Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφγανιστάν: 7 νεκροί από συγκρούσεις στη Χεράτ.
  • [02] Ευθύνες επιρρίπτονται για την πτώση του ελικοπτέρου και το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.
  • [03] Επίθεση Τζον Κέρρυ προς την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπούς.
  • [04] Πάουελ: Το θέμα των πυρηνικών του Ιράν ενδεχομένως στο ΣΑ του ΟΗΕ.
  • [05] Υπό πτώχευση και η US AIR.
  • [06] Οι ΗΠΑ τιμούν τους πεσόντες
  • [07] Υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης: «Σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα δεν τα διαβαίνουν στρατοί»

  • [01] Αφγανιστάν: 7 νεκροί από συγκρούσεις στη Χεράτ.

    13 Sep 2004, 00:43 UTC

    Ισμαήλ Χάν

    Στο Αφγανιστάν, απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη Χεράτ, μετά τα τελευταία βίαια επεισόδια στη πόλη που προκάλεσε η απομάκρυνση του τοπικού κυβερνήτη, Ισμαήλ Χάν, και η αντικατάσταση του από αξιωματούχο που χαίρει της υποστήριξης της Καμπούλ. Τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφάλειας, που ακολούθησαν την επίθεση και πυρπόληση των γραφείων των ΗΕ στη περιοχή. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η αστυνομία και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ στο πλήθος. Ο πρώην κυβερνήτης της Χεράτ έκανε έκκληση προς τους υποστηρικτές του για τερματισμό των βιαιοτήτων. Επίσης ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, καταδίκασαν τις βιαιότητες λέγοντας ότι τέτοιες βιαιότητες έρχονται σε αντίθεση με την θέληση των πολιτών της Χεράτ.

    [02] Ευθύνες επιρρίπτονται για την πτώση του ελικοπτέρου και το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

    13 Sep 2004, 00:47 UTC

    Η Ελληνική κυβέρνηση απέλυσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου αεροπορίας, αντιπτέραρχο Παναγιώτη Παπανικολάου, μετά την τραγική πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου το Σάββατο στη Χαλκιδική, που κόστισε τη ζωή σε 17 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, του πνευματικού ηγέτη της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο που μετέβαινε για προσκύνημα στο Άγιον Όρος. Στο αντιπτέραρχο Παπανικολάου επιρρίφθησαν ευθύνες για την επί δύο ώρες καθυστέρηση των προσπαθειών διάσωσης μετά την πτώση του ελικοπτέρου και την εξαφάνιση του απ τα ραντάρ. Πάντως τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα.

    [03] Επίθεση Τζον Κέρρυ προς την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπούς.

    13 Sep 2004, 00:56 UTC

    Σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη του προς το περιοδικό TIME, ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρρυ, επιτέθηκε στην τακτική που ακολουθεί η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπούς λέγοντας ότι «ο αμερικανός πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα πουν και θα κάνουν ότι περνάει απ το χέρι τους για να επανεκλεγούν και να παραμείνουν στην εξουσία». Ο κ. Κέρρυ τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να εκλεγεί νέος Αμερικανός πρόεδρος για να αλλάξει η κατάσταση στο Ιράκ. Πάντως οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις που κυκλοφόρησαν το Σάββατο δείχνουν το πρόεδρο Μπούς να προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έναντι του κ. Κέρρυ, ενώ απομένουν λιγότερες από 8 εβδομάδες για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    [04] Πάουελ: Το θέμα των πυρηνικών του Ιράν ενδεχομένως στο ΣΑ του ΟΗΕ.

    13 Sep 2004, 00:58 UTC

    Σε δηλώσεις του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC o υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ενδέχεται να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Και τόνισε ότι η διεθνή κοινότητα θα πρέπει να απαιτήσει απ την Τεχεράνη πλήρη απολογισμό των πυρηνικών της δραστηριοτήτων. Εξάλλου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη για να εξετάσει πρόταση που προβλέπει να δοθεί στο Ιράν προθεσμία μέχρι το Νοέμβριο για να αποδείξει ότι δεν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [05] Υπό πτώχευση και η US AIR.

