Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρίτζ: Η Αλ Κάιντα προσπαθεί να πραγματοποιήσει νέα ευρείας κλίμακας επίθεση.
  • [02] Ημερίδα για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Κογκρέσο
  • [03] Ιράκ: Εξτρεμιστές απειλούν να σκοτώσουν Βούλγαρους ομήρους.
  • [04] Έντονα επικριτική η έκθεση της γερουσίας για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
  • [05] Αφγανιστάν: Αμερικανοί συνελήφθησαν ...
  • [06] Αθώος των κατηγοριών σε βάρος του, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ένρον.
  • [07] 8 νεκροί από συγκρούσεις Ισραηλινών δυνάμεων με Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Γάζα.
  • [08] Πεντάγωνο: Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
  • [09] Επίσκεψη Τσέϊνι στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
  • [10] Ελ Μπαραντέϊ: συζητήσεις με Ισραήλ για την αποπυρηνικοποίηση της Μέση Ανατολής
  • [11] 5 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ
  • [12] Κατηγορίες κατά Κένεθ Λέη, δημιουργού της Ένρον
  • [13] Ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας
  • [14] Επίθεση στις ΗΠΑ μπορεί να σχεδιάζει η Αλ Κάιντα
  • [15] Η Τουρκία ανησυχεί για τους Κούρδους του Ιράκ
  • [16] «Οι Έλληνες κατάφεραν να κάνουν μέσα σε 3 χρόνια τη δουλειά 7 χρόνων»
  • [17] Nέα μέτρα κατά ανταρτών και εξτρεμιστών στο Ιράκ.
  • [18] Σε Πενσυλβάνια και Οχάϊο οι πρώτες κοινές εμφανίσεις των Κέρρυ και Έντουαρντς.

  • [01] Ρίτζ: Η Αλ Κάιντα προσπαθεί να πραγματοποιήσει νέα ευρείας κλίμακας επίθεση.

    09 Jul 2004, 01:47 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Αλ Κάιντα προγραμματίζει νέες επιθέσεις στις ΗΠΑ, αλλά τονίζουν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του βαθμού επιφυλακής στον οποίο βρίσκεται η χώρα.

    O Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, δήλωσε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» που δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα προσπαθεί να πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει την αμερικανική πολιτική διαδικασία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

    Ο κύριος Ριτζ είπε επίσης ότι το υπουργείο του διαθέτει νέες τεχνολογίες και νέο κέντρο επιχειρήσεων που καθιστά ευκολότερη την επισήμανση και αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

    [02] Ημερίδα για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Κογκρέσο

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    08 Jul 2004, 22:59 UTC

    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, που εδρεύει στη Ουάσιγκτον, διοργάνωσε σε χώρο του Αμερικανικού Κογκρέσου ημερίδα με θέμα «Κύπρος: Τριάντα χρόνια αργότερα -- Μία εκτίμηση του Σχεδίου Ανάν και του πως διαγράφεται το μέλλον». Η ημερίδα, η οποία είχε τεθεί υπό την αιγίδα των συμπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων, βουλευτών Μάικλ Μπιλιράκη, Ρεπουμπλικάνου από τη Φλώριδα και Κάρολιν Μαλόνη, Δημοκρατικής από τη Νέα Υόρκη, έγινε με την ευκαιρία που συμπληρώνονται τον μήνα αυτό τρεις δεκαετίες από τότε που πραγματοποιήθηκε η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Ευγένιος Ρωσσίδης

    Στα πλαίσια της εκδήλωσης μίλησαν τέσσαρες γνωστοί αμερικανοί νομοθέτες, δύο διακεκριμένοι αρχισυντάκτες αμερικανικών περιοδικών καθώς επίσης ο Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαριγκάκης και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της ίδιας οργάνωσης, Ευγένιος Ρωσίδης.

