Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Κόλιν Πάουελ μεταβαίνει στη νοτιοανατολική Ασία.
  • [02] Απλοί αμερικανοί πολίτες και εταιρείες προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια για τους πληγέντες.
  • [03] Ουκρανία: Εκλογική Επιτροπή και Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτουν ενστάσεις του Β. Γιανουκόβιτς.
  • [04] Ιράκ: Επίθεση με βλήμα όλμου σε διυλιστήριο πετρελαίου της Βαγδάτης.
  • [05] Ισραήλ: Συμφωνία Λικούντ-Εργατικών για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
  • [06] Πρωτοχρονιά στην πλατεία Τάϊμς της Νέας Υόρκης
  • [07] Εκείνοι που έφυγαν το 2004
  • [08] Πόλος έλξης το Λας Βέγκας την Πρωτοχρονιά
  • [09] Πάουελ: Επιπλέον οικονομική βοήθεια θα δώσουν οι ΗΠΑ
  • [10] ΠΟΥ: 5 εκατομμύρια άστεγοι και χώρις τις απαραίτητες προϋποθέσεις για επιβίωση
  • [11] Ιράκ: Αντάρτική οργάνωση απειλεί να σκοτώσει όσους λάβουν μέρος στις εκλογές
  • [12] Ισραήλ: Λικούντ και Εργατικό κόμμα σχηματίζουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • [13] Το ένα τρίτο αυτών που έχασαν τη ζωή τους είναι παιδιά, μερικά όμως επέζησαν

  • [01] Αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Κόλιν Πάουελ μεταβαίνει στη νοτιοανατολική Ασία.

    31 Dec 2004, 02:54 UTC

    Αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αναχωρεί την Κυριακή απ τις ΗΠΑ με προορισμό τη Νοτιοανατολική Ασία για να προσδιορίσει από κοντά τις ακριβείς ανάγκες των χωρών που επλήγησαν απ τα καταστροφικά τσουνάμι. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει επίσης και ο αδελφός του προέδρου Μπούς, κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζέμπ Μπούς. O κ. Πάουελ θα συναντηθεί γι αυτό το σκοπό σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν. Μετά από επισκέψεις χθες στις πρεσβείες της Σρι Λάνκα, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης, ο κ. Πάουελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν και άλλη οικονομική βοήθεια μόλις διευκρινιστούν οι ακριβείς ανάγκες. Στο μεταξύ αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε εφόδια χθες στην Ταϊλάνδη και την Ινδονησία.

    [02] Απλοί αμερικανοί πολίτες και εταιρείες προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια για τους πληγέντες.

    31 Dec 2004, 02:56 UTC

    Εκτός απ τα 35 εκατομμύρια δολάρια που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση, απλοί αμερικανοί πολίτες και εταιρείες έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για τους πληγέντες στην νοτιοανατολική Ασία. Συγκεκριμένα μόνο η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer δώρισε 35 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και φάρμακα. Άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Johnson & Johnson, η Άμποτ και η Μπρίστολ Μάιερς Σκουίμπ, προσφέρουν από ένα μέχρι τέσσερα εκατομμύρια δολάρια η καθεμία. Επίσης εταιρείες, όπως η Nike, η Wal-Mart, και η Citigroup προσφέρουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια η καθεμία. Η διαδικτυακή εταιρεία Amazon.com έχει ήδη μαζέψει πάνω από 4,5 εκατομμύρια δολάρια από τους πελάτες της για τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ η αλυσίδα καφετεριών Starbucks ανακοίνωσε ότι δωρίζει τέσσερα δολάρια από κάθε κιλό καφέ απ την Σουμάτρα που πουλά στους πληγέντες. Επίσης εκατομμύρια δολάρια για τους πληγέντες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν δωρίσει οι Αμερικανοί μέσω διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων, ενώ ο ιδρυτής της Μάικροσόφτ, Μπιλ Γκέιτς έδωσε τρία εκατομμύρια δολάρια μέσω του ιδρύματος του.

    [03] Ουκρανία: Εκλογική Επιτροπή και Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτουν ενστάσεις του Β. Γιανουκόβιτς.

