Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Google: Εκατομμύρια βιβλία σε ψηφιακή μορφή
  • [02] Τούρκος μηχανικός έπεσε θύμα απαγωγέων στο Αφγανιστάν.
  • [03] Πυρά Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου κατά του Ντόναλντ Ράμσφελντ.
  • [04] Μετάλλιο απένειμε ο πρόεδρος Μπους στους Φρανκς, Τένετ και Μπρέμερ
  • [05] Ολοκληρώθηκαν οι ενταξιακές συνομιλίες Ρουμανίας και Βουλγαρίας με την ΕΕ.
  • [06] Χρήση όλο και περισσότερης πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή, σχεδιάζει η Κίνα.
  • [07] ΕΕ: Κρίσιμη απόφαση για την Τουρκία
  • [08] Ωνάσειο: Μέγας Αλέξανδρος «Θησαυροί μιάς επικής εποχής του ελληνισμού»
  • [09] Ιράν: διατεθειμένη η Τεχεράνη να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον
  • [10] Το Ισραήλ ανακοίνωσε αποχώρηση απ' τα Παλαιστινιακά εδάφη τις ημέρες των εκλογών.
  • [11] Ιράκ: Μεγαλύτερες πιθανότητες να σκοτωθούν έχουν οι εθνοφρουροί, από μέλη του τακτικού στρατού
  • [12] Ουκρανία: Ο Β. Γιανούκοβιτς κατηγορεί την Ουάσιγκτον για χρηματοδότηση του πολιτικού του αντιπάλου.

  • [01] Google: Εκατομμύρια βιβλία σε ψηφιακή μορφή

    14 Dec 2004, 21:49 UTC

    Η Google, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αναζήτησης στο Διαδίκτυο, σκοπεύει να μετατρέψει σε ψηφιακή μορφή εκατομμύρια βιβλία, που υπάρχουν σε βιβλιοθήκες , και να τα θέσει στη διάθεση των χρηστών του Ιντερνέτ.

    Το φιλόδοξο πρόγραμμα η Google θα το θέσει σε εφαρμογή σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και με της βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Στάνφορντ, του Χάβαρντ και του Μίσιγκαν. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε πως για να περατωθεί το έργο θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.

    Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο στόχος του προγράμματος είναι να τεθεί ένας πλούτος πληροφοριών στη διάθεση των χρηστών του Ιντερνέτ σ όλο τον κόσμο.

    Βάσει ειδικής συμφωνίας το περιεχόμενο βιβλίων, τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων έχουν εκπνεύσει, θα μετατρέπεται σε ηλεκτρονική μορφή και θα διοχετεύεται στο Ιντερνέτ στην ολότητά του. Σε σχέση με βιβλία τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων εξακολουθούν να είναι κατοχυρωμένα, στο Διαδύκτιο θα διοχετεύονται αποσπάσματά τους, το μήκος των οποίων θα καθορίζεται από ειδικές συμφωνίες με τους εκδότες τους.

    [02] Τούρκος μηχανικός έπεσε θύμα απαγωγέων στο Αφγανιστάν.

    15 Dec 2004, 02:50 UTC

    Στο ανατολικό Αφγανιστάν, εξτρεμιστές απήγαγαν έναν Τούρκο μηχανικό, ενώ εξαφανίστηκαν ο οδηγός και ο μεταφραστής του.

    Ο Τούρκος εργαζόταν στην κατασκευή οδικού δικτύου μεταξύ της Τζαλαλαμπάντ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και της Κουναρ στο ανατολικό.

    Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο μηχανικός απήχθη στην επαρχία Κουνάρ, αλλά δεν ξέρουν από ποιόν.

    Επίσης χθες Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη σύλληψη δυο διοικητών των Ταλεμπάν στο Κανταχάρ, στα νότια της χώρας, μαζί με τα δορυφορικά τηλεφωνά τους και άλλα προσωπικά έγγραφα. Ο ένας από αυτούς ήταν ο επικεφαλής των σωμάτων ασφάλειας του ηγέτη των Ταλεμπάν, Μουλά Ομάρ. Αξιωματούχοι λένε ότι η σύλληψή τους μπορεί να οδηγήσει στο εντοπισμό του ίδιου του Μουλά Ομάρ.

