Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθήνα: Πρόγραμμα για την ενίσχυση του εθελοντισμού
  • [02] Σε σημαντικές αποφάσεις κατέληξαν οι Υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ
  • [03] Ιαπωνία: 67 νεκροί απ' τον εκτροχιασμό τραίνου
  • [04] Εντείνονται οι ανταρτικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [05] Mπούς και Πρίγκιπας Αμπντουλάχ υπόσχονται συνεργασία σε θέματα πετρελαίου και περιφερειακής σταθερότητας
  • [06] Πούτιν: Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης &quot;η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή&quot; του 20ου αιώνα
  • [07] Λίβανος: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων
  • [08] Η Κοντολίζα Ράις στη Λατινική Αμερική
  • [09] Κοινοποιήθηκε η θέση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • [10] Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος: Η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Αμερικής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

  • [01] Αθήνα: Πρόγραμμα για την ενίσχυση του εθελοντισμού

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Aθήνα

    26-04-2005

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Ο ρόλος των εθελοντών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν τόσο σημαντικός ώστε η δημοτική αρχή της Αθήνας σκέφτηκε ότι ο θεσμός αυτός όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί με κάθε δυνατό τρόπο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσίασε το πρόγραμμα εθελοντισμού που θα ξεκινήσει στην Αθήνα από τις 23 Μαϊου με στόχο την κινητοποίηση των δημοτών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη πόλη.

    Οι Αθηναίοι, τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, δίνοντας λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους ίδιους, στις οικογένειες τους, στους συνανθρώπους τους. Στόχος του προγράμματος θα είναι σε πρώτη φάση η εποπτεία των χώρων πρασίνου και αναψυχής και η επίβλεψη και προστασία των παιδιών, που παίζουν σ' αυτούς. Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα αφορά την ενημέρωση και σωστή πληροφόρηση των τουριστών αλλά και όσων επισκέπτονται τη Πρωτεύουσα. Πάνω από 10 περίπτερα θα τοποθετηθούν σε κεντρικούς χώρους της Αθήνας και θα στελεχωθούν με εθελοντές οι οποιοι θα δίνουν διευκρινιστικές πληροφορίες σε όσους τις χρειάζονται.

    Η υλοποίηση του προγράμματος θα απαιτήσει 4 χιλιάδες εθελοντές, αριθμός αντικειμενικά πολύ μεγάλος που όμως δεν φοβίζει τη δήμαρχο Αθηναίων αφου πιστεύει ότι οι Αθηναίοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για προσφορά. Η Αθήνα λοιπόν ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξένους και ντόπιους επισκέπτες, δείχνοντας ένα πρόσωπο φιλικό και ανθρώπινο και σ΄ αυτό όπως πιστεύει η διοίκηση του δήμου, θα βοηθήσουν καθοριστικά οι εθελοντές της.

    [02] Σε σημαντικές αποφάσεις κατέληξαν οι Υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    26-04-2005

    Ύστερα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων και έντονων διαφωνιών, οι Υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν, ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε συμβιβαστική συμφωνία στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την Ευρωβινιέτα δηλαδή την φορολόγηση των βαρέων οχημάτων για την χρήση του Ευρωπαϊκού Δικτύου.

    Όπως μας εξήγησε ο έλληνας Υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης που συμμετείχε στο Συμβούλιο. 'Η οδηγία αυτή καθιερώνει ένα αντικειμενικό και διαφανή τρόπο καθορισμού του ύψους των διοδίων, ενώ παράλληλα διευκολύνει τις συμβάσεις παραχώρησης' που χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση έργων υποδομής'.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Λιάπης, υποστήριξε την ανάγκη συγκράτησης του κόστους μεταφοράς των αγαθών σε λογικά επίπεδα, γιατί η Ελλάδα είναι μια περιφερειακή χώρα και οι μεταφορείς των περιφερειακών κρατών θα πρέπει να συμμετέχουν με ίσους όρους στην ευρωπαϊκή αγορά μεταφορών τονίζοντας ότι θα πρέπει να προβλεφτεί και μεγαλύτερο ποσοστό εκπτώσεως για τους συχνούς χρήστες του οδικού δικτύου.

