Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εναντίον τραπεζών στην βόρεια Κύπρο και την Λευκορωσία.
  • [02] Οξύνεται η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Μπούς και του αντιπάλου του Τζον Κέρρυ.
  • [03] Υποχώρηση των τιμών πετρελαίου για τρίτη κατά σειρά μέρα.
  • [04] Βελτίωση της εικόνας της Αμερικής προς τον αραβικό κόσμο, ζητά ο Τομας Κήν
  • [05] Το Νταρφούρ επισκέφθηκε ο Τζάκ Στρώ
  • [06] Σήμερα το πόρισμα της επιτροπής που ερευνά τις κακοποιήσεις κρατουμένων
  • [07] 11η μέρα: διαμαρτυρίες, ντόπιγκ, αλλά οι ολυμπιακοί παραμένουν μία γιορτή της ανθρωπότητας
  • [08] Μειώθηκαν οι τιμές πετρελαίου
  • [09] Βίαια επεισόδια στο Μπανγκλαντές
  • [10] Σκάνδαλα αλλά και μετάλλια χαρακτηρίζουν την Ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς
  • [11] Ένοχος δήλωσε ένας απ' τους κατηγορούμενους για κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ.

  • [01] Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εναντίον τραπεζών στην βόρεια Κύπρο και την Λευκορωσία.

    25 Aug 2004, 02:43 UTC

    Το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τράπεζες στη βόρειο Κύπρο και την Λευκορωσία αποτελούν «κύριες πηγές για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

    Πρόκειται για την First Merchant Bank στην ελεγχόμενη απ τους Τουρκοκύπριους βόρεια Κύπρο και την Infobank στη Λευκορωσία.

    Και οι δυο τράπεζες είναι ιδιωτικές και τους απαγορεύτηκε να συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησαν επίσης την διεθνή χρηματοεπενδυτική κοινότητα για τις απειλές που ενέχουν σχέσεις με τις 2 αυτές τράπεζες.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την First Merchant Bank για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του οργανωμένου εγκλήματος. Και την Infobank για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του πρώην Ιρακινού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Μέχρι στιγμής καμία απ τις δύο τράπεζες δεν έχει σχολιάσει τις αμερικανικές δηλώσεις.

    [02] Οξύνεται η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Μπούς και του αντιπάλου του Τζον Κέρρυ.

    25 Aug 2004, 02:48 UTC

    «Η καμπάνια του αμερικανού προέδρου βασίζεται στον εκφοβισμό και στη σπίλωση των υπολήψεων των αντιπάλων του», και υποστηρίζεται από φανατικούς οπαδούς του ρεπουμπλικανικού κόμματος, υπογράμμισε σε προεκλογική του ομιλία ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζών Κέρρυ. Συγκεκριμένα ο αμερικανός γερουσιαστής, μιλώντας σε οπαδούς του στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι, ο προεκλογικός αγώνας που πραγματοποιεί ο Τζώρτζ Μπους «χαρακτηρίζεται» από «κενά συνθήματα» αντί να παρουσιάζει συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις για το πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πως θα αναπτυχθεί η αμερικάνικη οικονομία και πως θα ισχυροποιηθούν οι σχέσεις με τους συμμάχους της χώρας στο εξωτερικό. Αυτά τα σχόλια ήταν και η απάντηση του Τζών Κέρρυ, σε ερώτηση που του ετέθη από ψηφοφόρους για τον πόλεμο στο Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αντεγκλήσεις που καταγράφονται μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων αλλά και οι σκληροί χαρακτηρισμοί που ανταλλάσσουν οι αντίπαλοι διεκδικητές της προεδρίας πολλές φορές αγγίζουν τα όρια των άκρων. Ο πρόεδρος Μπους χρειάστηκε μάλιστα να ζητήσει από οπαδούς του κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας να σταματήσουν να αποδοκιμάζουν τον Τζών Κέρρυ. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε όμως, ότι οι φραστικές αψιμαχίες πρέπει να σταματήσουν και από τα δύο πολιτικά κόμματα. Στη συνέχεια ο κύριος Μπους, μιλώντας για τον πολιτικό του αντίπαλο, τόνισε ότι, η υπηρεσία που προσέφερε στο πόλεμο του Βιετνάμ υπήρξε άριστη.

    [03] Υποχώρηση των τιμών πετρελαίου για τρίτη κατά σειρά μέρα.

