Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράμσφελντ: Οι ΗΠΑ απέτυχαν να προβλέψουν την δύναμη του ανταρτικού κινήματος στο Ιράκ.
  • [02] Η Τεχεράνη αναπτύσει πυραύλους που μπορούν να πλήξουν τη Δυτική Ευρώπη, δηλώνει οργάνωση Ιρανών εξόριστων.
  • [03] Κούτσμα: Απαραίτητη η διενέργεια νέων εκλογών στην Ουκρανία
  • [04] Μπούς: Ήρθε η ώρα οι Ιρακινοί να προσέλθουν στις κάλπες.
  • [05] Ξαφνική παραίτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ.
  • [06] Υποστήριξη προς τον Κόφφι Αννάν εκφράζουν ηγέτες χωρών μελών του ΟΗΕ.
  • [07] Ο Ντικ Τσέινη επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην ορκωμοσία του Χαμίντ Καρζάι.
  • [08] Συνάντηση Κούτσμα-Πούτιν
  • [09] Η ΕΕ αναλαμβάνει επίσημα την ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία
  • [10] Αρχισε η δίκη για τα νομικά δικαιώματα των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο
  • [11] Την βοήθεια Ιρακινών του εξωτερικού, ζητά ο Ιγιάντ Αλλάουι.
  • [12] Πολιτική αβεβαιότητα σε Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή.
  • [13] Αλλαγή φρουράς στη Βοσνία.

  • [01] Ράμσφελντ: Οι ΗΠΑ απέτυχαν να προβλέψουν την δύναμη του ανταρτικού κινήματος στο Ιράκ.

    03 Dec 2004, 03:58 UTC

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ένα απ τα μεγαλύτερα λάθη των ΗΠΑ στο Ιράκ, εκτός απ την μη εύρεση όπλων μαζικής καταστροφής, ήταν και η αποτυχία τους να προβλέψουν την δύναμη και το εύρος του Ιρακινού ανταρτικού κινήματος. Και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μια «πεισματική αντιπαράθεση» με τους αντάρτες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι ο Ιρακινός λαός θα είναι αυτός που τελικά θα επιφέρει τη σταθερότητα στη χώρα του.

    [02] Η Τεχεράνη αναπτύσει πυραύλους που μπορούν να πλήξουν τη Δυτική Ευρώπη, δηλώνει οργάνωση Ιρανών εξόριστων.

    03 Dec 2004, 03:08 UTC

    Οργάνωση Ιρανών εξόριστων δήλωσε ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει πυραύλους μακρού βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Δυτική Ευρώπη.

    Εκπρόσωπος του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν δήλωσε χθες στο Λονδίνο ότι οι νέοι πύραυλοι τύπου Σαχάμπ 4 έχουν εμβέλεια 3 χιλιάδες χιλιόμετρα, που είναι και η απόσταση Ιράν-Βερολίνου.

    Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Τεχεράνης είχε δηλώσει ότι διεξήγαγε δοκιμές με πυραύλους Σαμπ 3 μεσαίου βεληνεκούς. Αλλά αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι οι πύραυλοι αυτοί, που μπορούν να κτυπήσουν στόχους στο Ισραήλ και χώρες του Περσικού κόλπου, προορίζονται μόνο για αμυντικούς σκοπούς.

    Το Ιράν δεν σχολίασε τον ισχυρισμό της εξόριστης Ιρακινής οργάνωσης. Πάντως το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν, που είναι καταχωρημένο από το Στεητ Ντηπαρτμεντ ως τρομοκρατική οργάνωση, ήταν η πρώτη οργάνωση που είχε αποκαλύψει τις μυστικές προσπάθειες του Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου για ενδεχόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    [03] Κούτσμα: Απαραίτητη η διενέργεια νέων εκλογών στην Ουκρανία

    03 Dec 2004, 01:16 UTC

    O απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Λέονιντ Κούτσμα, δήλωσε ότι υποστηρίζει τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν και τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια ικανή και λειτουργική κυβέρνηση.

