Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάθετη πτώση σημείωσε το δολάριο ...
  • [02] Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρείς όμηροι ...
  • [03] Διαφάνεια και διάλογο ζητούν τα ...
  • [04] Το Ομήρειο βραβείο στο Σταμάτη ...

  • [01] Κάθετη πτώση σημείωσε το δολάριο ...

    23 Nov 2004, 17:53 UTC

    Η αξία του δολαρίου έπεσε σε άνευ προηγουμένου χαμηλό επίπεδο, σε σχέση με το ευρώ την Τρίτη. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρωπαϊκού ήταν σήμερα ένα δολλάριο και 31 σεντς. Η σημερινή πτώση του δολαρίου οφείλεται στο ότι εικάζεται πως η Ρωσία ίσως αυξήσει τα ευρώ που φυλάσσει στα αποθέματά της ξένου συναλλάγματος. Αναλυτές πιστεύουν οτι η αξία του αμερικανικού νομίσματος μειώνεται, λόγω του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

    Το αδύναμο δολάριο κάνει τα αμερικανικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές, ενώ αντίθετα καθιστά ακριβότερα για τους αμερικανούς καταναλωτές τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα τα γαλλικά κρασιά και τα γερμανικά αυτοκίνητα.

    Οι οικονομολόγοι λένε οτι η διολίσθηση του δολαρίου μπορεί να βοηθήσει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των προϊόντων που πωλούν στο εξωτερικό οι αμερικανικές εταιρίες, με αυτά που οι αμερικανοί καταναλωτές αγοράζουν απο ξένες επιχειρήσεις.

    [02] Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρείς όμηροι ...

    23 Nov 2004, 17:30 UTC

    Τρείς υπάλληλοι των ΗΕ που είχαν απαχθεί στο Αφγανιστάν πρίν απο περίπου ένα μήνα, αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αλί Αχμάντ Τζαλαλί, είπε σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ ότι οι όμηροι βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στην Αφγανική πρωτεύουσα, αφού εγκαταλείφθηκαν από τους απαγωγείς τους. Ο κ. Τζαλαλί είπε ότι οι αρχές ψάχνουν ακόμα για τους απαγωγείς και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προέβη σε συμφωνίες μαζί τους για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει άν οι όμηροι κρατούντο από την εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση Στρατός των Μουσουλμάνων, που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το πρώην καθεστώς των Ταλιμπάν. Ηγετικό στέλεχος της εν λόγω οργάνωσης, δήλωσε ότι η ομάδα του απελευθέρωσε τους ομήρους, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 24 κρατουμένων Ταλιμπάν από την αφγανική κυβέρνηση. Οι τρείς υπάλληλοι του διεθνούς οργανισμού είχαν απαχθεί στην Καμπούλ στις 28 Οκτωβρίου. Οι αρχές είπαν ότι οι τέως όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.

    [03] Διαφάνεια και διάλογο ζητούν τα ...

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    23 Nov 2004, 22:49 UTC

    Πέτρος Μολυβιάτης

    Ιδιαίτερα δυναμικά φαίνεται να επεμβαίνουν ορισμένα από τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς συμμετέχουν για πρώτη φορά στην διαμόρφωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου, που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό γιατί έχει στην ατζέντα του την απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας.

    Έτσι, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες χώρες όπως η Σλοβακία, η Τσεχία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Αυστρία ακόμη ζήτησαν διαφάνεια και διάλογο στο θέμα της πορείας της Τουρκίας. Επίσης, ζητήθηκε διαχωρισμός των συμπερασμάτων για τις υποψήφιες χώρες , δηλαδή της Τουρκίας και της Κροατίας.

    Αλλά και η Ελλάδα είναι υπέρ του διαχωρισμού των συμπερασμάτων της Τουρκίας για να μπορέσουν να διατυπωθούν σαφώς οι υποχρεώσεις της Άγκυρας, όπως διατυπώνονται ήδη στην έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής.

    Εκτός από αυτή τη θέση ο έλληνας υπουργός εξωτερικών κ. Μολυβιάτης υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να προσδιορίζεται η διάρκεια των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να γίνεται σαφές, ότι αυτές θα ολοκληρωθούν όταν και εφ όσον η Τουρκία εκπληρώσει όλους τους όρους, κανόνες και προϋποθέσεις, που θα της τεθούν, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σαν πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ιακώβου, χαρακτήρισε την απόφαση που θα ληφθεί για την Τουρκία, ως τη σημαντικότερη απόφαση από την ίδρυση της Κοινότητας, αλλά τόνισε ότι, δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα αλλά με συνοπτικό τρόπο.

    Ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα υπήρξε εξ άλλου η συνάντηση του 2ου Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπου όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τις διπλωματικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, τα Τιρανα διαβεβαίωσαν ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναγνώριση της ΦΥΡΟΜ με το όνομα «Μακεδονία» όπως είχε ακουστεί . Στην κοινή μάλιστα ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «όλοι οι συμμετέχοντες στην συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαίων αποδεκτών λύσεων και σύναψης συμφωνιών σε εκκρεμή ζητήματα με τις γειτονικές χώρες.»

    Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλήφθηκε επίσης ότι υποστηρίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων το μέλλον των οποίων είναι στην Ενωμένη Ευρώπη.

    [04] Το Ομήρειο βραβείο στο Σταμάτη ...

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    23 Nov 2004, 22:52 UTC

    Σταμάτης Κριμιζής

    Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση του Ομηρείου βραβείου, ενός θεσμού που καθιερώθηκε από την Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αμερικής. Φετεινός αποδέκτης είναι ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, διευθυντής του Διαστημικού τμήματος του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ο χιακής καταγωγής επιστήμονας αποτελεί και τον μοναδικό τιμώμενο με το Ομήρειο Βραβείο, που δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο.

    Το Ομήρειο Βραβείο καθιερώθηκε το 1977 με σκοπό να τιμούνται άτομα που έχουν προσφέρει και συμβάλει με κάθε τρόπο στην διατήρηση των αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο και από τις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής.

    Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών αλλά και επίσημοι από το νησί της Χίου, παρέστησαν σε μια λαμπρή τελετή που έχει καθιερώσει η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής και τίμησαν στο πρόσωπο του Χιώτη επιστήμονα, την εξέλιξη και την διάκριση των νέων γενεών Ελλήνων στον αμερικανικό χώρο.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Δήμαρχοι Καρδαμυλίων, Ομηρούπολης, Χίου, ο Βουλευτής Ιωάννης Πίττας, οι Γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και Κύπρου στη Νέα Υόρκη, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Νέας Υόρκης.

    Στον χαιρετισμό της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας αναφέρθηκε στην προσφορά της Χιακής Ομοσπονδίας στην πρόοδο, την γλώσσα, τη θρησκεία αλλά και όλα όσα διέπουν τον ελληνικό πολιτισμό. Ο κ. Κριμιτζής, είπε χαρακτηριστικά, τιμά όχι μόνο την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, αλλά έχει καταφέρει να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο σύμπαν.

    Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας κ. Δούλης παραδίδοντας την προτομή του Ομήρου στον Έλληνα επιστήμονα, μίλησε για τις αρχές αλλά και τα όνειρα των Ελλήνων της Αμερικής και όλου του κόσμου για την οικουμενικότητα του ελληνισμού αλλά και την ανάγκη διαιώνισης του πολιτισμού αυτού στον χρόνο και τον χώρο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 25 November 2004 - 2:18:10 UTC