Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αννάν: Νέες αρχές γενναιοδωρίας καθιέρωσε η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στις καταστροφές στη Νότια Ασία.
  • [02] Ένας τόνος εφεδρίνης κατασχέθηκε απ' την Ελληνική αστυνομία.
  • [03] Ουκρανία: Θα επιτραπεί η δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων
  • [04] Θετικό το κλίμα για τη Ελλάδα στο συμβούλιο του ΕΚΟΦΙΝ
  • [05] Η Ουάσιγκτον διαψεύδει πληροφορίες περί σχεδίων για αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράν.
  • [06] Ιφιγένεια εν Αυλίδι στη Νέα Υόρκη

  • [01] Αννάν: Νέες αρχές γενναιοδωρίας καθιέρωσε η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στις καταστροφές στη Νότια Ασία.

    19 Jan 2005, 02:07 UTC

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξήρε την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε χώρες της περιοχής του Ινδικού Ωκεανού στις 26 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι καθιέρωσε νέες αρχές γενναιοδωρίας. Μιλώντας ενώπιον της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ο κ. Ανάν πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η παγκόσμια προσπάθεια θα βοηθήσει στην επούλωση παλαιών τραυμάτων και διενέξεις πολλών ετών. Ο αξιωματούχος των υπηρεσιών αρωγής των ΗΕ Κέβιν Κέννεντυ είπε την Τρίτη ότι σωστικά συνεργεία στη Σουμάτρα συνεχίζουν να αναζητούν κοινότητες που δεν έχουν ακόμα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πρόσθεσε ότι βρίσκουν όλο και λιγότερες κάθε μέρα. Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης δήλωσε στη ΦτΑ ότι στη Σουμάτρα σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες κυβερνητικών αξιωματούχων και ιατρών, αλλά και δρόμων και γεφυρών που χρειάζονται για την διανομή βοήθειας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι έχει τώρα φθάσει στις 170,000, μετά την ανακοίνωση της Σρι Λάνκα ότι βρέθηκαν άλλοι 38,000 νεκροί. Η Ινδονησία λέει ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία που θα επιβλέψει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και διανομής της ξένης και τοπικής βοήθειας. Και τέλος, ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής των ΗΕ Γιάν Εγκελαντ είπε στα πλαίσια διάσκεψης με θέμα τις φυσικές καταστροφές στο Κομπέ, της Ιαπωνίας, ότι η κρίση με το τσουνάμι τονίζει την ανάγκη να διευρυνθεί ο κύκλος των δωρητών ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [02] Ένας τόνος εφεδρίνης κατασχέθηκε απ' την Ελληνική αστυνομία.

    19 Jan 2005, 03:02 UTC

    Η ελληνική αστυνομία κατάσχεσε πάνω από έναν τόνο της χημικής ουσίας εφεδρίνης, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ναρκωτικών χαπιών. Πιστεύεται πως το ναρκωτικό, που βρέθηκε σε αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά κρυμμένο μέσα σε φορτίο ρυζιού από το Πακιστάν, προοριζόταν για τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η αποθήκη είχε νοικιαστεί από ύποπτο για την διακίνηση 6 τόνων χασίς που κατασχέθηκαν από την Ελληνική αστυνομία την περασμένη εβδομάδα στο Κερατσίνι. Υπολογίζεται ότι απ την ποσότητα εφεδρίνης που κατασχέθηκε θα παρασκευάζονταν 70 εκατομμύρια ναρκωτικά χάπια.

    [03] Ουκρανία: Θα επιτραπεί η δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων

    18 Jan 2005, 21:13 UTC

    Βίκτωρ Γιούσενκο

    To ανώτατο δικαστήριο της Ουκρανίας είπε ότι θα επιτρέψει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών, του περασμένου μήνα, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την ορκωμοσία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτωρα Γιούσενκο. Το ανώτατο δικαστήριο καθυστερούσε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων προκειμένου να ληφθεί απόφαση σχετικά με ένσταση του εκλογικού αντιπάλου του κ. Γιούσενκο, του πρώην πρωθυπουργού Βίκτωρα Γιανούκοβιτς, που υποστήριζε ότι οι εκλογές της 26ης Δεκεμβρίου ήταν παράτυπες και επομένως έπρεπε να ακυρωθούν.

    Εκλογικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κ. Γιούσενκο εξασφάλισε το 52% των ψήφων, που είναι κατά 8 μονάδες περισσότερες από εκείνες που πήρε ο κ. Γιανούκοβιτς. Πρίν την ορκωμοσία του νικητή των εκλογών, τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να δημοσιευτούν σε δύο κυβερνητικές εφημερίδες. Το ανώτατο δικαστήριο είχε χθες πολύωρη συζήτηση για το θέμα της ένστασης, ενώ απέρριψε το αίτημα του κ. Γιανούκοβιτς για την αντικατάσταση ενός δικαστή.

    [04] Θετικό το κλίμα για τη Ελλάδα στο συμβούλιο του ΕΚΟΦΙΝ

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    18 Jan 2005, 21:40 UTC

    Καλύτερο από κάθε πρόβλεψη ήταν το κλίμα που επεκράτησε στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Ευρωγκρούπ καί σήμερα στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, στις Βρυξέλλες, σχετικά με την Ελλάδα και το δημοσιονομικό της έλλειμμα .

