Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-10-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραηλινών επιχειρήσεων συνέχεια στη Γάζα.
  • [02] To Ιράν παραδέχτηκε ότι παρήγαγε εμπλουτισμένο ουράνιο.
  • [03] Eρντογάν: Η Τουρκία να χαίρει ίσης και δίκαιης μεταχείρισης απ' την ΕΕ.
  • [04] Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενέκρινε η γερουσία.
  • [05] Διχασμένοι οι Αμερικανοί για το ποιός κυριάρχησε στο χθεσινό ντημπέιτ
  • [06] Καταδικάστηκαν 4 πρώην μέλη του ΕΛΑ
  • [07] Ανοίγει ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη
  • [08] Εκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνει 10 άτομα στο Ιράκ
  • [09] Εκρηξη βόμβας σε πολιτική συγκέντρωση στο Αφγανιστάν
  • [10] Η Ελλάδα και η Κύπρος μέσα από τα μάτια του Τζων Κέρι
  • [11] Βέτο ΗΠΑ σε ψήφισμα στο ΣΑ των ΗΕ κατά του Ισραήλ.
  • [12] Σε νέα ύψη ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου.
  • [13] Ιράν: Κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε επανέναρξη εμπλουτισμού ουρανίου.

  • [01] Ισραηλινών επιχειρήσεων συνέχεια στη Γάζα.

    07 Oct 2004, 01:53 UTC

    Συνεχίζονται οι πολύνεκρες Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Χθες 2 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 8 άλλα τραυματίστηκαν, όταν Ισραηλινός πύραυλος έπληξε Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό. Επίσης άλλοι 3 Παλαιστίνιοι και ένας Ταϊλανδός εργάτης σκοτώθηκαν σε μάχες με Ισραηλινούς στρατιώτες. Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Γάζα έως ότου οι Παλαιστίνιοι σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Από τη πλευρά του ηγετικό στέλεχος της Παλαιστινιακής οργάνωσης, Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις αποσκοπούν στο να εξισορροπήσουν την Ισραηλινή τρομοκρατία, όπως είπε, σε βάρος των Παλαιστινίων.

    [02] To Ιράν παραδέχτηκε ότι παρήγαγε εμπλουτισμένο ουράνιο.

    07 Oct 2004, 01:59 UTC

    Χοσσεΐν Μουσαβιάν

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι μετέτρεψε τόνους ακατέργαστου ουρανίου σε αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου. Ο εκπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Χοσσεΐν Μουσαβιάν, δήλωσε χθες ότι το ποσό εμπλουτισμένου ουρανίου που παρήχθη δεν ήταν μεγάλο και η διαδικασία έγινε για πειραματικούς μόνο λόγους. Πάντως η διεθνής υπηρεσία έχει εγκρίνει ψήφισμα που ζητά απ το Ιράν να σταματήσει κάθε τέτοια δραστηριότητα. Στο μεταξύ στη Βιέννη εκπρόσωπος της διεθνούς υπηρεσίας ατομικής ενέργειας δήλωσε ότι η μετατροπή ουρανίου πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας. Αλλά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ τόνισε ότι η ενέργεια αυτή αποδεικνύει ότι η Τεχεράνη συνεχίζει τις προσπάθειες της να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [03] Eρντογάν: Η Τουρκία να χαίρει ίσης και δίκαιης μεταχείρισης απ' την ΕΕ.

    07 Oct 2004, 02:03 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε ίση και δίκαιη μεταχείριση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρότεινε έναρξη, υπό όρους, ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Κομμισιόν προειδοποίησε ότι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις θα διακοπούν αν η Τουρκία οπισθοδρομήσει από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας απ την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ίδια με αυτήν άλλων υποψηφίων προς ένταξη χωρών και χαρακτήρισε ασεβή την απειλή για διακοπή των συνομιλιών, αν η Άγκυρα δεν συνεχίσει να πληροί τα προς ένταξη κριτήρια.

    [04] Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενέκρινε η γερουσία.

    07 Oct 2004, 02:19 UTC

    Βαθιά ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος Μπούς για την έγκριση με συντριπτική πλειοψηφία απ την Αμερικανική Γερουσία του νομοσχεδίου που προβλέπει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις των υπηρεσιών απόρρητων πληροφοριών της χώρας. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία νέου εθνικού κέντρου αντιτρομοκρατίας και θέσης Εθνικού Διευθυντή Πληροφοριών που θα συντονίζει το έργο των μη στρατιωτικών υπηρεσιών απόρρητων πληροφοριών της χώρας, όπως είχε προτείνει και η επιτροπή που διερεύνησε το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο κ. Μπούς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Παρόμοιο νομοσχέδιο εξετάζεται και απ την Αμερικανική Βουλή.