    Φράνκ Παλόν

    Ένας από τους ομιλητές, ο Βουλευτής από την Πολιτεία Πενσυλβάνια, Φράνκ Παλόν, εξέφρασε την άποψη ότι μία από τις αδυναμίες του Σχεδίου Ανάν ήταν ότι δεν προέβλεπε τη δημιουργία «λειτουργικής κυβέρνησης» ενώ αντίθετα, «όσο απίστευτο και αν φαίνεται, επέτρεπε εξωτερικές επεμβάσεις και την επ αόριστο παρουσία ξένων δυνάμεων στο νησί».

    Ρομπ Άντριους

    Άλλος ομιλητής, ο Βουλευτής από την Πολιτεία Νιού Τζέρσεη, Ρομπ Άντριους, συμφώνησε ότι το Σχέδιο Ανάν δεν ήταν εφαρμόσιμο και όχι μόνον δεν προνοούσε την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού αλλά, αντιθέτως, προέβλεπε να συνεχισθεί η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Ο κύριος Άντριους εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αντίδραση τόσο του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν όσο και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γενικότερα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που έγινε την άνοιξη στην Κύπρο για το μέλλον του Σχεδίου που πρότεινε ο ΟΗΕ. Ο βουλευτής από το Νιού Τζέρσεη τόνισε πως οι Ελληνοκύπριοι δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν επειδή άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να ψηφίσουν εναντίον του Σχεδίου Ανάν.

    Μάικ Μπιλιράκης

    Ο Βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης, που μίλησε αμέσως μετά, εξέφρασε ανησυχία για τα, όπως τα χαρακτήρισε, πειθαρχικά μέτρα που ανήγγειλε το Στέητ Ντηπάρτμαντ και δήλωσε ότι τον απογοητεύει βαθιά το γεγονός ότι μετά το Όχι που με δημοκρατικό τρόπο είπε στο Σχέδιο Ανάν, η Ελληνοκυπριακή πλευρά χαρακτηρίστηκε ως παράγοντας παρεμπόδισης της προόδου στις προσπάθειες για διακανονισμό του Κυπριακού. Ο κύριος Μπιλιράκης υπενθύμισε ότι μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο συνέταξε επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπούς και τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, την οποία συνυπέγραψαν 95 μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και που προβάλει την άποψη ότι οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν επειδή αυτό δεν προέβλεπε εγγυήσεις για την εφαρμογή διαφόρων προνοιών του, την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, την διαγραφή του δικαιώματος των εγγυητριών χωρών να επεμβαίνουν όποτε το θεωρούν αναγκαίο στο νησί, την επιβολή ενός συστήματος ανάκτησης κτηματικών περιουσιών που να αναγνωρίζει τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων Ελληνοκυπρίων, το δικαίωμα όλων των Κυπρίων να αγοράζουν ακίνητα και να ζουν οπουδήποτε επιθυμούν στο νησί δίχως περιορισμούς και τη δημιουργία μιας βιώσιμης και λειτουργικής κυβέρνησης, απαλλαγμένης από έμφυτα αδιέξοδα.

    Μπράντ Σέρμαν

    Ο Βουλευτής Μπράντ Σέρμαν, από την Καλιφόρνια, είπε ότι εν όψει της «παράνομης Τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου» και των σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Τουρκικής πλευράς ο ίδιος αντιτίθεται στην υιοθέτηση οποιουδήποτε ψηφίσματος του Αμερικανικού Κογκρέσου το οποίο να τιμωρεί τους Ελληνοκυπρίους για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και είναι εναντίον της χορήγησης Αμερικανικής βοήθειας προς την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους ενώ από την άλλη ευνοεί την επίτευξη ενός βιώσιμου διακανονισμού του Κυπριακού που θα ενώσει τις δύο κοινότητες του νησιού.

    Με παρόμοιο πνεύμα μίλησαν οι δημοσιογράφοι Κρίστοφερ Χίτσενς, Αρχισυντάκτης του περιοδικού Vanity Fair και Γκρέγκορι Κόπλεη, Αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Άμυνα και Εξωτερικές Υποθέσεις καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Ευγένιος Ρωσίδης.

    [03] Ιράκ: Εξτρεμιστές απειλούν να σκοτώσουν Βούλγαρους ομήρους.

