Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδεδομένη η αντίσταση στα αντιβιοτικά σε χώρες της Ευρώπης
  • [02] Βηρυτός: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας για την κηδεία του Ραφίκ Χαρίρι
  • [03] Ιράκ: Αποσύρθηκε ένας απ' τους κύριους υποψηφίους για το πρωθυπουργικό αξίωμα.
  • [04] Επικυρώθηκε ο διορισμός του Μάικλ ...
  • [05] Η Αίγυπτος προσφέρεται να εντείνει ...
  • [06] Διαδηλώσεις στην Τουρκία για τον Αμπντουλλά Οτσαλάν
  • [07] Αννάν: Προς το συμφέρον της Βόρειας ...
  • [08] Ιράν: Οι συνομιλίες με την Ευρώπη θα πρέπει να επιφέρουν αποτελέσματα σύντομα.
  • [09] Διερευνάται και από την αμερικανική ...
  • [10] Συνάντηση προέδρου Μπούς με τον ...
  • [11] Εκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία
  • [12] Σε επιφυλακή ο στρατός του Λιβάνου
  • [13] Άλλα 82 δις για Ιράκ και Αφγανιστάν ζητά ο πρόεδρος Μπούς απ' το Κογκρέσο.
  • [14] Βομβιστική επίθεση στο Βόρειο Ιράκ.

  • [01] Διαδεδομένη η αντίσταση στα αντιβιοτικά σε χώρες της Ευρώπης

    16 Feb 2005, 17:38 UTC

    Μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι αυξημένη σε χώρες στις οποίες τα φάρμακα αυτά χορηγούνται πιο πολύ. Οι ειδικοί λένε ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά κάνει τις μικροβιακές μολύνσεις δυσκολότερες να θεραπευτούν.

    Η αντίσταση στα αντιβιοτικά αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της δημόσιας υγείας. Εξ αιτίας της αντίστασης αυτής, μία κοινή μικροβιακή μόλυνση, που κανονικά είναι θεραπεύσιμη, δεν ανταποκρίνεται πλέον στην φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο ασθενής.

    Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας στο Βέλγιο, που ανησυχούν για το θέμα της αντίστασης στα αντιβιοτικά φάρμακα, βρήκαν ότι το φαινόμενο αυτό είναι αυξημένο σε χώρες όπου οι γιατροί τα συνιστούν συχνότερα στους ασθενείς τους. ΟΙ ερευνητές μελέτησαν την χρήση αντιβιοτικών σε 26 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ 1997 και 2002 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών φαρμάκων ήταν μειωμένη σε χώρες όπου η χρήση τους ήταν πιο αυξημένη. Η Γαλλία και το Βέλγιο ήταν στην υψηλότερη θέση του καταλόγου χωρών όπου παρατηρείται μεγαλύτερη χρήση αντιβιοτικών, ενώ αντίθετα, στη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, οι γιατροί είναι φειδωλοί στην χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων.

    Ο Χέρμαν Γκούσενζ, που είναι ο βασικός ερευνητής που υπογράφει την έρευνα, λέει ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά, μπορεί να οφείλεται στην λανθασμένη χορήγησή τους, όπως λόγου χάρη για περιπτώσεις ιωσικών λοιμώξεων . Ο κ. Γκούσενς λέει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για ασθενείς που υποφέρουν από μικροβιακές μολύνσεις, οι οποίες όμως δεν αντιδρούν πλέον στα αντιβιοτικά.

    «Οι ασθενείς που έχουν μολύνσεις, δεν πεθαίνουν επειδή τους χορηγήθηκαν αντιβιοτικά», λέει ο κ. Γκούσενζ. «Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι οι υπερκαταναλωτικές χώρες χορηγούν αντιβιοτικά ακόμα και όταν αυτά δεν χρειάζονται, όπως σε περιστατικά ιώσεων. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε για παράδειγμά μας τις χώρες που κάνουν σωστότερη χρήση των φαρμάκων αυτών, ελέγχοντάς τα περισσότερο, και που τελικά αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα με το θέμα της αντίστασης.»

    O καθηγητής Γκούσενζ παρατηρεί ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα διεθνώς και προσθέτει ότι ερευνητές έχουν συναντηθεί για το θέμα αυτό με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τους τελευταίους δύο μήνες, για να συζητήσουν τί θα μπορούσε να γίνει. «Ελπίζουμε επίσης ότι η μεθοδολογία που αναπτύξαμε θα εφαρμοστεί και θα εμπνεύσει άλλες χώρες», λέει ο κύριος Γκούσενζ.

    Η μελέτη για την αντίσταση στα αντιβιοτικά στην Ευρώπη δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στο έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό, το Λάνσετ.

