Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης του Γιασέρ Αραφάτ.
  • [02] Ιράκ: 3 Βρετανοί στρατιώτες νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.
  • [03] Αφγανιστάν: Ο Χαμίντ Καρζάι αποδέχεται το προεδρικό αξίωμα.
  • [04] O Z.M. Μπαρρόσο παρουσίασε την νέα σύνθεση της Κομμισιόν.
  • [05] Έντονες οι αντιδράσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ
  • [06] Συγχαρητήρια προς τον κ. Μπούς για την επανεκλογή του.
  • [07] Μουμπάρακ-Σρέντερ: Ανάγκη διεύρυνσης της διεθνούς συνεργασίας για το Μεσανατολικό.
  • [08] Συνομιλίες Πούτιν-Μπεσλουσκόνι στη Μόσχα.
  • [09] Ανοδική η πορεία της χρηματαγοράς

  • [01] Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης του Γιασέρ Αραφάτ.

    05 Nov 2004, 01:16 UTC

    Εκπρόσωπος του Γαλλικού νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο Γιασερ Αραφάτ, δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι ακόμη ζωντανός, αλλά η κατάσταση του έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Επίσης οι γιατροί πραγματοποίησαν εγκεφαλογράφημα για να διαπιστωθεί η εγκεφαλική λειτουργία του κ. Αραφάτ, αλλά τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν ανακοινώθηκαν. Στο μεταξύ στη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έδωσαν στον πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, τον έλεγχο ορισμένων δικαιοδοσιών του κ. Αραφάτ ενώ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Παλαιστινιακής ηγεσίας στο αρχηγείο του κ. Αραφάτ στη Ραμάλα.

    [02] Ιράκ: 3 Βρετανοί στρατιώτες νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

    05 Nov 2004, 01:21 UTC

    Στο Ιράκ, τρεις Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Οι Βρετανοί ήταν μέλη του συντάγματος που μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα απ το νότιο Ιράκ και ανέλαβε θέσεις γύρω απ την Βαγδάτη έτσι ώστε Αμερικανοί στρατιώτες να μπορέσουν να επικεντρωθούν στις επιθέσεις κατά ανταρτών στη Φαλλούτζα και τη Ραμάντι. Χθες οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέο γύρο αεροεπιδρομών εναντίον στόχων στη Φαλλούτζα. Επίσης χθες τουλάχιστον 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου βόρεια της Βαγδάτης.

    [03] Αφγανιστάν: Ο Χαμίντ Καρζάι αποδέχεται το προεδρικό αξίωμα.

    05 Nov 2004, 01:55 UTC

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, τόνισε ότι στόχος του είναι η διάλυση των ιδιωτικών πολιτοφυλακών και του εμπορίου ναρκωτικών στη χώρα. Στο διάγγελμα του χθες μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και την αποδοχή ήττας από μέρους των τριών κύριων αντιπάλων του, ο κ. Καρζάι ευχαρίστησε τον Αφγανικό λαό για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπο του. Στο μεταξύ οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν 4 ύποπτους εξτρεμιστές και συνέλαβαν 5ο σε εφόδους στην επαρχία Ουρουζγκάν.

    [04] O Z.M. Μπαρρόσο παρουσίασε την νέα σύνθεση της Κομμισιόν.

    05 Nov 2004, 03:07 UTC

    Ζ.Μ. Μπαρρόζο

    Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρρόσο, δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει την σύνθεση της νέας Κομμισιόν και τόνισε ότι στον κατάλογο των ονομάτων που υπέβαλλε χθες στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανόταν το όνομα του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Φράνκο Φραττίνι, για το αξίωμα του Επιτρόπου επί θεμάτων Δικαιοσύνης και Ασφάλειας. Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών θα εξετάσει επίσης το θέμα του Ιράκ και το Μεσανατολικό, ενώ σήμερα αναμένεται και συνάντηση με τον προσωρινό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι.

    [05] Έντονες οι αντιδράσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    04 Nov 2004, 20:20 UTC

    Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Oι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ελλάδα ότι η Ουάσιγκτον, μια μέρα μετά την επανεκλογή του προέδρου Μπους, αναγνώρισε την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομα "Μακεδονία", είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

    "Κάλεσα τον Αμερικανό πρέσβη, στον οποίο εξέφρασα τη διαμαρτυρία μου για την απόφαση των ΗΠΑ", είπε ο Μολυβιάτης σε δημοσιογράφους. "Εκτός από τη διαμαρτυρία μας, επεσήμανα τις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η μονομερής απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης".

