Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελ Μπαραντέι: Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει κατασκευάσει 4 με 6 πυρηνικές βόμβες.
  • [02] Oλοκληρώθηκε η επίσκεψη Πούτιν στη Τουρκία.
  • [03] Κομισιόν: Και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ευθύνεται για την κατάσταση του ελλείμματος στην Ελλάδα
  • [04] Εξι εκρήξεις βομβών από Βάσκους αυτονομιστές
  • [05] 22 νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες στο Ιράκ.
  • [06] Επίσκεψη Πούτιν στη Τουρκία.
  • [07] Συνομιλίες Μουσαράφ-Μπλέαρ στο Λονδίνο.
  • [08] Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της προβάλλονται στη Ουάσιγκτον
  • [09] Αφγανιστάν: Ενδέχεται να μειωθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο μέλλον.

  • [01] Ελ Μπαραντέι: Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει κατασκευάσει 4 με 6 πυρηνικές βόμβες.

    07 Dec 2004, 03:48 UTC

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη κατασκευή τεσσάρων με έξι πυρηνικών βομβών από μέρους της Βόρειας Κορέας. Ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε χθες στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι ανησυχεί για τις περίπου 8 χιλιάδες ράβδους πυρηνικών καυσίμων που οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας είχαν βρει στη Βόρεια Κορέα πριν εκδιωχθούν απ τη χώρα εδώ και δύο χρόνια. Και τόνισε ότι η Πιονγιάνγκ είχε αρκετό χρόνο για να μετατρέψει όλο αυτό το υλικό σε πυρηνικές βόμβες. Η CIA πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα έχει αρκετό πυρηνικό υλικό για την κατασκευή μιας ή δύο βομβών. Αναλυτές δηλώνουν ότι αν η Πιονγιάνγκ έχει περισσότερες βόμβες, το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει να τις πουλήσει σε τρομοκράτες.

    [02] Oλοκληρώθηκε η επίσκεψη Πούτιν στη Τουρκία.

    07 Dec 2004, 03:50 UTC

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε την ιστορική του επίσκεψη στην Τουρκία, με υποσχέσεις και απ τις δυο χώρες για ενίσχυση των πολιτικών τους δεσμών.

    Ο κύριος Πούτιν που είναι ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που επισκέπτεται την Τουρκία, τα τελευταία 30 χρόνια, είχε συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμετ Νετσντέτ Σεζέρ, που επικεντρώθηκαν σε θέματα τρομοκρατίας, περιφερειακής ασφάλειας και ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών. Ο δυο ηγέτες υπέγραψαν επίσης συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας, ενέργειας και εμπορίου. Επίσης αναφέρθηκαν στον αγώνα της Ρωσίας κατά των Τσετσένων αυτονομιστών.

    Ο κύριος Πούτιν ευχαρίστησε τη Τουρκία για την «ηθική υποστήριξη», όπως την χαρακτήρισε, στο θέμα της Τσετσενίας.

    [03] Κομισιόν: Και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ευθύνεται για την κατάσταση του ελλείμματος στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    06 Dec 2004, 23:56 UTC

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τώρα ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τα ελληνικά δημοσιονομικά ελλείμματα, ότι δηλαδή δεν σήμανε έγκαιρα, και πολύ νωρίτερα, συναγερμό.

    Σε νέα εισήγηση που υιοθέτησε την Τετάρτη, επιρρίπτει για μια ακόμη φορά το σφάλμα για τα ελλιπή στοιχεία στην κυβέρνηση της τελευταίας επταετίας και στην ηγεσία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1997εως το 2003, και δηλώνει την πρόθεσή της να ανακοινώσει στις επόμενες εβδομάδες μέτρα για την ενδυνάμωση των ελέγχων της Γιουροστάτ, ώστε να καθιερωθούν τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, που πρέπει να ισχύσουν για τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες γενικά, αλλά και ιδιαίτερα σ αυτές των χωρών που παρουσιάζουν αδυναμίες στις καταγραφές των στοιχείων.

    Αυτή η εισήγηση θα συζητηθεί, την Τρίτη, στο συμβούλιο Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες καθώς και η προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε η Επιτροπή στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, την προηγούμενη εβδομάδα, και στην οποία αποτυπώνονται οι λογιστικές αποκρύψεις στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος .

    Το θέμα όμως δεν κλείνει αύριο, Τρίτη. Στις 22 Δεκεμβρίου στο Εκοφίν θα ανακοινωθεί η έκθεση της Κομμισσιόν για το έλλειμμα η οποία θα αναφέρεται στις εκτιμήσεις της για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση κι αν αυτά οδηγούν σε αποτελεσματική αντιμετώπιση του ελλείμματος, ή θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα.

    Το Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συζήτηση στο Εκοφίν ακριβώς για αυτά τα μέτρα ,που θα πρέπει να οδηγήσουν στην μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και θα παρθούν αποφάσεις από το Συμβούλιο.

