Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφγανιστάν: Βρέθηκε το μαύρο κουτί του επιβατικού αεροσκάφους που συνετρίβη έξω απ' τη Καμπούλ.
  • [02] ΝΑΣΑ: Η φετινή χρονιά ενδεχομένως η θερμότερη στην ιστορία.
  • [03] Υπό έλεγχο η σοβαρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Μαδρίτης.
  • [04] Ισραήλ: Μέτρα ασφάλειας για υπουργούς που δέχονται απειλές για τη ζωή τους.
  • [05] Πελοπόννησος: 5 ορειβάτες νεκροί από χιονοστιβάδα.
  • [06] Λευκός Οίκος: Δεν θα διεξαχθούν απ ευθείας συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα
  • [07] Τ. Παπαδόπουλος: Δεν κρατά αντικειμενική στάση ο γγ των ΗΕ, Κόφι Ανάν
  • [08] Καρναβάλι στη Νέα Ορλεάνη
  • [09] Πέθανε ο Άρθουρ Μίλλερ
  • [10] Νεπάλ: Διαδηλώσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας
  • [11] Το ΝΑΤΟ ενέκρινε διεύρυνση των δραστηριοτήτων του στο Αφγανιστάν.

  • [01] Αφγανιστάν: Βρέθηκε το μαύρο κουτί του επιβατικού αεροσκάφους που συνετρίβη έξω απ' τη Καμπούλ.

    14 Feb 2005, 02:20 UTC

    Στο Αφγανιστάν, οι αρχές δηλώνουν ότι Αφγανικές και Νατοϊκές δυνάμεις περισυνέλεξαν το μαύρο κουτί απ τα συντρίμμια του επιβατικού αεροσκάφους που έπεσε και συνετρίβη στα βουνά κοντά στη Καμπούλ, πριν 10 μέρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 104 άτομα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι το «μαύρο κουτί», βρίσκεται στα χέρια των αρχών που διερευνούν το αεροπορικό δυστύχημα. Βελτίωση των καιρικών συνθηκών χθες επέτρεψε στους στρατιώτες και στις αρχές να πλησιάσουν για πρώτη φορά το σημείο όπου έπεσε το αεροσκάφος. Πρόκειται για το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία του Αφγανιστάν, ενώ οι αρχές υπολογίζουν ότι η ανάσυρση των πτωμάτων θα διαρκέσει εβδομάδες.

    [02] ΝΑΣΑ: Η φετινή χρονιά ενδεχομένως η θερμότερη στην ιστορία.

    14 Feb 2005, 02:48 UTC

    Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος, της ΝΑΣΑ, λένε ότι ο φετεινός χρόνος μπορεί να είναι ο θερμότερος στην ιστορία του πλανήτη. Σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον πρίν λίγες μέρες, οι εμπειρογνώμονες της ΝΑΣΑ έκαναν προβλέψεις για την συνέχιση της τάσης αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, που παρατηρείται τα τελευταία 30 χρόνια. Οι ειδικοί λένε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται για την τάση αυτή και εξήγησαν ότι η ολοένα αυξανόμενη ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παγιδεύει περισσότερη ηλιακή θερμότητα. Το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι το αέριο στο οποίο κυρίως οφείλεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εκλύεται από βιομηχανίες και οχήματα που καίνε πετρέλαιο. Η ΝΑΣΑ λέει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ήδη αρκετά σημαντική για να κάνει θερμότερες τις εποχές. Το θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι επίμαχο στις ΗΠΑ, αφού η κυβέρνηση Μπούς αντιτίθεται στην υποχρεωτική μείωση της έκλυσης των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο αυτό.

    [03] Υπό έλεγχο η σοβαρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Μαδρίτης.

    14 Feb 2005, 02:24 UTC

    Στη Μαδρίτη, οι πυροσβεστικές αρχές έθεσαν τελικά υπό έλεγχο χθες το απόγευμα την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ισπανικής πρωτεύουσας. Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στο 32 ορόφων ιστορικό κτήριο γραφείων Γουίντσορ. Το κτήριο ήταν σχεδόν άδειο την ώρα εκείνη, γι αυτό δεν υπάρχουν νεκροί. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μάλλον επρόκειτο για βραχυκύκλωμα. Το σημείο της πυρκαγιάς επισκέφτηκε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο. Ορισμένοι απ τους τελευταίους ορόφους του κτηρίου κατέρρευσαν, ενώ οι αρχές δηλώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει και ολόκληρο το κτήριο.