    [03] Πυρά Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου κατά του Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    15 Dec 2004, 02:56 UTC

    Η κυβέρνηση Μπούς υπεραμύνθηκε και πάλι του υπουργού άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μετά από πυρά εναντίον του από μέρους ορισμένων ανώτερων στελεχών του Κογκρέσου απ το ίδιο το κόμμα του κ. Μπούς, το Ρεπουμπλικανικό. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλήλλαν, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Μπούς πιστεύει πως η συνεισφορά του κ. Ράμσφελντ είναι «τεράστια» και υπενθύμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε πρόσφατα απ τον κ. Ράμσφελντ να παραμείνει στο πηδάλιο του Πενταγώνου και για άλλη μια τετραετία. Πάντως ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένου και του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, εξέφρασαν έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Ράμσφελντ και του επέρριψαν ευθύνες για την αποστολή ανεπαρκούς αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    [04] Μετάλλιο απένειμε ο πρόεδρος Μπους στους Φρανκς, Τένετ και Μπρέμερ

    14 Dec 2004, 22:15 UTC

    Τζώρτζ Τένετ

    Ο πρόεδρος Μπους απένειμε σήμερα το ανώτερο μη στρατιωτικό μετάλλιο των ΗΠΑ σε τρία άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την πρώτη του προεδρική θητεία.

    Ο πρόεδρος Μπούς απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας στον απόστρατο στρατηγό Τόμμυ Φράνκς, στον πρώην διευθυντή της Σι Αι Ει, Τζώρτζ Τένετ, και τον πρώην πολιτικό διοικητή του Ιράκ Πώλ Μπρέμερ, σε εδική τελετή στο Λευκό Οίκο.

    Ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε τον στρατηγό Φράνκς «απελευθερωτή» επειδή ήταν επί κεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων με τις οποίες ανετράπη το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν και του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ.

    Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι ο κ. Μπρέμερ έθεσε τα θεμέλια για την δημοκρατία στο Ιράκ, εργαζόμενος κάτω από επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες.

    Τέλος εξήρε τον κ. Τένετ ως ένα από τα πρώτα κυβερνητικά στελέχη που αναγνώρισαν την ογκούμενη απειλή της τρομοκρατίας.

    [05] Ολοκληρώθηκαν οι ενταξιακές συνομιλίες Ρουμανίας και Βουλγαρίας με την ΕΕ.

    15 Dec 2004, 03:12 UTC

    Η Ρουμανία και η Βουλγαρία ολοκλήρωσαν ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, γεγονός που τις καθιστά πλέον υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην κοινότητα των 25. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σολομών Πάζι και ο Ρουμάνος ομόλογός του, Μιρσέα Τζεοάνα, δήλωσαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες ότι στόχος τους είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007. Πάντως, οι δύο υπουργοί παραδέχτηκαν ότι πριν την τελική τους ένταξη στην ΕΕ, οι χώρες τους θα πρέπει να εφαρμόσουν ορισμένες οικονομικές και νομικές μεταρρυθμίσεις.

    [06] Χρήση όλο και περισσότερης πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή, σχεδιάζει η Κίνα.

    15 Dec 2004, 03:16 UTC

    Η Kίνα δήλωσε ότι σχεδιάζει τεράστια αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής της με πυρηνική ενέργεια, έως το έτος 2020. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Τρίτη ότι οι αρχές σκοπεύουν να υπογράψουν σχετικές συμφωνίες τον Φεβρουάριο για την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής. Τρεις εταιρίες συναγωνίζονται για το συμβόλαιο αυτό, η αμερικανική Ουέστινγχάους, η γαλλική Αρέβα και η ρωσική Ατομστρόυ-Εξπόρτ. Τα σχέδια της Κίνας για την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπουν την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου τον χρόνο, για τα επόμενα 16 χρόνια. Οι αρχές ελπίζουν ότι έως το 2020, το 4% της ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας, θα παράγεται από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, ενώ η απόδοσή τους θα είναι διπλάσια από τη σημερινή.

    [07] ΕΕ: Κρίσιμη απόφαση για την Τουρκία

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    14 Dec 2004, 19:50 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Τις ερχόμενες ώρες αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους, οι 25 υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 5ο κατά σειρά τροποποιημένο προσχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής, της Πέμπτης, που ετοίμασε η Ολλανδική προεδρεία, μετά και την χθεσινή συνάντησή των Υπουργών στις Βρυξέλλες.

    Παρ όλο ότι δεν γεφυρώθηκαν τα χάσματα ανάμεσα στα κράτη μέλη για την κρίσιμη απόφαση που θα παρθεί για την Τουρκία. Κι ενώ οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή , είναι σημαντικό να δούμε στο νέο προσχέδιο, την διατύπωση ειδικά της παραγράφου 19, η οποία αναφέρεται στην υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου για την επέκταση της τελωνειακής Ένωσης και στην Κύπρο, που αποτελεί και « ντε φάκτο» αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία σύμφωνα με το κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιακώβου ήταν ελλιπής.

    Ο κ. Ιακώβου ζητούσε να υπάρχουν νομικές συνέπειες, αν η Τουρκία το υπογράψει και δεν το υλοποιήσει, να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία της υπογραφής του πρωτοκόλλου και να διατυπώνεται σαφώς ότι σε διμερές επίπεδο πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας.

