Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο εκρήξεις βομβών στη Κωνσταντινούπολη.
  • [02] Συνομιλίες Μπούς-Μπέλκα στο Λευκό Οίκο.
  • [03] Διάγγελμα Κώστα Καραμανλή ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • [04] Συνεδριάζει η FED για τα επιτόκια.
  • [05] 1.900 οι νεκροί απ' τις πλημμύρες στη Νότια Ασία.
  • [06] Έντονες αντιδράσεις από την απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ να κλείσει τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στη Βαγδάτη.
  • [07] Και το Καπιτώλιο στο στόχαστρο τρομοκρατών
  • [08] O ΟΠΕΚ σκεφτεται να αυξήσει την παραγωγή του.
  • [09] Ενταλμα σύλληψης για Τσαλάμπι, θείο και ανηψιό
  • [10] Ενδέχεται να υπάρξουν και νέες ειδοποιήσεις συναγερμού στις ΗΠΑ
  • [11] Ιράκ: Ένταλμα σύλληψης εναντίον του Αχμέντ Τσάλαμπι
  • [12] Ρόγκ: Ικανοποίηση για την ετοιμότητα της Αθήνας.
  • [13] Τεταμένες οι σχέσεις Ιράκ-Ιράν.

  • [01] Δύο εκρήξεις βομβών στη Κωνσταντινούπολη.

    10 Aug 2004, 03:08 UTC

    Στην Τουρκία τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και 7 άλλα τραυματίστηκαν από σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις νωρίς σήμερα το πρωί σε δύο ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη. Το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή φέρει τον διοικητή της αστυνομίας της πόλης να δηλώνει ότι πρόκειται μάλλον για τρομοκρατική επίθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε τουριστικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

    [02] Συνομιλίες Μπούς-Μπέλκα στο Λευκό Οίκο.

    10 Aug 2004, 02:07 UTC

    O πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε χθες στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα. Οι συνομιλίες περιεστράφησαν σε σειρά θεμάτων, όπως το ΝΑΤΟ, το μεσοανατολικό, το Ιράκ και οι διμερείς σχέσεις. Ο κ. Μπούς εξήρε την Πολωνία για τον ρόλο της στις υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ, λέγοντας οτι τα πολωνικά στρατεύματα επιτελούν σπουδαίο έργο. Η Πολωνία είχε πεί παλαιότερα οτι θα αποσύρει έναν αριθμό στρατιωτών της απο το Ιράκ στις αρχές του 2005, μετά την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας ιρακινής κυβέρνησης. Χθες ο κ. Μπέλκα δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι η απόφαση του για το άν θα αποσυρθούν τα Πολωνικά στρατεύματα, θα εξαρτηθεί απο το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Ιράκ. Στο μεταξύ, το Πολωνικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι τα Πολωνικά στρατεύματα στο Ιράκ παρέδωσαν τον έλεγχο δύο επαρχιών στις αμερικανικές δυνάμεις. Σ αυτές, περιλαμβάνεται η περιοχή της Νατζάφ, όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες μεταξύ Σιϊτών πολιτοφυλάκων και αμερικανικών και ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ιράκ 6 χιλιάδες Πολωνοί στρατιώτες.

    [03] Διάγγελμα Κώστα Καραμανλή ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    10 Aug 2004, 02:14 UTC

    Κ. Καραμανλής

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλής, δήλωσε ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών αγώνων θα αποτελέσει επιτυχία για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες το βράδυ ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους χιλιάδες Έλληνες που συνέβαλαν στην διοργάνωση των Αγώνων, από τους εργάτες μέχρι τους καλλιτέχνες. Και τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί θα διεξαχθούν υπό τα αυστηρότερα ποτέ μέτρα ασφάλειας. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε τέλος απ όλους τους Έλληνες να υποδεχτούν με εγκαρδιότητα όλους τους τουρίστες που έρχονται για να γευτούν τον ελληνικό πολιτισμό και φιλοξενία.

    [04] Συνεδριάζει η FED για τα επιτόκια.