    31 Dec 2004, 03:00 UTC

    Β. Γιούσενκο

    Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ουκρανίας απέρριψε την ένσταση που είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς. Εκπρόσωπος της επιτροπής, δήλωσε την Πέμπτη στο Κίεβο ότι η ένσταση απορρίφθηκε διότι δεν βασιζόταν σε αξιόπιστα στοιχεία. Ο κ. Γιανουκόβιτς είχε υποβάλει 27 ενστάσεις για εκλογικές παρατυπίες και στις 225 εκλογικές περιφέρειες κατά τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών φέρουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιούσενκο, να προηγείται με πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους. Η απόφαση της επιτροπής ελήφθη λίγες ώρες μετά την απόρριψη εκ μέρους του ανωτάτου δικαστηρίου άλλων 4 ενστάσεων που είχε υποβάλει ο κ. Γιανουκόβιτς, καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δεν θα παραδεχθεί την εκλογική του ήττα και ότι θα προσβάλει τα επίσημα αποτελέσματα, όταν αυτά ανακοινωθούν από την εκλογική επιτροπή. Στο μεταξύ, ο κ. Γιούσενκο άρχισε να ενεργεί για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    [04] Ιράκ: Επίθεση με βλήμα όλμου σε διυλιστήριο πετρελαίου της Βαγδάτης.

    31 Dec 2004, 03:07 UTC

    Iρακινοί αντάρτες επιτέθηκαν και πάλι χθες εναντίον της υποδομής της χώρας, εξαπολύοντας επίθεση με οπλοβομβίδα κατά του κύριου διυλιστηρίου της Βαγδάτης. Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στο διυλιστήριο Ντούρα, το οποίο τροφοδοτεί την Ιρακινή πρωτεύουσα και τα περίχωρα με ηλεκτρικό ρεύμα. Το σημείο αυτό αποτελεί επίκεντρο πολλών επιθέσεων ανταρτών, δημιουργώντας έτσι διακοπές ηλεκτρικού στη Βαγδάτη. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης με αντάρτες στην Μοσούλη. Αντάρτες πυροδότησαν βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αμερικανική βάση και άρχισαν να πυροβολούν κατά αμερικανών στρατιωτών που έσπευσαν στο σημείο εκείνο. Τουλάχιστον 25 αντάρτες σκοτώθηκαν. Η βία στη Μοσούλη έχει αυξηθεί σημαντικά από το Νοέμβριο, που πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις κατά της Φαλούτζα, με αποτέλεσμα εξτρεμιστές να καταφύγουν από τη Φαλούτζα στη Μοσούλη. Εξάλλου, η αντάρτικη οργάνωση Στρατός του Ανσάρ αλ Σούνα, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας κατά αμερικανικής βάσης στη Μοσούλη, απείλησε ξανά πως θα σκοτώσει όσους λάβουν μέρος στις εκλογές του Ιανουαρίου.

    [05] Ισραήλ: Συμφωνία Λικούντ-Εργατικών για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    31 Dec 2004, 03:10 UTC

    Στο Ισραήλ, επετεύχθη τελικά συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ και τους αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Με βάση την συμφωνία αυτή, ο ηγέτης των Εργατικών, Σίμων Πέρες, θα είναι δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν. Τόσο ο κ. Σαρόν, όσο και ο υπουργός του Λικούντ, Εχούντ Ολμέρτ, θα μοιράζονται τον τίτλο του αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας θα αναγγελθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 4 Παλαιστινίους στη νότια Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη, ανεβάζοντας έτσι στους 9, τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τη Τετάρτη που ξεκίνησε η τελευταία αυτή επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό, Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας.

    [06] Πρωτοχρονιά στην πλατεία Τάϊμς της Νέας Υόρκης

    30 Dec 2004, 22:48 UTC

    Ένα από τα γραφικότερα έθιμα στην Αμερική είναι το ρίξιμο της μπάλας το τελευταίο λεπτό πριν από τη λήξη του παλιού χρόνου και την άφιξη του καινούργιου στην πλατεία Τάϊμς της Νέας Υόρκης.

    Χιλιάδες άνθρωποι απ όλη την Αμερική αλλά και από το εξωτερικό, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στην πλατεία Τάϊμς της Νέας Υόρκης για να παρακολουθήσουν τη μπάλα, που ξεκινώντας από την κορυφή ενός πανύψηλου κονταριού τοποθετημένου, σ ένα περίοπτο σημείο αρχίζει να κυλάει προς τα κάτω ένα λεπτό, πριν να μπει ο καινούργιος χρόνος και καθώς ο κόσμος μετράει αντίστροφα, καταλήγοντας στο έδαφος όταν το ρόλοι κτυπήσει μεσάνυχτα.

