Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτών απ' το Ιράκ, ζητά ο Λεονίντ Κούτσμα.
  • [02] Ουκρανία: Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών.
  • [03] Βοήθεια ΗΠΑ προς Αλβανία για την καταστροφή χημικών όπλων.
  • [04] Πάουελ: Η μόνη εφικτή λύση είναι η διενέργεια των εκλογών στο Ιράκ
  • [05] Ισραήλ: Ορκίστηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • [06] Λουξεμβούργο: Η βοήθεια στα θύματα του τσουνάμι μονοπώλησε συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [07] Τις επόμενες μέρες αναμένεται συνάντηση Σαρόν-Αμπάς.
  • [08] Μπλέαρ: Αμερικανο-Βρετανική ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει το καθεστώς ασφάλειας στο Ιράκ.

  • [01] Την αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτών απ' το Ιράκ, ζητά ο Λεονίντ Κούτσμα.

    11 Jan 2005, 04:03 UTC

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, διέταξε την αποχώρηση των Ουκρανικών δυνάμεων από το Ιράκ, μία μέρα μετά τον θάνατο οκτώ Ουκρανών στρατιωτών. Ο κ. Κούτσμα διέταξε τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών να υποβάλλουν σχέδιο για τον επαναπατρισμό από τον Μάρτιο των 1,600 Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ. Επίσης και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, έχει υποσχεθεί πως, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, θα δώσει προτεραιότητα στην απόσυρση των στρατευμάτων της χώρας του από το Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο κ. Γιούσενκο θα ενεργήσει με μέτρο, και μετά από πλήρη συνεννόηση με τους συμμάχους της κυβέρνησής του. Οι αρχές χαρακτήρισαν ατύχημα την έκρηξη στο Ιράκ, από την οποία σκοτώθηκαν οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες και ένας από το Καζακστάν, όμως αξιωματούχοι του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι διερευνούν την πιθανότητα επίθεσης.

    [02] Ουκρανία: Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών.

    11 Jan 2005, 04:08 UTC

    Στην Ουκρανία, η κεντρική επιτροπή εκλογών ανακήρυξε και επίσημα πλέον τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτωρ Γιουσένκο νικητή των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της 26ης Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ, ο κύριος Γιουσένκο παίρνει το 51 τοις εκατό της ψήφου, ενώ ο φιλορωσσος πρώην πρωθυπουργός, Βικτωρ Γιανούκοβιτς το 44 %.

    Ο κύριος Γιουσένκο μπορεί να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

    [03] Βοήθεια ΗΠΑ προς Αλβανία για την καταστροφή χημικών όπλων.

    11 Jan 2005, 04:12 UTC

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Ουάσιγκτον θα διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Αλβανία να καταστρέψει, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, αποθέματα χημικών όπλων που βρέθηκαν πρόσφατα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, συνεχάρη την Αλβανία για τις προσπάθειες της για ασφαλή αποθήκευση των χημικών ουσιών έως ότου αυτές καταστραφούν το συντομότερο δυνατόν, όπως είπε. Η εφημερίδα Γουάσιγκτον Πόστ γράφει ότι στα μέσα της δεκαετίας του 70, ο πρώην δικτάτορας της Αλβανίας, Ενβέρ Χότζα, είχε αγοράσει 16 τόνους χημικών όπλων, πιθανότατα από την Κίνα. Τα όπλα αυτά βρέθηκαν πέρυσι από την Αλβανική κυβέρνηση, η οποία ενημέρωσε αμέσως τις ΗΠΑ και τα ΗΕ.

    [04] Πάουελ: Η μόνη εφικτή λύση είναι η διενέργεια των εκλογών στο Ιράκ

    11 Jan 2005, 00:28 UTC

    Kόλιν Πάουελ

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπρεντ Σκόουκροφτ, που χρημάτισε σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζωρτζ Μπους του πρεσβύτερου, προειδοποίησε πως «Οι Ιρακινές εκλογές, αντί να αποτελέσουν σημαντική καμπή στη ιστορία του Ιράκ, μπορεί να συντελέσουν σε ένα βαθύτερο διχασμό.» Ο κύριος Σκοουκροφτ προειδοποίησε ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των πλειοψηφούντων Σιιτών, και των Σουνιτών Μουσουλμάνων και είπε πως η καλύτερη λύση για τις ΗΠΑ θα ήταν να παραδοθεί η επιχείρηση του Ιράκ στο ΝΑΤΟ, ή στα ΗΕ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, αναγνώρισε τους κίνδυνους που ενέχει η διενέργεια εκλογών στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των εντεινόμενων επεισοδίων βίας από τους αντάρτες. Αλλά τόνισε ότι οι κίνδυνοι ωχριούν σε σχέση με την ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί εάν αναβληθούν οι εκλογές. Όπως είπε στη διάρκεια εμφάνισής του σε αμερικανική τηλεοπτική εκπομπής: «Όλοι ανησυχούμε ότι η εξέγερση αυτή θα συνεχιστεί. Αλλά το να αναβάλλονται συνέχεια οι εκλογές ή το να μη διενεργηθούν καθόλου δεν αποτελούν εναλλακτικές λύσεις. Πρέπει να δώσουμε στο Ιρακινό λαό την ευκαιρία στις 30 Ιανουαρίου να αποφασίσει ποιον θέλει για ηγέτη.»