    [05] Διχασμένοι οι Αμερικανοί για το ποιός κυριάρχησε στο χθεσινό ντημπέιτ

    06 Oct 2004, 16:29 UTC

    Ο κ. Εντουαρντς

    ΟΙ πρώτες αντιδράσεις στη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του αντιπροέδρου Ντίκ Τσέηνυ και του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία, γερουσιαστή Τζών Εντουαρντς, δείχνουν οτι ο αμερικανικός λαός είναι διχασμένος ως προς το ποιός απο τους δύο είναι νικητής του ντημπέιτ. ΟΙ δύο αντιπροεδρικοί υποψήφιοι μονομάχησαν επί 90 λεπτά χθές βράδυ, στην τηλεοπτική τους αναμέτρηση, στη οποία κυριάρχησε ο πόλεμος στο Ιράκ και ο πολεμος κατά της τρομοκρατίας. Και οι δύο επιτέθηκαν επανειλημμένα ο ένας στον άλλο για λάθη κρίσης και το παρελθόν τους. Μια σφυγμομέτρηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC αμέσως μετά το ντημπέιτ, έδειξε οτι ο κ. Τσέηνυ είναι ο νικητής, με 43%, έναντι 35%. Ομως, μία άλλη σφυγμομέτρηση που έκανε το τηλεοπτικό δικτύο CBS μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφορόρων, έδειξε οτι ο κ. Εντουαρντς κυριάρχησε του ντημπέιτ, με 41%, έναντι 28%. Οι πολιτικοί αναλυτές λένε οτι συνήθως, οι αναμετρήσεις στο αντιπροεδρικό επίπεδο δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, όμως πιστεύουν οτι το χθεσινό ντημπέιτ αποτελεί εξαίρεση, καθώς η εκλογική μάχη μεταξύ του προέδρου Μπούς και του δημοκρατικού του αντιπάλου Τζών Κέρρυ γίνεται ολοένα και περισσότερο στήθος με στήθος.

    [06] Καταδικάστηκαν 4 πρώην μέλη του ΕΛΑ

    06 Oct 2004, 16:48 UTC

    Ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε 4 πρώην μέλη της αρχαιότερης εξτρεμιστικής οργάνωσης στη χώρα, του ΕΛΑ, που όμως σταμάτησε τη δράση του το 1995, για την συμμετοχή τους σε πάνω απο 40 βομβιστικές επιθέσεις και τον θάνατο ενός αστυνομικού εδώ και 9 χρόνια. Πρόκειται για τους Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά, Ειρήνη Αθανασάκη και Κώστα Αγαπίου. Ενας ακόμα κατηγορούμενος, ο Μιχάλης Κασίμης, κρίθηκε αθώος. Το δικαστήριο δεν απήγγειλε ακόμα τις ποινές προς τους 4 καταδικασθέντες, που μπορεί να ανέρχονται σε φυλάκιση 25 ετών.

    [07] Ανοίγει ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    06 Oct 2004, 20:18 UTC

    Photo: Fuat Kozluklu

    Επιβεβαιώθηκε σήμερα και επίσημα, με την δημοσιοποίηση της περίφημης έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την Τουρκία ,ότι, από μέρες θεωρείτο σχεδόν σίγουρο, η Τουρκία πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και η Κομισσιόν δίνει το πράσινο φως για να ανοίξει η ο δρόμος της προς την Ευρώπη.

    Η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου θα κρίνει τελικά το εάν, πως, πότε και υπό ποιους όρους θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη. Θα δοθεί ίσως μια ημερομηνία έναρξης, που από την Ολλανδική Προεδρεία τοποθετείται ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2005 ,αλλά που για την ολοκλήρωσή τους θα χρειασθεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πάνω από 15 χρόνια.

    Η έκθεση-εισήγηση τώρα που παρουσιάστηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι και τον αρμόδιο για την διεύρυνση επίτροπο Γκύντερ Φερχώυγκεν, έγινε μετά από τετράωρη συνεδρίαση των επιτρόπων δεκτή παρ όλες τις αντιδράσεις ορισμένων εξ αυτών, αλλά με όρους και ρήτρες που δεν έχουν προηγούμενο σε άλλη χώρα.