    [04] Ισραήλ: Μέτρα ασφάλειας για υπουργούς που δέχονται απειλές για τη ζωή τους.

    14 Feb 2005, 02:42 UTC

    Το Ισραήλ ενέτεινε τα μέτρα ασφάλειας για μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έχουν δεχτεί απειλές για τη ζωή τους από Εβραίους εξτρεμιστές που αντιτίθενται στην αποχώρηση των Ισραηλινών απ τη Λωρίδα της Γάζας. Η εφημερίδα Γιεντιότ Αχαρονότ γράφει ότι ο υπουργός μεταφορών του Ισραήλ, Μεΐρ Σιτρίτ, έλαβε απειλητική επιστολή που αναφέρει ότι θα θανατωθεί η οικογένεια του, αν συνεχίσει να υποστηρίζει το σχέδιο Σαρόν για την απομάκρυνση απ τη Γάζα. Πάντως δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον τα δύο-τρίτα των Ισραηλινών υποστηρίζουν το σχέδιο.

    [05] Πελοπόννησος: 5 ορειβάτες νεκροί από χιονοστιβάδα.

    14 Feb 2005, 02:56 UTC

    Στην νότια Ελλάδα, 5 ορειβάτες, έχασαν τη ζωή τους από πτώση χιονοστιβάδας κοντά σε δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο έξω απ την Τρίπολη. Οι 5 ήταν μέλη ομάδας ορειβατών που είχαν μεταβεί στη Πελοπόννησο απ την Αθήνα.

    [06] Λευκός Οίκος: Δεν θα διεξαχθούν απ ευθείας συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα

    11 Feb 2005, 19:54 UTC

    Σκοτ Μακλέλαν

    Ο Λευκός Οίκος λέει πως δεν θα διεξαχθούν απ ευθείας συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της. Η δήλωση έγινε με αφορμή σχόλιο ενός βορειοκορεάτη διπλωμάτη, ο οποίος είπε πως με τη διεξαγωγή απ ευθείας συνομιλιών η Ουάσινγκτον θα δείξει πως αλλάζει την, όπως τη χαρακτήρισε ο διπλωμάτης αυτός, εχθρική πολιτική της έναντι της Πιονγιάνγκ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλέλαν είπε πως δεν θα υπάρξουν συνομιλίες εκτός της εξαεθνούς διπλωματικής πρωτοβουλίας, γιατί το θέμα των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας δεν αφορά την Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ, αλλά είναι περιφερειακό. Στα πλαίσια των εξαεθνών διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Μακλέλαν, θα δοθούν όπως συνέβη και στο παρελθόν άφθονες ευκαιρίες για απ ευθείας συζητήσεις.

    Η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να μείνει η προσοχή επικεντρωμένη στις συνομιλίες που διεξάγονται με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, γιατί ο πρόεδρος Μπους πιστεύει πως αποτελούν το καλύτερο μέσο για να επιτευχθεί δεσμευτική συμφωνία με την οποία θα τερματισθεί το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Ο κ. Μακλέλαν είπε πως στο παρελθόν υπήρξαν απ ευθείας συνομιλίες, οι οποίες το 1994 απέληξαν σε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, την οποία όμως η Πιονγιάνγκ παραβίασε με το να συνεχίσει να επιδιώκει την ανάπτυξη ατομικών όπλων.

    Ως γνωστό, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως διαθέτει πυρηνικά όπλα και πως αποσύρεται από τις εξαεθνείς συνομιλίες.

    [07] Τ. Παπαδόπουλος: Δεν κρατά αντικειμενική στάση ο γγ των ΗΕ, Κόφι Ανάν

    11 Feb 2005, 20:09 UTC

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέκρινε τον γενικό γραμματέα των ΗΕ Κόφι Ανάν, λέγοντας ότι δεν κρατά αντικειμενική στάση αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι θα ζητήσει διευκρινήσεις αν ο κ. Ανάν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

    Την Πέμπτη, ο κ. Ανάν παρότρυνε την κυπριακή κυβέρνηση να του υποβάλει γραπτώς τις αλλαγές που κρίνει επιθυμητές, σε σχέση με το σχέδιό του επανένωσης της νήσου, το οποίο απέτυχε. Όμως, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι παρόμοιο αίτημα δεν υποβλήθηκε στην τουρκοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιος ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια του κ. Ανάν για το θέμα των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει ν απαλλαγούν από το σύνδρομο της διαιτησίας και να επιδοθούν στη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών.

