Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προϋπολογισμός Μπους: Δραστικές ...
  • [02] Πειθαρχικά μέτρα λαμβάνει ο Κόφφι Αννάν σε σχέση με σκάνδαλο του προγράμματος Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα.
  • [03] Ραφσαντζανί: Οι ΗΠΑ θα πρέπει ...
  • [04] Συρία: Εντάσεις έχει δημιουργήσει ...
  • [05] Σε ελαττωματικό σχέδιο και κατασκευή ...
  • [06] Καταδίκη αμερικανού καθολικού ιερέα για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων.
  • [07] Μόνο το 1/3 οικονομικής βοήθειας ...
  • [08] Τσέινυ: Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν πως ...
  • [09] H ομάδα των 7 παραγράφει τα χρέη των φτωχότερων χωρών του κόσμου.

  • [01] Προϋπολογισμός Μπους: Δραστικές ...

    07 Feb 2005, 21:08 UTC

    Ο προϋπολογισμός που ο πρόεδρος Μπους παρουσίασε στο κογκρέσο, βασίζεται πάνω στις υποσχέσεις του για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών. Ο κ. Μπους προτείνει περικοπές σε έναν αριθμό κυβερνητικών προγραμμάτων, αλλά παράλληλα και την αύξηση της οικονομικής βοήθειας που παράσχουν οι ΗΠΑ προς ξένες χώρες.

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης του τετραετίας, ο κ. Μπους επικρίθηκε από την Δημοκρατική αντιπολίτευση και πολλούς συντηρητικούς ρεπουμπλικανούς ότι δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τις κυβερνητικές δαπάνες και ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το ογκούμενο ομοσπονδιακό έλλειμμα.

    Τώρα ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να κάτι, με την υποβολή αυστηρού προϋπολογισμού στο κογκρέσο και με την πρόταση περικοπής, ή και κατάργησης περίπου 150 κυβερνητικών προγραμμάτων.

    Ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2006, που ξεκινά τον Οκτώβριο του 2005, ανέρχεται σε δύο κόμμα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια, και προτείνει, μεταξύ άλλων, την περικοπή των επιδοτήσεων προς τους αμερικανούς αγρότες.

    Αυτό το μέτρο και μόνο, θα μπορούσε να αρχίσει ένα κύμα αρνητικών αντιδράσεων, από οργανισμούς που προστατεύουν τα συμφέροντα των αγροτών. Όμως, ο προϋπολογισμός περιέχει και πρόταση για περικοπή περίπου 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κυβερνητικό πρόγραμμα ενσήμων για την αγορά τροφίμων, που προσφέρεται στους πτωχούς Αμερικανούς. Επίσης, προτείνει περικοπές δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης των πτωχών τάξεων, του λεγόμενου Μέντικέιντ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό, ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ περιέγραψε τον προϋπολογισμό ως τον αυστηρότερο από τότε που ο κ. Μπους ανέλαβε την προεδρία .

    Έχοντας να αντιμετωπίσει ένα δημόσιο έλλειμμα, ύψους 427 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πρόεδρος Μπους δεσμεύτηκε να το μειώσει κατά το ήμισυ έως το 2009. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, αλλά ο πρόεδρος απαντά στους επικριτές του με περισσότερα μέτρα οικονομικής πειθαρχίας. Ο κ. Μπους συνεχίζει να κατηγορείται ότι ο προϋπολογισμός του δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, διότι δεν προβλέπει κονδύλια για τους συνεχιζόμενους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τα κονδύλια για τις ανάγκες αυτές, θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστό αίτημα από τον Λευκό Οίκο προς το κογκρέσο. Δεν περιέχονται επίσης οι δαπάνες για τη μερική ιδιωτικοποίηση του κρατικού συστήματος συντάξεων, του Σόσιαλ Σεκιούριτυ, ή για την μονιμοποίηση των φορολογικών περικοπών.

    Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος Μπους προτείνει την αύξηση παροχής οικονομικής βοήθειας για ανθρωπιστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς. Το πρόγραμμα που βοηθά χώρες οι οποίες σημειώνουν προόδους σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και προσπάθειες για την μείωση της κρατικής διαφθοράς, θα ωφεληθεί.