    09 Jul 2004, 01:24 UTC

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζήρα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία εξτρεμιστές, υποστηρικτές του αρχιτρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, απειλούν να εκτελέσουν 2 Βούλγαρους ομήρους. Οι εξτρεμιστές δηλώνουν ότι θα σκοτώσουν τους Βούλγαρους αν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν απελευθερώσουν όλους τους Ιρακινούς κρατούμενους. Εξάλλου χθες, 5 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Ιρακινός φρουρός σκοτώθηκαν και 20 άτομα τραυματίσθηκαν από επίθεση με όλμους εναντίον του αρχηγείου της Εθνοφρουράς στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης. Αμερικανοί στρατιώτες ανταποκρίθηκαν ανοίγοντας πυρ εναντίον ανταρτικών θέσεων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τουλάχιστον 4 Ιρακινοί. Εξ άλλου, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη Βαγδάτη σκοτώνοντας έναν πρώην αξιωματούχο του κόμματος Μπάαθ.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός πεζοναύτης Λιβανικής καταγωγής που είχε πέσει θύμα απαγωγής από Ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Ιράκ, είναι όντως ζωντανός και βρίσκεται στα χέρια της Αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο λοχίας Γιασέφ Αλί Χασούν ειδοποίησε την αμερικανική πρεσβεία στο Λίβανο η οποία και τον παρέλαβε. Τώρα ο αμερικανικός στρατός διερευνά την όλη υπόθεση.

    [04] Έντονα επικριτική η έκθεση της γερουσίας για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

    09 Jul 2004, 01:44 UTC

    Η Αμερικανική Γερουσία δίνει σήμερα στη δημοσιότητα έκθεση πού ασκεί έντονη κριτική στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Η έκθεση επιρρίπτει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην CIA, την οποία κατηγορεί για χρήση αναξιόπιστων πηγών και επιπόλαιη ανάλυση στοιχείων για το καταγγελλόμενο πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Πάντως η έκθεση εστιάζεται στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, χωρίς να αναφέρεται σε ανάμειξη του Λευκού Οίκου.

    Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάϊμς γράφει ότι η επιτροπή απόρρητων πληροφοριών της αμερικανικής γερουσίας σκοπεύει να εξετάσει και το ρόλο του Λευκού Οίκου, αλλά πιθανόν να μην ολοκληρώσει την ερευνά της αυτή, πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ, η CIA οργάνωσε χθες αποχαιρετιστήρια τελετή για τον διευθυντή της Τζωρτζ Τενετ, ο οποίος αποχωρεί επίσημα από την υπηρεσία την Κυριακή. Ο κύριος Τένετ υπέβαλε την παραίτηση του τον περασμένο μήνα εν μέσω επικρίσεων για σφάλματα των μυστικών υπηρεσιών σε σχέση με το Ιράκ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.

    [05] Αφγανιστάν: Αμερικανοί συνελήφθησαν ...

    09 Jul 2004, 02:01 UTC

    Οι αρχές του Αφγανιστάν συνέλαβαν τρεις Αμερικανούς και 4 Αφγανούς με την κατηγορία ότι είχαν συλλάβει παράνομα 8 Αφγανούς και τους κρατούσαν σε ιδιωτική φυλακή. Απ ότι φαίνεται οι συλληφθέντες ήταν μέλη ομάδας αυτόκλητων πολιτοφυλάκων που διατείνεται ότι μάχεται κατά της τρομοκρατίας. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι συλληφθέντες δεν δούλευαν ούτε υποστηρίζονταν απ την αμερικανική κυβέρνηση ή το στρατό. Το πρακτορείο Associated Press φέρει Αφγανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι οι κρατούμενοι στην ιδιωτική φυλακή βρέθηκαν να κρέμονται απ τα πόδια τους.

    [06] Αθώος των κατηγοριών σε βάρος του, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ένρον.