    [08] Καρναβάλι στη Νέα Ορλεάνη

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    11 Feb 2005, 19:08 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης

    (RealVideo)

    Η μουσική είναι το κύριο γνώρισμα της Γαλλικής συνοικίας στη Νέα Ορλεάνη. Την απαντά κανείς σε όλα τα γραφικά δρομάκια της, ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα που άρχισαν οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού.

    Ένδεκα παρελάσεις διακοσμημένων αρμάτων και εκατοντάδων ανθρώπων ντυμένων με πολύχρωμα και φανταχτερά κοστούμια έγιναν σε μια βραδιά και μόνο. Το πανηγύρι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.

    Η Λώρα Κλέηβερη από την Τουριστική Υπηρεσία της πόλης βλέπει το Καρναβάλι σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής στη Νέα Ορλεάνη. «Είναι μια όμορφη γιορτή για όλη την οικογένεια», λέει η κύρια Κλέηβερη. «Οι παρελάσεις του καρναβαλιού αρέσουν στα παιδιά. Με 24 με 30 παρελάσεις που διοργανώνουμε φαντάζεστε πόσα παιδιά έρχονται να τις χαρούν».

    Για τους ντόπιους το σημαντικό είναι ότι τους δίνεται η ευκαιρία να τηρήσουν ορισμένες παραδώσεις που ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια. «Διατηρούμε όλα τα παραδοσιακά στοιχεία της διοργάνωσης», προσθέτει η κύρια Κλέηβερη, «και προσφέρουμε μια όμορφη εμπειρία στη ζωή της πόλης μας».

    Η Λεωφόρος του Αγίου Καρόλου είναι ο κύριος δρόμος των παρελάσεων του Καρναβαλιού. Η μεγαλύτερη από αυτές, η λεγόμενη παρέλαση του Ρεξ, σταματά πάντα για λίγο μπροστά από ένα σπίτι στο οποίο μένει σήμερα ο δικηγόρος Μπίλ Γκρέης.

    «Το 1907», λέει ο κύριος Γκρέης, «η παρέλασε σταμάτησε εδώ, στο σπίτι του προπάππου μου, του Ρέξ, για να τον τιμήσει. Το ίδιο γίνεται έκτοτε κάθε χρόνο».

    Οι παρελάσεις, οι χοροί και οι πανηγυρισμοί στη Νέα Ορλεάνη γίνονται με πρωτοβουλία και έξοδα των κατοίκων της.

    Τα τεράστια διακοσμημένα άρματα για τις παρελάσεις του Mardi Gras, όπως το Καρναβάλι είναι ευρύτερα γνωστό, εδώ στο δυτικό ημισφαίριο, φτιάχνονται επί μήνες ολόκληρους πριν τη μεγάλη γιορτή, που είναι και η τελευταία πριν τη Σαρακοστή.

    Ένας από τους διοργανωτές του Καρναβαλιού, ο παιδίατρος Στέφαν Χέηλς, λέει πως αυτό που μετρά στη Νέα Ορλεάνη δεν είναι πόσος καιρός θα χρειαστεί για να γίνει κάτι αλλά το να γίνει αυτό το κάτι σωστά.

    «Η κατασκευή των αρμάτων δεν έχει αλλάξει πολύ από άποψη μεθοδολογίας και υλικών στα τελευταία 100 χρόνια», λεει ό κύριος Χέηλς. «Παραμένουμε πιστοί σε παλιές τεχνικές. Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά. Φτιάχνουμε φιγούρες μόνο με χαρτί, σύρμα, κόλα και μπογιά. Έχουν ιδιαίτερη γοητεία όταν οι φιγούρες κουνιούνται από τον αέρα».

    Το θέμα της φετινής παρέλασης Ρεξ είναι εμπνευσμένο από την Κινεζική κουλτούρα. Οι φιγούρες της παρέλασης συναρπάζουν μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα τα παιδιά που ζητούν να μάθουν τα ονόματα των ηρώων, που συμβολίζουν οι φιγούρες και την ιστορία τους.