    10 Aug 2004, 02:54 UTC

    Κορυφαία στελέχη της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, θα συναντηθούν σήμερα προκειμένου να εξετάσουν τη πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων. Το διατραπεζικό επιτόκιο στις ΗΠΑ είναι τώρα 1,25% και σχεδόν όλοι οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει την αύξησή στο 1,5%. Παρόλα αυτά δεν λείπουν και οι αντίθετες απόψεις κάποιων ειδικών, οι οποίοι θεωρούν πως η κεντρική τράπεζα τελικά δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι τελευταίες εκθέσεις που αφορούν την αγορά εργασίας είναι απογοητευτικές. Από τα στοιχεία αυτά διαφαίνεται ότι η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου δημιούργησε μόνο 32 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τη στιγμή που οι ειδικοί περίμεναν περισσότερες από 200 χιλιάδες. Η οικονομική αυτή έκθεση είναι ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι η αμερικανική οικονομία κινείται αργά πιεζόμενη από την απειλή της αύξησης του πληθωρισμού.

    [05] 1.900 οι νεκροί απ' τις πλημμύρες στη Νότια Ασία.

    10 Aug 2004, 02:25 UTC

    Στη Νότια Ασία ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.900, απ τις καταστροφικές πλημμύρες που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πλήξει την περιοχή. Στην Ινδία έχουν χάσει τη ζωή τους χίλια άτομα και περίπου 700 στο Μπαγκλαντές, όπου υπολογίζεται ότι το 40% του εδάφους παραμένει ακόμη κάτω απ το νερό.

    [06] Έντονες αντιδράσεις από την απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ να κλείσει τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στη Βαγδάτη.

    10 Aug 2004, 02:48 UTC

    Η απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, να κλείσει τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στη Βαγδάτη, προκάλεσε την έντονη αποδοκιμασία της αμερικανικής οργάνωσης για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Σχολιάζοντας το κλείσιμο των τηλεοπτικών γραφείων η Αν Κούπερ, διευθύντρια της επιτροπής για τη προστασία των δημοσιογράφων, χρησιμοποίησε δύο μεταφορικές προτάσεις λέγοντας «κατηγορείται ο αγγελιοφόρος για τα άσχημα νέα» και «ένας δυνατός άνεμος απειλεί τη δημοκρατία στο Ιράκ». Η κυρία Κούπερ προέτρεψε τη κυβέρνηση του Ιράκ να αναθεωρήσει την απόφαση της και να επιτρέψει την επαναλειτουργία του σταθμού χωρίς περαιτέρω παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα, έκλεισαν το Σάββατο μετά από εντολή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράκ. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Φαλάχ Αλ Νακίμπ, είπε ότι οι δημοσιογράφοι του σταθμού υποδαυλίζουν τη βία μέσω των ρεπορτάζ τους, γεγονός που «τραυματίζει» την εικόνα της χώρας. Τέλος, αξιωματούχοι της Ιρακινής Κυβέρνησης κατήγγειλαν ότι η κάλυψη των απαγωγών απ το Αλ Τζαζίρα, ενθαρρύνει την συνέχιση τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών.

    [07] Και το Καπιτώλιο στο στόχαστρο τρομοκρατών

    09 Aug 2004, 16:31 UTC

    (VOA photo - S. Lemaire)

    Η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Φρανσις Τάουνσεντ λέει πως οι πρόσφατες συλλήψεις ύποπτων μελών της Αλ Κάϊντα και η κατάσχεση λεπτομερών πληροφοριών σε σχέση με τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιεί το τρομοκρατικό δίκτυο διατάραξαν ορισμένα σχέδια της Αλ Κάϊντα για επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η κ. Τάουνσεντ είπε πως πιστεύει ότι η αύξηση του επιπέδου συναγερμού την περασμένη βδομάδα βοήθησε την αμερικανική κυβέρνηση να αποτρέψει επίθεση της Αλ Κάίντα. Σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο κανάλι Fox, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε πως ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από διάφορες πηγές έδειχναν ότι οι τρομοκράτες έχουν την πρόθεση να πλήξουν τις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως με τις ενέργειές μας διαταράξαμε τις προθέσεις τους. Το ερώτημα είναι κατά πόσο διαταράξαμε παντελώς ή εν μέρει τα σχέδιά τους. Κι αυτό ακριβώς προσπαθούμε τώρα να εξακριβώσουμε.»

