Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκίστηκε η νέα Ιρακινή κυβέρνηση
  • [02] Στην Αθήνα η Λώρα Κέννεντυ
  • [03] Μάιερς: Οι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν ενδεχομένως περιορίζουν την ικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν νέες συγκρούσεις
  • [04] Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την αποπομπή της Ρωσίας απ' την ομάδα των Οκτώ
  • [05] Χαραζί: Το Ιράν θα συνεχίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες
  • [06] Νέα άνοδος των Αμερικανικών επιτοκίων

  • [01] Ορκίστηκε η νέα Ιρακινή κυβέρνηση

    04-05-2005

    Μετά από μήνες πολιτικών ζυμώσεων, ορκίστηκε την Τρίτη η νέα κυβέρνηση του Ιράκ. Όμως, εξακολουθούν να εκκρεμούν οι διορισμοί υπουργών, σε 5 καίρια υπουργεία, όπως τα υπουργεία Άμυνας και Πετρελαίου, τα οποία τελούν υπό προσωρινή διοίκηση. Πάντως ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, προέβλεψε ότι το θέμα αυτό θα έχει λυθεί μέσα σε λίγες μέρες. 29 υπουργοί που εκπροσωπούν τις κύριες θρησκευτικές και εθνικές ομάδες του Ιράκ, ορκίστηκαν τη Τρίτη. Στόχος τους τώρα θα είναι η κατάρτιση μόνιμου συντάγματος και η προετοιμασία της χώρας για τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε την ορκωμοσία των μελών της νέας Ιρακινής κυβέρνησης, βήμα προς τα εμπρός. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι ανταρτικές επιθέσεις. Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μοσούλη, κόστισε τη ζωή σε έναν ιρακινό πολίτη. Στη Σαμάρα, ένοπλοι σκότωσαν τρεις αστυνομικούς, ενώ κοντά στη Ραμάντι, τουλάχιστον 15 άτομα, πολλά από τα οποία ήταν αντάρτες, σκοτώθηκαν σε μάχη με ιρακινές και συμμαχικές δυνάμεις. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι ανέσυρε το πτώμα ενός πιλότου από τα δύο αεροσκάφη του σώματος των πεζοναυτών, που συνετρίβησαν τη Δευτέρα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του δεύτερου πιλότου, συνεχίζονται.

    Η Ιταλίδα δημοσιογράφος, Τζουλιάνα Σγκρένα

    Εξάλλου, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε και πάλι τη λύπη της προς την ιταλική κυβέρνηση για τον θάνατο πράκτορα των Ιταλικών μυστικών υπηρεσιών που σκοτώθηκε από αμερικανούς στρατιώτες σε φυλάκιο ελέγχου στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κ. Ράις και ο Ιταλός ομόλογός της, Τζανφράνκο Φινι, συζήτησαν το θέμα αυτό τηλεφωνικά την Τρίτη. Ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την προσήλωσή τους στη μεταξύ τους συνεργασία σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και των ενεργειών τους προς όφελος του Ιρακινού λαού. Τη Δευτέρα η Ιταλία αμφισβήτησε αμερικανική έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι στρατιώτες που είχαν εμπλακεί στο περιστατικό δεν έφεραν καμία ευθύνη. Η ανάλογη ιταλική έκθεση χαρακτήριζε νευρικούς και άπειρους τους αμερικανούς στρατιώτες που πυροβόλησαν κατά του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε ο ιταλός πράκτορας Νικόλα Καλίπαρι, που συνόδευε την δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα, η οποία μόλις είχε απελευθερωθεί από την ομηρία της.

    [02] Στην Αθήνα η Λώρα Κέννεντυ

    04-05-2005

    Η αναπληρώτρια υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Λώρα Κέννεντυ, βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με κύριο θέμα το Κυπριακό. Η κ. Κέννεντυ θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη. Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η επίσκεψη της πραγματοποιείται στα πλαίσια των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ουάσιγκτον για την επίτευξη διακανονισμού στο Κυπριακό. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το σχέδιο του γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, αποτελεί την καλύτερη βάση για επίτευξη λύσης.