    Ο ίδιος ο αρμόδιος επίτροπος κ. Χοακίμ Αλμούνια ,στην κοινή συνέντευξη με την Λουξεμβουργιανή Προεδρεία αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να επιτύχει την δημοσιονομική της εξυγίανση, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν γιατί δεν είναι επαρκείς.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε στο Συμβούλιο ότι ναι μεν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας εξακολουθεί να υπερβαίνει, κατά πολύ μάλιστα, τα ανώτατα όρια που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως κι άλλες χώρες άλλωστε, αλλά στον προϋπολογισμό του 2005 υπάρχουν δείγματα πως η Ελλάδα έχει προβλέψει μέτρα διαρθρωτικής φύσεως κι όχι αποσπασματικού χαρακτήρα.

    Η επιτροπή τονίζει ακόμη ότι παρ όλο ότι η Ελλάδα βελτίωσε την συλλογή και επεξεργασία των δημοσιονομικών στοιχείων σε ότι αφορά στις αμυντικές δαπάνες στις πληρωμές των τόκων και των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων είναι απαραίτητη η βελτίωση των μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν την εγκυρότητα και την εγκυρότητα των στοιχείων.

    Με τις παρατηρήσεις αυτές το ΕΚΟΦΙΝ υιοθέτησε ομόφωνα την έκθεση για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει δημοσιοποιήσεις στο τέλος Δεκεμβρίου η Επιτροπή, αλλά της έδωσε εντολή να ενεργοποιήσει το επόμενο στάδιο και να προετοιμάσει μέσα στον Φεβρουάριο νέες συστάσεις για την ελληνική οικονομία, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 9 του άρθρου 104 της Συνθήκης της Ένωσης.

    Στις συστάσεις αυτές και σύμφωνα με την δέσμευση της επιτροπής θα δίνεται η διετής προθεσμία στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%, ενώ από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει το στόχο αυτό δια της ήπιας προσαρμογής και χωρίς την λήψη επί πλέον μέτρων.

    Το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ προήδρευσε ο Πρωθυπουργός και Υπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ ο οποίος έχει θέσει στις βασικές προτεραιότητες της χώρας του την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να προσαρμοστεί στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη των 25 μελών και στις μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες που παρουσιάζουν πολλά από αυτά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην αναθεώρηση που αναμένεται να κλείσει στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου, δεν θα αλλάζει η υποχρέωση για διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% αλλά θα θεσμοθετηθούν άλλοι στόχοι για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αναμεσα στις χώρες που αντιμετωπιζουν προβληματα δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι και η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και από τις νέες χώρες-μελη η Τσεχία, η Ουγγαρία η Μάλτα, η Πολωνία η Σλοβακία και η Κύπρος.

    [05] Η Ουάσιγκτον διαψεύδει πληροφορίες περί σχεδίων για αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράν.

    18 Jan 2005, 02:50 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μυστικές αναγνωριστικές αποστολές στο Ιράν για να εντοπίσουν στόχους ενδεχόμενων στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον της χώρας αυτής. Ανακοινωθέν του Πενταγώνου αναφέρει ότι το άρθρο «είναι γεμάτο με ανακρίβειες», ενώ ο επικεφαλής επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, Νταν Μπάρτλετ, δήλωσε ότι τα συμπεράσματα του άρθρου δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για δημοσίευμα του περιοδικού New Yorker το οποίο αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει ήδη στείλει ομάδες κομάντο στο Ιράν για αναγνώριση εγκαταστάσεων πυρηνικών και χημικών όπλων που θα μπορούσαν να πληγούν από ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις. Συγγραφέας του άρθρου είναι ο δημοσιογράφος, Σέιμουρ Χέρς, ο άνθρωπος που πέρυσι αποκάλυψε το σκάνδαλο των κακοποιήσεων Ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ της Βαγδάτης.

    [06] Ιφιγένεια εν Αυλίδι στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    18 Jan 2005, 16:07 UTC

    Την τραγωδία Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, παρουσιάζει ο Ελληνοαμερικανικός θεατρικός οργανισμός, «Alexander the Great Hellenic Entertainment Corporation στις 18 και 19 Ιανουαρίου στο Symphony Space του Μανχάταν

    Αποτελεί την πρώτη παραγωγή κλασικού δράματος από ελληνοαμερικανικό θίασο των τελευταίων τριάντα χρόνων και στην οποία συμμετέχουν 24 επαγγελματίες ηθοποιοί. Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αγγλική γλώσσα,εκτός από την απαγγελία του χορού που θα γίνει στα ελληνικά.

    Tην παράσταση σκηνοθετεί ο Γιάννης Παπανικολάου, την χορογραφία έχει αναλάβει ο Χάρης Μαυρομιχάλης, ενδυματολόγος ο Γιώργος Παλαπαισιώτης και την μουσική του έργου ο Σπύρος Εξάρας.

    Έλληνες και Αμερικανοί, λάτρεις του Αρχαίου Θεάτρου, περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παραστάσεις, μια και πρόκειται να δουν μια διαφορετική αντίληψη και έκφρασή του αρχαίου αυτού δράματος.

    «Στόχος της παραγωγής είναι η προβολή του ένδοξου ελληνικού παρελθόντος και τώρα πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή μετά την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας,» δήλωσε ο σκηνοθέτης Γιάννης Παπανικολάου στην ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής. «Α μπορούσα να εκφράσω το μέγεθος της ευθύνης που νοιώθω για την παράσταση αυτή σε βάρος, είναι σαν να έχω 7 τόνους πάνω μου. Η δυσκολία μας ήταν στο γεγονός ότι δεν απευθυνόμασταν μόνο στους Έλληνες, για τους οποίους το αρχαίο θέατρο, αποτελεί οικεία υπόθεση. Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργήσαμε από τον χορό μέχρι τα σκηνικά και τα κουστούμια, ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός πολυδιάστατου κοινού όπως είναι αυτό της Νέας Υόρκης».


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 20 January 2005 - 2:18:10 UTC