    25 Aug 2004, 02:51 UTC

    Μείωση των τιμών πετρελαίου παρατηρήθηκε χθες για τρίτη κατά σειρά μέρα, μετά τις τελευταίες πληροφορίες για τα αποθέματα του μαύρου χρυσού που καθησύχασαν τους επενδυτές. Πρόσφατα, οι εξαγωγές απο το Ιράκ αυξήθηκαν μέσω των πετρελαιαγωγών στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ και η Ρωσία υποσχέθηκε να αυξήσει την παραγωγή της. Εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών οτι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο δεν θα μπορούσε να συμβαδίσει με την παραγωγή, οι τιμές του μαύρου χρυσού είχαν φτάσει μέχρι και τα 49 δολάρια το βαρέλι. Ομως χθες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η τιμή του πετρελαίου, έπεσε στα 45 δολάρια και 25 σέντς το βαρέλι.

    [04] Βελτίωση της εικόνας της Αμερικής προς τον αραβικό κόσμο, ζητά ο Τομας Κήν

    24 Aug 2004, 15:48 UTC

    Thomas Kean

    Η επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, λέει πως η Ουάσινγκτων, εκτός από την Αλ Κάϊντα, πρέπει επίσης να νικήσει και το είδος της Ισλαμιστικής ιδεολογίας που αποθεώνει το θάνατο και την καταστροφή. Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Κρίστοφερ Σέης, από το Κονέκτικατ, είπε πως ο αμερικανικός στρατός, όσο πανίσχυρος κι αν είναι , δεν αρκεί για να κερδιθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Κατά την άποψή του: «Η επόμενη γενηά τρομοκρατών, θα μπορέσει να αναχαιτισθεί με τα βιβλία, όχι με τις βόμβες.» Ο κ. Σέης είναι πρόεδρος της αρμόδιας για θέματα εθνικής ασφάλειας και διεθνών σχέσεων υποεπιτροπής της Βουλής.

    Καταθέτοντας ενώπιον της υποεπιτροπής, ο πρόεδρος της επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, Τόμας Κην, είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στα όνειρα και τις προσδοκίες των απειράριθμων Μουσουλμάνων, που διατηρούν επιφυλάξεις και διέπονται από δυσπιστία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν είναι πορωμένοι τρομοκράτες. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο ο Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάϊντα. Πρέπει να μας απασχολούν και μάλιστα πολύ περισσότερο, τα δεκάδες εκατομμύρια νεαρών Αράβων και τα εκατοντάδες εκατομμύρια νεαρών μουσουλμάνων.»

    Ο κ. Κην παρατήρησε πως το αμερικανικό γόητρο έχει πέσει κατακόρυφα στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου, ακόμα και σε χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων διατηρούν στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτων. Αυτό, λέει, πρέπει να αλλάξει. Η εικόνα της Αμερικής πρέπει να βελτιωθεί και ζωτικής σημασίας ρόλο για κάτι τέτοιο, θα παίξει η αμερικανική δημόσια διπλωματία. Όμως, το υπ' αριθμόν δημοκρατικό στέλεχος της υποεπιτροπής, ο βουλευτής Ντένις Κουσίνιτς, παρατήρησε πως η αμερικανική δημόσια διπλωματία δεν θα πετύχει ποτέ, εφόσον οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό εξακολουθούν να είναι μη δημοφιλείς. Κατά την έκφρασή του: «Η δημόσια διπλωματία μας αποτυγχάνει, γιατί προέρχεται από μια αποτυχημένη εξωτερική πολιτική. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δείχνουν πως οι Αραβες καταλαβαίνουν και σέβονται τις αμερικανικές αξίες. Βλέπουν, όμως, πως οι αξίες αυτές δεν αντικατοπτρίζονται στην αμερικανική πολιτική. Είδαν τις φοβερές φωτογραφίες με τις κακοποιήσεις κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ. Διάβασαν για τον τρόπο μεταχείρησης κρατουμένων στη βάση Γκουαντάναμο της Κούβας. Γιατί λοιπόν μας εκπλήσσει το ότι υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών;»

    Η επιτροπή για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν επέκρινε την τρέχουσα αμερικανική πολιτική. Όμως, ο Τόμας Κην συμφώνησε πως οι αμερικανικές ενέργειες ανά τον κόσμο πρέπει να συνάδουν με τις αμερικανικές αξίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, πρέπει να υπεραμύνονται απτόητα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έστω κι αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένες από τις μη δημοκρατικές κυβερνήσεις φιλικών χωρών του μουσουλμανικού κόσμου. Αλλά, πάνω απ' όλα, πρόσθεσε, η Αμερική πρέπει να εμπνέει ελπίδα.