    [03] Μάιερς: Οι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν ενδεχομένως περιορίζουν την ικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν νέες συγκρούσεις

    04-05-2005

    Στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς

    O στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ενδεχομένως να περιορίσουν την ικανότητα του Πενταγώνου να χειριστεί επιπλέον πολεμικές συγκρούσεις στον κόσμο. Ο στρατηγός Μάγιερς έκανε τη δήλωση αυτή στα πλαίσια αναφοράς του προς το Κογκρέσο την εβδομάδα αυτή. Στην έκθεση του, ο κ. Μάγιερς παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ πιεσμένες. Όμως τονίζει, ότι άν υπήρχε ανάγκη οι αμερικανικές δυνάμεις θα υπερτερούσαν σε οποιαδήποτε νέα διαμάχη, αλλά η νίκη αυτή ενδεχομένως να έπαιρνε περισσότερο χρόνο και να παρήγαγε και μεγαλύτερες απώλειες. Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου επισήμανε επίσης ότι ο στρατός διατρέχει μέτριο κίνδυνο να μην μπορέσει να εκτελέσει την κύρια αποστολή του, που είναι η προστασία των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πάντως, ότι ο πρόεδρος Μπούς είναι σίγουρος πως το έθνος μπορεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά οποιαδήποτε απειλή.

    [04] Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την αποπομπή της Ρωσίας απ' την ομάδα των Οκτώ

    04-05-2005

    Δύο αμερικανοί βουλευτές, ο Ρεπουμπλικανός Κρίστοφερ Κόξ και ο Δημοκρατικός Τόμ Λάντος, κατέθεσαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που ζητά την αποπομπή της Ρωσίας από την ομάδα των Οκτώ, λόγω της αποτυχίας της να σεβαστεί τις διεθνώς αποδεκτές αρχές της δημοκρατίας. Παρόμοιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και στη γερουσία. Οι αμερικανοί βουλευτές δηλώνουν ότι η Ρωσία δεν αποτελεί μία σταθερά δημοκρατική κοινωνία και ότι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αναφέρουν σαν παραδείγματα παραβιάσεις αυτού του τύπου στην Τσετσενία και την κατάργηση απ' ευθείας εκλογών για περιφερειακούς κυβερνήτες. Από τη πλευρά της η Μόσχα δηλώνει ότι στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι η προστασία των πολιτών της από νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    [05] Χαραζί: Το Ιράν θα συνεχίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες

    04-05-2005

    Καμάλ Χαραζί

    Το Ιράν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει κάθε νόμιμη πυρηνική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου. Κατά την ομιλία του τη Τρίτη στα ΗΕ στα πλαίσια της διάσκεψης με θέμα τη Συνθήκη Περιορισμού της Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, τόνισε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να προωθεί πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς και θα δώσει εγγυήσεις ότι δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Μετά την ομιλία του κ. Χαραζί, το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι για να πείσει η Τεχεράνη τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αναπτύσσει τέτοια όπλα, θα πρέπει να εγκαταλείψει τα προγράμματα της εμπλουτισμού ουρανίου και επανεπεξεργασίας πλουτωνίου. Επίσης εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι θα ξαναρχίσουν ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες που είχαν σταματήσει στα πλαίσια συμφωνίας της Τεχεράνης με τους Ευρωπαίους.

    [06] Νέα άνοδος των Αμερικανικών επιτοκίων

    04-05-2005

    H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, ανέβασε την Τρίτη το βασικό διατραπεζικό επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, στο 3%. Πρόκειται για την όγδοη άνοδο του επιτοκίου από τον περασμένο Ιούνιο. Αναλυτές δηλώνουν ότι η Φέντ προσπαθεί να ανεβάσει τα επιτόκια σε επίπεδα που θα αποτρέπουν πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς να προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Στην σχετική ανακοίνωση αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνουν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να αυξάνουν το επιτόκιο, αλλά με 'μετρημένους' ρυθμούς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 5 May 2005 - 1:18:12 UTC