Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Μπους υπεραμύνεται των φορολογικών περικοπών
  • [02] Ράνταλ Τομπάϊας: πρέπει να ενωθούμε όλοι για να καταπολεμήσουμε το έηντς
  • [03] Συλλήψεις εκατοντάδων εγκληματιών απ' την Ιρακινή αστυνομία.
  • [04] Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ επικρίνει Παλαιστίνιους και Ισραήλ.
  • [05] Διάσκεψη για AIDS: Οι περισσότεροι ασθενείς χωρίς φάρμακα.
  • [06] Αφγανιστάν: Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες σε επιχείρηση ασφάλειας ενόψει των εκλογών.

  • [01] Ο Πρόεδρος Μπους υπεραμύνεται των φορολογικών περικοπών

    14 Jul 2004, 19:08 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους στο Ουισκόνσιν

    Ο Πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε των φορολογικών περικοπών στις οποίες προέβη και της απόφασής του να εισβάλει στο Ιράκ, κατά την διάρκεια προεκλογικής ομιλίας, σήμερα στην πολιτεία Ουισκόνσιν.

    Μιλώντας στο Ουώκεσα, ο κύριος Μπους είπε ότι οι φορολογικές του περικοπές βοήθησαν τις μικρές επιχειρήσεις και αύξησαν το αριθμό των θέσεων εργασίας.

    Ο κύριος Μπους παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν βρήκαν όπλα μαζικής καταστροφής , που η κυβέρνηση του είχε χρησιμοποιήσει σαν κύριο επιχείρημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της χώρας αυτής , αλλά, πρόσθεσε, μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 η Αμερική έπρεπε να αντιμετωπίσει απειλές πριν αυτές γίνουν πραγματικότητα.

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα των δημοκρατικών για την Αντιπροεδρία, Τζων Έντουαρντς θα μιλήσει σήμερα στη πολιτεία της Αιόβα.

    [02] Ράνταλ Τομπάϊας: πρέπει να ενωθούμε όλοι για να καταπολεμήσουμε το έηντς

    Στηβ Μπαραγκόνα, ΦτΑ, Μπαγκόγκ

    14 Jul 2004, 19:20 UTC

    O Ράνταλ Τομπάϊας επισκέπτεται κλινική με ασθενείς που πασχουν από έηντς

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο διεθνές συνέδριο για το AIDS, στη Μπαγκόγκ της Ταϋλάνδης, πρέσβης Ράνταλ Τομπάϊας, προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών που πλήττονται από τη φοβερή νόσο να μιλάνε στ ανοιχτά και να μην αποκρύβουν την πραγματικότητα. Η ομιλία του κ. Τομπάϊας στο συνέδριο είχε τόνο διαλλακτικό παρά τις επικρίσεις που εκφράστηκαν αυτή τη βδομάδα για την αμερικανική πολιτική έναντι του AIDS.

    Ο πρέσβης Τομπάϊας είπε πως το στίγμα που συνοδεύει τη νόσο και τον ιό που την προκαλεί πρέπει να εξαλειφθεί και ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση του δημάρχου της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, ο οποίος έκανε τεστ για να διαπιστώσει εάν έπασχε από AIDS και ενθάρρυνε και άλλα μέλη της κοινότητάς του να κάνουν το ίδιο.

    Η ομιλία του κ. Τομπάϊας διακόπηκε επανειλημμένα από περίπου 50 διαδηλωτές, οι οποίοι τον γιουχάισαν όταν είπε πως το σχέδιο του προέδρου Μπους για την καταπολέμηση του AIDS επιτρέπει τη χρήση φαρμάκων, που αντιγράφουν αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα κατασκευάσματα αυτά πληρούν τις αμερικανικές προδιαγραφές.

    Επικριτές λένε πως το σχέδιο του αμερικανού Προέδρου υπονομεύει το φαρμακευτικό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όμως, παρόλες τις διαμαρτυρίες η ομιλία του κ. Τομπάϊα είχε τόνο συμφιλιωτικό. Είπε πως το AIDS είναι πραγματικός εχθρός και πως για την αντιμετώπισή του χρειάζεται ομοψυχία και συνεργασία. «Καλό θα ήταν, είπε, αντί να τα βάζουμε ο ένας με τον άλλο, να ενωθούμε όλοι για να καταπολεμήσουμε τον κοινό αυτό εχθρό.»

    Αντριποσωποι στο συνέδριο για το έηντς

    Η κυβέρνηση Μπους πιστεύει πως τρεις τρόποι υπάρχουν για την καταπολέμηση της ασθένειας: πρώτον η προγαμιαία σεξουαλική αποχή, δεύτερον η συζυγική πίστη και τρίτον η χρήση προφυλακτικών. Πολλοί εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές δηλώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη απ ότι πρέπει έμφαση στην αποχή και όχι αρκετή στη χρήση προφυλακτικών. Στην ομιλία του όμως ο κ. Τομπάϊας είπε πως δεν υπάρχει μια μόνο λύση στο πρόβλημα, προσθέτοντας πως αυτοί που πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη μέθοδο δεν έχουν αντιληφθεί πόσο πολύπλοκο είναι το πρόβλημα αυτό.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη δωρήτρια χώρα στον παγκόσμιο αγώνα καταπολέμησης του AIDS. Επί πλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Τομπάϊας, η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί πως κατά τα επόμενα πέντε χρόνια θα διαθέσει ποσό ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον ίδιο σκοπό. Όμως, επικριτές δηλώνουν πως τα χρήματα αυτά θα δοθούν με όρους και επί πλέον θα πάνε κυρίως σε χώρες που πιστεύουν, όπως και η Αμερική, ότι η καλύτερη μέθοδος για την καταπολέμηση του AIDS είναι η σεξουαλική αποχή.

