Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ισραήλ λέει ότι η Συρία βρίσκεται πίσω από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Παρασκευής
  • [02] Εξεδόθη η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [03] Το Ισραήλ δηλώνει ότι έχει αποδείξεις για ανάμειξη της Συρίας
  • [04] Iράκ: Σύλληψη του αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν.
  • [05] Λίβανος: Συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις.
  • [06] Συμφωνία Ρωσίας-Ιράν για πυρηνικά καύσιμα.
  • [07] Περιοδεία Σρέντερ σε χώρες του Περσικού.

  • [01] Το Ισραήλ λέει ότι η Συρία βρίσκεται πίσω από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Παρασκευής

    28 Feb 2005, 21:27 UTC

    Oι ισραηλινές αρχές άρχισαν να παρουσιάζουν στοιχεία σε ξένους διπλωμάτες, με τα οποία θέλουν να αποδείξουν ότι η Συρία είχε ανάμειξη στην φονική επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης εβδομάδας στο Τελ Αβίβ. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ είχε συνάντηση με ξένους πρέσβεις στην Ιερουσαλήμ, όπου τους παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάμειξη της Συρίας. Παρόμοιες συναντήσεις έγιναν στο Λονδίνο, στο Παρίσι και την Ουάσινγκτον. Η Συρία αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής, αλλά το παρελθόν είχε παραδεχθεί ότι είχε επιτρέψει στις Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις Ισλαμική Τζιχάντ και Χαμάς, να διατηρούν γραφεία τους στη Δαμασκό. Τα γραφεία αυτά όμως τώρα έχουν κλείσει. Η διπλωματική κινητικότητα του Ισραήλ σημειώνεται μία μέρα πριν την διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο, που στοχεύει στην συγκέντρωση διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση των Παλαιστινιακών θεσμών.

    [02] Εξεδόθη η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    28 Feb 2005, 21:30 UTC

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε τη Δευτέρα την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην έκθεση αναφέρονται παραβιάσεις από ένα αριθμό κρατών, όπως το Σουδάν, η Κίνα, η Συρία και η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την έκθεση, που είναι για το έτος 2004, υπάρχουν σημαντικά θετικές εξελίξεις και ιστορικές επιτυχίες σε ορισμένες χώρες, όπως είναι οι εκλογές στο Αφγανιστάν, στην Ουκρανία, στο Ιράκ και τις Παλαιστινιακές περιοχές. Παραβιάσεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στο Ιράν, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Οσον αφορά στην αφρικανική ήπειρο, η έκθεση επικρίνει τις κυβερνήσεις του Σουδάν και της Ζιμπάμπουε. Στην Ασία, η έκθεση χαρακτηρίζει το μητρώο της Κίνας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «απογοητευτικό» και επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες για παραβιάσεις στην Βόρεια Κορέα και την Βιρμανία. Η έκθεση καυτηριάζει επίσης τις αλλαγές του εκλογικού νόμου στη Ρωσία, καθώς και τους αυξημένους ελέγχους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σε σχέση με την Λατινική Αμερική, το Στέητ Ντηπάρτμεντ επικρίνει την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

    [03] Το Ισραήλ δηλώνει ότι έχει αποδείξεις για ανάμειξη της Συρίας

    28 Feb 2005, 01:47 UTC

    Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα δώσει αποδεικτικά στοιχεία για ανάμειξη της Συρίας στην βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τη Παρασκευή στο Τελ Αβίβ που κόστισε τη ζωή σε 4 Ισραηλινούς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο υπουργός εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, θα παρουσιάσει τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία σήμερα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ και στους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χθες και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, είχε επιρρίψει ευθύνες σε θύλακα της Παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στη Συρία, για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Επίσης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν εξουδετερώσει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    [04] Iράκ: Σύλληψη του αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν.

    28 Feb 2005, 01:56 UTC

    Στο Ιράκ, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την σύλληψη του ετεροθαλή αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την σύλληψη του Σαμπάουι Ιμπραχίμ Αλ Χασάν, αλλά υπάρχουν πληροφορίες για ανάμειξη της Συρίας στην σύλληψη και παράδοση του στις Ιρακινές αρχές, σε ένδειξη καλής θέλησης. Ο Αλ Χασάν ήταν ο 36ος πλέον καταζητούμενος πρώην αξιωματούχος του Ιράκ στον σχετικό αμερικανικό κατάλογο και είχε επικηρυχθεί έναντι του ποσού του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

    [05] Λίβανος: Συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις.

    28 Feb 2005, 01:53 UTC

    Στο Λίβανο, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης για κάθε είδους συγκέντρωση, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βηρυτό αργά χθες το βράδυ, σε μια ακόμη ένδειξη της δημόσιας κατακραυγής για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι. Στο μεταξύ και σήμερα η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και μονοήμερη γενική απεργία, ενώ παράλληλα στο κοινοβούλιο εξετάζεται πρόταση μομφής σε βάρος της υποστηριζόμενης απ τη Συρία κυβέρνησης του Λιβάνου, που η αντιπολίτευση θεωρεί υπεύθυνη για τη δολοφονία. Στο μεταξύ, ο ανώτερος διαμεσολαβητής των ΗΠΑ, Ντέηβιντ Σάττερφηλντ, βρίσκεται στη Βηρυτό για να εκφράσει το αίτημα της Ουάσιγκτον για την αποχώρηση όλων των Συριακών δυνάμεων απ το Λίβανο.

    [06] Συμφωνία Ρωσίας-Ιράν για πυρηνικά καύσιμα.

    28 Feb 2005, 02:07 UTC

    Η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν χθες στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ συμφωνία συνεργασίας για πυρηνικά καύσιμα, η οποία προβλέπει ότι η Μόσχα θα χορηγεί τα πυρηνικά καύσιμα του εργοστασίου αυτού που κατασκευάστηκε με την βοήθεια της και οι εξαντλημένες πυρηνικές ράβδοι θα επιστρέφονται στη Ρωσία, έτσι ώστε να εφησυχαστούν οι ανησυχίες ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να επεξεργαστεί εκ νέου τις εξαντλημένες ράβδους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο αμερικανός γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, χαρακτήρισε τη συμφωνία εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη με κύριο θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [07] Περιοδεία Σρέντερ σε χώρες του Περσικού.

    28 Feb 2005, 02:11 UTC

    Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, πραγματοποιεί περιοδεία σε 7 χώρες του Περσικού Κόλπου με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Ιράκ και το Ιράν, καθώς και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Αναμένεται πως ο κ. Σρέντερ θα επιδιώξει την υποστήριξη των χωρών της περιοχής για τις Ευρωπαϊκές διπλωματικές προσπάθειες αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Θα επιδιώξει επίσης εγγυήσεις από μέρους των χωρών του Περσικού Κόλπου ότι θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ο κ. Σρέντερ θα επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, την Υεμένη και το Ομάν και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα συναντηθεί με Ιρακινούς αξιωματικούς που εκπαιδεύτηκαν από Γερμανούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 2 March 2005 - 2:18:10 UTC