    [02] Βηρυτός: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας για την κηδεία του Ραφίκ Χαρίρι

    16 Feb 2005, 03:09 UTC

    Ραφίκ Χαρίρι

    Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας πραγματοποιείται σήμερα στη Βηρυτό η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, που δολοφονήθηκε από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τη Δευτέρα μαζί με τουλάχιστον άλλα 14 άτομα. Η κηδεία του, παρουσία πολλών αξιωματούχων απ το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών, Γουίλλιαμ Μπέρνς, θα πραγματοποιηθεί σε τέμενος συνοικίας που ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου βοήθησε να ξαναχτιστεί μετά από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα του. Χθες χιλιάδες Λιβανέζοι συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, ενώ στην γενέτειρα του τη Σιδώνα, οργισμένο πλήθος επιτέθηκε σε Σύρους εργάτες επιρρίπτοντας στη Δαμασκό την ευθύνη για την δολοφονία. Επίσης χθες η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ανακάλεσε την πρέσβη των ΗΠΑ στη Συρία. Πάντως η κ. Ράις δεν κατηγόρησε ευθέως τη Δαμασκό για τη δολοφονία. Είπε όμως ότι η παρουσία Συριακών δυνάμεων αποσταθεροποιεί το Λίβανο και επιδεινώνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Δαμασκού.

    [03] Ιράκ: Αποσύρθηκε ένας απ' τους κύριους υποψηφίους για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

    16 Feb 2005, 01:15 UTC

    Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι

    Στο Ιράκ, εντείνεται ο αγώνας για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού της χώρας, μετά την αποχώρηση ενός απ τους δύο κύριους Σιίτες υποψηφίους. Το κόμμα του προσωρινού υπουργού οικονομικών, Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, δήλωσε ότι ο κ. Μαχντί απεσύρθη απ τον αγώνα για να διατηρηθεί η ενότητα στους κόλπους της λεγόμενης Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας, που κέρδισε το 48% της ψήφου στις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου. Έτσι απομένει μόνο ο Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, πρώην στέλεχος της Ιρακινής αντιπολίτευσης με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Associated Press ο κ. Τζααφάρι τόνισε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός δεν θα πιέσει για την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ το Ιράκ. Στο μεταξύ, επέστρεψε στη Τουρκία ο επιχειρηματίας Καχράμ Σαντίκογλου, που είχε πέσει θύμα απαγωγής στο Ιράκ πριν δύο μήνες. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους είπε ότι οι απαγωγείς του ήταν υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν και ότι τον άφησαν ελεύθερο όταν κατάλαβαν ότι δεν συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία.

    [04] Επικυρώθηκε ο διορισμός του Μάικλ ...

    16 Feb 2005, 01:23 UTC

    Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε παμψηφεί τον διορισμό του Μάικλ Τσέρτοφ στην θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, ολοκληρώνοντας έτσι τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης Μπούς. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε και η ορκωμοσία του κ. Τσέρτωφ σε μικρή τελετή στο Λευκό Οίκο. Το μητρώο του κ. Τσέρτοφ είχε εξετασθεί λεπτομερώς, για το τρόπο που χειρίστηκε τις έρευνες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σαν επικεφαλής της διεύθυνσης εγκληματολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης στο διάστημα 2002-2003, όταν εκατοντάδες άτομα είχαν συλληφθεί για ανακρίσεις. Η επικύρωση του διορισμού του καθυστέρησε μετά από ένσταση του δημοκρατικού γερουσιαστή, Κάρλ Λέβιν, που διαμαρτυρήθηκε για την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την μεταχείριση των ξένων κρατουμένων στη βάση του Γκουαντανάμο στη Κούβα. Ο κ. Τσέρτοφ διαδέχεται τον τέως κυβερνήτη της Πενσυλβάνιας, Τόμ Ρίτζ, στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

    [05] Η Αίγυπτος προσφέρεται να εντείνει ...

    16 Feb 2005, 02:54 UTC

    Η Αίγυπτος προσφέρθηκε να στείλει 750 φρουρούς για το σφράγισμα των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας στην παράνομη διακίνηση όπλων σε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, προέβη σ αυτή τη δήλωση εδώ στην Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται για συνομιλίες με την αμερικανίδα ομόλογο του, Κοντολίζα Ράις. Από την πλευρά της η κ. Ράις ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την συνεισφορά της στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης και της διοργάνωσης της συνόδου κορυφής μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Ο κ. Γκεΐτ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους σε θέματα ασφάλειας να συντονίσουν την προγραμματισμένη αποχώρηση των Ισραηλινών εποίκων απ τη Γάζα, με τρόπο που να αποτρέπει ξέσπασμα βιαιοτήτων.

