Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας του Πάπα
  • [02] Ο Πώλ Γούλφοβιτς νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
  • [03] Ινδονησία: Συνεχίζεται η έλλειψη νερού και τροφίμων στις σεισμόπληκτες περιοχές
  • [04] 9 νεκροί απ' την πτώση αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους στην κεντρική Αλβανία
  • [05] Ιράκ: Στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων ανώτερος σύμβουλος του Αλ Ζαρκάουι
  • [06] Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου
  • [07] O πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του, προσεύχονται, μαζί με εκατομμύρια πιστών
  • [08] Ιράκ: Έκρηξη σε μουσουλμανικό τέμενος
  • [09] Συνεχίζονται οι αντιδικίες ακόμα και μετά το θάνατο της Τέρυ Σκιάβο
  • [10] Νεπάλ: Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας
  • [11] Σαουδική Αραβία: Εκτελέστηκαν τρία άτομα
  • [12] Αλβανία: Περισυλλέγησαν σοροί 9 αμερικανών στρατιωτών
  • [13] Βατικανό: Το πρωτόκολλο της διαδοχής
  • [14] Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος αγάπησε και υπηρέτησε την ανθρωπότητα

  • [01] Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας του Πάπα

    01-04-2005

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων του Βατικανού, η κατάσταση της υγείας του πάπα Ιωάννη Παύλου, είναι σταθερή μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά που ο Ποντίφικας υπεβλήθη όταν παρουσίασε υψηλό πυρετό που προκλήθηκε από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

    Επίσης αυτή την εβδομάδα οι γιατροί τοποθέτησαν σωληνάκι διατροφής στην ρινική κοιλότητα του Πάπα με στόχο να βελτιωθεί η σίτιση του, έτσι ώστε να ανακάμψει απ' την εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί το Φεβρουάριο.

    [02] Ο Πώλ Γούλφοβιτς νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

    01-04-2005

    Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε τον διορισμό του αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Πώλ Γούλφοβιτς, στην προεδρία του διεθνούς οργανισμού. Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιουνίου.

    Ο κ. Γούλφοβιτς ξεπέρασε σημαντικό εμπόδιο την Τετάρτη, όταν αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν έχουν αντιρρήσεις για τον διορισμό του, που θεωρείται επίμαχος στην Ευρώπη, εξαιτίας του ρόλου του στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Στις συνομιλίες του με ευρωπαίους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα, ο κ. Γούλφοβιτς παραδέχθηκε ότι είναι επίμαχο πρόσωπο, αλλά είπε ότι πιστεύει στην αποστολή της Τράπεζας.

    [03] Ινδονησία: Συνεχίζεται η έλλειψη νερού και τροφίμων στις σεισμόπληκτες περιοχές

    01-04-2005

    Στην Ινδονησία, συνεχίζεται η έλλειψη νερού και τροφίμων στις περιοχές των νησιών που επλήγησαν απ' το σεισμό της Δευτέρας, ενώ μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων δηλώνουν ότι η κακοκαιρία και μετασεισμικές δονήσεις εμποδίζουν το έργο τους. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο, επισκέφτηκε χθες το νησί Νίας που επλήγη περισσότερο απ' το σεισμό και υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια. Αλλά η βοήθεια αυτή είναι δύσκολο να διανεμηθεί λόγω των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί αεροδρόμια, δρόμοι και γέφυρες της περιοχής. Τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών έφτασε τους 600, ενώ χθες τουλάχιστον 2 άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα συντρίμμια κτηρίων και περίπου 12 τουρίστες διασώθηκαν από απομονωμένη περιοχή του νησιού.

    [04] 9 νεκροί απ' την πτώση αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους στην κεντρική Αλβανία

    01-04-2005

    Αλβανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 του αμερικανικού στρατού με 9 επιβαίνοντες, συνετρίβη την Πέμπτη το βράδυ, στην περιοχή Γκράμσι της κεντρικής Αλβανίας, νότια των Τιράνων. Το αεροσκάφος συμμετείχε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αλβανία. Οι αρχές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως το πλήρωμα και οι επιβάτες έχουν σκοτωθεί, ενώ οι προσπάθειες διάσωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω του χιονιού και του σημείου όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

    [05] Ιράκ: Στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων ανώτερος σύμβουλος του Αλ Ζαρκάουι