    Όσον αφορά στο θέμα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ο κ. Λιάπης μας είπε, ότι συζητήθηκε το θέμα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των επιβατών για τις διεθνείς σιδηροδρομικές γραμμές, με στόχο να γίνει πιο ελκυστικός και πιο αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος μεταφοράς.

    Ο έλληνας υπουργός υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να θεσπισθεί ένα διεθνές και ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης και κράτησης των εισιτηρίων καθώς επίσης θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Δεν υπήρξε ψηφοφορία επί του θέματος αλλά είναι πολύ πιθανόν το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών να προχωρήσει και στην έκδοση σχετικής οδηγίας.

    Τέλος, για τις αεροπορικές μεταφορές ,στην παρέμβασή του ο κ. Λιάπης υποστήριξε την θέσπιση μέτρων διαφάνειας ώστε οι επιβάτες να γνωρίζουν πριν ταξιδέψουν ' το ποιόν' των αεροπορικών εταιρειών ώστε να αποφεύγουν εκείνες στις οποίες έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις για λόγους ασφάλειας πτήσεων.

    [03] Ιαπωνία: 67 νεκροί απ' τον εκτροχιασμό τραίνου

    26-04-2005

    Τουλάχιστον 67 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες είναι ο απολογισμός του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος τα τελευταία 40 χρόνια στην Ιαπωνία, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα απ' τα συντρίμμια των βαγονιών της αμαξοστοιχίας στην πόλη Αμαγκασάκι, κοντά στην Οσάκα, 400 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο. Πιστεύεται ότι ορισμένοι επιβάτες του τραίνου είναι ακόμη ζωντανοί και εγκλωβισμένοι μέσα στα συντρίμμια σχεδόν 24 ώρες μετά το δυστύχημα κατά το οποίο το επιβατηγό τραίνο, που μετέφερε 580 επιβάτες, εκτροχιάστηκε σε στροφή σε ώρα αιχμής τη Δευτέρα το πρωί, και έπεσε πάνω σε πολυκατοικία. Εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ενδεχομένως ο ηλικίας 23 ετών και άπειρος οδηγός του τραίνου προσπάθησε να αυξήσει ταχύτητα για να μην καθυστερήσει και δεν μπόρεσε να στρίψει σωστά. Επίσης διερευνάται το αν λειτούργησε το αυτόματο σύστημα φρένων της αμαξοστοιχίας.

    [04] Εντείνονται οι ανταρτικές επιθέσεις στο Ιράκ

    26-04-2005

    Στο Ιράκ, οι αντάρτες ενέτειναν τις επιθέσεις τους την Δευτέρα, καθώς παραμένει το αδιέξοδο αναφορικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Οι αντάρτες επιτέθηκαν χθες εναντίον της πετρελαϊκής υποδομής της χώρας, πυρπολώντας δύο αγωγούς στο βόρειο Ιράκ. Μέσα και γύρω από τη Βαγδάτη, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι συνέλαβε 41 αντάρτες, σε μία σειρά επιδρομών. Επίσης, σκοτώθηκαν αρκετοί αντάρτες, αλλά και ένας αμερικανός στρατιώτης. Ο στρατός είπε επίσης ότι 4 ακόμα άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με την κατάρριψη ελικοπτέρου την περασμένη Πέμπτη, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο και των 11 ατόμων που επέβαιναν σε αυτό. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιρακινούς πολιτικούς ηγέτες και τους παρότρυνε να σχηματίσουν κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν. Ο κ. Ερελι τόνισε πάντως ότι οι ιρακινοί είναι αυτοί που θα πρέπει να επιλέξουν την νέα τους κυβέρνηση.

    [05] Mπούς και Πρίγκιπας Αμπντουλάχ υπόσχονται συνεργασία σε θέματα πετρελαίου και περιφερειακής σταθερότητας

    26-04-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε στο ράντσο του στο Τέξας με τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας. Οι συνομιλίες περιεστράφησαν, μεταξύ άλλων, στις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για την υπόσχεση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγής της και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα συντελέσει στην σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου. Πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία, που είναι και η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, υποσχέθηκε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 30% μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλει, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Σαουδαραβικό σχέδιο θα προκαλέσει υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού.