    Ακόμα πιο απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μιλώντας σε εκπομπή του CNN είπε ότι από τις δύο κακές επιλογές που υπάρχουν η διενέργεια των εκλογών είναι η λιγότερο κακή. Ο κύριος Μπάιντεν είπε: «Οι εκλογές θα είναι πολύ πιο προβληματικές από ότι πιστεύεται. Στα χέρια μας έχουμε την κακή επιλογή για την διενέργεια των εκλογών και μία χειρότερη που είναι το να μη γίνουν καθόλου. Νομίζω ότι το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο θα συμμετάσχουν οι Σουνίτες και το αν οι εκλογές θα θεωρηθούν έγκυρες χωρίς της συμμετοχή τους.»

    Ο Ζμπίγκιεβ Μπρεζίνσκυ, που ήταν σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας επί Προεδρίας Κάρτερ λέει η κυβέρνησης Μπους βλέπει τις εκλογές με άλλο μάτι από ότι ο Ιρακινός λαός. Ο κύριος Μπρεζίνσκυ έκανε τις παρακάτω δηλώσεις σε εκπομπή του CBS: «Οι εκλογές είναι σημαντικές για τις ΗΠΑ , γιατί αν επιτύχουν θα νομιμοποιήσουν, μέχρις ενός σημείου, τις ενέργειες του συνασπισμού. Η νομιμότητα είναι σημαντική για μας, Στο Ιράκ το θέμα είναι η σταθερότητα. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι: θα συντελέσουν οι εκλογές σε μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα, ή θα συμβεί το αντίθετο;»

    Ο κύριος Μπρεζίνσκυ, καταλήγει ότι οι εκλογές μπορεί να μην φέρουν την πολυπόθητη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά αφού οι ΗΠΑ επένδυσαν τόσα πολλά στο δημοκρατικό μέλλον του Ιράκ , δεν μπορούν να μην προχωρήσουν σε εκλογές.

    [05] Ισραήλ: Ορκίστηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας

    10 Jan 2005, 22:11 UTC

    Αριέλ Σαρόν

    Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τον πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν, για την προώθηση του σχεδίου του για την απόσυρση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας, αργότερα φέτος. Με ψήφους 58 υπέρ, έναντι 56 κατά, οι βουλευτές στην Κνεσέτ ενέκριναν τον συνασπισμό μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ του κ. Σαρόν, του Εργατικού κόμματος της αντιπολίτευσης και του θρησκευτικού κόμματος των Ενωμένων Ιουδαϊστών του Τορά.

    Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας ορκίστηκε ήδη σήμερα, αμέσως μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Ο συνασπισμός θα ελέγχει τις 66 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ. Έτσι ο κ. Σαρόν θα διαθέτει την πλειοψηφία που είχε χάσει πέρυσι, όταν ορισμένα συμμαχικά κόμματα αποχώρησαν από τον συνασπισμό του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σχεδιαζόμενη απόσυρση των ισραηλινών από τη Γάζα και 4 μικρούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

    [06] Λουξεμβούργο: Η βοήθεια στα θύματα του τσουνάμι μονοπώλησε συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    10 Jan 2005, 18:13 UTC

     

    Απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 77 ετών η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Ζοζεφίν Σαρλότ, μητέρα του σημερινού Μεγάλου Δούκα Ανρί και αδελφή του Βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτου του Β.

    Ο θάνατός της Δούκισσας, σημάδεψε την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λουξεμβούργο με την ευκαιρία της ανάληψης, από το Μεγάλο Δουκάτο, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ενδεκάτη φορά στην ιστορία του, αλλά ανέτρεψε και το επίσημο πρόγραμμα, που περιελάμβανε γεύμα που θα παρέθετε ο Δούκας Ανρ&#237; προς τιμήν των 25 επιτρόπων της Κοινότητας.

    Την Επιτροπή, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσσο, υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του συμβουλίου Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, μαζί με μέλη της Κυβέρνησής του και ακολούθησε σύσκεψη σχετικά με τις προτεραιότητες της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, αλλά και τα άλλα μεγάλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, που θα συζητηθούν και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρώτη του νέου χρόνου, που αρχίζει αύριο με την συμμετοχή και της νέας επιτροπής, στο Στρασβούργο.