    09 Jul 2004, 02:20 UTC

    Απολογούμενος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Χιούστον του Τέξας, ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας ENRON, Κέννεθ Λέϊ, δήλωσε αθώος των κατηγοριών σε βάρος του που σχετίζονται με την κατάρρευση της γιγαντιαίας εταιρείας στο χώρο της ενέργειας. Ο δικαστής υποχρέωσε τον κ. Λέϊ να καταθέσει χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων δολαρίων για να αφεθεί ελεύθερος. Αν τελικά κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 χρόνων και πρόστιμα που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

    [07] 8 νεκροί από συγκρούσεις Ισραηλινών δυνάμεων με Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Γάζα.

    09 Jul 2004, 02:42 UTC

    Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν 8 Παλαιστίνιους εξτρεμιστές κατά την διάρκεια σκληρής μάχης στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ένας Ισραηλινός στρατιώτης επίσης τραυματίστηκε κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στην Μπέιτ Χανουν, στην οποία οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν για να σταματήσουν την εκτόξευση αυτοσχέδιων πυραύλων κατά Ισραηλινών στόχων.

    Σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γαζας , 4 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία και ανέλαβε τη ευθύνη.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, προσκάλεσε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με το κόμμα Λικούντ και με απώτερο στόχο την πλειοψηφία των εδρών στην Κνεσέτ.

    [08] Πεντάγωνο: Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

    09 Jul 2004, 02:50 UTC

    Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπούς δεν έχει πρόθεση να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Ο υφυπουργός Άμυνας, Ντέιβιντ Τσού, μιλώντας στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Βουλής, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα «μυστικό σχέδιο» που να υπαγορεύει το θεσμό της υποχρεωτικής στράτευσης. Σημειώνεται ότι οι φήμες που ήθελαν την επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας, ενισχύθηκαν και από το γεγονός ότι υπήρξαν πολλά παράπονα για εξάντληση των στρατιωτικών δυνάμεων λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντικατέστησαν το θεσμό της υποχρεωτικής στράτευσης με την εθελοντική το 1973. Το Πεντάγωνο πρόσφατα ενίσχυσε τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ με 20.000 στρατιώτες και έχει δώσει εντολή να παραμείνουν οι στρατιώτες στη περιοχή και πέραν της λήξης της θητείας τους. Ο στρατός επίσης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καλέσει περισσότερους από 5 χιλιάδες εφέδρους για επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    [09] Επίσκεψη Τσέϊνι στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

    09 Jul 2004, 02:55 UTC

    Το νέο Επιχειρησιακό Κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, επισκέφθηκε χθες ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντίκ Τσέϊνι. Στο νέο κέντρο λαμβάνονται και αναλύονται, επι εικοσιτετράωρης βάσης, αναφορές που έχουν σχέση με ύποπτες δραστηριότητες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου, ο κύριος Τσέινι ξεναγήθηκε από τον υπουργό Τομ Ρίτζ τουλάχιστον για μισή ώρα στις εγκαταστάσεις που έχουν επανδρωθεί με υπαλλήλους από 35 ομοσπονδιακές και τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο κύριος Ρίτζ, ανέφερε στον αμερικανό αντιπρόεδρο ότι το νεοσύστατο κέντρο αναλύει εκατοντάδες ή και χιλιάδες πληροφορίες σε καθημερινή βάση και ότι μερικές φορές κάποιες πληροφορίες δίνονται και σε άλλους φορείς, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο για την ασφάλεια τους. Ο κύριος Τσέϊνι, δήλωσε στους υπαλλήλους του Επιχειρησιακού Κέντρου του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ότι η τρομοκρατική απειλή παραμένει, αλλά επέμεινε ότι η δουλειά τους έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα συμπεριλαμβανομένων και των βελτιώσεων σε θέματα ασφάλειας στα σύνορα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας.

    [10] Ελ Μπαραντέϊ: συζητήσεις με Ισραήλ για την αποπυρηνικοποίηση της Μέση Ανατολής

    08 Jul 2004, 16:01 UTC

    Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ στο Ισραήλ

    Ο Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, δήλωσε πως το Ισραήλ συμφώνησε να συζητήσει, σε μελλοντικές συνομιλίες, το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Μέσης Ανατολής. Ο κ. ελ Μπαραντέϊ είπε σήμερα μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, πως ο Ισραηλινός ηγέτης δε θέλησε να θέσει χρονοδιάγραμμα για τις συγκεκριμένες συνομιλίες, γιατί, όπως είπε, θα ήθελε να μάθει περισσότερα πράγματα σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διερευνά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο η Τεχεράνη επιμένει ότι έχει αποκλειστικά ειρηνικές εφαρμογές.