    Επίσης σε κοινό τους ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες οι κ. Μπούς και Πρίγκιπας Αμπντουλάχ δεσμεύονται να συνεχίσουν την μεταξύ τους συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να βοηθήσουν τους Ιρακινούς να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και αυτεξούσιο έθνος. Επίσης εκφράζουν ικανοποίηση για την προγραμματισμένη αποχώρηση των Ισραηλινών απ' τη Λωρίδα της Γάζας και τμήμα της Δυτικής Όχθης, ενώ αναφέρουν ότι προσβλέπουν στην πραγματοποίηση ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών στο Λίβανο.

    [06] Πούτιν: Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης &quot;η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή&quot; του 20ου αιώνα

    26-04-2005

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, τη 'μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20oυ αιώνα'. Σε ομιλία του ενώπιον της Ρωσικής βουλής τη Δευτέρα, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο κ. Πούτιν είπε ότι η κατάρρευση αυτή άφησε εκατομμύρια Ρώσους εκτός των συνόρων της χώρας τους και ότι οι τάσεις που οδήγησαν στη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, απειλούν τώρα την ίδια τη Ρωσία. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι θα εφαρμόσει οικονομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι είναι προσηλωμένος στην εδραίωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επεσήμανε ότι τίποτα δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος της κοινωνικής σταθερότητας.

    [07] Λίβανος: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων

    26-04-2005

    Στο Λίβανο, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας εγκατέλειψαν το αρχηγείο τους στην κοιλάδα Μπεκάα και επέστρεψαν στη Συρία. Με την αποχώρηση τους ολοκληρώνεται η απόσυρση των δυνάμεων της Συρίας απ' το Λίβανο μετά από 29 χρόνια κυριαρχίας στην πολιτική ζωή της χώρας. Επίσης χθες παραιτήθηκε και ο φιλο-Σύρος επικεφαλής των δυνάμεων ασφάλειας του Λιβάνου, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποχώρησης.

    [08] Η Κοντολίζα Ράις στη Λατινική Αμερική

    26-04-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει σήμερα στη Βραζιλία, πρώτο σταθμό πενθήμερης περιοδείας της σε 4 χώρες της Λατινικής Αμερικής που θα επικεντρωθεί σε οικονομικά και πολιτικά θέματα. Η κ. Ράις τόνισε ότι η πρόκληση στην Λατινική Αμερική είναι η προώθηση της δημοκρατίας παράλληλα με την εξαφάνιση της φτώχιας. Εκτός απ' τη Βραζιλία η κ. Ράις θα μεταβεί στην Κολομβία, τη Χιλή και το Ελ Σαλβαντόρ.

    [09] Κοινοποιήθηκε η θέση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    26-04-2005

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιούλ

    Ξεκάθαρο, λεπτομερές και χωρίς υπεκφυγές κοινοποιήθηκε και έγινε αποδεκτό από την Τουρκία, το κείμενο της κοινής θέσης των 25 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, μεταξύ της Τρόικα και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γκιούλ, που είναι και το τελευταίο πριν από την 3η Οκτωβρίου, την καθορισμένη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικό το κείμενο τόσο για την ελληνική όσο και για την κυπριακή πλευρά, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες ,ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δημιουργείται ένα πακέτο υποχρεώσεων για να ανταποκριθεί η Άγκυρα ώστε να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    Βασική προϋπόθεση-απαίτηση της Κοινότητας, να υπογράψει η Τουρκία το συντομότερο δυνατόν το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη , αλλά και να το κυρώσει και να το εφαρμόσει έννοιες που εισάγονται για πρώτη φορά, σε επίσημο κείμενο προκειμένου να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τα κράτη-μέλη και φυσικά και με την Κύπρο.