    Ρομάνο Πρόντι

    Για πρώτη φορά, η Κομισσιόν προειδοποιεί υποψήφιο κράτος-μέλος πως η διαδικασία ένταξης μπορεί να ανασταλεί, ανά πάσα στιγμή, στην περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε υπαναχώρηση ως προς την υλοποίηση αρχικών δεσμεύσεων, όσον αφορά στις ελευθερίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Όπως σαφώς διευκρινίζεται θα υπάρξει ένας μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η χώρα αυτή θα βρίσκεται υπό συνεχή και αυστηρή επιτήρηση.

    Στην έκθεση όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οι αναφορές σχετικά με τις ελληνικές θέσεις και θέματα. Έτσι, τονίζονται μεταξύ άλλων η θετική πορεία και η σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο κεφάλαιο για την διευθέτηση των συνοριακών διαφορών, χαρακτηρίζεται εποικοδομητική η στάση της τουρκικής κυβέρνησης στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, με αναφορά στις προτροπές της Άγκυρας προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για την ψήφιση του σχεδίου Ανάν, και ακόμη για πρώτη φορά θίγεται το πρόβλημα των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Ίμβρου, τα θέματα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης . Ο έλληνας επίτροπος κ. Δήμας που μαζί με τον κύπριο ομόλογό του κ. Κυπριανού και τον μόνιμο αντιπρόσωπο πρέσβη κ. Κασκαρέλη εργάστηκαν για να υπάρχουν αυτές και άλλες πολλές ελληνικού ενδιαφέροντος αναφορές στην έκθεση.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν από το Στρασβούργο, όπου βρίσκεται σε σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τρομοκρατία, δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και θα ολοκληρωθούν εντός λογικού διαστήματος.» Τουρκικές όμως πηγές αναφέρουν, ότι μέσα στο ευχάριστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία με την απόφαση της Κομισσιόν ,υπάρχει και μια εκφρασμένη δυσαρέσκεια γιατί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν δημοψηφίσματα για την τελική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [08] Εκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνει 10 άτομα στο Ιράκ

    06 Oct 2004, 16:42 UTC

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν οτι 10 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω απο 20 τραυματίστηκαν σήμερα απο έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην δυτική πόλη Ανα. Η βόμβα φαίνεται οτι είχε για στόχο ομάδα νεοσυλλέκτων ιρακινών εθνοφρουρών, που περίμεναν έξω απο το γραφείο πολιτικής άμυνας της πόλης. Νωρίτερα, ένας ιρακινός άμαχος σκοτώθηκε και 6 τραυματίστηκαν στην νότια πόλη Βασόρα, όταν βόμβα τοποθετημένη σε δρόμο εξερράγη, καθώς βρετανική περίπολος περνούσε απο κοντινή γέφυρα. Προηγουμένως, ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει οτι πολεμικά του αεροσκάφη έπληξαν κτίριο στη Φαλλούτζα, μετά απο την πληροφορία οτι υποστηρικτές του καταζητούμενου τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Στο μεταξύ, χιλιάδες Ιρακινών και Αμερικανών στρατιωτών συνεχίζουν την μεγάλη τους επιχείρηση που άρχισε χθές, για τον έλεγχο περιοχών της Βαγδάτης, καθώς και τις παραπλήσιες περιοχές της Μπαμπίλ και της Βαβυλώνας, που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.

    [09] Εκρηξη βόμβας σε πολιτική συγκέντρωση στο Αφγανιστάν

    06 Oct 2004, 16:46 UTC

    Ο πρόεδρος Καρζάι, σε προεκλογικό λόγο

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν απο έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης για τον εκλογικό εταίρο του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, τον Αχμάντ Ζία Μασούντ, στις εκλογές του Σαββάτου. Το Αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών λέει οτι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Αχμάντ Μασούντ, που βρισκόταν στην τελική μέρα της προεκλογικής του εκστρατείας, δεν έπαθε τίποτε απο την σημερινή επίθεση στην βόρεια πόλη Φαϊζαμπάντ. Το υπουργείο λέει οτι είναι πολύ νωρίς για να διευκρινισθεί άν η έκρηξη της βόμβας προεκλήθη απο πολιτικούς αντιπάλους του, ή αντικυβερνητικούς αντάρτες, που έχουν ορκιστεί να παρεμποδίσουν την διεξαγωγή εκλογών. Στο μεταξύ, ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΕ στη χώρα, Ζάν Αρνώ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Καμπούλ οτι η διεθνής κοινότητα πιστεύει οτι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα είναι επιτυχείς. Ο κ. Αρνώ τόνισε οτι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός κατά την ημέρα των εκλογών, θα μπορούσε να υποσκάψει την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας.