    Πλήθη κόσμου κατακλύζουν την πλατεία Τάϊμς

    Ο τελετουργικός αυτός αποχαιρετισμός του έτους που φεύγει και που γίνεται κάθε χρόνο ξεκίνησε στις αρχές του 1900. Η παράδοση όμως ξεκίνησε σε λιμάνια της Αγγλίας το 1800 και δεν είχε σχέση με την Πρωτοχρονιά, αλλά με τα πλοία, που βλέποντας τη μπάλα έβαζαν τα ρολόγια τους στη σωστή ώρα.

    Η περίφημη μπάλα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το 2005

    Στις αρχές του εικοστού αιώνα η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάϊμς στεγάζονταν στην περιοχή της πλατείας Τάϊμς. Στην κορυφή του κτιρίου αυτού η εταιρεία άρχισε να διοργανώνει μια εορταστική εκδήλωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στην εκδήλωση του 1904 προστέθηκαν βεγγαλικά και τρία χρόνια αργότερα η περίφημη μπάλα.

    Έκτοτε το έθιμο τηρείται κάθε χρόνο με την εξαίρεση δύο χρόνων στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Και τότε συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τάϊμς πλήθη κόσμου, αλλά αντί της μπάλας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

    O Ροκίζ είναι έτοιμος για το 2005

    Η πρώτη μπάλα ζύγιζε πάνω από 300 κιλά και η περίμετρός της ήταν γύρω στο ένα με ενάμισυ μέτρα. Ήταν φτιαγμένη από σίδερο και ξύλο και καλύπτοντάν από εκατό φωτάκια.

    Η μπάλα που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι ζύγιζε σχεδόν 500 κιλά , είχε διάμετρο δύο μέτρων και ήταν καλυμμένη από 1.400 μικροσκοπικά ταλαντευόμενα καθρεφτάκια . Η φωτισμένη μπάλα πέφτει από 23 μέτρα ψηλά σε εξήντα δευτερόλεπτα.

    Τα παλιά χρόνια οι μόνοι που μπορούσαν να δουν τη μπάλα να πέφτει ήταν όσοι συγκεντρώνονταν στην πλατεία Τάϊμς ειδικά για το σκοπό αυτό. Σήμερα χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας το γραφικό έθιμο έχει γίνει διεθνές θέαμα.

    [07] Εκείνοι που έφυγαν το 2004

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσινγκτον

    31 Dec 2004, 00:13 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ της ΦτΑ

    (RealVideo)

    Χαρμόσυνες και γιορταστικές είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο για το καλωσόρισμα του καινούργιου χρόνου. Θα κάνουμε όμως τώρα ένα μικρό διάλειμμα στους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς για να θυμηθούμε ορισμένες προσωπικότητες που κατά κάποιο τρόπο άγγιξαν τη ζωή μας αλλά στον χρόνο πού πέρασε έφυγαν από τον κόσμο μας. Στο 2004 χάσαμε ορισμένους επίμαχους ηγέτες, χαρισματικούς πρωτοπόρους και εφευρέτες, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και μουσικούς.

    Γιασέρ Αραφάτ

    Το 2004 σήμανε το κλείσιμο ενός κύκλου στη Μέση Ανατολή με τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ, του ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που ήταν επίσης και ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Έκλεισε για πάντα τα μάτια τον Νοέμβριο σε ηλικία 75 χρονών, σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι.

    Αν και δεν έγιναν ποτέ γνωστά τα αίτια του θανάτου του, η σορός του Αραφάτ μεταφέρθηκε αμέσως στη Ραμάλα της Δυτικής όχθης όπου και ενταφιάστηκε. Την κηδεία του παρακολούθησαν χιλιάδες άτομα. Ο Γιασέρ Αραφάτ είχε αφιερώσει τη ζωή του στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους για τους Παλαιστίνιους και ταξίδεψε από άκρου σε άκρο της γης για να προωθήσει το όνειρό του αυτό. Οι Παλαιστίνιοι θα τον θυμούνται σαν τον πατέρα του αγώνα για την απόκτηση μιας νέας δικής τους πατρίδας, αλλά τους Ισραηλινούς θα παραμένει στη θύμηση σαν τρομοκράτης.