    Από το Υπουργείο οικονομικών πάντως έχει τονισθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει άλλο ένα χρόνο προσαρμογής μέχρι το 2006 και έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενα λήψης άμεσων έκτακτων μέτρων. Την Δευτέρα, εξ άλλου, στην καθιερωμένη συνάντηση του Γιουρογκρούπ, στις Βρυξέλλες οι 12 Υπουργοί Οικονομίας θα ασχοληθούν μόνο με το θέμα της συνεχιζόμενης υπερβολικής εκτόξευσης του Ευρώ ως προς το αμερικάνικο δολάριο, που την Παρασκευή έκλεισε σε νέο ιστορικό ρεκόρ, στα 1,34 δολάρια

    [04] Εξι εκρήξεις βομβών από Βάσκους αυτονομιστές

    06 Dec 2004, 17:23 UTC

    Ισπανοί αξιωματούχοι είπαν ότι επτά βόμβες που είχαν τοποθετηθεί από Βάσκους αυτονομιστές, εξερράγησαν σε διάφορες πόλεις της χώρας, τραυματίζοντας ελαφρά τουλάχιστον δύο άτομα. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε έξι πόλεις, κατόπιν προειδοποιητικού τηλεφωνήματος της ΕΤΑ σε εφημερίδα. Οι αρχές απέκλεισαν όλους τους στόχους της οργάνωσης, κυρίως δρόμους και πλατείες. ΟΙ βόμβες εξερράγησαν στις βόρειες πόλεις Λεόν και Σαντιγιάνα ντελ Μάρ, στη νότια πόλη Μάλαγα, στο Αλικάντε στο ανατολικό τμήμα και στην Αβιλα και την Τσιουτάντ Ρεάλ, στο κέντρο της χώρας. Σήμερα είναι επίσημη αργία στην Ισπανία, όπου εορτάζεται η 26η επέτειος του συντάγματος της χώρας, που αποτελεί τη βάση της ισπανικής πολιτικής η οποία χορηγεί αυτονομία, αλλά όχι ανεξαρτησία, σε περιοχές όπως η περιοχή των Βάσκων στο βορρά.

    [05] 22 νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες στο Ιράκ.

    06 Dec 2004, 01:49 UTC

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων στο Ιράκ, ανεβάζοντας στους πάνω από 70, τον αριθμό των νεκρών τις τελευταίες 3 μέρες εντατικοποίησης των βιαιοτήτων. Τη Κυριακή αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Ιρακινούς που εργάζονταν σε βάση του Αμερικανικού στρατού στο Τικρίτ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άτομα. Επίσης επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 3 μέλη της Ιρακινής Εθνοφρουράς στην πόλη Μπεϊτζί, βόρεια της Βαγδάτης, ενώ τουλάχιστον 3 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη Σαμάρα και τη Λατιφίγια.

    [06] Επίσκεψη Πούτιν στη Τουρκία.

    06 Dec 2004, 01:56 UTC

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιστορική διήμερη επίσκεψη του στη Τουρκία θα αποτελέσει μια νέα αφετηρία για τις Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις και θα ενδυναμώσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου ηγέτη στη Τουρκία από το 1972. Σε ομιλία του σε επίσημο δείπνο στην Άγκυρα τη Κυριακή το βράδυ, που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να προβούν σε «θαρραλέες αποφάσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, και να ανοίξουν «νέους ορίζοντες» σε θέματα εμπορίου και οικονομικών σχέσεων. Οι επίσημες συνομιλίες των κ. Πούτιν και Σεζέρ θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν σε θέματα τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στη Τσετσενία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πούτιν θα ζητήσει απ την Τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της φημολογούμενης διοχέτευσης χρημάτων από Τούρκους πολίτες προς τους Τσετσένους αυτονομιστές.

    [07] Συνομιλίες Μουσαράφ-Μπλέαρ στο Λονδίνο.

    06 Dec 2004, 02:42 UTC

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, βρίσκεται στο Λονδίνο για συνομιλίες σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, που θα επικεντρωθούν σε θέματα τρομοκρατίας, εμπορίου και την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μουσαράφ είχε συνομιλίες εδώ στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπούς με θέμα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον αγώνα για την σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πάντως σε σειρά συνεντεύξεων προς αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο κ. Μουσαράφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν.

    [08] Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της προβάλλονται στη Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    03 Dec 2004, 23:53 UTC

    Το διεθνούς φήμης Πολιτιστικό Ίδρυμα Σμιθσόνιαν, της Ουάσιγκτον, προγραμματίζει τέσσαρες μεγάλες εκδηλώσεις, για το πρώτο τρίμηνο του ερχομένου χρόνου, με θέματα που προβάλουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της στο ευρύ Αμερικανικό κοινό.

