Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Προβληματική η διενέργεια ...
  • [02] Ινδονησία: Αποφεύχθηκαν οι επιδημίες ...
  • [03] Μαχμούντ Αμπάς: Κατά των Παλαιστινιακών ...
  • [04] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τρεις παραβιάσεις ...
  • [05] Β. Κορέα: Έτοιμη για εξαεθνείς συνομιλίες
  • [06] H Ηuman Rights Watch επικρίνει Σουδάν και ΗΠΑ για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2004.
  • [07] Έρευνα: Σχέση κόκκινου κρέατος ...

  • [01] Ιράκ: Προβληματική η διενέργεια ...

    14 Jan 2005, 20:52 UTC

    Προεκλογικές αφίσες

    Δύσκολες διαγράφονται οι εκλογές της 30ης Ιανουαρίου στο Ιράκ. Κι αυτό φαίνεται από τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σκοπεύει να πάρει η προσωρινή Ιρακινή κυβέρνηση σε μεγάλες περιοχές της χώρας προκαταρκτικά της ψηφοφορίας.

    Η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις λεπτομέρειες των μέτρων ασφάλειας που σκοπεύει να πάρει για τις εκλογές. Όμως πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εσωτερικών δηλώνουν πως εξετάζονται σοβαρά ορισμένα μέτρα που μπορεί να παρθούν αρκετές μέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας της 30ης Ιανουαρίου.

    Ένα από τα μέτρα αυτά αφορά στον περιορισμό της διακίνησης του κόσμου μεταξύ πόλεων. Η ιρακινή κυβέρνηση σκοπεύει να εκδώσει προσωρινές άδειες εισόδου σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως σε δημοσιογράφους και σε άτομα που θα εργάζονται για τις εκλογές. Χωρίς τις άδειες αυτές δεν θα μπορεί κανείς να περάσει από τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας.

    Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι το να διακοπεί η λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της χώρας για να μην μπορούν οι εξτρεμιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συντονίζουν τις επιθέσεις τους. Οι εκλογικοί αξιωματούχοι, οι κυβερνήτες των επαρχιών και οι ιρακινές δυνάμεις καταστρώνουν δικά τους σχέδια για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια στις χιλιάδες εκλογικά κέντρα σε όλο το Ιράκ.

    Χθες ο αμερικανός υποστράτηγος Τζον Μπατίστ, οι άνδρες του οποίου θα υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις που θα φρουρούν διάφορα σημεία στο βορειοκεντρικό Ιράκ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι αρμόδιοι στις επαρχίες Σαλαχαντίν, Ντιγιάλα και Ταμίν, καθώς και στη Σουλεϊμανίγια, όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο, ξέρουν ακριβώς τί να κάνουν για να μη διαταραχτούν οι εκλογές. Είπε συγκεκριμένα: «Στα σχέδια για τα μέτρα που θα ληφθούν στις τέσσαρες αυτές επαρχίες λαμβάνεται υπ όψιν και η παραμικρή λεπτομέρεια. Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν ακριβώς που βρίσκονται τα διάφορα εκλογικά κέντρα και έχουν αναπτύξει σχέδια για την προστασία τους. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι το ότι τα σχέδια αυτά δεν βρίσκονται μόνο στο χαρτί, αλλά έχουν δοκιμαστεί. Καθημερινά γίνονται πρόβες σε επαρχιακό και αστικό επίπεδο, ακόμα και σε επίπεδο αστυνομικών τμημάτων και όλα πάνε πολύ καλά.»

    Τη βδομάδα αυτή τόσο ο πρόεδρος Μπους όσο και ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, εξέφρασαν το φόβο ότι η ψηφοφορία θα είναι δύσκολη σε τέσσαρες από τις 18 επαρχίες του Ιράκ, συμπεριλαμβανόμενης και της Σαλαχαντίν, όπου επικρατεί το σουνιτικό στοιχείο, λόγω της συνεχιζόμενης βίας.

    Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν σε οπαδούς του ανατραπέντα δικτάτορα Σαντάμ Χουσείν και σε σουνίτες εξτρεμιστές την ευθύνη για τις καθημερινές επιθέσεις και τις δολοφονίες. Οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν στο να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στα πλαίσια εκλογών που κατά πάσα πιθανότητα θ αυξήσουν τη δύναμη της πλειοψηφίας των σιιτών μουσουλμάνων, που επί χρόνια καταπιέζονταν.