    Ρόναλντ Ρέηγκαν

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκατομμύρια Αμερικανοί αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά τον Ρόναλντ Ρέηγκαν, τον 40ο Πρόεδρο τους, που πέθανε τον Ιούνιο σε ηλικία 93ων ετών. Ο Ρέηγκαν είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή κατά το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας, από τότε που προσβλήθηκε από Αλζχάημερς, την αρρώστια από την οποία και τελικά πέθανε. Πολλές προσωπικότητες παρέστησαν στην κηδεία του στη Ουάσιγκτον, όπου ο Ρόναλντ Ρέηγκαν άφησε φήμη σαν ρεαλιστής και αισιόδοξος πολιτικός και σαν σθεναρός υποστηρικτής της ιδέας το κράτος να διαδραματίζει όσο γίνεται μικρότερο ρόλο στη ζωή του πολίτη.

    Τζούλια Τσάηλντ

    Άλλες διασημότητες που έφυγαν από τον κόσμο μας το 2004 ήταν: Ο Νομπελίστας βιολόγος Φράνσις Κρίκ, που ανακάλυψε το DNA. Η βασίλισσα της βιομηχανίας καλλυντικών Έστε Λώντερ.Ο φωτογράφος των μοντέλων υψηλής μόδας Ρίτσαρντ Άβεντον, και η Τζούλια Τσάηλντ, η δημοφιλής συγγραφέας συνταγών μαγειρικής.

    Μάρλον Μπράντο

    Ο καλλιτεχνικός κόσμος έχασε και αυτός ορισμένες μεγάλες μορφές του μέσα στο 2004: Ο Μάρλον Μπράντο, ο ηθοποιός που επέφερε επανάσταση στον κινηματογράφο, εγκατέλειψε τα εγκόσμια τον Ιούλιο σε ηλικία 80 χρονών. Η Φέη Ρέη, που οι παλαιότεροι θα θυμούνται σαν τη συμπρωταγωνίστρια του θρυλικού γορίλα στην ταινία Κίνγκ Κόνγκ, πέθανε στα 95 της χρόνια. Και ο Κρίστοφερ Ρήβ, ο θρυλικός Σούπερμαν, ο Υπεράνθρωπος της οθόνης, μας άφησε τον Οκτώβριο σε ηλικία 52 ετών. Τα τελευταία του χρόνια τα πέρασε παράλυτος σε αναπηρική καρέκλα μετά από ένα αθλητικό ατύχημα.

    Ρέη Τσαρλς

    Τέλος, ο μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής Ρέη Τσάρλς πέθανε τον Ιούλιο σε ηλικία 73 ετών. Η πλούσια καριέρα του, που του χάρισε τη φήμη του μουσικού φαινομένου, γυρίστηκε σε ταινία που άρχισε να παίζεται σε αμερικανικούς κινηματογράφους στις τελευταίες ημέρες του 2004.

    [08] Πόλος έλξης το Λας Βέγκας την Πρωτοχρονιά

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    31 Dec 2004, 00:55 UTC

     

    Το Λας Βέγκας, με 35 εκατομμύρια επισκέπτες που έχει το χρόνο, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα στις μέρες αυτές των της Πρωτοχρονιάς.

    Πολλοί πηγαίνουν στο Λας Βέγκας την περίοδο αυτή των γιορτών για να δοκιμάσουν την τύχη τους στο Καζίνο. Αλλά όμως ολοένα και περισσότεροι από τους επισκέπτες της πρωτεύουσας των τυχερών παιγνιδιών πηγαίνουν εκεί για να απολαύσουν μια καλή μουσικοχορευτική παραγωγή σε κάποιο θέατρό της.

     

    Το μιούζικαλ Μάμα Μία παίζεται κάθε βράδυ σε ένα κατάμεστο από κόσμο θέατρο του Μανταλέϊ Μπέη, ενός των πιο μεγάλων ξενοδοχείων-καζίνο του Λας Βέγκας. Σε θέατρα άλλων καζίνων παρουσιάζονται παρόμοιες υπερπαραγωγές σαν εκείνες για τις οποίες φημίζεται το Μπρόντγουεη της Νέας Υόρκης. Οι προσφορές αυτές έχουν εξελιχθεί σε πρόσθετο ισχυρό μαγνήτη επισκεπτών και κάνουν πολλούς να βλέπουν το Λας Βέγκας σαν το Μπρόντγουεη της Δυτικής Αμερικανικής Ακτής. Η Κάθυ Μίτσελ και οι αδελφές της ήρθαν από τρία διαφορετικά μέρη για να δουν μια τέτοια παράσταση: «Ήρθαμε από το Σηάτλ, το Λος Άντζελες και το Σικάγο μόνο και μόνο για να δούμε την παράσταση»