    Η μεγάλη καταστροφή στην Νοτιοανατολική Ασία ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και ιδιαίτερα η δωρεάν οικονομική ενίσχυση του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες και που θα προέλθει τόσο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, 450 εκατομμυρίων ευρώ, όσο και από τις διμερείς προσφορές των κρατών μελών. Ακόμη αποφασίστηκε η Ε.Ε. να εισηγηθεί την διαγραφή μέρους του εξωτερικού χρέους των χωρών αυτών, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με την μορφή δανείων, αλλά με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

    Σύμφωνα με άλλη απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας της Ευρωπαϊκήs Ένωσης η βοήθεια θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις . Η πρώτη αφορά την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και η Ένωση θα αφήσει τον ΟΗΕ να παίξει τον καθοριστικό ρόλο. Η δεύτερη αφορά την ανοικοδόμηση, όπου σχεδιάζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να ελέγχει πλήρως την διάθεση των χρημάτων στις χώρες που έχουν πληγεί.

    Το Συμβούλιο Υπουργών απεφάσισε ότι πρέπει να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες, που θα αφορούν την πρόληψη φυσικών καταστροφών, τύπου τσουνάμι, όσο και την άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση τους. Αυτό τόνισε σήμερα και ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόσσο, στην κοινή συνέντευξη τύπου με την Προεδρία, ότι δηλαδή η Επιτροπή θα μελετήσει την δυνατότητα βελτίωσης του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας, σε επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού κινητοποίησης των μέσων, ενώ θα εισηγηθεί την δημιουργία ειδικής ομάδας η οποία θα επεμβαίνει στην επικράτεια της Ένωσης αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να βοηθήσει τα θύματα των φυσικών καταστροφών.

    Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα εξετασθούν στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των Υπουργών του ΕΚΟΦΪΝ, για το οικονομικό σκέλος στις 18 Ιανουαρίου και στο Συμβούλιο Υπουργών εξωτερικών στις 31 Ιανουαρίου.

    Ε. Στυλιανίδης

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε στις Βρυξέλλες και το γραφείο του ΟΗΕ για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή της κρίσης και για την Ολυμπιάδα Αλληλεγγύης, που οδήγησε στην συγκέντρωση του ποσού των 26 εκατομμυρίων ευρώ , πολύ μεγάλο ποσό σε σχέση με τον πληθυσμό της, που την κατατάσσει μάλιστα μεταξύ των πρώτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Αναφορικά με την βοήθεια ο έλληνας υφυπουργός είπε ότι θα μοιρασθεί ανάλογα. Ένα μέρος θα το πάρει ο ΟΗΕ, ένα δεύτερο θα προστεθεί σαυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το τρίτο θα διατεθεί για την ανοικοδόμηση στις κυβερνήσεις των χωρών, ή και σε ορισμένες μή κυβερνητικές οργανώσεις, κυρίως τις ελληνικές, που θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην περιοχή.

    [07] Τις επόμενες μέρες αναμένεται συνάντηση Σαρόν-Αμπάς.

    10 Jan 2005, 01:40 UTC

    Σιλβάν Σαλόμ

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετά την επιβεβαίωση της εκλογικής νίκης του Μαχμούντ Αμπάς, ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, θα τον προσκαλέσει σε συνομιλίες μέσα στις ερχόμενες μέρες. Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι το Ισραήλ περιμένει απ τον νέο Παλαιστίνιο πρόεδρο να αναλάβει αμέσως την ευθύνη της προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας και τόνισε ότι το Ισραήλ περιμένει απ τους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα στα οποία έχουν συμφωνήσει στα πλαίσια του διεθνώς υποστηριζόμενου οδικού χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Διεθνείς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην διαμεσολαβητή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Ντέννις Ρός, δηλώνουν ότι δίνεται τώρα η ευκαιρία για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [08] Μπλέαρ: Αμερικανο-Βρετανική ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει το καθεστώς ασφάλειας στο Ιράκ.

    10 Jan 2005, 01:50 UTC

    O Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, ανακοίνωσε ότι κοινή Αμερικανο-Βρετανική ομάδα εμπειρογνωμόνων θα μεταβεί σύντομα στο Ιράκ, με στόχο την επανεξέταση των συνθηκών ασφάλειας, αλλά ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο τέλος του μήνα, γιατί, όπως είπε, ο κίνδυνος επιδείνωσης των βιαιοτήτων δεν ξεπερνά σε σπουδαιότητα την ανάγκη πραγματοποίησης εκλογών στο Ιράκ. Και τόνισε ότι ο Ιρακινός λαός πρέπει να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κυβερνάται. Στο μεταξύ, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια επιχείρησης κοντά στη Φαλλούτζα. Επίσης Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν κατά λάθος δύο Ιρακινούς αστυνομικούς και δύο πολίτες, νότια της Βαγδάτης. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν το περιστατικό. Επίσης αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε λάθος κτήριο στη Μοσούλη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 12 January 2005 - 2:18:12 UTC