    Το Ισραήλ δεν παραδέχεται αλλά ούτε και αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Όμως εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το εβραϊκό κράτος έχει στην κατοχή του μέχρι και 200 πυρηνικές κεφαλές.

    [11] 5 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

    08 Jul 2004, 15:40 UTC

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ λεει πως 5 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Ιρακινός φρουρός σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης με όλμους εναντίον του αρχηγείου της Εθνοφρουράς στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης.

    Ο δεκανέας Ουασέφ Αλί Χασούν

    Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού λεει ότι 20 άτομα τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια της σημερινής επίθεσης. Αμερικανοί στρατιώτες ανταποκρίθηκαν ανοίγοντας πυρ εναντίον ανταρτικών θέσεων και τουλάχιστον 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν.

    Εξ άλλου, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη Βαγδάτη σκοτώνοντας ένα πρώην αξιωματούχο του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Στο μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό λεει πως ο λιβανικής καταγωγής Αμερικανός πεζοναύτης, που είχε απαχθεί τον περασμένο μήνα στο Ιράκ, βρίσκεται τώρα εκεί.

    Την ευθύνη για την απαγωγή του ανέλαβαν Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές. Ειδική υπηρεσία του ναυτικού διερευνά την υπόθεση της εξαφάνισής του, εν μέσω πληροφοριών ότι μπορεί να πρόκειται για φάρσα.

    [12] Κατηγορίες κατά Κένεθ Λέη, δημιουργού της Ένρον

    08 Jul 2004, 15:54 UTC

    Κένεθ Λέη

    Δικαστήριο του Τέξας απήγγειλε σήμερα κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου του ενεργειακού κολοσσού Ένρον, Κένεθ Λέη. Η Ένρον κατέρρευσε πριν τρία χρόνια λόγω λογιστικού σκανδάλου. Ο Κένεθ Λέη, που δηλώνει αθώος, παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη κατηγορούμενος για τη χρεωκοπία της εταιρείας.

    Ο Κένεθ Λέη ήταν στην ουσία ο δημιουργός της Ένρον, την οποία από μικρή πετρελαϊκή εταιρεία του Τέξας που ήταν κατάφερε να την ανυψώσει σε ενεργειακό γίγαντα. Ο ηλικίας 62 χρονών Λέη ήταν κάποτε το χαϊδεμένο παιδί της Γουώλ Στρήτ. Τώρα το γόητρό του έχει κηλιδωθεί ανεπανόρθωτα καθώς κατηγορείται για απάτη και για παράνομες επενδυτικές συναλλαγές.

    Η Ένρον κατέρρευσε το 2001 , όταν αποκαλύφθηκε πως τα λογιστικά στοιχεία που παρουσίαζε ήταν απατηλά, δεδομένου ότι είχε παρουσιάσει σαν κέρδη απώλειες ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Οι μέτοχοι της εταιρείας, που είχε φτάσει στα ύψη σε μικρό χρονικό διάστημα και έχαιρε εκτίμησης, είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατακόρυφα. Πάνω από 5.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι στην περιοχή του Χιούστον, έχασαν τη δουλειά τους όταν η εταιρεία χρεοκόπησε.