    O υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Ασσελμπορν, χαιρέτισε την αποδοχή από την Τουρκία να υπογράψει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, ενώ τόνισε ότι η ταχύτητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι την Ευρωπαϊκή Ένωση την απασχολούν ακόμη ζητήματαβκριτήρια, που πρέπει να εκπληρωθούν, όπως οι θρησκευτικές ελευθερίες, η προστασία των μειονοτήτων, η άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων και οι σχέσεις ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το στρατό. Όσο για τη Κύπρο η προεδρία είναι διατεθειμένη είπε να υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος τόσο στα πλαίσια του ΟΗΕ όσο και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Τούρκος Υπουργός κ.Γκιούλ τόνισε την αποφασιστικότητά της κυβέρνησής του να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να αγνοεί τις δυσκολίες και τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν. 'Η Ευρώπη δεν πρέπει να έχει καμία υποψία για την βούληση της Άγκυρας', είπε ο κύριος Γκιούλ. Στο κείμενο των 20 σελίδων υπάρχουν πολλές βελτιώσεις τόσο για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτικών δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και το Κυπριακό.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης

    Σε δήλωση του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης τόνισε ότι η σημερινή εξέλιξη στο συμβούλιο σύνδεσης είναι ένα ακόμη βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, είναι μια εξέλιξη σύμφωνη με την ελληνική στρατηγική επιλογή να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. 'Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ο κ. Βαληνάκης, είναι η πρώτη φορά που καλείται η Τουρκία να αντιμετωπίσει τυχόν εστίες τριβών με τους γείτονές της και καλείται επίσης να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την διαδικασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. .Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει μάλιστα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και χαιρετίζει την βελτίωση των σχέσεων και εκφράζει την επιθυμία για συνέχιση των προσπαθειών για τις συνοριακές διαφορές που υπάρχουν'.

    Για την Κύπρο, η Τουρκία καλείται εκτός από το πρωτόκολλο να συνεχίσει να υποστηρίζει την συνολική επίλυση του πολιτικού προβλήματος στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη να μην αντιδρά στη συμμετοχή της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και να εφαρμόζει πλήρως και γρήγορα τις όποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ακόμη η Τουρκία καλείται να άρει κάθε εμπόδιο στις μεταφορές και το εμπόριο των κυπριακών προϊόντων και την προσέγγιση κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια. Σε ερώτηση προς το κ. Γκιούλ, μετά το τέλος του Συμβουλίου, για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ο τούρκος υπουργός είπε ότι απ τη στιγμή που δεν είναι σαφής ο εναέριος χώρος σύμφωνα με το δίκαιο , τα τουρκικά αεροσκάφη αριθμητικά ' το παραβιάζουν πολύ λιγότερο από τα ελληνικά ' λέγοντας ότι φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενοχλεί μερικές πλευρές και δημιουργούν την κρίση.

    [10] Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος: Η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Αμερικής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

    Γιώργος Μπίστης, Ουάσιγκτον

    26-04-2005

    Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, που πραγματοποιεί την εβδομάδα αυτή επίσημη επίσκεψη στη Ουάσιγκτον, μίλησε στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για την πάλη ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία μέσα από την εμπειρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

    Ο κύριος Σπηλιωτόπουλος παρατήρησε ότι η Ολυμπιακή ιδέα που έλαμψε πέρσι το καλοκαίρι στην ιερή σκιά της Ακρόπολης, του ιστορικού αυτού συμβόλου της δημοκρατίας και της ελευθερίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αρχαία Ελλάδα και ιδίως με την κλασσική εποχή του Ελληνισμού, όπου μαζί με τη Δημοκρατία γεννάται και ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός της ανθρώπινης σκέψης. Ο άνθρωπος, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατέστη μέτρο και της δικής μας προσπάθειας και επιτυχίας στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Αφού απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην παγκόσμια κοινότητα, η οποία εμπιστεύθηκε την Ελλάδα και την στήριξε στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή των πλέον ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν ποτέ, ο κύριος Σπηλιωτόπουλος υπενθύμισε ότι ήταν η πρώτη φορά που, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, τα οποία δημιούργησαν ένα κλίμα διεθνούς ρευστότητας και ανησυχίας, μία μικρή χώρα ανέλαβε την τεράστια ευθύνη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και της διασφάλισής τους από κάθε είδους απειλή.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στις συνθήκες ασφαλείας και την απειλή της τρομοκρατίας και στο πώς αυτές επηρέασαν την οργάνωση και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και στον τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποίησε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών και προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς συνεργασίας. Επίσης αναφέρθηκε στον απολογισμό και τα βασικά διδάγματα β συμπεράσματα που εξήχθησαν από την εμπειρία αυτή και, τέλος, στις προοπτικές και επιδιώξεις της Ελλάδας τόσο στον υπόψη τομέα όσο και ευρύτερα.

