και στα δύο σώματα, ενώ το κόμμα των δημοκρατικών χρειάζεται να κερδίσει μόλις 11 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και δύο στη Γερουσία για να πάρει το προβάδισμα. Η ηγεσία του δημοκρατικού κόμματος ελπίζει ότι θα κερδίσει στις ιδιαίτερες εκλογές που θα διεξαχθούν στη Νότια Ντακότα και στο Κεντάκι και οι εκπρόσωποι τους θα καταλάβουν τις έδρες στη Βουλή. Η αισιοδοξία των Δημοκρατικών ενισχύεται και από το γεγονός ότι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων είναι ιδιαίτερα απογοητευμένο από τη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Τζώρτζ Μπούς σε μεγάλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του πολέμου στο Ιράκ αλλά και της οικονομίας.

    Παρόλα αυτά κάποια δεδομένα αυτού του προεκλογικού αγώνα ευνοούν σε προβάδισμα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα . Για παράδειγμα οι έδρες της Βουλής που μπορεί να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες το Δημοκρατικό κόμμα είναι περίπου 40 σε όλη τη χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και για τις έδρες της Γερουσίας, όπου μόνο 12 από αυτές μπορούν να διεκδικήσουν με σοβαρά ενδεχόμενα νίκης οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών. Σημειώνεται όμως ότι ήδη 5 από αυτές βρίσκονται στο Νότο, σε γεωγραφικό σημείο δηλαδή, που παραδοσιακά ψηφίζει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Αυτό το γεγονός μειώνει τις πιθανότητες να κερδίσει έδαφος το κόμμα των Δημοκρατικών. Οι πολιτικοί αναλυτές χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο, δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να κερδίσουν τις έδρες που χρειάζονται στη Γερουσία.

    [06] Νέα βίαια επεισόδια στο Ιράκ

    06 Jul 2004, 16:29 UTC

    Η ιρακινή αστυνομία και νοσοκομειακοί αρμόδιοι λένε πως βόμβα εξερράγη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κωμόπολη Καλίς, κοντά στη Μπακούμπα, σκοτώνοντας 8 άτομα και τραυματίζοντας 35 άλλα. Η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα κοντά σ ένα σπίτι, όπου γινόταν επιμνημόσυνη δέηση για δυο ανθρώπους, που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις την Κυριακή, σε περιοχή 55 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Εξ άλλου, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ, είπε οτι τρείς πεζοναύτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα κατά την διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων στην επαρχία αλ Ανμπάρ, δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Τέλος, σε άλλο περιστατικό, ο αμερικανικός στρατός είπε οτι ένας μικρός ιρακινός σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν κατά αυτοκινήτου, που δεν σταμάτησε σε σημείο ελέγχου στη Βαγδάτη.

    [07] Πάουελ: έλλειψη κινητικότητας από μέρους του Ισραήλ

    06 Jul 2004, 19:41 UTC

    K. Πάουελ

    O Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠ, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη προόδου στην διάλυση εβραϊκών μεθοριακών φυλακίων σε Παλαιστινιακές περιοχές.

    Ο κύριος Πάουελ δήλωσε ότι συζήτησε τις ανησυχίες του κατά την διάρκεια συνάντησης σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιλβαν Σαλόμ. Ο κύριος Πάουελ πρόσθεσε ότι ο κύριος Σαλόμ του πρόσφερε διαβεβαιώσεις ότι το Ισραήλ εργάζεται σκληρά για το εν λόγω θέμα.

    Ο κύριος Σαλόμ είπε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να διαλύσει τα ανεξουσιοδότητα φυλάκια, που βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη αλλά, πρόσθεσε, οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους δεν κάνουν τίποτα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [08] Μέχρι και 200 πυρηνικές κεφάλες μπορεί να διαθέτει το Ισραήλ

    06 Jul 2004, 19:56 UTC

    Μωχαμάντ Ελ Μπαραντέϊ

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομική Ενέργειας , Μωχαμάντ Ελ Μπαραντέϊ βρίσκεται στο Ισραήλ για συνομιλίες που αναμένεται πως θα εστιαστούν στην απαλλαγή της Μέσης Ανατολής από τα πυρηνικά όπλα.

    Το Ισραήλ ούτε παραδέχεται αλλά ούτε απορρίπτει ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και, επί δεκαετίες έχει διατηρήσει μία πολιτική ασάφειας ως προς τα πυρηνικά. Όμως , διεθνείς εμπειρογνώμονες λενε ότι υποπτεύονται πως το Ισραήλ διαθέτει μέχρι και 200 πυρηνικές κεφαλές.

    [09] Η Νέα Υόρκη στα γαλανόλευκα

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    06 Jul 2004, 19:02 UTC

    Έκρηξη Ελλάδας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η περασμένη Κυριακή. Για τους Ελληνες της Αμερικής δεν αποτελεί μόνο την εθνική ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας αλλά και την ημέρα που αναζωπυρώθηκε το ελληνικό αίσθημα. Από το πρωί της Κυριακής οι δρόμοι της Νέας Υόρκης είχαν γεμίσει ελληνικά χρώματα. Τα κορναρίσματα ασταμάτητα και η αναγνώριση ελλήνων σε διπλανά, ή περαστικά αυτοκίνητα ήταν θορυβώδης, εορταστική και ενθουσιώδης.

    Η αναμονή για τον αγώνα δεν ήταν αγωνιώδης μόνο για τους ποδοσφαιρόφιλους. Ανθρωποι που ποτέ δεν είχαν παρακολουθήσει ποδόσφαιρο ήταν κολλημένοι στις οθόνες τους, έλληνες κάθε ηλικίας και φύλου αλλά και εκατοντάδες φιλέλληνες.