    Η βία έχει τους τελευταίους τέσσερες μήνες στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.600 Ιρακινούς αστυνομικούς, στρατιώτες, πολιτικούς και άμαχους.

    Αργά χθες οπλοφόροι άνοιξαν στη βόρεια πόλη Μοσούλη πυρ εναντίον ενός οχήματος που μετέφερε τρεις αξιωματούχους ενός κουρδικού πολιτικού κόμματος σκοτώνοντας και τους τρεις.

    Λίγες ώρες νωρίτερα ένοπλοι σκότωσαν το διευθυντή του γραφείου μιας εκλογικής επιτροπής στη συνοικία Κανταμίγια της Βαγδάτης.

    Εξ άλλου για δεύτερη φορά σε ισάριθμες εβδομάδες έγινε απόπειρα δολοφονίας του Μιτάλ αλ Αλουσί, αρχηγού του Δημοκρατικού Ισλαμικού κόμματος, που δεν είναι θρησκευτικό.

    Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα μια από τις πιο εξτρεμιστικές οργανώσεις των Σουνιτών μουσουλμάνων, η Ανσάρ αλ Σούνα, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που έγινε την Τετάρτη κοντά στη Βαγδάτη κατά την οποία σκοτώθηκε ένας από τους συμβούλους του ανώτερου σιίτη κληρικού της χώρας, του Μεγάλου Αγιατολά Αλί αλ Σιστανί. Ο Αγιατολά Σιστανί υποστηρίζει ένθερμα τις ιρακινές εκλογές λέγοντας πως είναι «θρησκευτικό καθήκον» όλων των σιϊτών να προσέλθουν στις κάλπες. Η Ανσάρ αλ Σούνα προειδοποιεί όλους τους Ιρακινούς ψηφοφόρους ότι αν πάνε να ψηφίσουν κινδυνεύουν να σκοτωθούν.

    [02] Ινδονησία: Αποφεύχθηκαν οι επιδημίες ...

    14 Jan 2005, 21:14 UTC

    Τα ΗΕ λένε ότι η Ινδονησία κατάφερε να αποφύγει το ξέσπασμα μεγάλων επιδημιών, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου μήνα, αλλά η απειλή τους δεν έχει τελείως εκλείψει.

    Ιατρικές ομάδες αναφέρουν περιστατικά ιλαράς και πνευμονίας μεταξύ των επιζώντων αλλά δεν συνάντησαν σημαντικές πανδημικές ασθένειες. Η υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΕ προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι ψάρια που προέρχονται από περιοχές που υπέστησαν καταστροφές από το τσουνάμι, είναι ασφαλή προς βρώση. Σύμφωνα με την υπηρεσία και αντίθετα με τις τοπικές φήμες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ψάρια που βρέθηκαν κοντά σε ανθρώπινα πτώματα είναι φορείς ασθενειών, εφόσον όμως τα ψάρια καθαριστούν και μαγειρευτούν.

    Χιλιάδες υπάλληλοι υπηρεσιών αρωγής συνεχίζουν να βοηθούν τους επιζώντες της θεομηνίας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων πτωμάτων, πλησιάζουν στο τέλος τους.

    Ο υπεύθυνος των υπηρεσιών αρωγής των ΗΕ Γιάν Εγκελάντ είπε ότι οι αρχές θα δώσουν στη δημοσιότητα τον τελικό αριθμό των θυμάτων μετά από μία εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, τα θύματα ανέρχονται σε 160,000, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα και ο ακριβής αριθμός τους να μη μαθευτεί ποτέ.

    [03] Μαχμούντ Αμπάς: Κατά των Παλαιστινιακών ...

    14 Jan 2005, 21:19 UTC

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση εξτρεμιστών, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 6 ισραηλινών, αλλά και τις φονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη, που όπως είπε ο κ. Αμπάς, δεν ωφελούν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Η επίθεση των Παλαιστίνιων εξτρεμιστών της Πέμπτης ήταν ιδιαίτερα τολμηρή και είχε σα στόχο ισραηλινούς στο πέρασμα Κάρνι μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ. Τρεις Παλαιστίνιοι οπλοφόροι σκοτώθηκαν μετά την επίθεση και τρεις εξτρεμιστικές οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Μία από αυτές, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων αλ Ακσά, έχει διασυνδέσεις με την Φατάχ του κ. Αμπάς.