    01-04-2005

    Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι

    Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου άμυνας δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ συνέλαβαν και κρατούν ανώτερο σύμβουλο του καταζητούμενου τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Το πρακτορείο Associated Press φέρει τον αμερικανό υφυπουργό άμυνας για θέματα κρατουμένων, Μάθιου Γουάξμαν, να δηλώνει ότι το συγκεκριμένο άτομο συνελήφθη στο Ιράκ στα τέλη του 2004, ότι διατηρεί διπλή Αμερικανική και Ιορδανική υπηκοότητα και ότι δρούσε σαν μεσάζων μεταξύ του Αλ Ζαρκάουι και τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ. Στο μεταξύ εκρήξεις δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων χθες στη Σαμάρα και νότια του Κιρκούκ, κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 8 άτομα. Επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, δήλωσε ότι θα αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις της χώρας του απ' το Ιράκ μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η Βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέλει την αποχώρηση όλων των δυνάμεων της απ' το Ιράκ μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [06] Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου

    01-04-2005

    Μία μοναχή προσεύχεται στο Βατικανό

    Το Βατικανό δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του πάπα Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου, χειροτέρεψε. Το Βατικανό είπε ότι ο ποντίφικας παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή του, ότι έχει προβλήματα με την νεφρική λειτουργία του, ενώ η επιπλοκή του κυκλοφοριακού του συστήματος έγινε οξύτερη.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βατικανού είπε ότι ο πάπας δέχθηκε αξιωματούχους της εκκλησίας στο διαμέρισμά του, και ζήτησε να του διαβάσουν χωρία του ευαγγελίου.

    Το Βατικανό είπε την Πέμπτη ότι ο πάπας υπέστη σοβαρή κυκλοφοριακή επιπλοκή, αφού παρουσίασε υψηλό πυρετό και λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Αξιωματούχοι είπαν ότι προειδοποίησαν το πάπα για την σοβαρότητα της κατάστασής του, όμως εκείνος προτίμησε να παραμείνει στο διαμέρισμά του.

    [07] O πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του, προσεύχονται, μαζί με εκατομμύρια πιστών

    01-04-2005

    Λειτουργία στη Βαρσοβία για τον ασθενούντα ποντίφικα

    Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του Λώρα, προσεύχονται, μαζί με εκατομμύρια πιστών σ' ολόκληρο τον κόσμο για τον ασθενούντα πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β'. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλέλλαν είπε ότι η έξαρση αγάπης και ανησυχίας για τον Πάπα από τόσους ανθρώπους, στους οποίους συγκαταλέγονται και εκατομμύρια Αμερικανοί, αποτελεί απόδειξη του μεγαλείου του ποντίφικα, όπως είπε. Καθολικοί σ' όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας που είναι η γενέτειρά του, έχουν κατακλύσει τις εκκλησίες, όπου κάνουν ειδικές λειτουργίες γι' αυτόν.

    Στην Ιταλία, τα πολιτικά κόμματα ακύρωσαν τις πολιτικές συγκεντρώσεις των οπαδών τους, εν όψει της διεξαγωγής δημοτικών εκλογών την Κυριακή, ενώ η πολιτική ηγεσία της χώρας λαμβάνει μέρος σε ειδικές δεήσεις για τον Πάπα στη Ρώμη. Πλήθη πιστών έχουν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ εκκλησίες στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Ναϊρόμπι, τη Μόσχα, τη Βηθλεέμ, την Ιερουσαλήμ και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, διενεργούν ειδικές λειτουργίες, για τον σοβαρά ασθενούντα ποντίφικα.

    [08] Ιράκ: Έκρηξη σε μουσουλμανικό τέμενος

    01-04-2005

    O μιναρές Μαλβίγια στη Σαμάρα

    Η ιρακινή αστυνομία στη πόλη Σαμάρα είπε ότι έκρηξη προξένησε σοβαρές ζημίες σε αρχαίο ισλαμικό μνημείο. Η αστυνομία είπε ότι έκρηξη που προκάλεσαν οι αντάρτες, δημιούργησε μία μεγάλη τρύπα και άλλες ζημίες στην κορυφή του ελικοειδούς εξαόροφου τεμένους Μαλβίγια, που θεωρείται σπάνιο και σημαντικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα από τους τρείς εναπομείναντες ελικοειδείς μιναρέδες στον κόσμο, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά την εποχή της δυναστείας των Αμπασίδων, τον 9ο αιώνα.