    Και ενώ οι ελληνικές σημαίες, μπλουζάκια και καπελλάκια είχαν εξαντληθεί απο ημέρες, οι πολυμήχανοι έλληνες ανέμιζαν απο τα μπαλκόνια τους κάθε τι γαλανόλευκο που υπήρχε στην κατοχή τους.

    Κατα την διάρκεια του αγώνα, όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση στους δρόμους και τα καταστήματα ήταν ανύπαρκτη. Αν και η 4 η Ιουλίου αποτελεί μέρα εθνικής εορτής οι Ελληνες κατέβασαν τα ρολά για να ευχαριστηθούν κάθε λεπτό του αγώνα.

    Με την λήξη του, η μόνη έκφραση που μπορεί να περιγράψει το τι ακολούθησε ήταν έκρηξη ελληνισμού. Σε δευτερόλεπτα, οι έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους και συναγωνίζονταν ποιος θα κρατήσει πιο ψηλά την ελληνική σημαία και ποιος θα τραγουδήσει πιο δυνατά τον εθνικό ύμνο. Περισσότεροι απο 7.000 έλληνες ντυμένοι αποκλειστικά στα γαλανόλευκα συγκεντρώθηκαν στην 30 η λεωφόρο για να γιορτάσουν το απρόσμενο.

    Την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παρέλαυναν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το χέρι κολλημένο στην κόρνα και την ελληνική σημαία φορεμένη στα πιο απίθανα σημεία του αυτοκινήτου.

    Οι εορτασμοί αποκορυφώθηκαν, στον πλέον χαρακτηριστικό ελληνικό χώρο της πλατείας Αθηνών, όπου στήθηκαν οι χοροί και τα τραγούδια

    Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ. Πλέον η 4η Ιουλίου θα αποτελεί μοναδική μέρα όχι μόνο για τους έλληνες της Νέας Υόρκης αλλά για τους έλληνες όλου του πλανήτη.

    [10] Μεγάλη έξαρση της επιδημίας του Ειντς το 2003

    06 Jul 2004, 16:32 UTC

    Παιδάκι στη Καμπότζη που πασχει από έηντς

    Νέα έκθεση των ΗΕ, αναφέρει οτι πέρσυ σημειώθηκε παγκοσμίως η μεγαλύτερη έξαρση της επιδημίας του Ειντς αφότου πρωτοεμφανίσθηκε η ασθένεια, πρίν απο 23 χρόνια. Η έκθεση του 2004 για την Παγκόσμια Επιδημία του Ειντς που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει οτι το 2003 μολύνθηκαν από τον ιό του Εηντς 4.8 εκατομμύρια άνθρωποι, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ. Η έκθεση εξεδόθη πρίν απο την διεθνή διάσκεψη για το Ειντς που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Ταϋλάνδη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι ο ιός του Ειντς μεταδίδεται σχεδόν ανεξέλεγκτα σε τμήματα της νοτίου και ανατολικής Ασίας, όπου αναφέρθηκε ο αριθμός-ρεκόρ του 1.1 εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων κατά το 2003. Η κάτω απο τη Σαχάρα Αφρική παραμένει η πιό μολυσμένη περιοχή στον κόσμο, με περίπου 25 εκατομμύρια κρούσματα της θανατηφόρας νόσου. Τα ΗΕ υπολογίζουν οτι από το 1981 έχουν πεθάνει από Εηντς 20 εκατομμύρια άνθρωποι .

    [11] Ελεύθερος ο αμερικανός πεζοναύτης;

    06 Jul 2004, 16:26 UTC

    Ο λοχίας αλ Χασούν

    Η οικογένεια του λιβανικής καταγωγής αμερικανού πεζοναύτη ομήρου Ουασέφ Αλί Χασούν, είπε οτι είναι ζωντανός και οτι αφέθηκε ελεύθερος απο τους απαγωγείς του. Μέλη της οικογένειας του λοχία αλ Χασούν στην Τρίπολη είπαν οτι έχουν αξιόπιστες πληροφορίες πως αφέθηκε ελεύθερος. Η δήλωση της οικογένειας ακολουθεί αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το άν ο λοχίας Χασούν είχε αποκεφαλιστεί απο τους απαγωγείς του. Δήλωση εξτρεμιστικής ομάδας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο σε ισλαμική ιστοσελίδα, ανέφερε οτι ο λοχίας Χασούν είχε εκτελεστεί. Όμως, η ομάδα αργότερα διέψευσε οτι έκανε τέτοια δήλωση. Ο λοχίας Χασούν είχε εξαφανισθεί στο Ιράκ απο τις 20 Ιουνίου. Βιντεοταινία που παρουσιάστηκε απο το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ Τζαζήρα, τον έδειχνε όμηρο με δεμένα μάτια και με τους απαγωγείς του να κρατάνε ένα σπαθί πάνω απο το κεφάλι του.

    [12] Μπορεί να δικαστεί ο Μιλόσεβιτς

    06 Jul 2004, 20:02 UTC

    Σλομποντάν Μιλόσεβιτς

    Tο Διεθνές Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης αποφάσισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, μπορεί να δικαστεί, αλλά η κατάσταση της υγείας του πιθανόν να μην του επιτρέψει να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του .

    Το δικαστήριο διέταξε την διενέργεια νέων ιατρικών εξετάσεων και όρισε την 14η Ιουλίου ημερομηνία επανέναρξης των σχετικών ακροάσεων. Επίσης έδωσε εντολή σε αξιωματούχους να βρουν δικηγόρο υπεράσπισης για τον κύριο Μιλόσεβιτς για την περίπτωση που ο ίδιος δεν μπορέσει να αναλάβει την υπεράσπιση του εαυτού του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 July 2004 - 1:18:14 UTC