    [10] Η Ελλάδα και η Κύπρος μέσα από τα μάτια του Τζων Κέρι

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    05 Oct 2004, 19:31 UTC

    Τζων Κέρι

    Το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τζων Κέρι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται οι απόψεις του Δημοκρατικού Προεδρικού Υποψηφίου για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα στηρίζονται σε μια «κοινή κληρονομιά δημοκρατικών αξιών και θεσμών» γι αυτό και «έχουν διατηρηθεί επί σχεδόν δύο αιώνες». Αμερικανοί και Έλληνες, προσθέτει η ανακοίνωση, αγωνίστηκαν πλάι-πλάι για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων στα δύσκολα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, της διαμάχης στην Κορέα, του Ψυχρού Πολέμου και τώρα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται και ότι οι δύο χώρες είναι εταίροι στην Ατλαντική Συμμαχία για μισό και πλέον αιώνα.

    Κατά το επιτελείο του κυρίου Κέρι, «η δημοκρατική και ευημερούσα Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην εκρηκτική περιοχή των Βαλκανίων και σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη». Επίσης τονίζεται πως η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναπτύξει νέες και θετικές σχέσεις με την Τουρκία και αυτό «συμβάλει στη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο και στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2003, όταν της ανατέθηκε η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η Ελλάδα επέδειξε εξαιρετικές διπλωματικές ικανότητες», και μάλιστα σε μια εποχή που «η Αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ είχε προκαλέσει σοβαρές εντάσεις» τόσο μεταξύ της Αμερικανικής κυβέρνησης και πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και μέσα στους κόλπους αυτής καθ εαυτής της Ευρωπαϊκής κοινότητας.

    Η ανακοίνωση του Δημοκρατικού προεδρικού υποψήφιου κάνει κατόπιν αναφορά στην Ελληνική οικονομία που, όπως εκτιμάται, «έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο». Όπως γράφει, η Ελλάδα κατάφερε και ικανοποίησε τις απαιτήσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και σήμερα «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα με απ ευθείας επενδύσεις που υπολογίζονται σε ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια δολάρια». Η Ελλάδα, κατά τον κ. Κέρι, «αποτελεί υπόδειγμα» για χώρες που φιλοδοξούν να αναπτύξουν ελεύθερα και σταθερά δημοκρατικά συστήματα στηριγμένα στην ελεύθερη οικονομία.

    Στη συνέχεια το επιτελείο Κέρι εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα «για την διοργάνωση ασφαλών και εντυπωσιακών Ολυμπιακών Αγώνων» το καλοκαίρι στην Αθήνα. Οι αγώνες αυτοί υπογραμμίζεται ότι έγιναν σε μια ατμόσφαιρα μεγάλων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και ότι «η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις αυτές και παρέσχε ασφάλεια στους αθλητές του κόσμου και τους θεατές των αγώνων». Επίσης, ο κ. Κέρι πιστεύει πως η επιστροφή των Ολυμπιακών στη γενέτειρα τους «υπενθύμισε στην ανθρωπότητα τις αρχές της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των εθνών», πάνω στις οποίες στηρίζεται το Ολυμπιακό κίνημα από τότε που γεννήθηκε.

    Δεδομένου ότι η ανακοίνωση του κ. Κέρι απευθύνεται προς τους Έλληνες της Αμερικής γίνεται σε αυτήν ιδιαίτερη αναφορά στους ομογενείς που «ενισχύουν και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα». Οι Ελληνοαμερικανοί χαρακτηρίζονται στην ανακοίνωση ως «υπερήφανοι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που διατηρούν και τιμούν τις Ελληνικές παραδόσεις». Τονίζεται μάλιστα ότι «οι Ελληνικές αξίες της οικογένειας, της εργατικότητας, της εκπαίδευσης, της συμμετοχής στα κοινά και της αγάπης για την πατρίδα είναι και Αμερικανικές αρχές». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «οι Έλληνες της Αμερικής έχουν κάνει εξαίρετες συνεισφορές σε κάθε πτυχή του Αμερικανικού φάσματος και έχουν εμπλουτίσει με το έργο τους τη ζωή πολλών κοινοτήτων, μικρών και μεγάλων, από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

    Σε σχέση με την Κύπρο, η ανακοίνωση Κέρι, γράφει: «Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα τεράστιο βήμα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Με τους ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς της, την ανθούσα οικονομία της, και τους μορφωμένους και παραγωγικούς πολίτες της, η Κύπρος επάξια εντάχθηκε στην Ευρώπη. Από τη θέση της αυτή τώρα η Κύπρος θα προωθήσει την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών πολιτικών και οικονομικών αρχών στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συμβάλει στην σταθερότητα και την ανάπτυξη των Βαλκανίων».