    Σε άλλες εξελίξεις, οι αρχές είπαν ότι αστυνομικός διοικητής της πόλης Μπαλάντ Ρούζ, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, δολοφονήθηκε την Παρασκευή μαζί με ένα ακόμα αστυνομικό, κατά τη διάρκεια ενέδρας.

    [09] Συνεχίζονται οι αντιδικίες ακόμα και μετά το θάνατο της Τέρυ Σκιάβο

    01-04-2005

    Oι γονείς της Τέρυμ Μπομπ και Μαίρη Σίντλερ

    Τα μέλη της οικογένειας της Τέρυ Σκιάβο, της γυναίκας από τη Φλώριδα που υπέφερε από σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, συνεχίζουν την διαμάχη τους, ακόμα και μετά τον θάνατό της. Η Τέρυ Σκιάβο πέθανε την Πέμπτη, 13 μέρες μετά την αποσύνδεση του σωλήνα σίτισής της, κατόπιν απόφασης δικαστηρίου της Φλώριδα. Τα αποτελέσματα της αυτοψίας που θα μπορούσαν να δείξουν το μέγεθος της εγκεφαλικής βλάβης, θα είναι έτοιμα σε μερικές εβδομάδες.

    Ο σύζυγος και οι γονείς της Τέρυ Σκιάβο συνεχίζουν να διαφωνούν για το είδος της κηδείας της. Ο σύζυγός της Μάικλ, θέλει το σώμα της να υποστεί καύση, ενώ οι γονείς της θέλουν να ταφεί στη Φλόριδα.

    Η περίπτωση Σκιάβο υπήρξε αφορμή για δημόσια αντιδικία στις ΗΠΑ, σε σχέση με τη θρησκεία, και το ηθικό ή νομικό δικαίωμα του να αποστερείται η θεραπεία από άτομα που υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις. Πάντως, πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δηλώνει αντίθετη με την εμπλοκή της κυβέρνησης στην περίπτωσή της.

    [10] Νεπάλ: Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας

    01-04-2005

    Ο βασιλιάς Γκυανέντρα

    Η κυβέρνηση του Νεπάλ άφησε ελεύθερο τον δημοφιλή πρώην πρωθυπουργό της χώρας, μαζί με άλλους 258 πολιτικούς κρατουμένους. Αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη απελευθέρωση κρατουμένων από τότε που ο βασιλιάς Γκυανέντρα ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία, πριν δύο μήνες. Η απελευθέρωση του τέως πρωθυπουργού επετεύχθη μετά από ογκούμενη διεθνή πίεση προς τον βασιλιά της χώρας. Ο τέως πρωθυπουργός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο, όταν ο βασιλιάς διέλυσε την εκλεγμένη κυβέρνηση, ήρε τα δικαιώματα των πολιτών και άρχισε την δίωξη πολιτικών ακτιβιστών.

    [11] Σαουδική Αραβία: Εκτελέστηκαν τρία άτομα

    01-04-2005

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι τρία άτομα εκτελέστηκαν στην πόλη Σακάρα την Παρασκευή, επειδή είχαν σκοτώσει ένα ανώτερο επαρχιακό αξιωματούχο, ένα δικαστή και δύο φρουρούς ασφάλειας. Οι τρεις άντρες είχαν επίσης καταδικαστεί για απαγωγές, ληστείες και προσβολή κατά της ισλαμικής θρησκείας. Ένας τέταρτος άνδρας καταδικάστηκε σε ποινή πενταετούς φυλάκισης, επειδή τους είχε παράσχει άσυλο. Σύμφωνα με τον αυστηρό ισλαμικό νόμο της Σαουδικής Αραβίας, κατάδικοι για δολοφονίες, βιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών εκτελούνται συνήθως με δημόσιο αποκεφαλισμό.