    13 Sep 2004, 01:03 UTC

    Αίτηση για προστασία από πτώχευση υπέβαλε χθες άλλη μια αμερικανική αεροπορική εταιρεία, η US Airways, μετά από αποτυχία των εργατικών της σωματείων να συμφωνήσουν σε περικοπές των δαπανών της ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που η US Air υποβάλλει αίτηση για προστασία από πτώχευση και αυτή τη φορά η εταιρεία δηλώνει ότι θα λειτουργήσει κανονικά ενώ θα δρομολογεί διαδικασίες αναμόρφωσης της σε αερομεταφορέα χαμηλού κόστους. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι τη περασμένη εβδομάδα και η αμερικανική εταιρεία DELTA ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 7 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο.

    [06] Οι ΗΠΑ τιμούν τους πεσόντες

    10 Sep 2004, 19:03 UTC

    Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη , την Πενσυλβάνια και την Ουάσιγκτον για την τρίτη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.

    Οι Νεοϋορκέζοι θα συγκεντρωθούν στο σημείο μηδέν, όπου οι οικογένειες των θυμάτων θα διαβάσουν τα ονόματα όλων εκείνων που χάθηκαν. Θα επακολουθήσουν μερικά λεπτά σιγής την ώρα του οι δίδυμοι πύργοι κτυπήθηκαν από τα αεροπλάνα και την ώρα που κατέρρευσαν.

    Σημείο μηδέν

    Με τη δύση του ηλίου, δύο δέσμες φωτός θα υψωθούν προς τον ουρανό ξεκινώντας από τα σημεία όπου βρίσκονταν οι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου εμπορίου.

    Ειδική τελετή θα γίνει επίσης και το Σάνκσβιλ στη πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου έπεσε το αεροπλάνο της εταιρέιας Γιουνάιτεντ.

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Πενταγώνου καταθέτοντας στεφάνι το Εθνικό Κοιμητήριο Άρλιγνκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον.

    [07] Υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης: «Σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα δεν τα διαβαίνουν στρατοί»

    10 Sep 2004, 19:48 UTC

    Ε. Στυλιανίδης

    O Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κος Ευριπίδης Στυλιανίδης αναμένεται να επισκεφτεί τις ΗΠΑ στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Ντίνα Λαζαρίδου, του συνεργαζόμενου, με την ΦτΑ, ραδιοφωνικού σταθμού Σιτυ Ιντερνάσιοναλ της Θεσσαλονίκης μίλησε μαζί του.

    Ν. Λαζαρίδου: Κοντά μας έχουμε το υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, τον κύριο Ευριπίδη Στυλιανίδη. Κύριε Στυλιανίδη καλωσορίσατε στον Σίτυ Ιντερνάσιοναλ και την Φωνή της Αμερικής. Θα θέλαμε να απευθύνετε ένα χαιρετισμό στους ομογενείς εν όψει του ταξιδιού σας στις ΗΠΑ, στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Ε. Στυλιανίδης: Κατ αρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που μου δίνεται τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με την άλλη, την καλύτερη Ελλάδα, από την οποία νιώθω ότι και εγώ προέρχομαι, διότι από κει ξεκίνησα την πολιτική μου σταδιοδρομία, ως εκπρόσωπος των ομογενών, κάποτε, στην ΟΝΕΔ και στη συνέχεια , βέβαια, και στο κοινοβούλιο.

    Σχεδιάζουμε αυτό το ταξίδι στις ΗΠΑ με πολλαπλούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να συμμετέχουμε σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό συνέδριο, που διοργανώνει, στα πλαίσια των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, κύριος Λούλα. Παράλληλα, δεύτερο στόχος είναι να κάνουμε επαφές, με εκπροσώπους μικρών, και μεγάλων κρατών των ΗΕ, εν όψει της Ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και εν όψει της διεκδίκησης της Θεσσαλονίκης για την Έξπο 2008.