    Αναφορικά με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος τονίζει τα εξής: «Από την Τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, το νησί είναι διαιρεμένο. Επί πολλά χρόνια αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Αμερικανικής πολιτικής να ενωθούν ξανά οι δύο κοινότητες του νησιού στα πλαίσια ενός δίκαιου και ειρηνικού διακανονισμού που θα έχει την υποστήριξη όλων των πολιτών. Δεν έχουμε ακόμα πετύχει την στόχο αυτό, στον οποίο είμαι σταθερά προσηλωμένος. Σε πρόσφατο δημοψήφισμα, ο λαός της Κύπρο απέρριψε το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για διακανονισμό και η απόφαση αυτή αντικατόπτριζε ευρύτατη ανησυχία για τις αδυναμίες που περιείχε το προτεινόμενο σχέδιο. Παρά το ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως οπισθοχώρηση, εν τούτοις δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν ήττα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υποστηρίξουν σθεναρά την συνεχιζόμενη προσπάθεια για την επίτευξη ισοβαρούς διακανονισμού για επανένωση του νησιού, που να έχει τη ευρύτερη δυνατόν λαϊκή υποστήριξη μεταξύ των Κυπρίων πολιτών».

    [11] Βέτο ΗΠΑ σε ψήφισμα στο ΣΑ των ΗΕ κατά του Ισραήλ.

    06 Oct 2004, 00:20 UTC

    Tα Ισραηλινά τάνκς στη Γάζα

    Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα που υπεβλήθη από Αραβικές χώρες στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ και το οποίο ζητούσε απ το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. 11 χώρες τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου, αλλά υπήρξαν και τρεις αποχές, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ρουμανίας. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Ντάνφορθ, δήλωσε ότι το μέτρο δεν αναφερόταν καθόλου στις Παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης με ρουκέτες την περασμένη εβδομάδα που κόστισε τη ζωή σε 2 παιδιά στο Ισραήλ. Πάντως ο πρέσβης της Αλγερίας στα ΗΕ, που υπέβαλε και το ψήφισμα εκ μέρους των Αραβικών χωρών, δήλωσε ότι το βέτο αποδεικνύει ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας δεν μπορεί να αναλάβει καμία πρωτοβουλία σε σχέση με το Ισραήλ. Στο μεταξύ 4 Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν χθες από Ισραηλινές επιθέσεις με πυραύλους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και ο Μπασίρ Αλ Νταμπάς, ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής οργάνωσης, Ισλαμική Τζιχάντ.

    [12] Σε νέα ύψη ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου.

    06 Oct 2004, 00:50 UTC

    Ξεπέρασε τα 51 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου χθες στο χρηματιστήριο της Γουώλ Στρητ. Αναλυτές δηλώνουν ότι η τιμή αυτή ρεκόρ είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών ότι τα αποθέματα πετρελαίου ενδέχεται να μην μπορέσουν να καλύψουν την ζήτηση καθώς έρχεται ο χειμώνας, σε συνάρτηση με τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πρόσφατοι τυφώνες στην παραγωγή πετρελαίου στην Αμερική και με την συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στη Νιγηρία.

    [13] Ιράν: Κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε επανέναρξη εμπλουτισμού ουρανίου.

    06 Oct 2004, 00:45 UTC

    Eπιτροπή του ιρανικού κοινοβουλίου ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την επανέναρξη εμπλουτισμού ουρανίου. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι τώρα χρειάζεται και η έγκριση του νομοσχεδίου απ την ολομέλεια του Κοινοβουλίου του Ιράν. Εξάλλου χθες, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί φέρεται να δηλώνει ότι η Τεχεράνη διαθέτει τώρα πύραυλο βεληνεκούς 2,000 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ο εν λόγω πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εδώ στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 8 October 2004 - 1:18:11 UTC