    Πολλά κυβερνητικά γραφεία έχουν κλείσει λόγω της πολιτικής κρίσης μετά τις εκλογές και των μαζικών διαδηλώσεων στο Κίεβο. Ο κύριος Κούτσμα τόνισε αργά χθες ότι πολλοί υπουργοί δεν μπορούν να μεταβούν στα γραφεία τους, με αποτέλεσμα να πλήττεται η Ουκρανική οικονομία και ζήτησε άμεσες πολιτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και την παραίτηση της τωρινής κυβέρνησης.

    Πάντως δεν αναμένονται πολιτικές εξελίξεις έως ότου το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας λάβει απόφαση αναφορικά με την προσφυγή της αντιπολίτευσης για ευρύτατη εκλογική νοθεία. Υπάρχει περίπτωση η απόφαση αυτή να ανακοινωθεί σήμερα. Αναλυτές πιστεύουν ότι τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας θα ζητήσει την διεξαγωγή νέων εκλογών με την συμμετοχή όλων των υποψηφίων.

    [04] Μπούς: Ήρθε η ώρα οι Ιρακινοί να προσέλθουν στις κάλπες.

    03 Dec 2004, 02:09 UTC

    O πρόεδρος Μπους, απέρριψε το αίτημα ορισμένων Ιρακινών για την αναβολή των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Ουάσιγκτον ότι «ήρθε η ώρα οι Ιρακινοί να προσέλθουν στις κάλπες». Ο κύριος Μπους υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι ενέκρινε την αύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή, από 138 χιλιάδες σε 150 χιλιάδες, για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Ιράκ εν όψει των εκλογών.

    Στο μεταξύ επιφανείς σουνίτες μουσουλμάνοι πολιτικοί επανέλαβαν αίτημα τους για αναβολή των εκλογών, καθώς συνεχίζεται η βία σε διάφορα σημεία της χώρας.

    [05] Ξαφνική παραίτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ.

    03 Dec 2004, 02:12 UTC

    Την παραίτηση του υπέβαλε ξαφνικά ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Ντάνφορθ, μετά από μόνο 6 μήνες στο συγκεκριμένο αξίωμα. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Μπούς ο κ. Ντάνφορθ δήλωσε ότι θα αναχωρήσει απ την θέση του στις 20 Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα της επίσημης ορκωμοσίας του κ. Μπούς για άλλη μια τετραετία στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Ντάνφορθ δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην οικογένεια του στο Σαιντ Λούις. Επίσης χθες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Μπούς θα προτείνει τον πρώην αστυνομικό διοικητή της Νέας Υόρκης, Μπερνάρντ Κέρικ, για το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, σε αντικατάσταση του Τομ Ρίτζ που υπέβαλε παραίτηση την Τρίτη.

    [06] Υποστήριξη προς τον Κόφφι Αννάν εκφράζουν ηγέτες χωρών μελών του ΟΗΕ.

    03 Dec 2004, 02:56 UTC

    Την υποστήριξη τους προς το πρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, εκφράζουν ηγέτες μεγάλων χωρών μελών του διεθνούς οργανισμού, μετά από αιτήματα ορισμένων για παραίτηση του κ. Αννάν, λόγω του σκανδάλου που έχει προκύψει με το πρόγραμμα του ΟΗΕ, πετρέλαιο για τρόφιμα. Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσαν χθες σε δημοσιογράφους ότι έχουν ήδη τηλεφωνήσει στον κ. Αννάν για να εκφράσουν την υποστήριξη τους στο έργο του. Επίσης ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή τη περίοδο, πρέσβης της Αλγερίας στα ΗΕ, Αμπντάλα Μπαάλι, δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Αννάν. Πάντως ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε την «πλήρη και διάφανη», όπως είπε, διερεύνηση καταγγελιών για απάτη στους κόλπους του ΟΗΕ αναφορικά με το πρόγραμμα Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα, ενώ ο αμερικανός γερουσιαστής Νόρμ Κόλμαν, που ηγείται υποεπιτροπής της αμερικανικής γερουσίας που διερευνά το σκάνδαλο, ζήτησε την παραίτηση του κ. Αννάν λέγοντας ότι πρόκειται για την «σοβαρότερη απάτη» στην ιστορία των ΗΕ.