    Οι αρχές του Πακιστάν με τη βοήθεια αμερικανών αξιωματούχων συνέλαβαν δεκάδες ύποπτους και κατάσχεσαν αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που περιέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σε σχέση με την παρακολούθηση από την Αλ Κάϊντα χρηματοοικονομικών οργανισμών στη Νέα Υόρκη, τη Νέα Υερσέη και την Ουάσινγκτων. Βάσει των πληροφοριών αυτών η αμερικανική κυβέρνηση αύξησε την περασμένη εβδομάδα το επίπεδο επιφυλακής για τα τρία αυτά σημεία. Στο μεταξύ, οι αρχές της Βρεττανίας και της Σαουδικής Αραβίας επίσης συνέλαβαν ύποπτους εξτρεμιστές της Αλ Κάϊντα.

    Σε εμφάνισή της σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου CBS η κ. Τάουνσεντ είπε πως και άλλα σημεία στο αμερικανικό έδαφος αποτελούν στόχους των τρομοκρατών, αλλά οι σχετικές πληροφορίες δεν είναι αρκετά λεπτομερείς. Σύμφωνα με τη σύμβουλο του προέδρου Μπους, ένας από τους στόχους είναι το Καπιτώλιο, όπου τα μέτρα ασφάλειας τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί.

    Η βουλευτής Τζέην Χάρμαν, που είναι το ανώτερο δημοκρατικό στέλεχος στην αρμόδια για τις Μυστικές Υπηρεσίες επιτροπή της Βουλής, σε εμφάνισή της στο ίδιο πρόγραμμα του καναλιού Fox είπε πως αυτοί ακριβώς οι στόχοι είναι που την ανησυχούν περισσότερο. Είπε συγκεκριμένα: «Συμφωνώ με τη Φραν Τάουνσεντ και χαίρομαι γιατί προστατεύουμε τα συγκεκριμένα αυτά κτίρια. Φοβάμαι όμως πως οι τρομοκράτες ίσως κτυπήσουν αλλού, γι αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ ό,τι είμαστε αυτή τη στιγμή.» Εκφράζοντας την άποψη του κόμματός της η βουλευτής Χάρμαν έκανε έκκληση για σύγκληση έκτακτης συνόδου του κογκρέσου για να συζητηθούν ορισμένα από τα θέματα που ήγειρε η ανεξάρτητη επιτροπή που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Όμως ο πρόεδρος της Βουλής, Ντένις Χάστερτ, σε εμφάνισή του στο πρόγραμμα του δικτύου NBC «Συνάντηση με τον Τύπο», είπε πως οι αρμόδιες βουλευτικές επιτροπές θα συνέλθουν αυτό το μήνα για να συζητήσουν την έκθεση της επιτροπής και να αποφασίσουν ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν. Αλλά, πρόσθεσε, αυτό που έχει σημασία είναι οι οποιεσδήποτε ενέργειες να γίνουν πολύ προσεκτικά.

    Μετά από την ανακοίνωση της αύξησης του επιπέδου επιφυλακής, οι διευθυντές αστυνομίας των πόλεων της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτων εμφανίστηκαν στο CNN για να διαβεβαιώσουν τον κόσμο πως παίρνουν τις απειλές στα σοβαρά και πως ενέκριναν νέα, αυστηρότερα, μέτρα ασφάλειας. Παράλληλα όμως, προέτρεψαν τους επισκέπτες και τους κατοίκους των δύο πόλεων να μην αφήσουν το φόβο να τους κυριεύσει.

    [08] O ΟΠΕΚ σκεφτεται να αυξήσει την παραγωγή του.