    Το πρόγραμμα του κ. Μπούς για την μείωση των κρουσμάτων του Ειντς στην Αφρική και την περιοχή της Καραϊβικής, χρηματοδοτείται με τρία κόμμα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τέλος, χώρες που θεωρούνται βασικές σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, αναμένεται ότι θα λάβουν ότι χρειάζονται, για να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα αυτό.

    [02] Πειθαρχικά μέτρα λαμβάνει ο Κόφφι Αννάν σε σχέση με σκάνδαλο του προγράμματος Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα.

    08 Feb 2005, 02:10 UTC

    Μπενόν Σεβάν

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, απέλυσε δύο ανώτερους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού υπεύθυνους για το πρόγραμμα Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα, μετά από το πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά το θέμα και η οποία θεωρεί τους εν λόγω αξιωματούχους ενόχους για παράβαση καθήκοντος. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι οι απολύσεις αποτελούν την έναρξη διαδικασίας λήψης πειθαρχικών μέτρων σε βάρος του πρώην διευθυντού του προγράμματος, Μπενόν Σεβάν και του κύριου συνεργάτη του Τζόσεφ Στεφανίδη.

    [03] Ραφσαντζανί: Οι ΗΠΑ θα πρέπει ...

    08 Feb 2005, 02:24 UTC

    Ο τέως πρόεδρος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα για την επανέναρξη διάλογου με τη χώρα του.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα USA Today ο κύριος Ραφσαντζανί δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν μία χειρονομία καλής θέλησης για να δείξουν τις ειλικρινείς τους προθέσεις. Και παρότρυνε τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν ιρανικές καταθέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως ένδειξη καλής θέλησης. Τα χρήματα αυτά πάγωσαν πριν από 25 χρόνια, κατά τη διάρκεια της κρίσης με τους αμερικανούς ομήρους στην Τεχεράνη.

    Ο πρώην Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον έχουν κοινά συμφέροντα στο Ιράκ και στον πόλεμο κατά της αλ Κάιντα και χαρακτήρισε ως «ανοησίες» τις επικρίσεις που έχουν διατυπώσει ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι για το μητρώο του Ιράν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πυρηνικές φιλοδοξίες του, λέγοντας ότι η Τεχεράνη δεν έχει ανάγκη από πυρηνικά όπλα.

    [04] Συρία: Εντάσεις έχει δημιουργήσει ...

    08 Feb 2005, 02:45 UTC

    O υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ Σάρα, δήλωσε ότι το αίτημα των ΗΕ για την απόσυρση συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή.

    O κύριος αλ Σαραά συναντήθηκε χθες με απεσταλμένο των ΗΕ και συζήτησαν το ψήφισμα 1559 του ΟΗΕ, που ζητά από τη Συρία να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Λίβανο και να σταματήσει να παρεμβαίνει στο πολιτικό του γίγνεσθαι.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας είπε το ψήφισμα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία στη περιοχή.

    Να σημειωθεί ότι και η Συρία και ο Λίβανος έχουν επικρίνει το ψήφισμα των ΗΕ, αλλά δεν το έχουν απορρίψει. Περίπου 14.000 Σύροι στρατιώτες παραμένουν εδώ και 30 χρόνια σε εδάφη του Λιβάνου.

    [05] Σε ελαττωματικό σχέδιο και κατασκευή ...

    08 Feb 2005, 02:51 UTC

    Η Γαλλική εφημερίδα, Λε Παρισιέν, γράφει ότι έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης, πέρυσι, της στέγης κτηρίου του αεροδρομίου Τσαρλς Ντε Γκωλ, του Παρισιού, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ελαττωματικό σχεδιασμό και κατασκευή.

    Η Λε Παρισιέν γράφει επίσης ότι η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, αναφέρεται λεπτομερώς σε σειρά σοβαρών ατελειών στο σχεδιασμό του φουτουριστικού αυτού κτιρίου. Επίσης, κατόπιν εξέτασης των συντριμμιών, αποδείχτηκε ότι τα στηρίγματα της οροφής δεν ήταν επαρκώς ενισχυμένα.

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν από την πτώση της οροφής τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αρχιτέκτονας του κτιρίου, Πωλ Αντριέ, υπεραμύνθηκε του σχεδίου του και επέρριψε τις ευθύνες στους εργολάβους και τους προμηθευτές.