    [07] Ο Ντικ Τσέινη επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην ορκωμοσία του Χαμίντ Καρζάι.

    03 Dec 2004, 03:05 UTC

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινη θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στη πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, την ερχόμενη Τρίτη.

    Ο κύριος Τσέινη θα συνοδεύεται από τη σύζυγο του Λυν και τον Υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται επίσης ότι ο κύριος Τσέινη θα συναντηθεί με τον κύριο Καρζάι και άλλους ανώτερους Αφγανούς αξιωματούχους για να συζητήσουν θέματα συνεργασίας στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τις προσπάθειες δημιουργίας μιας ελεύθερης κοινωνίας στο Αφγανιστάν.

    [08] Συνάντηση Κούτσμα-Πούτιν

    02 Dec 2004, 17:39 UTC

    Διαδηλωτές στην Ουκρανία

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε τις εκκλήσεις για επαναλλειπτικές προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία και τόνισε ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να βρεθεί από τον ίδιο τον ουκρανικό λαό. Ο Ρώσος ηγέτης έκανε την δήλωση αυτή σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του έξω από τη Μόσχα με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα. Ο κ. Πούτιν εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα διάσπασης της Ουκρανίας, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Κούτσμα για τις προσπάθειές του για την ενίσχυση της ουκρανικής εθνικής ενότητας. Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι νέες εκλογές στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες και να αντικατοπτρίζουν την λαϊκή βούληση.

    [09] Η ΕΕ αναλαμβάνει επίσημα την ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία

    02 Dec 2004, 17:43 UTC

    Η ΕΕ ανέλαβε επίσημα την ειρηνευτική αποστολή στη Βοσνία Ερζεγοβίνη από το ΝΑΤΟ. Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαάπ ντε Χουπ Σέφερ παρέστησαν στην τελετή μεταφοράς της διοίκησης, που έγινε σήμερα στην βάση Μπουτμίρ, στο Σεράγεβο. Το ΝΑΤΟ συμφώνησε νωρίτερα φέτος να παραδώσει την διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης στην ΕΕ, επικαλούμενο την βελτιωμένη κατάσταση ασφάλειας στη Βοσνία. Η νέα ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, η Ευρωφόρ, αποτελείται από περίπου 7,000 στρατιώτες. Το ΝΑΤΟ δεν θα αποσυρθεί τελείως από τη Βοσνία. Θα διατηρήσει το αρχηγείο του στην χώρα, αλλά θα επικεντρωθεί κυρίως στην καταπολέμιση της τρομοκρατίας, στην συλλογή μυστικών πληροφοριών και στην σύλληψη εγκληματικών πολέμου.

    [10] Αρχισε η δίκη για τα νομικά δικαιώματα των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

    02 Dec 2004, 17:46 UTC

    Αρχισε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ η ακροαματική διαδικασία αναφορικά με το άν κρατούμενοι του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μπορούν να προσφύγουν σε πολιτικά ομοσπονδιακά δικαστήρια, κάνοντας έφεση κατά της κράτησής τους. Η διαδικασία ακολουθεί κατά μερικούς μήνες την απόφαση του αμερικανικού ανωτάτου δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι 550 εχθρικοί μαχητές, οι οποίοι κρατούνται από την αμερικανική κυβέρνηση στην ναυτική βάση του Γκουαντάναμο της Κούβας, έχουν το νομικό δικαίωμα να προσφύγουν σε ομοσπονδιακά δικαστήρια για να προσβάλουν την κράτησή τους. Εκτοτε, 54 κρατούμενοι υπέβαλαν έφεση. Την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή δικαστής Τζόυς Χένς-Γκρήν στην Ουάσινγκτον ήγειρε σειρά ερωτημάτων, ως προς το άν η κυβέρνηση Μπούς πρέπει τώρα να προσκομίσει δικαιολογικά στοιχεία σχετικά με την συνέχιση της κράτησης των ατόμων αυτών, γιά έναν έναν ξεχωριστά. Κυβερνητικός δικηγόρος προέτρεψε την δικαστή θα απορρίψει τις προσφυγές των κρατουμένων, λέγοντας ότι η τύχη τους θα πρέπει να αποφασιστεί από το στρατοδικείο. Ο δικηγόρος υπεραμύνθηκε επίσης του χαρακτηρισμού των κρατουμένων ως "εχθρικών μαχητών" από τον πρόεδρο Μπούς, λέγοντας ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν περιορίζεται σε μία χώρα, ή σε ένα πεδίο μάχης.