    [03] Συλλήψεις εκατοντάδων εγκληματιών απ' την Ιρακινή αστυνομία.

    14 Jul 2004, 00:22 UTC

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι χθες κατά τη διάρκεια εφόδων σε διάφορες περιοχές της Βαγδάτης, η Ιρακινή αστυνομία συνέλαβε πάνω από 525 ύποπτους εγκληματίες. Αξιωματούχοι του Ιρακινού υπουργείου εσωτερικών δήλωσαν ότι πολλοί απ τους συλληφθέντες καταζητούνταν για κλοπές, δολοφονίες, απαγωγές και διακίνηση ναρκωτικών. Δηλώνουν επίσης ότι πολλοί απ τους συλληφθέντες ήταν εγκληματίες που αφέθηκαν ελεύθεροι απ τον Σαντάμ Χουσεΐν πέρυσι, την παραμονή της εισβολής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ιρακινής Ολυμπιακής Επιτροπής κατόρθωσε να διαφύγει απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του στο κέντρο της Βαγδάτης.

    [04] Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ επικρίνει Παλαιστίνιους και Ισραήλ.

    14 Jul 2004, 00:59 UTC

    Τεριέ Ρέντ Λάρσεν

    Ο απεσταλμένος των ΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τεριέ Ρέντ Λάρσεν, επέκρινε την Παλαιστινιακή ηγεσία για έλλειψη μεταρρυθμίσεων σε θέματα ασφάλειας, λέγοντας ότι επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση σε θέματα σεβασμού των νόμων και τήρησης της τάξης στις Παλαιστινιακές περιοχές. Ο κ. Ρέντ Λάρσεν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας ότι παρά τις υποσχέσεις της η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο για τον περιορισμό των βιαιοτήτων και τον τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων και τόνισε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, έχει αγνοήσει αιτήματα για μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Από τη πλευρά τους Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο απεσταλμένος των ΗΕ δεν έλαβε υπόψη του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Παλαιστινιακή Αρχή λόγω της Ισραηλινής κατοχής. Πάντως ο κ. Ρέντ Λάρσεν επέκρινε και το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη διαλύσει τους Εβραϊκούς οικισμούς που χτίστηκαν μετά το Μάρτιο του 2001.

    Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες, Ισραηλινά ελικόπτερα επιτέθηκαν με πυραύλους εναντίον μεταλλουργείου στη Γάζα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο χρησιμοποιούνταν απ την Χαμάς και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις για την κατασκευή ρουκετών και άλλων όπλων. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες.

    [05] Διάσκεψη για AIDS: Οι περισσότεροι ασθενείς χωρίς φάρμακα.

    14 Jul 2004, 01:05 UTC

    Yγειονομικοί αρμόδιοι δηλώνουν πως από τα 6 εκατομμύρια ασθενών με AIDS σε πτωχές χώρες, μόνο οι 420.000 έχουν στην διάθεση τους την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η ανεπάρκεια φθηνών φαρμάκων για τη νόσο έχει γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων στο συνέδριο για το AIDS στην Μπαγκόγκ της Ταϋλάνδης, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες επικρίνονται δριμύτατα για το ότι δεν υποστηρίζουν επαρκώς τις προσπάθειες αναχαίτισης της εξάπλωσης της ασθένειας και επίσης για το ότι δεν βοηθάνε τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από αυτήν.

    Η Γαλλία δήλωσε ότι οι εμπορικές συμφωνίες των Ηνωμένων Πολιτειών που προβλέπουν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών, υπονομεύουν τις προσπάθειες παρασκευής φθηνών φαρμάκων για το AIDS. Μάλιστα ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε η έμφαση των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας έχει επισκιάσει το θέμα της διεθνούς εξάπλωσης του AIDS. Και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στο Ταμείο για το AIDS του διεθνούς οργανισμού.

    Πάντως ο επικεφαλής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων, Ανθονυ Φάουτσι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν αυτό που τους αναλογεί στον παγκόσμιο αγώνα κατά του AIDS, ξοδεύοντας 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην μάχη κατά της θανατηφόρας ασθένειας.

    [06] Αφγανιστάν: Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες σε επιχείρηση ασφάλειας ενόψει των εκλογών.

    14 Jul 2004, 01:17 UTC

    Στο Αφγανιστάν, χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε επιχείρηση παροχής ασφάλειας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η επιχείρηση θα βοηθήσει στην διεξαγωγή ασφαλών εκλογών στις 9 Οκτωβρίου στο Αφγανιστάν, χωρίς ανεπιθύμητες ανωμαλίες από μέρους εξτρεμιστών, που έχουν διακηρύξει την διάθεση τους να εκτροχιάσουν την εκλογική διαδικασία. Πάντως οι ίδιοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι η συμμετοχή των αμερικανικών δυνάμεων στην εν λόγω επιχείρηση δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις αμερικανικές προσπάθειες για την σύλληψη του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλων ανώτερων στελεχών του τρομοκρατικού του δικτύου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 16 July 2004 - 1:18:10 UTC