    [06] Διαδηλώσεις στην Τουρκία για τον Αμπντουλλά Οτσαλάν

    15 Feb 2005, 21:38 UTC

    Στην Τουρκία, Koύρδοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία την Τρίτη, παραμονή της έκτης επετείου της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλά Οτσαλάν. Τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν και πάνω από 40 συνελήφθησαν. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετές τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, όπου οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Ελληνικό προξενείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρόλο της Αθήνας στην σύλληψη του Οτσαλάν. Αργότερα, επετράπη σε ορισμένα άτομα η κατάθεση μαύρου στεφάνου έξω από το κτίριο του προξενείου. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης λέει οτι η Τουρκία δεν εφαρμόζει σωστά τη νέα νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Νέα έκθεση του συμβουλίου αναφέρει ότι οι μειονότητες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, είναι ακόμα θύματα ρατσισμού. Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις είναι καίριας σημασίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [07] Αννάν: Προς το συμφέρον της Βόρειας ...

    16 Feb 2005, 03:44 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαεθνών διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά της προγράμματα. Ο κ. Αννάν αναφέρθηκε σε τρεις διαστάσεις του προβλήματος: στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας και στην σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Και τόνισε ότι η επίλυση του πυρηνικού προβλήματος θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας και την ενσωμάτωση της στην περιφερειακή οικονομία.

    [08] Ιράν: Οι συνομιλίες με την Ευρώπη θα πρέπει να επιφέρουν αποτελέσματα σύντομα.

    16 Feb 2005, 03:47 UTC

    Καμάλ Χαραζί

    Μετά από συνομιλίες χθες στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα πρέπει να επιφέρουν αποτελέσματα σύντομα. Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πείσουν το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου, προσφέροντας οικονομικά και εμπορικά κίνητρα, καθώς και βοήθεια για την δημιουργία αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως την Κυριακή ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

    [09] Διερευνάται και από την αμερικανική ...

    15 Feb 2005, 21:41 UTC

    Εμπειρογνώμονες της αμερικανικής γερουσίας, λένε ότι ο πρώην διευθυντής του προγράμματος των ΗΕ Πετρέλαιο για Τρόφιμα στο Ιράκ, Μπενόν Σεβάν, ενδέχεται να κέρδισε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια από προμήθειες που λάμβανε από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν. Ειδική ερευνητική επιτροπή της γερουσίας έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίων, που δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανόν να είχε ο Μπενόν Σεβάν εξασφαλίσει το δικαίωμα να πωλεί συμβόλαια για ιρακινό πετρέλαιο. Η επιτροπή άρχισε σήμερα ακροάσεις , αναφορικά με τις καταγγελίες για διαφθορά στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού, πού έχει πλέον καταργηθεί. Επιτροπή των ΗΕ, της οποίας ηγείται ο τέως πρόεδρος της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Πώλ Βόλκερ, διενεργεί ξεχωριστή έρευνα σχετικά με τό αν ο Μπενόν Σεβάν χρηματίστηκε από το πρόγραμμα αυτό. Σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής, ο κ. Σεβάν κανόνισε συμφωνίες με μία παναμαϊκή εταιρεία, πράξη που η επιτροπή αποκάλεσε «σύγκρουση συμφερόντων.» Ο κ. Σεβάν έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία.

    [10] Συνάντηση προέδρου Μπούς με τον ...

    15 Feb 2005, 21:35 UTC

    Ο πρόεδρος Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Γιάκομπ Κέλλενμπέργκερ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπούς για να συζητήσουν το θέμα των κρατουμένων σε αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ και στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, της Κούβας. Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού στην Γενεύη δήλωσαν ότι η συνομιλία της Δευτέρας μεταξύ του προέδρου Μπούς και του κ. Κέλλενμπέργκερ, επικεντρώθηκε στις ανησυχίες του ανθρωπιστικού οργανισμού για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων αυτών, αλλά και για τις επιχειρήσεις του οργανισμού ανά τον κόσμο. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση του προέδρου Μπούς με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Στρατού επικεντρώθηκε σε ποικιλία θεμάτων, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Πάντως ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι, όταν ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει τις ανησυχίες του, η κυβέρνηση Μπούς ακούει. Ο κ. Κέλλενμπέργκερ συναντήθηκε επίσης την Δευτέρα με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις, ενώ πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ αργότερα σήμερα. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται σε διένεξη με την κυβέρνηση Μπούς για τον χαρακτηρισμό των κρατουμένων από την εποχή του αμερικανικού πολέμου στο Αφγανιστάν.