    «Ο δράκοντας αυτού του άρματος είναι ο Κούμπλα Χαν,» λεο ό κύριος Χέηλς, «εγγονός του Τζένγκις Χαν, που ξεκίνησε τη δυναστεία των Χαν στο Πεκίνο».

    Το Καρναβάλι έχει εξελιχτεί σε μεγάλη τουριστική ατραξιόν τόσο της Νέας Ορλεάνης, στην Αμερικανική πολιτεία Λουιζιάνα, όσο και του Ρίο Ντε Τζανέΐρο στη Βραζιλία, τις δύο πόλεις που μοιράζονται τα σκήπτρα του Mardi Gras.

    Για παράδειγμα, οι επισκέπτες του Καρναβαλιού στη Νέα Ορλεάνη ξοδεύουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την εμπειρία τους αυτή.

    [09] Πέθανε ο Άρθουρ Μίλλερ

    11 Feb 2005, 20:51 UTC

    Άρθουρ Μίλλερ

    Πέθανε την Πέμπτη το βράδυ σε ηλικία 89 χρονών ο κορυφαίος αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλλερ. Ο Αρθουρ Μίλλερ βραβεύτηκε επανειλημμένα για τα θεατρικά του έργα, όπως ο «Θάνατος του Εμποράκου», που κέρδισε το βραβείο Πούλιτσερ και πρωτοανέβηκε το 1949 στο Μπρόντγουαιη. Τα έργα του δίνουν έμφαση στην οικογένεια, την ηθική και την προσωπική ευθύνη. Για ένα διάστημα, ο Αρθουρ Μίλλερ ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαίρυλυν Μονρό.

    [10] Νεπάλ: Διαδηλώσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας

    11 Feb 2005, 20:39 UTC

    Πολιτικοί ακτιβιστές στο Νεπάλ, πραγματοποιούν διαδηλώσεις την Παρασκευή, για δεύτερη μέρα, απαιτώντας από τον βασιλιά Γκυανέντρα να αποκαταστήσει την δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα στο βασίλειο, στην περιοχή των Ιμαλαίων. Η αστυνομία συνέλαβε ήδη τρεις ακτιβιστές. Οι διαδηλώσεις κατά της απόφασης του βασιλιά να διαλύσει την κυβέρνηση, να συλλάβει πολιτικούς ηγέτες και να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν απαγορευθεί.

    Την Παρασκευή, περίπου 20 μέλη του Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού κόμματος κραύγαζαν αντι-βασιλικά συνθήματα και διένειμαν φυλλάδια στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

    Οι ΗΠΑ έδωσαν στον βασιλιά Γκυανέντρα διορία 100 ημερών για να επιλύσει την πολιτική κρίση, ειδάλως θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να χάσει την αμερικανική οικονομική βοήθεια, που είναι πολύ σημαντική για την οικονομία του Νεπάλ. Ο αμερικανός πρέσβης στη χώρα, Τζέημς Μόριαρτυ, παρότρυνε ευθέως τον βασιλιά Γκυανέντρα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, να άρει τις κατοίκον κρατήσεις και να επαναφέρει τα πολιτικά δικαιώματα των κατοίκων, καθώς και την ελευθεροτυπία, μέσα σε 100 μέρες.

    [11] Το ΝΑΤΟ ενέκρινε διεύρυνση των δραστηριοτήτων του στο Αφγανιστάν.

    11 Feb 2005, 01:21 UTC

    Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν σχέδιο για την διεύρυνση της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, αλλά η συμμαχία τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερους εκπαιδευτές για τις ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χούπ Σέφερ, δήλωσε ότι κατά την σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Νίκαια της Γαλλίας, συμφωνήθηκε η αποστολή στρατευμάτων της συμμαχίας στο δυτικό Αφγανιστάν. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζέφ Χούν, δήλωσε στη ΦτΑ ότι το ΝΑΤΟ θα στείλει δυνάμεις του και στο νότιο τμήμα της χώρας. Δήλωσε επίσης ότι η εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας θα πάρει χρόνο. Ο αμερικανός στρατηγός, Ντέηβιντ Πετρέους, επικεφαλής του προγράμματος εκπαίδευσης ιρακινών αξιωματικών, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερους εκπαιδευτές και πόρους για να εκτελέσει την αποστολή του. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν ότι τουλάχιστον 10 χώρες μέλη της συμμαχίας δεσμεύτηκαν να στείλουν εκπαιδευτές στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 15 February 2005 - 2:18:14 UTC