    Ο κ. Κην έκανε έκκληση για διεύρυνση των εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και διαφόρων χωρών και για διεύρυνση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό δημόσιο και απευθύνονται σε μουσουλμανικές χώρες.

    [05] Το Νταρφούρ επισκέφθηκε ο Τζάκ Στρώ

    24 Aug 2004, 16:02 UTC

    Ο κ. Στρώ

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζάκ Στρώ παρότρυνε την σουδανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Νταρφούρ. Ο κ. Στρώ, μετά την επίσκεψή του στον καταυλισμό Αμπού Σούκ, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες πρόσφυγες, δήλωσε οτι όντως το Χαρτούμ έκανε κάποιες προόδους στο να καταστήσει ασφαλέστερα τα στρατόπεδα προσφύγων και να εξασφαλίσει την πρόσβαση των συνεργείων αρωγής στην περιοχή. Ομως, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να βελτιωθούν οι γενικές συνθήκες ασφάλειας, ώστε οι προσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Αργότερα σήμερα, ο κ. Στρώ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ομάρ αλ Μπασίρ, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της σουδανικής κυβέρνησης και των ανταρτών Τζαντζαγουήντ πραγματοποιούν για δεύτερη μέρα διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ενωσης, στην Αμπούτζα της Νιγηρίας.

    [06] Σήμερα το πόρισμα της επιτροπής που ερευνά τις κακοποιήσεις κρατουμένων

    24 Aug 2004, 15:57 UTC

    Ο αντιστράτηγος Σάντσες

    Η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά τις συνθήκες κράτησης σε αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές, αναμένεται να εκδώσει σήμερα έκθεση αναφορικά με τις κακοποιήσεις κρατουμένων στην φυλακή Αμπού Γκραίμπ και σε άλλες φυλακές του είδους. Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, η επιτροπή που συγκαλέστηκε απο τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, επιρρίπτει την ευθύνη των κακοποιησεων σε ανώτερους αξιωματούχους του Πενταγώνου και του στρατού, επειδή δεν επέβλεπαν τις ανακριτικές μεθόδους και γενικά όσα συνέβαιναν στις στρατιωτικές φυλακές στο Ιράκ, την Κούβα και το Αφγανιστάν. Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο πρώην υπουργός Αμυνας Τζέημς Σλέσιντζερ. Η επιτροπή δεν αποδίδει ευθύνες ευθέως στον κ. Ράμσφελντ, αλλά φέρεται να θεωρεί υπόλογο τον πρώην διοικητή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, αντιστράτηγο Ρικάρντο Σάντσες, επειδή δεν έδωσε αρκετή προσοχή στην επιδείνωση των συνθηκών κράτησης στην φυλακή Αμπού Γκραίμπ. Τα πορίσματα της έκθεσης του αμερικανικού στρατού σε σχέση με το σκάνδαλο της κακοποίησης των κρατουμένων, αναμένεται πως θα δοθούν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.

    [07] 11η μέρα: διαμαρτυρίες, ντόπιγκ, αλλά οι ολυμπιακοί παραμένουν μία γιορτή της ανθρωπότητας

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ , Αθήνα

    24 Aug 2004, 16:37 UTC

    United States 4 x 100 meter medley relay team celebrates gold medal, Saturday

    Η Ελληνική αθλητική οικογένεια θρηνεί το θάνατο μιας 20χρονης αθλήτρια του τζούντο της Ελένη Ιωάννου, η οποία είχε τραυματιστεί βαριά, έπειτα από την πτώση της από μπαλκόνι του 3ου ορόφου πολυκατοικίας, λίγες ημέρες πριν μπει στο Ολυμπιακό Χωριό. Η 20χρονη, μέλος της Ελληνικής ομάδας τζούντο, νοσηλευόταν για 18 ημέρες στην μονάδα εντατικής νοσηλείας, καθώς υπέφερε από πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και το σώμα.