    09 Aug 2004, 21:05 UTC

    Πουρνόμο Γουγκιαντόρο

    O ΟΠΕΚ μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τις διαρκώς ανερχόμενες τιμές πετρελαίου. Πρόσφατα ο ΟΠΕΚ αύξησε την καθημερινή παραγωγή πετρελαίου σε 26 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ Πουρνόμο Γουγκιαντόρο λεει η πραγματική παραγωγή είναι γύρω στα 30 εκατομμύρια βαρέλια της ημέρα, και σε αυτή συμπεριλαμβάνονται περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το Ιράκ.

    Ο κύριος Γουγκιαντόρο λεει ότι ο ΟΠΕΚ πρόκειται να συζητήσει τα εν λόγω μέτρα στη συνάντηση στη Βιέννη στις 15 Σεπτεμβρίου.

    [09] Ενταλμα σύλληψης για Τσαλάμπι, θείο και ανηψιό

    09 Aug 2004, 16:37 UTC

    Ο Αχμάντ Τσαλάμπι

    Δικαστής στο Ιράκ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του γνωστού Ιρακινού πολιτικού Αχμάντ Τσαλάμπι και του ανηψιού του Σαλέμ. Ο Σαλέμ Τσαλάμπι, που βρίσκεται τώρα στη Βρετανία, αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο, αλλά ο ίδιος διαψέυδει οτι σκότωσε ένα πρώην υπουργό Οικονομικών του Ιράκ και χαρακτηρίζει τις κατηγορίες γελοίες, υποστηρίζοντας πως έχουν πολιτικά κίνητρα. Ο Σαλέμ Τσαλάμπι δήλωσε στο βρετανικό ραδιόφωνο τη Δευτέρα, οτι θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του για να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά φοβάται οτι, εξαιτίας της θέσης του ως επικεφαλής του δικαστηρίου που θα δικάσει τον πρώην ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσείν, θα κινδυνεύσει η ζωή του σε περίπτωση που θα φυλακιστεί. Οι βρετανικές αρχές είπαν οτι δεν θα εκδώσουν τον κ. Τσαλάμπι. Ο πρεσβύτερος Τσαλάμπι, που κάποτε ήταν το αγαπημένο παιδί ανώτερων αξιωματούχων του Πενταγώνου, καταζητείται τώρα στο Ιράκ για πλαστογραφία. Ο Αχμάντ Τσαλάμπι είπε οτι θα επιστρέψει στο Ιράκ απο το Ιράν που βρίσκεται τώρα εντός μερικών ημερών, για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

    [10] Ενδέχεται να υπάρξουν και νέες ειδοποιήσεις συναγερμού στις ΗΠΑ

    09 Aug 2004, 16:43 UTC

    Αρθρο των σημερινών Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφει οτι η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να εκδώσει περισσότερες ειδοποιήσεις συναγερμού, καθώς μελετά το υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τις πρόσφατες συλλήψεις ύποπτων επιχειρησιακών στελεχών της αλ Κάιντα στη Βρετανία. Οι Τάιμς φέρουν αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών , που δεν κατονομάζει, να δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές μελετούν προσεκτικά τις πληροφορίες που περιέχοντο στις περίπου 1,000 δισκέττες, οι οποίες κατασχέθηκαν απο τους 12 υπόπτους για συμμετοχή στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα απο τις βρετανικές αρχές. Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, οι αρχές πιστέυουν οτι υπάρχουν βάσιμες και συγκεκριμένες πληροφορίες που δείχνουν οτι τρομοκράτες σκέπτονταν να χρησιμοποιήσουν τουριστικά ελικόπτερα για να πραγματοιήσουν επιθέσεις στη Νέα Υόρκη.