    [06] Καταδίκη αμερικανού καθολικού ιερέα για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων.

    08 Feb 2005, 03:40 UTC

    Αμερικανός ιερέας που έχει καθαιρεθεί από την καθολική εκκλησία, βρέθηκε ένοχος από δικαστήριο της Μασαχουσέτης για βιασμό ανηλίκου και σεξουαλική κακοποίηση, σε μία από τις πλέον συζητημένες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον πρώην ιερέα Πώλ Σάνλευ, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η υπόθεση στηρίχθηκε κυρίως στην μαρτυρία ενός 27άχρονου πυροσβέστη, που κατέθεσε ότι δεν θυμόταν τον βιασμό του μέχρι το 2002, όταν άρχισαν να δημοσιοποιούνται οι κατηγορίες εναντίον του ιερέα Σάνλευ. Σύμφωνα με έγγραφα που έδωσαν στη δημοσιότητα ηγετικά στελέχη της εκκλησίας, η καθολική εκκλησία γνώριζε τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του Σάνλευ επί δεκαετίες, αλλά αντί να τον καθαιρέσει, τον μετέφερε από ενορία σε ενορία.

    [07] Μόνο το 1/3 οικονομικής βοήθειας ...

    07 Feb 2005, 21:57 UTC

    Τα ΗΕ λένε ότι έλαβαν μόνο το ένα τρίτο από την οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν πολλές χώρες για την ανακούφιση των θυμάτων του τσουνάμι στη νότια Ασία. Η υπεύθυνη του διεθνούς οργανισμού για τον συντονισμό της βοήθειας για τα θύματα του τσουνάμι παρότρυνε τις δωρήτριες χώρες τη Δευτέρα να μετατρέψουν τις υποσχέσεις τους σε ρευστά, το ταχύτερο δυνατόν. Η υπεύθυνη είπε ότι διάφορες χώρες υποσχέθηκαν συνολικά περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια, αλλά μέχρι τώρα, μόνο 360 από αυτά έχουν παραληφθεί από τα ΗΕ. Από το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου στην περιοχή της Ινδονησίας, εχασαν τη ζωή τους 200. 000 άτομα. Πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι έχασαν τα πάντα από την καταστροφή.

    [08] Τσέινυ: Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν πως ...

    07 Feb 2005, 01:57 UTC

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινυ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει πως στο Ιράκ θα επικρατήσει Ισλαμικό καθεστώς παρόμοιο μ αυτό του Ιράν. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Τσέινυ τόνισε ότι ο ανώτερος Σιίτης κληρικός του Ιράκ, Αγιατολά Αλί Αλ Σιστανί, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο κλήρος στο Ιράκ δεν θα πρέπει να αναλάβει άμεσο κυβερνητικό ρόλο. Ο κ. Τσέινυ προέβη σ αυτή τη δήλωση απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης που γράφουν ότι ορισμένοι Σιίτες κληρικοί θέλουν το Ισλάμ να αποτελέσει κατευθυντήρια αρχή του νέου Ιρακινού συντάγματος. Στο μεταξύ Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένοπλοι απήγαγαν 4 Αιγύπτιους που εργάζονταν για τηλεφωνική εταιρεία. Επίσης Ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή Ιταλίδας δημοσιογράφου και απειλεί ότι θα την σκοτώσει αν τα Ιταλικά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν απ το Ιράκ.

    [09] H ομάδα των 7 παραγράφει τα χρέη των φτωχότερων χωρών του κόσμου.

    07 Feb 2005, 02:08 UTC

    Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου του στο Λονδίνο, ο όμιλος των 7 πλέον βιομηχανικών χωρών συμφώνησε στην παραγραφή του 100% των χρεών των φτωχότερων χωρών του κόσμου, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στην Αφρική. Η ομάδα των 7 αναφέρει βέβαια ότι η λεπτομέρειες της συμφωνίας θα πρέπει να διευθετηθούν μετά από συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης. Πρόκειται για παραγραφή χρεών 27 χωρών που θεωρούνται οι φτωχότερες του κόσμου και το χρέος των οποίων σε διεθνείς δανειοδοτικούς οργανισμούς ανέρχεται στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 9 February 2005 - 2:18:11 UTC