    Η κατηγορούσα αρχή, στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση, συγκέντρωνε επί δύο χρόνια στοιχεία σε σχέση με το μεγαλύτερο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρηματικό σκάνδαλο. Τον περασμένο Φεβρουάριο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη εναντίον του πρώην στελέχους του διοικητικού συμβουλίου της Ένρον, Τζέφρεϋ Σκίλινγκ. Παρόμοιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και εναντίον του κύριου αρμόδιου για τα οικονομικά της εταιρείας Αντριου Φάστοου. Ο κ. Φάστοου δικάστηκε και δήλωσε ένοχος. Ο κ. Σκίλινγκ δεν έχει ακόμα δικαστεί. Το σκάνδαλο Ένρον επηρέασε αρνητικά και την εταιρεία Άρθρουρ Άντερσον. Η εταιρεία αυτή κρατούσε τα βιβλία του ενεργειακού κολοσσού και ήταν η πρώτη που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ύποπτες πρακτικές της. Ο Κένεθ Λέη, ο μισθός του οποίου το 2000 ήταν πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια, εθεωρείτο κάποτε πανίσχυρος επιχειρηματίας. Επί πλέον, ασκούσε μεγάλη επιρροή στην αμερικανική πολιτική. Να σημειωθεί πως ήταν ένας από τους κύριους δωρητές στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπους το 2000.

    Ένα χρόνο μετά από την κατάρρευση της Ένρον χρεωκόπησε και η Worldcom, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Μετά από το δεύτερο αυτό σκάνδαλο το Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο, που απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες να εφαρμόζουν αυστηρότερους ελέγχους στα λογιστικά τους βιβλία.

    [13] Ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

    08 Jul 2004, 16:19 UTC

    Τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η σύγκρουση, που σημειώθηκε στη Μπείτ Χανούν ήταν η πιο θανατηφόρα από την περασμένη εβδομάδα, που οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην κωμόπολη για να σταματήσουν την εκτόξευση αυτοσχέδιων πυραύλων εναντίον του Ισραήλ. Παλαιστίνιοι είπαν πως οι νεκροί ήταν μέλη των εξτρεμιστικών οργανώσεων Χαμάς και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά.

    [14] Επίθεση στις ΗΠΑ μπορεί να σχεδιάζει η Αλ Κάιντα

    08 Jul 2004, 20:08 UTC

    Τομ Ριτζ

    Αμερικανοί αξιωματούχοι λενε ότι η Αλ Κάιντα προγραμματίζει νέες επιθέσεις στις ΗΠΑ, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια να αυξηθεί το επίπεδο επικινδυνότητας. Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, δήλωσε ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Αλ Κάιντα μπορεί να διενεργήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει την αμερικανική πολική διαδικασία.

    Όμως ο κύριος Ριτζ είπε ότι οι αρμόδιοι δεν θα αυξήσουν το δείκτη επικινδυνότητας πέραν του κίτρινου. Ο κύριος Ριτζ επίσης είπε ότι το υπουργείο του διαθέτει νέες τεχνολογίες και ένα νέο κέντρο επιχειρήσεων που καθιστά ευκολότερη την επισήμανση και αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

    [15] Η Τουρκία ανησυχεί για τους Κούρδους του Ιράκ

    08 Jul 2004, 19:59 UTC

    Ο Στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, υπαρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού προειδοποιεί τους Κούρδους του Ιράκ ότι κάθε προσπάθεια να αλλάξουν την δημογραφική σύνθεση της πόλης Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ θα θέσει κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας.

    Ο Στρατηγός Μπασμπούγκ λεει ότι περιμένει από την νέα μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ να αποτρέψει μία τέτοια αλλαγή.

    Σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις του στρατηγού Μπασμπούγκ, Τουρκική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται το Κιρκούκ συναντήθηκε σήμερα με Άραβες, Τουρκεμένους και Κούρδους ηγέτες. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως συμφιλιωτική ενέργεια που αποσκοπούσε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην πλούσια σε πετρέλαια περιοχή.

    [16] «Οι Έλληνες κατάφεραν να κάνουν μέσα σε 3 χρόνια τη δουλειά 7 χρόνων»

    Ρότζερ Ουίλκισον, ΦτΑ, Αθήνα

    07 Jul 2004, 19:35 UTC

    Οι οργανωτές των Ολυμπιακών της Αθήνας, που αρχίζουν σε περίπου πέντε βδομάδες από τώρα, συνεχίζουν τον αγώνα με το χρόνο για την ολοκλήρωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών συστημάτων, που θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία των αγώνων. Και όσοι ασχολούνται με τους Ολυμπιακούς πιστεύουν ότι όλα θα είναι έτοιμα εγκαίρως.

    Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για να είναι όλα έτοιμα μέχρι τις 13 Αυγούστου. Η Αθήνα επελέγη να φιλοξενήσει τη φετινή Ολυμπιάδα το 1997. Όμως οι πρώτες διοργανωτικές προσπάθειες αποτελματώθηκαν μέσα σε ένα λαβύρινθο γραφειοκρατικών διαπληκτισμών και χρονοδιαγραμμάτων που δεν τηρήθηκαν.

    Αλλά τα τελευταία τρία χρόνια , η οργανωτική επιτροπή, η κυβέρνηση και οι κατασκευαστικές εταιρείες μπόρεσαν να συνεργασθούν και από το Μάρτιο, που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, άρχισε να επικρατεί στην Αθήνα η άποψη ότι τώρα τα πράγματα πανε καλά.

    Ο Στρατής Στρατήγης, πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής Οργανωτικής Επιτροπής, πιστεύει ότι όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες. «Θα ολοκληρωθούν εγκαίρως. Αρχίσαμε με αργό ρυθμό αλλά θα τα τελειώσουμε μέσα σε ένα ξέφρενο ρυθμό.»

    Το 1997, που οι αγώνες ανατέθηκαν στην Αθήνα οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ήταν κατά το 70 σχεδόν τοις εκατό έτοιμες. Αλλά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, γραφειοκρατικά προβλήματα για τον τρόπο διαχείρισης δημιούργησαν καθυστερήσεις στο υπόλοιπο 30 τοις εκατό. Ο κύριος Στρατήγης, που παραιτήθηκε από την θέση το 1999, λεει ότι κανείς τότε στην κυβέρνηση δεν φαινόταν διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη των Αγώνων. « Πήρε σχεδόν ένα χρόνο για να αποφασιστεί ποιος θα κάνει τι και οι καθυστερήσεις αυτές αύξησαν και το κόστος γιατί δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για μειοδοτικούς διαγωνισμούς και τα τοιαύτα.»

    Ο αρχικός προϋπολογισμός των 5 κόμμα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε κατά 30 τοις εκατό, φθάνοντας στα 7 κόμμα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Γιάννη Χαντούλης, δημοσιογράφος της Αγγλόφωνης εφημερίδας Athens News, που καλύπτει τις Ολυμπιακές προετοιμασίες τα τελευταία 3 χρόνια, λεει ότι παρά το ότι τα 4 πρώτα χρόνια πήγαν χαμένα, οι Έλληνες τα κατάφεραν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο. «Κατάφεραν να κάνουν κάτι για το οποίο προφανώς τους αρέσει να κομπάζουν. Δηλαδή κατάφεραν να κάνουν μέσα σε 3 χρόνια τη δουλειά 7 χρόνων. Όσο απίθανο και να φαίνεται τα κατάφεραν. Και από κει που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προειδοποιούσε την Ελλάδα ότι μπορεί να χάσει τους Αγώνες τώρα την επαινεί.»

    Ο Γιάννης Γκόλιας , Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών, λεει ότι τα μεταφορικά συστήματα που δημιουργήθηκαν ειδικά για τους αγώνες, συμπεριλαμβανόμενου του τραίνου από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης και του ηλεκτρικού τραμ θα είναι έτοιμα στις 20 Ιουλίου. «Νομίζω ότι τόσο αυτό όσο και άλλα έργα δείχνουν τί μπορούν να κάνουν οι Έλληνες, όταν δουλεύουν βάσει ενός αυστηρού οργανωτικού σχεδίου.»

    Η κίνηση στην Αθήνα είναι χαοτική και ο κύριος Γκόλιας ζητά από τους συμπολίτες του να χρησιμοποιούν τα δημόσια μεταφορικά μέσα κατά την διάρκεια των αγώνων, αν και το ξέρει πολύ καλά πως θα είναι δύσκολο για τους Αθηναίους να μη χρησιμοποιούν το Ι.Χ τους.