    [11] Ιράκ: Ένταλμα σύλληψης εναντίον του Αχμέντ Τσάλαμπι

    09 Aug 2004, 00:13 UTC

    Σαλέμ Τσάλαμπι

    Ιρακινός εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Αχμέντ Τσάλαμπι, του πρώην διακεκριμένου αξιωματούχου της αντικαθεστωτικής οργάνωσης, Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο και του διαλυμένου πλέον Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, που στο παρελθόν διατηρούσε στενές επαφές με το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο δικαστής, Ζουχαΐρ Αλ Μαλίκυ, δήλωσε ότι ο κ. Τσάλαμπι πλαστογράφησε παλιά χαρτονομίσματα του Ιράκ και τα αντάλλαξε με νέα νομίσματα που εξεδόθησαν μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο ίδιος ο κ. Τσάλαμπι διέψευσε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι πρόκειται για «στημένο σχέδιο με πολιτικά κίνητρα». Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε επίσης και εναντίον του ανιψιού του κ. Τσάλαμπι, Σαλέμ, του επικεφαλής του ειδικού δικαστηρίου που δημιουργήθηκε για την εκδίκαση του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Σαλέμ Τσάλαμπι καταζητείται για την δολοφονία Ιρακινού αξιωματούχου πριν μερικούς μήνες.

    [12] Ρόγκ: Ικανοποίηση για την ετοιμότητα της Αθήνας.

    09 Aug 2004, 00:17 UTC

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρόγκ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις προετοιμασίες ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, την Παρασκευή. Ο κ. Ρόγκ δήλωσε χθες στην Αθήνα ότι η οργανωτική επιτροπή εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της επιδεικνύοντας την απαιτούμενη μεθοδικότητα έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Στο μεταξύ, έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά και οι πωλήσεις εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τις τελευταίες τρεις μέρες οι Έλληνες αγόρασαν 150 χιλιάδες εισιτήρια. Αξιωματούχοι της οργανωτικής επιτροπής εκφράζουν τώρα σιγουριά ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος τους να πουλήσουν 3,4 εκατομμύρια εισιτήρια πριν την έναρξη των Αγώνων.

    [13] Τεταμένες οι σχέσεις Ιράκ-Ιράν.

    09 Aug 2004, 00:49 UTC

    Εξτρεμιστική οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Ισλαμικός στρατός στο Ιράκ» ανακοίνωσε ότι απήγαγε τον Ιρανό διπλωμάτη, Φαριντούν Τζιχανί, με την κατηγορία ότι προσπαθούσε να προκαλέσει διασπαστικές διαμάχες στο Ιράκ. Σε βίντεο προς το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, η οργάνωση προειδοποίησε το Ιράν να πάψει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ. Η πρεσβεία του Ιράν στην Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι ο κ. Τζιχανί εξαφανίστηκε την Τετάρτη ενώ ταξίδευε προς την Καρμπάλα για να ανοίξει Ιρανικό προξενείο. Στο μεταξύ, εταιρεία του Κουβέιτ της οποίας 7 οδηγοί φορτηγών έχουν πέσει θύμα απαγωγής, ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσπάθειες απελευθέρωσης τους μέσω διαμεσολαβητή και ζητά την διενέργεια απ ευθείας επαφών με τους απαγωγείς. Οι όμηροι είναι τρεις Ινδοί, τρεις Κενυάτες και ένας Αιγύπτιος που απήχθησαν στις 21 Ιουλίου.

    Εξάλλου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη του Ιράκ στη Τεχεράνη, μετά την σύλληψη 4 Ιρανών με την κατηγορία της κατασκοπίας. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, δήλωσε χθες ότι η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις τους Ιράκ και τόνισε ότι οι κατηγορίες εναντίον των 4 Ιρανών δείχνουν έλλειψη συνεκτικότητας στους κόλπους της Ιρακινής κυβέρνησης. Ο κ. Ασεφί δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του Ιράν εξετάζει την πιθανότητα αποστολής επίσημης πρόσκλησης προς τον προσωρινό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, να επισκεφθεί το Ιράν. Πρόσφατα ο υπουργός άμυνας του Ιράκ, Χαζίμ Αλ Σαλαάν, χαρακτήρισε το Ιράν «πρωταρχικό εχθρό» του Ιράκ και κατηγόρησε την Τεχεράνη για κραυγαλέα ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 11 August 2004 - 1:18:11 UTC