    [12] Αλβανία: Περισυλλέγησαν σοροί 9 αμερικανών στρατιωτών

    01-04-2005

    Σωστικά συνεργεία περισυνέλεξαν τις σορούς των εννέα επιβαινόντων από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τύπου Σι-130, του αμερικανικού στρατού, που συνετρίβη την Πέμπτη σε ορεινή περιοχή της νότιας Αλβανίας. Οι αρχές είπαν ότι οι σοροί των 9 αμερικανών στρατιωτών εντοπίστηκαν την Παρασκευή. Το αεροσκάφος συμμετείχε σε κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ αμερικανικών και αλβανικών δυνάμεων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

    [13] Βατικανό: Το πρωτόκολλο της διαδοχής

    01-04-2005

    Ο Πάπας Ιωάννης ο Β'

    Με το θάνατο του Πάπα συνέρχεται το συνέδριο καρδιναλίων της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην Καπέλλα Σιστίνα του Βατικανού για να εκλέξει τον διάδοχό του. 15 με 20 μερες μετά το θανατο του πάπα οι καρδινάλιοι θα συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θηρών στο παλάτι του Βατικανού και κατόπιν θα μεταβούν στην Καπέλλα Σιστίνα για να ψηφίσουν. Τελούν δύο ψηφοφορίες την ημέρα και δεν μπορούν να αποχωρήσουν από το παλάτι αν δεν εκλέξουν διάδοχο.

    Στη διαδικασία επιλογής συμμετέχουν καρδινάλιοι μέχρι 80 ετών που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 117. Κάθε φορά που η ψηφοφορία αποτυγχάνει οι καρδινάλιοι καίνε τις ψήφους με βρεμένα άχυρα, για να παραχθεί μαύρος καπνός, ο οποίος ανέρχεται από καμινάδα της Καπέλλα Σιστίνα.

    Μόλις οι καρδινάλιοι εκλέξουν διάδοχο καινέ μόνο τις ψήφους , που παράγουν λευκό καπνό , σηματοδοτώντας , με τον τρόπο αυτό στο έξω κόσμο, ότι επέλεξαν το νέο παπα. Ο νέο ποντίφικας τότε εμφανίζεται στο μπαλκόνι του ναού του Αγίου Πέτρου για να ευλογήσει τα πλήθη πιστών που έχουν μαζευτεί στη πλατεία.

    [14] Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος αγάπησε και υπηρέτησε την ανθρωπότητα

    01-04-2005

    Εκατομμύρια άνθρωποι σ' ολόκληρο τον κόσμο θρηνούν τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του B' που πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 84 ετών, από επιπλοκές της υγείας του, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η ασθένεια Πάρκινσον. ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ήταν υποστηρικτής των φτωχών και των καταπιεσμένων.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ήταν στα νιάτα του ιδιαίτερα ενεργητικός και πολυταξιδεμένος. Όμως, στα γεράματά του υπέφερε από σειρά προβλημάτων υγείας. Προς το τέλος της ζωής του, είχε δυσκολία ακόμα στο να στέκεται και να κάθεται. Η φωνή του είχε γίνει αδύναμη και δυσκολευόταν να μιλήσει στα πλήθη των πιστών που μαζεύονταν στη Ρώμη για να τον ακούσουν.

    Όμως, ο πατέρας Ντέηβιντ Ο'Κόννελ, πρόεδρος του Καθολικού πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι ο Πάπας αυτός άφησε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στον κόσμο, ακόμα και κατά την περίοδο που η υγεία του βρισκόταν σε κακή κατάσταση.

    'Ο Πάπας αυτός,' λέει ο πατέρας Ο'Κόννελ, 'υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία, ένας άνθρωπος με συμπόνια, με βαθιά πίστη, που αγάπησε και υπηρέτησε την ανθρωπότητα'.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος γεννήθηκε ως Κάρολ Βοϊτίλα, στην Πολωνία, στις 18 Μαίου, 1920. Όταν ήταν νεαρός, αγαπούσε τα σπορ και το θέατρο. Το ξέσπασμα του Β΄Παγκοσμίου πολέμου τον βρήκε σπουδαστή πανεπιστημίου. Το 1942, που αποφάσισε να γίνει ιερωμένος, μελετούσε στα κρυφά, από φόβο των Ναζί, που είχαν απαγορεύσει τις θρησκευτικές σπουδές. Το 1964, ο νεαρός Πολωνός κληρικός έγινε αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας και τρία χρόνια αργότερα, επελέγη καρδινάλιος, που αποτελεί μία από τις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας της καθολικής εκκλησίας.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος επελέγη στην πρωτοκαθεδρία του καθολικισμού το 1978, σε ηλικία 58 ετών. Υπήρξε ένας από τους νεώτερους ποντίφικες στην ιστορία και ο πρώτος, μετά από πάνω από 450 χρόνια, που δεν είχε γεννηθεί στην Ιταλία.