    Το Ισραήλ αντέδρασε κλείνοντας τα περάσματα προς τη Γάζα για απροσδιόριστο χρόνο, απομονώνοντας έτσι την περιοχή. Η ενέργεια αυτή σημειώνεται τις παραμονές κύριας μουσουλμανικής γιορτής.

    [04] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τρεις παραβιάσεις ...

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    14 Jan 2005, 20:25 UTC

    Σε πολλαπλές προσφυγές για παραβάσεις οδηγιών που αφορούν στο περιβάλλον καταφεύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον διαφόρων κρατών, που δεν εντάσσουν στις εθνικές τους νομοθεσίες, το ευρωπαϊκό δίκαιο . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα κινήσει την διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, εναντίον της Ελλάδας ,για τρεις περιπτώσεις.

    Λίμνη Κορώνεια

    Η πρώτη περίπτωση αφορά την ρύπανση και την υποβάθμιση της Λίμνης Κορώνειας, που είναι υγρότοπος διεθνούς σημασίας, στο νομό Θεσσαλονίκης και η οποία παρουσιάζει ρύπανση οφειλόμενη στις απορρίψεις θρεπτικών υλών, βαρέων μετάλλων και άλλων ρύπων από βιομηχανίες και πόλεις της γύρω περιοχής.

    Ο στόχος της επιτροπής, όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, είναι να ενδυναμωθεί η ελληνική νομοθεσία και να εξασφαλισθεί ο καθαρισμός της λίμνης. Ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος, κ. Σταύρος Δήμας , σε δήλωσή του τόνισε ότι: «Οι έλληνες πολίτες είναι περήφανοι για την βιοποικιλότητα της χώρας τους και ανήσυχοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση . Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιώσει τις πρακτικές της και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ορθή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

    Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην παράλειψη της Ελλάδας να εφαρμόσει την οδηγίας για το όζον, οδηγία που επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να ενημερώνουν το κοινό και να το προειδοποιούν να μένει σε κλειστούς χώρους και να μην ανοίγει ούτε τα παράθυρα σε περίπτωση υπέρβασης καθορισμένων ορίων από την συγκέντρωση αιθαλομίχλης στον ατμοσφαιρικό αέρα, ,καθώς και την επιβολή μέτρων περιορισμού της οδικής κυκλοφορίας. Η εφαρμογή της οδηγίας από την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι συγκεντρώσεις της αιθαλομίχλης αυξάνονται με την άνοδο της θερμοκρασίας.

    Τέλος, η τρίτη περίπτωση αφορά στην νομοθεσία της Ένωσης για την εμπορία εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που έχει σχέση με την πρόσφατη πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της πλανητικής αλλαγής του κλίματος, οδηγία που τέθηκε σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2005 και η Ελλάδα δεν την έχει εντάξει στην εθνική της νομοθεσία.

    Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο εκκρεμούν, εξ άλλου, και άλλες δυο προσφυγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας. Η πρώτη από τον Ιούλιο του 2004, λόγω μη εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για την ίση μεταχείριση προσώπων ασχέτως φυλετικής η εθνοτικής τους καταγωγής, που έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από τον Ιούλιο του 2003. Η οδηγία αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και καλύπτει πέρα από την πρόσβαση στην απασχόληση, τις εργασιακές συνθήκες και τους όρους απασχόλησης και τομείς όπως η εκπαίδευση η κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.

    Η δεύτερη προσφυγή θα κριθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και αφορά στο θέμα της συμμόρφωσης της Ελλάδας προς την απόφαση της επιτροπής για την επιστροφή των « ασύμβατων προς την κοινή αγορά ενισχύσεων» ύψους 50 εκ ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Η Επιτροπή ζητά την καταδίκη της Ελλάδας για μη έγκαιρη συμμόρφωση, ενώ η Ελλάδα ζητά την απόρριψη της προσφυγής καταδίκης με ισχυρά επιχειρήματα .