    Παράλληλα, ένταση έχει δημιουργηθεί στην Ρωσική Ολυμπιακή ομάδα για την χαμηλή βαθμολογία που καταλαμβάνουν Ρώσοι αθλητές στην ενόργανη γυμναστική, με αποτέλεσμα την κατάθεση επίσημης διαμαρτυρίας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο αγώνας του μονόζυγου ανδρών, στον οποίο ο πρωταθλητής Αλεξέι Νέμοφ δεν κατάφερε να κερδίσει μετάλλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βαθμολογία των κριτών προκάλεσε την έντονη αντίδραση των θεατών, που επί δέκα λεπτά προέβαιναν σε αποδοκιμασίες αναγκάζοντας την κριτική επιτροπή να βελτιώσει τη βαθμολογία της.

    Δυσάρεστη όμως είναι και η συνέχεια των ελέγχων για χρήση απαγορευμένων ουσιών καθώς νέο κρούσμα ντόπινγκ εντοπίστηκε στους Αγώνες της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Ούγγρος χρυσός Ολυμπιονίκης στη δισκοβολία, Ρόμπερτ Βαζέκας, αρνήθηκε να περάσει από έλεγχο αντι-ντόπιγνκ και πλέον κινδυνεύει με άμεση τιμωρία και αφαίρεση μεταλλίου. Λέγεται ότι ο Ούγγρος πρωταθλητής προσπάθησε να παραποιήσει δείγμα ούρων, που του ζητήθηκε στον σχετικό έλεγχο μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος της δισκοβολίας ανδρών.

    Πέραν όμως, από τις αρνητικές εξελίξεις, οι ολυμπιακοί αγώνες είναι κυρίως μια γιορτή όλης της ανθρωπότητας και αυτό δεν το ξεχνούν οι διοργανωτές των αγώνων της Αθήνας αφού επιφυλάσσουν ένα γιγαντιαίο πάρτι για αθλητές και θεατές την ερχόμενη Κυριακή. «Η τελετή λήξης θα είναι μία ζεστή και ανθρώπινη γιορτή. Θα μοιάζει με μία πρόσκληση σε ολόκληρο τον κόσμο να φάει, να πιει, να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί μας, με τον δικό μας Ελληνικό τρόπο», είπε ο δημιουργός της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης Δημήτρης Παπαϊωάννου. Και στην τελετή λήξης ο Παπαϊώννου επιχειρεί ένα πάντρεμα της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς με το σήμερα και το αύριο. Οι αρχαίες βακχικές γιορτές συνδέονται με τα δημοτικά τραγούδια, την λαϊκή, την κλασσική και τη σύγχρονη ελληνική μουσική. «Θα μοιάζει με ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, φτιαγμένο από κομμάτια Ελληνικών γιορτών μαζεμένα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με γρήγορα περάσματα σε μία συνεχή ροή, σαν ποτάμια ενέργειας» λέει, ενώ η πλειάδα των Ελλήνων καλλιτεχνών, που θα συμμετέχουν διασφαλίζει ότι θα γίνει ένα πραγματικό ελληνικό γλέντι.

    [08] Μειώθηκαν οι τιμές πετρελαίου

    24 Aug 2004, 16:00 UTC

    Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά τρίτη συνεχή μέρα σήμερα, αφού οι τελευταίες πληροφορίες αναφορικά με τα αποθέματα του μαύρου χρυσού καθησύχασαν τους επενδυτές. Πρόσφατα, οι εξαγωγές απο το Ιράκ αυξήθηκαν μέσω των πετρελαιαγωγών στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ η Ρωσία υποσχέθηκε να αυξήσει την παραγωγή της. Ετσι λοιπόν, την Τρίτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η τιμή πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης, έπεσε σε κάτω από 46 δολάρια το βαρέλι.