    Πρώτο στη σειρά των ειδικών αυτών εκδηλώσεων είναι ένα εξάωρο σεμινάριο για την καλλιτεχνική κληρονομιά που μας άφησε η Αρχαία Ελλάδα, το οποίο θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου. Στα πλαίσια του θα μελετηθούν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και λαμπρά γλυπτά έργα, όπως ο Παρθενώνας στην Αθήνα, ο τεράστιος Κούρος της Σάμου και η Αφροδίτη του Πραξιτέλη που, κατά το Σμιθσόνιαν, βρίσκονται στην καρδιά της περίφημης Δυτικής τέχνης που αναπτύχθηκε αργότερα. Από την ίδια πηγή μαθαίνουμε πως θα εξετασθεί επίσης η απεξάρτηση της Ελληνικής τέχνης από την Αιγυπτιακή επιρροή, την οποία είχε αρχικά, και η ανάδειξή της σε ένα διαχρονικό, οικουμενικό, οπτικό επικοινωνιακό μέσο που ενέπνευσε την πορεία της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής στην εποχή της Αναγέννησης στην Ευρώπη αλλά και αργότερα στην Αμερική του 19ου αιώνα.

    Το δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα του Σμιθσόνιαν στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό είναι μια σειρά έξι διαφορετικών εκδηλώσεων που θα γίνουν στο διάστημα από 26 Ιανουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου και οι οποίες δένονται θεματικά μεταξύ τους. Με τον γενικό τίτλο «Τα Βασίλεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου», το αφιέρωμα εξετάζει πρώτα πως ο ξακουστός αυτός στρατηλάτης ξεκινώντας με την κατάληψη της Περσικής Αυτοκρατορίας κυρίευσε σχεδόν ολόκληρο τον γνωστό κόσμο της προχριστιανικής περιόδου και κατόπιν το τι απέγινε μετά τον πρόωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αυτοκρατορία του, που κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή από την Αίγυπτο μέχρι την Ινδία. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τους πολέμους μεταξύ των διαδόχων του Αλεξάνδρου και τη δημιουργία των διαφόρων δυναστικών βασιλείων που προέκυψαν και άκμασαν για πολλά χρόνια στον χώρο ανάμεσα στη γενέτειρά του, τη Μακεδονία, και το άλλο άκρο της γνωστής τότε Γης, που ήταν η Ινδία. Θα είναι, όπως λεει το Σμιθσόνιαν, μια ιστορική αναδρομή, με τη βοήθεια πλούσιων φωτεινών εικόνων, στον Ελληνιστικό κόσμο της περιόδου 323 με 31 προ Χριστού.

    Το τρίτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί το Σμιθσόνιαν είναι η ιστορία των Ευρωπαϊκών Μοναρχιών του εικοστού αιώνα. Πρόκειται για μια ημερίδα, προγραμματισμένη για τις 5 Φεβρουαρίου, η οποία έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει νοερά όσους την παρακολουθήσουν στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν βασιλικές οικογένειες εξακολουθούσαν να κυβερνούν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και να τους δείξει πως πολλές από τις μοναρχίες αυτές παρήκμασαν μία-μία στην πορεία του ίδιου αιώνα, από τη Ρωσία μέχρι την Ελλάδα. Η ημερίδα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί σε πρώτο πλάνο θα δείξει τη σκακιέρα των βασιλικών ελιγμών καθώς η Ευρώπη πέρναγε στο χάος του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου και κατόπιν θα εξετάσει τους ρόλους και τις ευθύνες των Ευρωπαϊκών βασιλείων όταν παίζονταν εκ του φυσικού το δράμα του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

    Ο κύκλος των εκδηλώσεων του Σμιθσόνιαν για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της θα κλείσει στις 12 Μαρτίου με ένα επτάωρο σεμινάριο με τίτλο «Τα παιδιά του Αριστοτέλη: Από τον Μεσαίωνα μέχρι Σήμερα». Στόχος του είναι να συνοψίσει τις βασικές αρχές του Αριστοτέλη και να επιδείξει την επανάσταση που αυτές επέφεραν στον Ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης, όταν ξαναβρέθηκαν από συνεργαζόμενους Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους μελετητές στο Τολέδο της Ισπανίας του 12ου αιώνα.

    [09] Αφγανιστάν: Ενδέχεται να μειωθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο μέλλον.

    06 Dec 2004, 02:45 UTC

    Ανώτερος αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στις 18 χιλιάδες, αν οι Ταλεμπάν δεχτούν αμνηστία που σχεδιάζεται από κοινού μεταξύ της Καμπούλ και της Ισλαμαμπάντ. Σε συνέντευξη του προς το πρακτορείο Associated Press ο αντιστράτηγος Ντέηβιντ Μπάρνο, δήλωσε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου στο Αφγανιστάν θα υπάρχει μια ποιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τις ανάγκες σε θέματα ασφάλειας. Μετά την εκλογική νίκη του προέδρου Καρζάι, η Αφγανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο συμφιλίωσης με τους εναπομείναντες Ταλεμπάν. Όπως είπε και ο κ. Μπάρνο, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα χορηγήσει στην Ισλαμαμπάντ κατάλογο με τα ονόματα ηγετικών στελεχών των Ταλεμπάν που θα πρέπει να εξαιρεθούν απ την συμφωνία αμνηστίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 8 December 2004 - 2:18:12 UTC