    Αυτή η τελευταία φράση είναι που η Άγκυρα προσπαθεί να αποφύγει στα συμπεράσματα, γιατί όπως διαφαίνεται αρχίζει να καταλαβαίνει και, ίσως υπάρξει μια κίνηση καλής θέλησης προς αυτή την κατεύθυνση, ότι δεν μπορεί να αποφύγει την αναγνώριση της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή δεν έχει μείνει ούτε μία χώρα, που να μην συμφωνεί με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπαρνιέ ,που είπε ότι «είναι ηθικά και πολιτικά ακατανόητο, η Τουρκία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει αποδεχθεί την Ευρώπη των 25 όπως είναι.»

    Η Γαλλία πάντως και μια μεγάλη ομάδα χωρών, ζητάει στην διατύπωση να γίνεται σαφές ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγεί αναπόφευκτα στην ένταξη της Τουρκίας, έστω κι αν αυτός είναι στόχος όπως δηλώνει ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπότ. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξ αλλού, στο Στρασβούργο έγινε το βράδυ της Δευτέρας μεγάλη συζήτηση πάνω στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και το μήνυμα που θα φύγει, μετά από ψηφοφορία που θα γίνει την Τετάρτη , προς τους ηγέτες της Ευρώπης θα είναι «Ναι στις Διαπραγματεύσεις, αλλά Όχι εγγυήσεις για ένταξη.»

    Στην εισήγησή του ο ευρωβουλευτής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου κ. Ερλινγς αναφέρει ότι πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάρει την απόφασή του , το Ευρωκοινοβούλιο έχει το δικό του λόγο.

    Η επιτροπή του Κοινοβουλίου εκφράζει την υποστήριξη της στην διαδικασία της πολιτικής ανανέωσης της χώρας αυτής καθώς και στην υιοθέτηση συνταγματικών και νομοθετικών αλλαγών, αλλά, πέρα από τα κριτήρια της Κοπενχάγης, η Τουρκία πρέπει εκτός από την θεωρία να εφαρμόσει τους νόμους αυτούς και σε πράξη, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ουσιαστικές ελευθερίες.

    Με το 67% των γάλλων και το 55 % των γερμανών να αντιτίθενται γι αυτούς τους λόγους στην ένταξη της Άγκυρας στην Ενωμένη Ευρώπη, μέχρι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έφτασε να δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι « η ένταξη της Τουρκίας θα σημάνει τον θάνατό μας μέσω της διεύρυνσης.»

    [08] Ωνάσειο: Μέγας Αλέξανδρος «Θησαυροί μιάς επικής εποχής του ελληνισμού»

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    14 Dec 2004, 21:57 UTC

    Με μεγάλο ενδιάφέρον το αμερικανικό κοινό καλωσόρισε την έκθεση του Ωνασείου πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης για τον Μέγα Αλέξανδρο «Θησαυροί μιας επικής εποχής του ελληνισμού» Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και τα εκθέματα με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο, μάγεψαν τους επισκέπτες του. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν η αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος κ. Παπαδημητρίου, ο καθηγητής αρχαιολογίας και ιστορικός κ. Παντερμελής, οι προξενικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων της πόλης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου του 2005, και αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο των επισκεπτών, κρίνοντας από το υψηλό ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού.

    «Αυτό είναι το φαινόμενο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ότι είναι ένας ηγέτης ένας μεγάλος στρατηγός και συγχρόνως ο άνθρωπος που επηρέασε ενεργητικά τον πολιτισμό με πάθος,» δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής ο καθηγητής και ιστορικός κ. Παντερμελής.

    Ένα από τα ιδεώδη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει να προσφέρει πάρα πολλά στον άνθρωπο ανεξαρτήτου φυλής και θρησκείας. Η οικουμενικότητα του ελληνισμού απασχόλησε σαφώς τον πολιτισμό του Αλεξάνδρου, και αποτέλεσε θέμα συζήτησης των ελλήνων φιλοσόφων ρητόρων και πολιτικών του 4ου αιώνα π.Χ.

    Αναφερόμενος στην Εκθεση του Ωνασείου ο έλληνας καθηγητής την χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για μια μητρόπολη, όπως είναι η Νέα Υόρκη «στήνεται μια έκθεση στο Ωνάσειο η οποία με διακριτικότητα δείχνει αριστουργήματα. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι δεν είναι κραυγαλέα η έκθεση, ωστόσο περιέχει πράγματα που άλλοι θα μπορούσαν να κραυγάζουν.»

    «Πιστεύω,» κατέληξε ο κύριος Παντερμελής, «ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν εικονογραφούν την ιστορία αλλά χρησιμοποιούμε την ιστορία για να καταλάβουμε τα ίδια τα ευρήματα Αποτελούν δηλαδή την αρχαιολογική μαρτυρία στα ιστορικά δεδομένα.»