    [09] Βίαια επεισόδια στο Μπανγκλαντές

    24 Aug 2004, 16:24 UTC

    Διαδηλώτριες στο Μπανγκλαντές

    Στο Μπανγκλαντές, οπαδοί του αντιπολιτευόμενου κόμματος επιτέθηκαν κατά σιδηροδρομικών σταθμών και συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε αρκετά σημεία της χώρας, καθώς ξεκινά η διήμερη εθνική απεργία που πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη επίθεση με χειροβομβίδα. Η αστυνομία δήλωσε οτι πάνω απο 25 άτομα τραυματίστηκαν στα σημερινά βίαια επεισόδια, ενώ οι διαδηλωτές σε ορισμένα σημεία, ξήλωσαν τις ράγες των τραίνων για να τα εμποδίσουν να κινούνται κανονικά. Η απεργία γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φονική επίθεση της Κυριακής με χειροβομβίδα κατά την διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στη Ντάκα, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άτομα. Η απεργία έγινε κατόπιν έκκλησης της αντιπολίτευσης, η οποία είπε πως η επίθεση στόχευε στο να δολοφονηθεί ο ηγέτης της, πρώην πρωθυπουργός Σείχ Χασίνα. Ο κ. Χασίνα διέφυγε με μικροεκδορές, αλλά τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 150 τραυματίστηκαν.

    [10] Σκάνδαλα αλλά και μετάλλια χαρακτηρίζουν την Ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς

    Ρότζερ Γουίλκινσον, ΦτΑ, Αθήνα

    23 Aug 2004, 19:40 UTC

     

    Οι Έλληνες φίλαθλοι ταλαντεύονται ανάμεσα στην απογοήτευση που τους προκάλεσαν τα σκάνδαλα ντοπαρίσματος ορισμένων μεγάλων αστέρων του Ελληνικού αθλητισμού και της ευφορίας που δημιούργησαν οι απρόοπτες επιτυχίες άλλων, λιγότερο γνωστών, συμπατριωτών τους που κέρδισαν χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Κώστας Κεντέρης

    Την παραμονή της τελετής έναρξης, με την οποία γιορτάστηκε η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους, οι πολίτες αυτής της χώρας υπέστησαν ένα μεγάλο σοκ από την είδηση ότι οι δύο γνωστότεροι δρομείς τους βρίσκονταν αναμεμιγμένοι σε υπόθεση ντοπαρίσματος. Ο Κώστας Κεντέρης, ο Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του δρόμου 200 μέτρων και η Κατερίνα Θάνου, που είχε πάρει στους Ολυμπιακούς του 2000 το ασημένιο μετάλλιο στον δρόμο 100 μέτρων γυναικών, αποσύρθηκαν από την Ολυμπιάδα της Αθήνας, όταν κατέστη έκδηλο πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα τους απέβαλε από τους αγώνες ούτως η άλλως.

    Τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν επικρίνοντας τους δύο φημισμένους δρομείς, επειδή με τις ενέργειές τους αμαύρωσαν το γόητρο της χώρας. Ο μέσος Έλληνας, ένοιωσε και αυτός, ότι το ζευγάρι των δρομέων, τον απογοήτευσε.

    Αθανασία Τσουμελέκα

    Πολλά άλλα μέλη της Ελληνικής αθλητικής ομάδας επιχείρησαν να βάλουν το σκάνδαλο στο περιθώριο και να συγκεντρώσουν την προσοχή στα δικά τους Ολυμπιακά αγωνίσματα. Αλλά, η Αθανασία Τσουμελέκα, που την Δευτέρα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του βάδην 20 χιλιομέτρων, λεει πως την είχε κυριολεκτικά αναστατώσει το σκάνδαλο Κεντέρη-Θάνου, δύο αθλητές τους οποίους η ίδια θεωρούσε σαν είδωλά της. «Έκλεισα την τηλεόραση, είπε, κυρίως τα ιδιωτικά κανάλια. Δεν έβλεπα τίποτα.»

    Αλλά, η Ελληνική ομάδα γρήγορα πέρασε σε ένα νέο κεφάλαιο που άρχισε να γράφεται με την απόσπαση των χρυσών μεταλλίων στην συγχρονισμένη κατάδυση και το τζούντο. Οι νίκες αυτές αναπτέρωσαν το ηθικό των φιλάθλων και τους έκαναν να αρχίσουν να ξεχνούν την υπόθεση των δύο δρομέων. Αλλά η ανακούφισή τους δεν κράτησε πολύ. Το Σάββατο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε από τον αρσιβαρίστα Λεωνίδα Σαμπάνη το χάλκινο μετάλλιο που του είχε απονεμηθεί επειδή η εξέταση ούρων, που του έγινε είχε θετικό αποτέλεσμα για χρήση απαγορευμένης ουσίας. Ο Σαμπάνης, που είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο της κατηγορίας των 62 κιλών, τόσο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα όσο και στην Ολυμπιάδα του Σίδνευ λεει πως είναι αθώος και πως το θετικό αποτέλεσμα της ανάλυσης μάλλον οφείλεται σε κάποιο ποτό, που ήπιε μετά την επίδοσή του στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

