Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρόουβ: Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έτοιμο να κυριαρχήσει στην Αμερικανική πολιτική ζωή.
  • [02] Το θέμα της ΠΓΔΜ μονοπωλεί τη συνοδο κορυφής της ΕΕ

  • [01] Ρόουβ: Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έτοιμο να κυριαρχήσει στην Αμερικανική πολιτική ζωή.

    08 Nov 2004, 02:47 UTC

    Ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Μπούς και σχεδιαστής της προεκλογικής εκστρατείας επανεκλογής του, Κάρλ Ρόουβ, δήλωσε ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι έτοιμο να κυριαρχήσει στην αμερικανική πολιτική ζωή για το προβλεπόμενο μέλλον. Πάντως σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του χθες ο κ. Ρόουβ τόνισε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να συνεργαστούν με το Δημοκρατικό κόμμα για την εφαρμογή σημαντικών, όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγών, στη χώρα και την οικονομία. Και επεσήμανε ότι η ατζέντα του προέδρου Μπούς για τα επόμενα τέσσερα χρόνια περιλαμβάνει μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, σημαντικές αλλαγές στα προγράμματα συνταξιοδότησης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και έγκριση συνταγματικής τροπολογίας που θα απαγορεύει τους γάμους ομοφυλοφίλων.

    [02] Το θέμα της ΠΓΔΜ μονοπωλεί τη συνοδο κορυφής της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    05 Nov 2004, 16:35 UTC

     Κ. Καραμανλής

    Η αιφνίδια αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό όνομά «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παραμέρισε κάθε άλλο θέμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Βρυξέλλες. Επίσης, μονοπώλησε, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε τη Πέμπτη το βράδυ, στο γεύμα των αρχηγών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντάς τους ότι η εξέλιξη είναι αρνητική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, κι ότι η χώρα μας παρ όλα αυτά θα συνεχίσει την προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση και στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών για την ονομασία, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα οδηγήσει τα Σκόπια, σε πιο αδιάλλακτη στάση. Η ελληνική πλευρά τόνισε όμως ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα ελληνικής συναίνεσης σε αίτημα ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή στο ΝΑΤΟ, αν δεν έχει επιτευχθεί η λύση αυτή.

    Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, και δια στόματος του προεδρεύοντος του Συμβουλίου πρωθυπουργού της Ολλανδίας, διαβεβαίωσε τον κ. Καραμανλή ότι συμφωνεί απόλυτα με την ελληνική θέση και ότι γι αυτήν παραμένει το ΦΥΡΟΜ η μόνη επίσημη ονομασία της χώρας αυτής όπως εμφανίζεται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής, όμως ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, και ύστερα από τις κατ ιδίαν επαφές που είχε γι αυτό το θέμα και τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης προς την αμερικανική, έδωσε στις Βρυξέλλες συνέντευξη τύπου στέλνοντας μήνυμα τόσο προς την αντιπολίτευση, αλλά και τον ελληνικό λαό καθώς ακούστηκαν φήμες για προετοιμαζόμενα συλλαλητήρια - ότι δηλαδή θα πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα, ψυχραιμία και εθνική, συνεννόηση γιατί το θέμα είναι δύσκολο και οι διπλωματικές μάχες δεν κερδίζονται σε μια μέρα.

    Είπε ο κ. Καραμανλής: «Η άστοχη, η ατυχής ενέργεια που έγινε από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης δεν βοηθάει ακριβώς σε αυτό. Στην αποδοχή των κανόνων, του διαλόγου, της αναζήτησης κοινού εδάφους, άρα κοινά αποδεκτής λύσης. Θέλω για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσω τους Έλληνες, ότι η κυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση, κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Ότι δεν θα προσπαθήσουμε, όπως δυστυχώς έγινε για χρόνια τώρα, να μεταθέσουμε το πρόβλημα στο μέλλον .Γιατί ότι κουκουλώνεται κάτω από το χαλί ,το βρίσκεις μπροστά σου, όπως ακριβώς έγινε και με τις αλχημείες για την ελληνική οικονομία. Δεν προτίθεμαι ν αφήσω την χώρα να βουλιάξει σε στείρες αντιπαραθέσεις ούτε σε μικροκομματικές λογικές. Τα εθνικά, θέματα χρειάζονται καθαρές κουβέντες, καθαρές πολιτικές και διεθνή δραστηριότητα. Δυστυχώς έβλαψε την υπόθεση των Σκοπίων και η απραξία ετών και η μετάθεση των ευθυνών από χρόνο σε χρόνο...»

    Τέλος ο κ. Καραμανλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, εφ όσον οι εξελίξεις το επιβάλλουν


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 November 2004 - 2:18:09 UTC