    Ο δημοσιογράφος Γιάννης Χαντούλης λεει ότι οι δοκιμές που έγιναν σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις που επισκέφτηκε πήγαν καλά και ότι οι εγκαταστάσεις έχουν αποσπάσει τον έπαινο της διεθνούς κοινότητας. «Φυσικά θα ήταν καλύτερα να μην περίμεναν την τελευταία στιγμή για να είναι όλα έτοιμα. Από την άλλη όμως, εάν όλα πάνε καλά, και απ ότι δείχνουν οι δοκιμές τα πάντα θα πάνε όντως καλά, κανείς δε θα μιλάει για τα προβλήματα μετά από τους αγώνες.»

    Το μόνο που θέλει τώρα η Ελλάδα, καθώς συνεχίζει πυρετωδώς τις προετοιμασίες της για να είναι όλα έτοιμα εγκαίρως, είναι να αποσπάσει από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον παραδοσιακό τίτλο της χώρας που διοργάνωσε τους καλύτερους ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μόνη πόλη που φιλοξένησε την Ολυμπιάδα και δεν απέσπασε τον τίτλο αυτό ήταν η Ατλάντα το 1996.

    [17] Nέα μέτρα κατά ανταρτών και εξτρεμιστών στο Ιράκ.

    08 Jul 2004, 01:25 UTC

    Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ έθεσε χθες σε ισχύ νέο νόμο για θέματα ασφάλειας, που διευρύνει τις δικαιοδοσίες της με στόχο την αντιμετώπιση των ανταρτών. Ο νέος νόμος επιτρέπει την επιβολή έκτακτων μέτρων σε περιοχές που μαστίζονται από βιαιότητες, αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι έχουν ληφθεί και μέτρα για να αποφευχθούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα έδειξε βίντεο με τρεις ένοπλους άνδρες που κρατούσαν όμηρο Φιλιππινέζο και απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν αν, μέσα στις επόμενες 72 ώρες, οι Φιλιππίνες δεν αποσύρουν τους 50 στρατιώτες που έχουν στείλει στο Ιράκ. Λίγες ώρες μετά την μετάδοση του βίντεο η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναεπιτρέψει σε υπηκόους της να μεταβαίνουν στο Ιράκ. Εξάλλου χθες 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη σε μάχες μεταξύ ανταρτών και της αστυνομίας υπό την υποστήριξη Αμερικανικών δυνάμεων. Στο μεταξύ, Ιρακινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μόνο 90 απ τους 5.700 κρατούμενους στο Ιράκ είναι ξένοι μαχητές.

    [18] Σε Πενσυλβάνια και Οχάϊο οι πρώτες κοινές εμφανίσεις των Κέρρυ και Έντουαρντς.

    08 Jul 2004, 01:44 UTC

    Ο Τζών Κέρρυ ο υποψήφιος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, πέρασε τη χθεσινή ημέρα με τον γερουσιαστή Τζών Εντουαρτς τον άνθρωπο που επέλεξε για αντιπρόεδρο της Κυβέρνησής του. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν νωρίς το πρωί σε οπαδούς τους στη Πενσυλβάνια και στο Οχάιο, δύο Πολιτείες που η κατάκτησή τους θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη νίκη στις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τζών Κέρρυ, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τζών Εντουαρτς, διαθέτουν όραμα και πολιτικές ιδέες πολύ καλύτερες από αυτές του προέδρου Μπους. Παράλληλα σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του δικτύου CNN και της εφημερίδας USA Today, το 64% των Αμερικανών θεωρεί την επιλογή του Τζών Εντουαρτς πολύ θετική εξέλιξη. Επίσης δύο σφυγμομετρήσεις των τηλεοπτικών δικτύων CBS και NBC δείχνουν το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού κόμματος να προηγείται στην πρόθεση ψήφου του Ρεπουμπλικανικού ψηφοδελτίου, με τον πρόεδρο Μπούς και τον αντιπρόεδρο Τσέινυ, κατά 5 με 8 εκατοστιαίες μονάδες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 10 July 2004 - 1:18:19 UTC