    Επίσης, εγκαινιάζουμε μία συνεργασία, από την οποία αποσκοπούμε στο να αποκομίσουμε ιδέες και τεχνογνωσία, από τις ΗΠΑ, στο θέμα της αναπτυξιακής συνεργασίας. Έχουμε προγραμματισμένα ραντεβού με αξιωματούχους του Αμερικανικού κράτους, με πρώτο, τον Ελληνική καταγωγής κύριος Νάτσιο, ο οποίος είναι επικεφαλής της USAID, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, για να δούμε τον τρόπο που λειτουργεί η αμερικανική αναπτυξιακή συνεργασία. Η USAID είναι μία προωθημένη αναπτυξιακή υπηρεσία σε σχέση με άλλες και η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί για να πάρουμε καλές ιδέες, που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε στα πλαίσια της αναμόρφωσης, που επιχειρούμε και εμείς στο δικό μας υπουργείο, σε ζητήματα αναπτυξιακής συνεργασίας και διπλωματίας, γενικότερα.

    Επίσης, προγραμματισμένες επισκέψεις υπάρχουν στη Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, κατά την διάρκεια των οποίων θα γίνουν συναντήσεις με ελληνοαμερικανούς, αλλά και αμερικανούς παράγοντες της πολιτικής, για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και για να δημιουργηθεί έτσι ένας ισχυρός ιστός, στον οποίο η Ελλάδα να μπορεί να βασίζει πολλά, κάθε φορά, όταν χρειάζεται τη στήριξη τους. Ν. Λαζαρίδου: Στην διεκδίκηση της Έξπο 2008, κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν ομογενείς που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη περιοχή, αλλά και στη διεκδίκηση για το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ε. Στυλιανίδης: Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μία κλειστή, διπλωματική υπόθεση, στην οποία δεν νομίζω ότι χωρούν έξωθεν παρεμβάσεις. Το θέμα της Έξπο όμως έχει να κάνει με το διεθνές λόμπι. Εγώ, έχω κάνει επαφές με ομογενείς βουλευτές που εκλέγονται σε 60 χώρες, μέσα σ αυτές και στις ΗΠΑ, με πρώτο βέβαια, τον ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστή κύριο Πωλ Σαρμπάνη.

    Με το κύριο Σαρμπάνη είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε πρόσφατα στην Αθήνα. Είχαμε καλέσει στο κοινοβούλιο 170, περίπου, ελληνικής καταγωγής βουλευτές, που εκλέγονται σε 60 ξένα κοινοβούλια, και τους ζητήσαμε να ενεργοποιηθούν για να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, μία που αυτή η υποψηφιότητα δεν έχει μόνο τοπικό, αλλά και διαβαλκανικό χαρακτήρα, είναι η πρώτη φορά που περιοχή των Βαλκανίων διεκδικεί μία τέτοια εμπορική και οικονομική συνάντηση. Μέσα από αυτή την συνάντηση μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, κάτι που όλοι το επιδιώκουμε και το επιθυμούμε.

    Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα δεν τα διαβαίνουν στρατοί. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιστεύει σε αυτό το ρητό και με αυτό το ρητό ουσιαστικά χαράζει την οικονομική της διπλωματία στη περιοχή.

    Η διοργάνωση της Έξπο στη Θεσσαλονίκη δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη αυτό το ρητό.

    Ζητώ λοιπόν και από τους ομογενείς στις ΗΠΑ, τον Καναδά και οπουδήποτε αλλού να ενεργοποιηθούν και να ευαισθητοποιηθούν, αν κινητοποιήσουν όλες τις επιρροές που έχουν στον τύπο, στη πολιτική, στη αγορά για να στηρίξουν τη πρωτότυπη, την καινοτόμο, και την ισχυρή υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη έχει πολλά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον αγώνα και δικαιούται αυτή την ευκαιρία. Είναι καλό όχι μόνο για τη Ελλάδα, είναι καλό για όλα τα Βαλκάνια.

    Ν. Λαζαρίδου: Κύριε Στυλιανίδη σας ευχαριστώ.

    Ε. Στυλιανίδης: Και εγώ σας ευχαριστώ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 14 September 2004 - 1:18:11 UTC