     

    Ο θρίαμβος των μιούζικαλ στο Λας Βέγκας αντικρούει το σκεπτικό ότι για να πετύχει μια εκδήλωση στη πόλη αυτή πρέπει να προσφέρεται σαν σύντομο διάλειμμα από τα τυχερά παιγνίδια ή να έχει φαντασμαγορικό χαρακτήρα. Ο Μάικ Ουδέλφορντ, που γράφει την καλλιτεχνική στήλη στην εφημερίδα Las Vegas Review Journal μας λέει: «Όσοι έρχονται εδώ θέλουν να δουν κάτι που λείπει από την πόλη τους.»

    Τα μιούζικαλ που παρουσιάζονται στο Λας Βέγκας έχουν κάποια δόση φαντασμαγορίας. Τα καζίνο επίσης πιέζουν τους θεατρικούς παραγωγούς να δίνουν περισσότερες παραστάσεις εκεί και λιγότερες σε άλλα μέρη της Αμερικής, εκτός Μπρόντγουεη. Για ηθοποιούς σαν την Ελίζαμπεθ Σερ, που παίζει αυτές τις μέρες στο Λας Βέγκας, η διευθέτηση είναι ευπρόσδεκτη: «Είναι ωραία που δεν χρειάζεται να αλλάζουμε πόλη κάθε μήνα. Εξοικειωνόμαστε με την πόλη και είναι σαν να είμαστε σπίτι μας.»

     

    Φέτος, το μιούζικαλ «We will rock you» αμφισβήτησε την κυριαρχία του Μπρόντγουεη δίνοντας την Αμερικανική πρεμιέρα του στο Λας Βέγκας αντί τη Νέα Υόρκη. Με τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό του και με την πολυπληθή Νότια Καλιφόρνια στα σύνορά του, το Λας Βέγκας, κατά την εκτίμηση των ειδικών μπορεί να εξελιχθεί σε Μπρόντγουεη της Δυτικής Ακτής. Αλλά ο Μάικ Ουδέλφορντ λέει πως οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των μεγάλων ξενοδοχείων δεν είναι πολύ προσηλωμένοι σε ένα τέτοιο στόχο και εξακολουθούν να βλέπουν κάθε είδος ψυχαγωγίας σαν τρόπο αύξησης των επισκεπτών στα καζίνο:

     

    «Τα καζίνο θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Χρεώνουνε τιμές Μπροντγουαίη αλλά δίνουν μειωμένη παράσταση. Το «Φάντασμα της Όπερας» που θα ανοίξει τον άλλο μήνα εδώ θα έχει διάρκεια 90 λεπτών, αντί των 120 λεπτών που κρατά κανονικά. Λένε πως αυτό δεν θα επηρεάσει τις πωλήσεις εισιτηρίων. Θα δούμε. Παρ όλα αυτά είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς την επιτυχία. Είναι πιο ευχάριστα εδώ στο Λας Βέγκας.»

    Φαίνεται λοιπον πως είναι ένας πολύ ταιριαστός συνδυασμός, μια μουσική φαντασία να παίζεται εκ του φυσικού στην πόλη του παραμυθιού.

    [09] Πάουελ: Επιπλέον οικονομική βοήθεια θα δώσουν οι ΗΠΑ

    30 Dec 2004, 20:43 UTC

    Κ. Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα τηρήσει την υπόσχεσή της για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες της Ασίας που υπέστησαν καταστροφές από το τσουνάμι. Ο κ. Πάουελ είπε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα διαθέσει πολύ μεγαλύτερα κονδύλια, όταν αποφασιστεί πώς θα αξιοποιηθεί καλύτερα η οικονομική βοήθεια επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη Σρί Λάνκα, την Ινδονησία και την Ταϋλάνδη, που θεωρείται ότι έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Ο κ. Πάουελ επισκέφθηκε τις πρεσβείες και των τριών αυτών χωρών στην Ουάσινγκτον για να υποβάλει επίσημα τα συλλυπητήρια της κυβέρνησής του.

    Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί 35 εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας μέχρι τώρα, ενώ έχουν ήδη στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην πληγείσα περιοχή για να διανείμουν τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και για να βοηθήσουν το έργο των σωστικών συνεργείων. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι προσηλωμένη στην άμεση βοήθεια προς τα θύματα της καταστροφής και στην μακροπρόθεσμη αποκατάσταση των περιοχών τους.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, 14 αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν από το τσουνάμι, ενώ η τύχη χιλιάδων άλλων εξακολουθεί να αγνοείται.

    [10] ΠΟΥ: 5 εκατομμύρια άστεγοι και χώρις τις απαραίτητες προϋποθέσεις για επιβίωση

    30 Dec 2004, 20:36 UTC

    Διανομή βοήθειας στη Σρι Λάνκα

    O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η καταστροφή που προξενήθηκε από το τσουνάμι την Κυριακή, στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, άφησε 5 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωσή τους. Η σημερινή ανακοίνωση εκδίδεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για να αποτρέψουν την εξάπλωση επιδημιών και για να διανείμουν εκατοντάδες τόνους τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αναγκαίων προμηθειών στα θύματα της θεομηνίας στην νότια Ασία.

    Ο συντονιστής των ΗΕ για θέματα έκτακτης βοήθειας Γιάν Εγκελαντ είπε ότι θα χρειαστούν αρκετές ακόμα μέρες για να φθάσει η βοήθεια στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους της περιοχής που έχασαν τα πάντα.

    Τα ΗΕ λένε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση αρωγής στην ιστορία τους. Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι θα προσφέρει 250 εκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας τις συνολικές προσφορές από πάνω από 60 χώρες και οργανισμούς, κοντά στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος των ζημιών στην περιοχή θα ανέλθει σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [11] Ιράκ: Αντάρτική οργάνωση απειλεί να σκοτώσει όσους λάβουν μέρος στις εκλογές

    30 Dec 2004, 20:50 UTC

    Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και στρατεύματα απέκρουσαν επίθεση ανταρτών στο Ιράκ την Τετάρτη, στην βόρεια πόλη Μοσούλη. Τουλάχιστον 25 αντάρτες σκοτώθηκαν. Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι 15 άνδρες του τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε στις μάχες που ακολούθησαν, όταν αντάρτες πυροδότησαν βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αμερικανική βάση και άρχισαν να πυροβολούν κατά αμερικανών στρατιωτών που έσπευσαν στο σημείο εκείνο. Η βία στη Μοσούλη έχει αυξηθεί σημαντικά από το Νοέμβριο, που πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις κατά της Φαλούτζα, με αποτέλεσμα εξτρεμιστές να καταφύγουν από τη Φαλούτζα στη Μοσούλη.

    Επίσης σήμερα, η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε την σύλληψη Κούρδου που κατηγορείται ότι διευκόλυνε τις επικοινωνίες μεταξύ της Αλ Κάιντα και της ομάδας του καταζητούμενου τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι.

    Εξάλλου, η αντάρτικη οργάνωση Στρατός του Ανσάρ αλ Σούνα, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας κατά αμερικανικής βάσης στη Μοσούλη, απείλησε ξανά πως θα σκοτώσει όσους λάβουν μέρος στις εκλογές του Ιανουαρίου.

    [12] Ισραήλ: Λικούντ και Εργατικό κόμμα σχηματίζουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας

    30 Dec 2004, 20:54 UTC

    Σιμόν Πέρες

    To κυβερνών κόμμα του Ισραήλ, το Λικούντ, επέτυχε συμφωνία με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Με βάση την συμφωνία αυτή, ο ηγέτης των Εργατικών Σιμόν Πέρες θα είναι δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Τόσο ο κ. Σαρόν, όσο και ο υπουργός του Λικούντ, Εχούντ Ολμέρτ, θα μοιράζονται τον τίτλο του αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας θα αναγγελθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε τουλάχιστον 5 Παλαιστινίους στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στα πλαίσια επιδρομής που είχε για στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων με οπλοβομβίδες και ρουκέτες εναντίον παραπλήσιων εβραϊκών οικισμών. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι και οι 5 ήταν ύποπτοι εξτρεμιστές, όμως Παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν ότι ένα από τα θύματα ήταν ένα νεαρό αγόρι, που ήταν άμαχο.