    Ο Τσέστερ Γκίλλις, που είναι ο επικεφαλής του τμήματος Θεολογίας στο πανεπιστήμιο Τζώρτζτάουν στην Ουάσινγκτον, λέει ότι η συμβολή του πάπα στην κατάρρευση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα σημαντική και ότι, άν και η καθολική εκκλησία έχει τους περισσότερους πιστούς από οποιαδήποτε άλλη, το πρόσωπο του καθολικισμού άλλαξε κάτω από την ηγεσία του πάπα Ιωάννη Παύλου.

    'Σε αυτόν', λέει ο κύριος Γκίλλις, 'οφείλεται η εξάπλωση του καθολικισμού σε αυτό που ονομάζουμε Τρίτο Κόσμο, για παράδειγμα στην Ασία και την Αφρική και σε μικρότερο ποσοστό στη Λατινική Αμερική. Επομένως, η καθολική θρησκεία γίνεται όλο και περισσότερο η θρησκεία του τρίτου κόσμου και των φτωχών.'

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος μιλούσε αρκετές γλώσσες και επισκέφθηκε πολλά μέρη του κόσμου. Απηύθυνε εκκλήσεις σε αρχηγούς κρατών, όπως τον Φιντέλ Κάστρο της Κουβας, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπούς, να χρησιμοποιήσουν ειρηνικά μέσα για την επίλυση διεθνών κρίσεων.

    Εκατομμύρια άνθρωποι έρχονταν για να ακούσουν τον Πάπα να μιλά ή να κάνει την θεία λειτουργία. Όμως, η επιμονή του να είναι κοντά με τον κόσμο, κόντεψε να του στοιχίσει τη ζωή, όταν το 1981 Τούρκος οπλοφόρος τον τραυμάτισε σοβαρά, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Σε κοινωνικά θέματα, ο Πάπας υπήρξε για ορισμένους καθολικούς ήρωας, ενώ για άλλους ήταν απογοητευτικά συντηρητικός. Παρέμεινε άκαμπτα εναντίον του γάμου των κληρικών, την χειροτόνηση των γυναικών, τον έλεγχο των γεννήσεων και των αμβλώσεων.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος συχνά έκανε λόγο για τις ελπίδες που είχε για την παγκόσμια νεολαία, αλλά ταυτόχρονα εξέφραζε ανησυχία για το μέλλον τους. Εξάλλου, έκανε ιδιαίτερες προσπάθειες για να πλησιάσει άτομα άλλων θρησκειών. Δεν κατάφερε όμως να επιτύχει μία συμφιλίωση με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Υπήρξε ο πρώτος πάπας που επισκέφτηκε εβραϊκή συναγωγή, ενώ ζήτησε συγγνώμη επειδή οι Καθολικοί δεν έκαναν περισσότερα να βοηθήσουν τους Εβραίους κατά της ναζιστικής καταδίωξης. Όπως λέει ο καθηγητής Γκίλλις, ο πάπας σεβόταν βαθιά τις άλλες θρησκείες:

    'Πιστεύω', τονίζει ο κύριος Γκίλλις, 'ότι κατανοούσε ότι ο κόσμος μας δεν είναι μόνο χριστιανικός, αν και η χριστιανική θρησκεία είναι η πολυπληθέστερη. Και νομίζω ότι αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, για την κοινωνία μας που παρουσιάζει πολλές κουλτούρες και πολλές θρησκείες, όπου και άν κοιτάξει κανείς. Ο πάπας έτσι προώθησε τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ των θρησκειών'.

    Αν και ορισμένες αποφάσεις του ποντίφηκα ήταν επίμαχες για κάποιους, ο ίδιος ο πάπας ήταν ταυτόχρονα σεβαστός για την ειλικρίνειά του και την σταθερότητά του.

    Σύντομα, το σώμα των καρδιναλίων να εκλέξει τον νέο πάπα. Όμως, για την ώρα οι καθολικοί θρηνούν τον άνθρωπο, που πολλοί πιστεύουν αντικατόπτριζε τα θεϊκά διδάγματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:03:17 UTC