    Λεωνίδας Σαμπάνης

    Οι Έλληνες φαίνεται να είναι πιο επιεικείς στην υπόθεση του Σαμπάνη από ότι ήταν στην υπόθεση των Κεντέρη και Θάνου. Και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή λεει ότι θα υποβάλει ένσταση εκ μέρους του Σαμπάνη στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού στη Λωζάνη. Το σώμα αυτό θα έχει και την τελευταία λέξη στο θέμα. Ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσσόπουλος εκδήλωσε υποστήριξη προς τον Σαμπάνη: «Οφείλουμε να δώσουμε στο συγκεκριμένο αθλητή τη δυνατότητα να προσφύγει στις αρμόδιες αρχές για να αποδείξει την αθωότητά του», είπε.

    Στο μεταξύ, εισαγγελικές αρχές της Αθήνας άρχισαν να διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η εξέταση του Σαμπάνη. Η Ελληνική κυβέρνηση, που έχει κάνει μεγάλη εκστρατεία εναντίον της χρήσεως βοηθητικών ουσιών από μέρους Ελλήνων αθλητών, ανακοίνωσε επίσης πως εντοπίσθηκαν μικρές ποσότητες αναβολικών στεροειδών και άλλων παρανόμων ουσιών σε αποθήκη την οποία διατηρούσε ο προπονητής των δύο δρομέων. Τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης και πάλιν κατήγγειλαν πως τα σκάνδαλα ντοπαρίσματος των ελλήνων αθλητών επισκιάζουν την επιτυχία της Ελλάδος αναφορικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Δημοσθένης Ταμπάκος

    Το κλίμα όμως ξαφνικά άλλαξε και πάλι με την κατάκτηση δύο ακόμα χρυσών μεταλλίων από μέρους της Ελλάδας. Της τα πρόσφεραν, το ένα ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους και το άλλο η Αθανασία Τσουμελέκα, στα 20 χιλιόμετρα βάδην.

    Ο αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιάννης Παπαδογιαννάκης εξέφρασε την ελπίδα πως η Ελλάδα θα κερδίσει τώρα και μετάλλια σε ομαδικές αναμετρήσεις, όπως την καλαθοσφαίριση, το βόλλευ, το χάντμπωλλ και το Γουώτερ Πόλο. «Ας ελπίσουμε, είπε ο κ. Παπαδογιαννάκης, ότι από τα ομαδικά αθλήματα κάποια θα μας χαρίσουν ένα μετάλλιο, που τώχουμε τόσο πολύ ανάγκη. Τώχουμε ανάγκη όχι για να φανούμε πιο πάνω στον πίνακα των μεταλλίων, αλλά για να τονωθεί το ηθικό των Ελλήνων αθλητών, που δοκιμάστηκε πολύ τον τελευταίο αυτό καιρό.»

    Πάντως ένας Έλληνας αθλητής που ετοιμάζεται να διαγωνιστεί αυτή την εβδομάδα, ο πυγμάχος Ηλίας Παυλίδης, λεει πως βρήκε τρόπο να βελτιώσει την απόδοσή του χωρίς να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Εκείνο που κάνω και που με εμπνέει και με δυναμώνει πριν πατήσω το πόδι στο ρίνγκ, λεει, είναι να ακούω κλασσική μουσική, ιδιαίτερα κανένα κομμάτι για πιάνο του Ραχμάνινωφ.

    [11] Ένοχος δήλωσε ένας απ' τους κατηγορούμενους για κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ.

    24 Aug 2004, 02:09 UTC

    Ένοχος δήλωσε ενώπιον στρατοδικείου ένας απ τους αμερικανούς στρατιώτες που κατηγορούνται για κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ. Σε έγγραφη δήλωση του ο λοχίας, Ιβάν Φρέντερικ, ανέφερε ότι «οι πράξεις του αποτελούσαν παράβαση του νόμου». Εκτός απ τον Φρέντερικ και άλλοι τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν κληθεί να απολογηθούν αυτή την εβδομάδα ενώπιον αμερικανικού στρατοδικείου στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 26 August 2004 - 1:18:15 UTC