    Στις ημέρες μας, επισήμανε ο Υπουργός, οι κίνδυνοι κατά της διεθνούς ασφάλειας απέκτησαν νέες μορφές και οι ασύμμετρες απειλές, με βπρωταγωνιστήβ το πρόβλημα της καταστροφικής τρομοκρατίας, αποτελούν σοβαρότατο αρνητικό παράγοντα στις προσπάθειες για πρόοδο και ευημερία στον πλανήτη μας, ενσπείροντας τον φόβο και ενισχύοντας ακραία στοιχεία μισαλλοδοξίας και θρησκευτικού φονταμενταλισμού, σε ευρεία πλέον κλίμακα. Κατά την άποψή του, ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν θα είναι σύντομος και θα απαιτήσει τη λήψη συντονισμένων μέτρων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών μέσων, για την αντιμετώπισή της. Ο κύριος Σπηλιωτόπουλος πιστεύει ότι η επιτυχής αντιμετώπισή της τρομοκρατίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο έργο, αφού αποτελεί μη στρατιωτική απειλή κατά της ασφάλειας ενός κράτους και μιας κοινωνίας και ξεφεύγει από το παραδοσιακό πλαίσιο αντιπαραθέσεων ενόπλων δυνάμεων μεταξύ κρατών. Κατά συνέπεια, λεει, μία από τις βασικές προκλήσεις είναι η αναμόρφωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας και η προσαρμογή του σε νέες προσεγγίσεις, στρατηγικές και τακτικές, ειδικά για αντιτρομοκρατικές δράσεις. Αυτή η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του τομέα άμυνας και ασφάλειας, υπογράμμισε, έχει εξελιχθεί σε υψίστης προτεραιότητας θέμα για όλες τις σύγχρονες χώρες.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο της ομιλίας του στη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών στο έργο της Ολυμπιακής ασφάλειας, την οποία και χαρακτήρισε 'καθοριστικής σημασίας'.

    Συμπέρανε ότι η Ελλάδα διατηρεί σήμερα στρατιωτική δύναμη υψηλής επιχειρησιακής ικανότητας, τόσο για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ασφαλείας της, όσο και για να μπορεί να συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για προαγωγή και εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της. Κατά την έκφρασή του, η Ελλάδα είναι η μόνη μικρή χώρα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη που διαθέτει τέτοιου είδους εμπειρία ασφάλειας σε παγκόσμιο γεγονός και η εμπειρία της αυτή και η τεχνογνωσία της διατίθεται, μέσα από συνεργασίες, για την βελτίωση των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας άλλων χωρών, στην αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.

    Κατόπιν ο κύριος Σπηλιωτόπουλος επεξήγησε ότι συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σημαίνει για την Ελλάδα πρωτίστως σύμπλευση ΗΠΑ και ΕΕ. Η υποστήριξή μας προς τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, διακήρυξε, είναι συνεχής και συνεπής, δεδομένου ότι τόσο η Ευρώπη γενικότερα, όσο και η Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε θέματα τρομοκρατίας. Και πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη των Ελλήνων προς τις ΗΠΑ, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν οφείλεται μόνο στην κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη, αλλά και στην μακροχρόνια φιλία, αγαστή και στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία στις μέρες μας, όπως είπε, αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

    Ο κύριος Σπηλιωτόπουλος κατέληξε με τούτα τα λόγια: Επιδιώκουμε στο μέλλον την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας αυτής, περιλαμβανομένου του πεδίου αντιμετωπίσεως του κοινού κινδύνου της διεθνούς τρομοκρατίας. Άλλωστε η σχέση μεταξύ του αμερικανικού και του ελληνικού έθνους βασίζεται σε μία μακρά και σταθερή παράδοση. Το ελληνικό έθνος δεν μπορεί να λησμονήσει τους μεγάλους αμερικανούς φιλέλληνες του παρελθόντος, οι οποίοι αναγνώρισαν τους αγώνες μας και συμπαραστάθηκαν στις δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 27 April 2005 - 1:18:15 UTC