    [05] Β. Κορέα: Έτοιμη για εξαεθνείς συνομιλίες

    14 Jan 2005, 21:37 UTC

    Η αμερικανική αντιπροσωπεία στη Β. Κορέα

    Η Βόρεια Κορέα αποφάσισε ότι είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις εξαεθνείς συνομιλίες με θέμα το πρόγραμμά της πυρηνικών όπλων. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Πιόνγιάνγκ μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να συμπεριφερθεί στις ΗΠΑ, φιλικά και με σεβασμό, αλλά υπό τον όρο ότι η Ουάσινγκτον δε θα δυσφημίζει το κομμουνιστικό της σύστημα και δε θα αναμειγνύεται στις εσωτερικές της υποθέσεις.

    Το σημερινό συμφιλιωτικό μήνυμα της Πιονγιάνκγ ελήφθη λίγες ώρες μετά τη διατύπωση από μέρους ομάδας Αμερικανών γερουσιαστών που επισκέφθηκαν τη Βόρεια Κορέα αυτή τη βδομάδα, της πρόβλεψης ότι η αντιπαράθεση για τις συνομιλίες αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα θα τερματιστεί σύντομα.

    [06] H Ηuman Rights Watch επικρίνει Σουδάν και ΗΠΑ για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2004.

    14 Jan 2005, 02:52 UTC

    Στην ετήσια έκθεση της, η κύρια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι το 2004 το διεθνές σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «υπέστη σοβαρά πλήγματα», κυρίως λόγω της κρίσης στην περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν και της κακοποίησης κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης. Η Human Rights Watch αναφέρει συγκεκριμένα ότι η «σφαγή» στο Νταρφούρ από μέρους της κυβέρνησης του Σουδάν θα πρέπει να σταματήσει και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει πλήρως και να τιμωρήσει τους υπευθύνους για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Τα βασανιστήρια κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, επισημαίνει η Human Rights Watch, αποτέλεσαν σημαντικό πλήγμα στην διεθνή νομιμότητα και την αξιοπιστία των ΗΠΑ σαν ηγέτιδα δύναμη στο τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [07] Έρευνα: Σχέση κόκκινου κρέατος ...

    14 Jan 2005, 04:05 UTC

    Μια νέα, περιεκτική, μελέτη, έδειξε πως οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά κόκκινο κρέας έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου, παρακολούθησε τις διαιτολογικές συνήθειες 150.000 ατόμων για ένα διάστημα δέκα ετών, από το 1982 μέχρι το 1992. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν οι άνθρωποι που κατανάλωναν το περισσότερο κρέας είχαν 30 με 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του παχέος εντέρου και του πρωκτού, από αυτούς των οποίων η δίαιτα ήταν πλούσια σε ψάρι και κοτόπουλο. Η Μάρτζι Μακκάλω, του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Συνδέσμου, παρατηρεί πως η έρευνα επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα πολλών άλλων μικρότερων ερευνών. Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου δημοσιεύονται τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας που έδειξε πως η πλούσια σε λαχανικά και φρούτα δίαιτα δεν φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με άλλα επιστημονικά στοιχεία, καθώς και με την επικρατούσα αντίληψη πως τα φρούτα και τα λαχανικά αποτρέπουν τον καρκίνο. Όμως παρά τα τελευταία πορίσματα η κ. Μακάλω λέει πως οι γυναίκες δεν πρέπει να σταματήσουν να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά. «Μπορεί η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά δίαιτα να μην αποτρέπει τον καρκίνο του στήθους. Από την άλλη όμως υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για τους οποίους τα δύο αυτά είδη τροφίμων πρέπει να αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου διαιτολογίου, δεδομένου πως μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών του καρδιαγγειακού συστήματος και τις πιθανότητες εμφάνισης άλλων ειδών καρκίνου», λέει η κ. Μακκάλω. Αλλά, προσθέτει, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η παχυσαρκία πιθανόν να είναι ένας από τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση καρκίνου του στήθους. Συνεπώς, καταλήγει, αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι γυναίκες πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά. Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά δεν παχαίνουν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 17 January 2005 - 2:18:10 UTC