    [11] Την βοήθεια Ιρακινών του εξωτερικού, ζητά ο Ιγιάντ Αλλάουι.

    02 Dec 2004, 02:08 UTC

    Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, συναντήθηκε χθες στην Ιορδανία με ηγέτες ιρακινών εθνικών μειονοτήτων, σε μία προσπάθεια να επιτύχει ευρεία συμμετοχή στις εθνικές εκλογές της χώρας, της 30ης Ιανουαρίου. Περίπου 4 εκατομμύρια ιρακινοί ζούν έξω από την χώρα και η μεταβατική κυβέρνηση επιθυμεί να τους συμπεριλάβει στην εκλογική διαδικασία. Στο μεταξύ, κόμματα Σουνιτών καθώς και κληρικοί, ζητούν την αναβολή των Ιρακινών εκλογών για 6 μήνες, επικαλούμενοι τις κακές συνθήκες ασφάλειας. Όμως, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Γκάζι αλ Γιαουάρ, που είναι και αυτός σουνίτης μουσουλμάνος, δήλωσε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τα κύρια κουρδικά κόμματα είπαν ότι συμφώνησαν σε ενιαίο κατάλογο υποψηφίων για τις εκλογές. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να αυξήσει προσωρινά τον αριθμό των δυνάμεων του στο Ιράκ. Ορισμένοι στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα περισσότερο, ενώ δύο νέες μεραρχίες θα σταλούν στο Ιράκ για να υπάρξει σταθερότητα κατά την διεξαγωγή των εκλογών. Με τις νέες μεταθέσεις, ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ θα ανέλθει στους 150,000 άνδρες κατά την περίοδο των εκλογών.

    [12] Πολιτική αβεβαιότητα σε Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή.

    02 Dec 2004, 02:22 UTC

    Στην Ιερουσαλήμ, η Κνεσέτ απέρριψε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Σαρόν για το 2005, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου από το κόμμα Σινούι, λόγω διαφωνίας του με πρόνοια για την χρηματοδότηση θρησκευτικών κομμάτων. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, απέλυσε τους υπουργούς που προέρχονταν απ το συγκεκριμένο κόμμα, αφήνοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό με 40 μόνο έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ. Το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση που ενδέχεται να αναβάλει ή να τορπιλίσει το σχέδιο του κ. Σαρόν αποχώρησης απ την Λωρίδα της Γάζας. Στο μεταξύ, η Παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ καταδίκασε την απόφαση του φυλακισμένου στελέχους της, Μαρουάν Μπαργκουτί, να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σαν ανεξάρτητος. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η υποψηφιότητα Μπαργκουτί θα υποσκάψει τον υποψήφιο της Φατάχ, προσωρινό ηγέτη των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, και θα θέσει σε κίνδυνο την μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστινίων. Επίσης χθες η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές.

    [13] Αλλαγή φρουράς στη Βοσνία.

    02 Dec 2004, 02:26 UTC

    Νέα εποχή αρχίζει σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς σε ειδική τελετή στο Σεράγεβο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει τον έλεγχο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη περιοχή. Η νέα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία θα αποτελείται από 7 χιλιάδες στρατιώτες. Βέβαια το ΝΑΤΟ δεν αποχωρεί πλήρως απ τη περιοχή. Θα διατηρήσει αρχηγείο που θα επικεντρωθεί σε θέματα τρομοκρατίας, συγκέντρωσης πληροφοριών και σύλληψης εγκληματιών πολέμου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 4 December 2004 - 2:18:12 UTC