    [11] Εκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία

    15 Feb 2005, 21:42 UTC

    Eπιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης λέει ότι η Τουρκία ενέκρινε μεν σημαντική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όμως η νέα νομοθεσία δεν έχει εφαρμοστεί ικανοποιητικά. Σε έκθεση του συμβουλίου, αναφορικά με τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία αναφέρεται ότι παρά τη νέα νομοθεσία, το σύνταγμα, καθώς και το σύστημα αστικού και ποινικού δικαίου στην Τουρκία, συνεχίζουν να έχουν κενά, σε ότι αφορά την πάταξη του ρατσισμού. Η έκθεση, που εκδόθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, αναφέρει ότι οι Κούρδοι και άλλες μειονότητες αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα στην Τουρκία, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου Κούρδοι αυτονομιστές αναπτύσσουν δράση τις τελευταίες δεκαετίες. Η υιοθέτηση εκ μέρους της Τουρκίας νομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, θεωρείται κλειδί για την προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [12] Σε επιφυλακή ο στρατός του Λιβάνου

    15 Feb 2005, 02:08 UTC

    Ο στρατός του Λιβάνου βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, εντείνοντας τους ελέγχους και τις περιπολίες, μετά την χθεσινή δολοφονία του τέως πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι, και άλλων 9 ατόμων και το τραυματισμό 100 άλλων από βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό. Επίσης ο Λίβανος βρίσκεται από σήμερα σε τριήμερο εθνικό πένθος για τον τέως πρωθυπουργό. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης του Λιβάνου επέρριψαν ευθύνες για την επίθεση σε Λιβανέζους και Σύρους αξιωματούχους και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, καθώς και την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο. Εξάλλου, σε βιντεοταινία που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζήρα, άγνωστη μέχρι τώρα ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Αξιωματούχοι του Λιβάνου είπαν ότι άνδρας που εμφανίζεται στην ταινία είναι καταζητούμενος Παλαιστίνιος που διαμένει στη Βηρυτό. Δυτικές και Μεσο-ανατολικές χώρες καταδίκασαν την δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επέκριναν εντονότατα την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Πάντως ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Στέητ Ντηπάρτμεντ κατηγόρησε ευθέως την Συρία για ανάμειξη στην δολοφονία. Αλλά ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να συμμορφωθεί η Δαμασκός με το ψήφισμα των ΗΕ που προβλέπει αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων απ το Λίβανο.

    [13] Άλλα 82 δις για Ιράκ και Αφγανιστάν ζητά ο πρόεδρος Μπούς απ' το Κογκρέσο.

    15 Feb 2005, 02:52 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς ζητά απ το Κογκρέσο άλλα 82 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρέχων οικονομικό έτος, για την κάλυψη οικονομικών αναγκών των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ανακοινωθέν του προέδρου Μπούς αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό ασφαλείας των αμερικανικών δυνάμεων στο εξωτερικό. Επίσης μέρος του εν λόγω κονδυλίου θα διατεθεί για την εκπαίδευση Ιρακινών και Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας. Στο ίδιο ποσό συμπεριλαμβάνεται και η ύψους 950 εκατομμυρίων δολαρίων αμερικανική βοήθεια προς τους πληγέντες απ το τσουνάμι στην νότια Ασία. Το κονδύλι των 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι επιπρόσθετο του ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2006, που ο πρόεδρος Μπούς υπέβαλε στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα. Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί επέκριναν τον κ. Μπούς για το γεγονός ότι δεν συμπεριέλαβε το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον κύριο προϋπολογισμό του και προειδοποιούν για νέα διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    [14] Βομβιστική επίθεση στο Βόρειο Ιράκ.

    15 Feb 2005, 02:46 UTC

    Στο Ιράκ ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες, ενώ τρεις άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά σε αμερικανική περίπολο, έξω από την Μπακούμπα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του στρατού. Παρά το επεισόδιο ο πρόεδρος Μπούς, και άλλοι ξένοι ηγέτες, εξήραν τα εκλογικά αποτελέσματα στο Ιράκ. Επίσης πολλοί από αυτούς παρότρυναν τα κόμματα που κέρδισαν τις εκλογές να μην εξωθήσουν τις θρησκευτικές και εθνικές διαφορές στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ενωμένος Ιρακινός Συνασπισμός, που αποτελείται από κόμματα Σιιτών, ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αφού εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος των 8 εκατομμυρίων ψήφων, χωρίς όμως να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Η εκλογική επιτροπή του Ιράκ ανακοίνωσε ότι ο κουρδικός συνασπισμός κατέκτησε την δεύτερη θέση, με το 25% των ψήφων. Το κόμμα του μεταβατικού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλλάουι, ήρθε τρίτο, με 14%.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 17 February 2005 - 2:18:13 UTC