    [13] Το ένα τρίτο αυτών που έχασαν τη ζωή τους είναι παιδιά, μερικά όμως επέζησαν

    30 Dec 2004, 22:01 UTC

    Υπολογίζεται πως το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το φοβερό υποθαλάσσιο σεισμό στη Νοτιοανατολική Ασία ήταν παιδιά. Παράλληλα όμως πολλά παιδιά σώθηκαν ως εκ θαύματος. Καθώς ο κόσμος συγκλονισμένος παρακολουθεί τις εξελίξεις στις περιοχές που επλήγησαν τα τσουνάμι, που στο διάβα τους σκόρπισαν το θάνατο και την καταστροφή, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες για παιδιά που σώθηκαν ως εκ θαύματος.

    O Xάνες βρήκε τον πατέρα του

    Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες είναι αυτή του δίχρονου Χάνες Μπεργκστρομ. Ο μικρός Χάνες εθεωρείτο αγνοούμενος. Όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εντοπίστηκε στο Ιντερνέτ από τη γιαγιά και το θείο του, οι οποίοι πήγαν αεροπορικώς στο Πουκέτ της Ταϋλάνδης και τον παρέλαβαν. Ο πατέρας του είναι σοβαρά τραυματισμένος, ενώ η τύχη της μητέρας του αγνοείται. Το μικρό παιδί δεν μπορεί φυσικά να περιγράψει τη φρικτή κατάσταση που αντιμετώπισε, όμως η ταλαιπωρία του είναι έκδηλη στο γεμάτο από τσιμπήματα κουνουπιών πρόσωπό του.

    O Καρλ Νίλσον αναζητεί τους γονείς του

    Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της δεκάχρονης Σοφίας Μίχλ, που βρίσκεται σε νοσοκομείο της Πουκέτ με το σώμα γεμάτο μώλωπες και κοψίματα. Οι γονείς της Σοφίας αγνοούνται. Μόνος του είναι επίσης και ένα επτάχρονο παιδάκι από τη Σουηδία, ο Καρλ Νίλσον, που βρέθηκε σε ένα βουδιστικό ναό της Πουκέτ. Η τελευταία φορά που ο Καρλ είδε τους γονείς του ήταν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν, το οποίο κατέρρευσε όταν χτυπήθηκε από ένα δυνατό παλιρροϊκό κύμα.

    Ένας γερμανός τουρίστας περιέγραψε στους δημοσιογράφους πώς κόντεψε να χάσει τις κόρες του οι οποίες παρά λίγο να παρασυρθούν από τα θεόρατα κύματα: «Καθώς η γυναίκα μου έψαχνε στο νερό να τις βρει τις ακούσαμε να φωνάζουν: μαμά, μαμά.»

    Όμως οι περιπτώσεις των παιδιών που επέζησαν είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις περιπτώσεις των χιλιάδων άλλων που βρήκαν τραγικό θάνατο.

    Κάρολ Μπελαμύ

    Η Κάρολ Μπελαμυ της Γιουνισέφ, εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα: «Τα παιδιά είναι πλησιέστερα στο έδαφος, είναι πιο αδύναμα από τους μεγάλους και δεν μπορούν να τρέξουν τόσο γρήγορα όσο αυτοί. Επίσης δεν μπορούν να πιαστούν και να κρατηθούν από κάτι για πολλή ώρα, όπως συμβαίνει με τους μεγάλους. Και φυσικά όταν παρασύρονται οι δικοί τους αυτά απομένουν έρμαια των κυμάτων.»

    Η Κάρολ Μπελαμύ λέει επίσης πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι χώρες που επλήγησαν είναι πτωχές και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο μισός πληθυσμός τους αποτελείται από άτομα ηλικίας κάτω των 18 χρονών. «Παντού νεκρά παιδιά. Παντού παιδιά χωρισμένα από τους δικούς τους. Παιδιά που είδαν τα χωριά, τα σχολεία και τους δασκάλους τους να εξαφανίζονται. Σίγουρα πρόκειται για μια φοβερά τραυματική εμπειρία που θα τους ακολουθεί σ όλη τους τη ζωή.»

    Για τα παιδιά που επέζησαν η Γιουνισεφ στέλνει ειδικά πακέτα που περιέχουν διδακτικό υλικό, για να μπορέσουν οι δάσκαλοι ν αρχίσουν να διδάσκουν, έστω και κάτω από τα δένδρα. Με τον τρόπο αυτό το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ομαλότητας παρόλο που το ξέρει πολύ καλά ότι θα περάσει πολύ καιρός ώσπου να επιστρέψει στον ομαλό της ρυθμό η ζωή στις κατεστραμμένες περιοχές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 1 January 2005 - 2:18:13 UTC