    Για την εξέλιξη έχουν ήδη ενημερωθεί, από τον υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ ο κ. Μολυβιάτης ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Έντονη ήταν η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για χαμηλά αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε καίρια ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέσπασε την διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποστηρίζει την αναγνώριση της χώρας ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

    Συγκεκριμένα ο προεδρεύων της Ε.Ε. ολλανδός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι «Προς το παρόν, η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως το επίσημο όνομα (της χώρας) είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ, ως «Μακεδονία». «Η Ελλάδα, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την ελπίδα ότι η κίνηση των ΗΠΑ δεν θα οδηγήσει τα Σκόπια σε πιο αδιάλλακτη θέση»., τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραμένει ένα από τα πιο φορτισμένα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, λόγω της σύνδεσης του ονόματος με την ελληνική ιστορία. Τα τελευταία χρόνια διπλωμάτες των Αθηνών και των Σκοπίων διενεργούσαν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμενων Εθνών για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά καλές με την Αθήνα να αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην γειτονική χώρα.

    [06] Συγχαρητήρια προς τον κ. Μπούς για την επανεκλογή του.

    04 Nov 2004, 01:48 UTC

    Συγχαρητήρια προς τον κ. Μπούς για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να καταφθάνουν απ το εξωτερικό. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι η επανεκλογή του κ. Μπούς πραγματοποιείται σε «κρίσιμης σημασίας χρονική στιγμή» όπως είπε, σε έναν «διαιρεμένο και αβέβαιο» κόσμο. Και υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί με τον κ. Μπούς στον αγώνα κατά της φτώχιας και της τρομοκρατίας, καθώς και στις προσπάθειες προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Από τη πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, συνεχάρη και αυτός τον πρόεδρο Μπούς, αλλά και τον Αμερικανικό λαό για την εντυπωσιακή, όπως είπε, επίδειξη του τρόπου λειτουργίας της δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, συνεχάρη τον πρόεδρο Μπούς τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας, όπως είπε, με τις ΗΠΑ. Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα εστάλησαν επίσης από τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας καθώς και απ τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος δήλωσε ότι η νίκη του κ. Μπούς αποδεικνύει ότι ο Αμερικανικός λαός δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς των τρομοκρατών.

    [07] Μουμπάρακ-Σρέντερ: Ανάγκη διεύρυνσης της διεθνούς συνεργασίας για το Μεσανατολικό.

    04 Nov 2004, 02:02 UTC

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφέρθηκαν στην ανάγκη διεύρυνσης της διεθνούς συνεργασίας στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μουμπάρακ δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες στη Βόννη ότι ελπίζει πως η νέα κυβέρνηση Μπούς σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να συντελέσει στην επίτευξη ειρήνης στη περιοχή. Από τη πλευρά του ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι όσο περισσότερο συνεργάζονται Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ όσον αφορά τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου. Ο Γερμανός καγκελάριος επεσήμανε επίσης ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και η Γερμανία υποστηρίζουν το σχέδιο αποχώρησης των Ισραηλινών απ τη Λωρίδα της Γάζας και τμήματα της δυτικής Όχθης, αλλά μόνο αν αυτό συνδεθεί με τον οδικό χάρτη.

    [08] Συνομιλίες Πούτιν-Μπεσλουσκόνι στη Μόσχα.

    04 Nov 2004, 03:09 UTC

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με στόχο την σύσφιξη των σχέσεων της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνομιλίες τους χθες στη Μόσχα οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα όπως η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τρομοκρατία, ο πόλεμος στο Ιράκ και οι μεταρρυθμίσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ. Ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η καθυστέρηση στον σχηματισμό νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα επηρεάσει την σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο κ. Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Ρωσίας-Ιταλίας και ευχαρίστησε το κ. Πούτιν για την θερμή φιλοξενία στη Μόσχα. Οι κ. Πούτιν και Μπερλουσκόνη υπέγραψαν επίσης συμφωνία συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.

    [09] Ανοδική η πορεία της χρηματαγοράς

    03 Nov 2004, 20:49 UTC

    Άνοδο σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη αμερικανική χρηματαγορά σήμερα μετά τη ανάδειξη του κυρίου Μπους ως νικητή των εκλογών.

    Οι μεγάλοι δείκτες , Dow Jones, S&P και Nasdaq αυξήθηκαν κατά 1,4%, ή και παραπάνω.

    Αναλυτές λένε ότι οι επενδύτες πιστεύουν πως ο Τζωρτζ Μπους ως Ρεπουμπλικανός, θα υποστηρίξει περισσότερο τις επιχειρήσεις απ ό,τι θα τις υποστήριζε ο δημοκρατικός αντίπαλός του Τζων Κέρρυ.

    Οι επενδυτές επίσης είναι ευχαριστημένοι που η μεγάλη , και έντονη προεκλογική εκστρατεία τελείωσε με ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από 4 χρόνια χρειάστηκε ένας μήνας για την διαλεύκανση των εκλογικών αποτελεσμάτων και η αβεβαιότητα συνέτεινε στην πτώση της χρηματαγοράς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 6 November 2004 - 2:18:11 UTC