    [09] Ιράν: διατεθειμένη η Τεχεράνη να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον

    14 Dec 2004, 20:23 UTC

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Καραζί

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, είπε ότι η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εφόσον η Ουάσινγκτον είναι από μεριά της διατεθειμένη να αρχίσει τις συνομιλίες με αμοιβαίο σεβασμό και αίσθημα ισότητας. Όταν ρωτήθηκε σήμερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν έδωσε ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να λάβουν μέρος στις ευρωπαϊκές συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Εκπρόσωποι του Ιράν της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, συζητούν προτάσεις για μακροπρόθεσμη διευθέτηση σχετικά με τις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι υποστηρίζουν αυτές τις συνομιλίες και ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με τους διαπραγματευτές. Πάντως, το Ιράν δεσμεύτηκε να διακόψει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου για το διάστημα που διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά τόνισε ότι η διακοπή είναι προσωρινή.

    [10] Το Ισραήλ ανακοίνωσε αποχώρηση απ' τα Παλαιστινιακά εδάφη τις ημέρες των εκλογών.

    14 Dec 2004, 02:59 UTC

    Σαούλ Μοφάζ

    O ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι τον Ιανουάριο τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από Παλαιστινιακές περιοχές για 72 ώρες, τις ημέρες διεξαγωγής των παλαιστινιακών εκλογών. Σύμφωνα με τον κ. Μοφάζ, ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη μία μέρα πριν από τις εκλογές, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα με την διεξαγωγή τους. Επίσης χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Παλαιστινιακή ηγεσία, θα εξαρτηθούν από το αν σταματήσουν οι επιθέσεις εξτρεμιστών κατά ισραηλινών στόχων. Στο μεταξύ, ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών, Γκάζι Καναάν, επέρριψε ευθύνες στο Ισραήλ για την χθεσινή απόπειρα δολοφονίας μέλους της Χαμάς στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα. Εξάλλου χθες, το Ισραήλ και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία διεύρυνσης των μεταξύ τους σχέσεων και συνεργασίας στον τομέα του περιορισμού της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    [11] Ιράκ: Μεγαλύτερες πιθανότητες να σκοτωθούν έχουν οι εθνοφρουροί, από μέλη του τακτικού στρατού

    14 Dec 2004, 17:32 UTC

    Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

    Η εφημερίδα USA TODAY γράφει πως οι αμερικανοί εθνοφρουροί που στέλνονται στο Ιράκ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να σκοτωθούν από τα μέλη του τακτικού στρατού.

    Το σχετικό άρθρο αναφέρει πως σύμφωνα με τις στατιστικές του Στέητ Ντιπάρτμεντ ο αμερικανικός στρατός έχει στείλει στο Ιράκ 250.000 στρατιώτες και περίπου 37.000 εθνοφρουρούς. Η εφημερίδα λέει πως οι απώλειες μεταξύ των εφέδρων εθνοφρουρών είναι κατά 35% μεγαλύτερες απ ό,τι στις τάξεις του τακτικού στρατού.

    Οι έφεδροι είναι στρατιώτες που κάτω από κανονικές συνθήκες υπηρετούν εν καιρώ ειρήνης δύο μέρες το μήνα και δύο εβδομάδες το χρόνο.

    Η έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ αποδίδει σε διάφορους παράγοντες τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μεταξύ των εφέδρων, όπως για παράδειγμα ότι τους ανατίθενται πολύ πιο επικίνδυνες αποστολές. Σύμφωνα με τη USA TODAY αυτό είναι κάτι που δε συνέβαινε στο παρελθόν.

    [12] Ουκρανία: Ο Β. Γιανούκοβιτς κατηγορεί την Ουάσιγκτον για χρηματοδότηση του πολιτικού του αντιπάλου.

    14 Dec 2004, 03:04 UTC

    Β. Γιανούκοβιτς

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, χρηματοδοτώντας την προεκλογική εκστρατεία του πολιτικού του αντιπάλου, φιλοδυτικού ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιούσενκο. Η κυβέρνηση Μπούς έχει στείλει οικονομική βοήθεια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, για την ενίσχυση τοπικών πολιτικών οργανώσεων. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν προτιμούν κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η αμερικανική βοήθεια στοχεύει στη διεξαγωγή ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών. Ο κ. Μπάουτσερ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις ιατρικές αναφορές περί εσκεμμένης προσπάθειας δηλητηρίασης του κ. Γιούσενκο. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ξανάρχισε τις έρευνες αναφορικά με καταγγελίες ότι για την δηλητηρίαση ευθύνονται οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Γιούσενκο. Όμως, οι ουκρανικές αρχές αρνούνται ότι προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 16 December 2004 - 2:18:12 UTC